Powrót na FX

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
guccon
Pasjonat
Pasjonat

Re: Powrót na FX

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Dzień rozpoczęty szukaniem S na ejku. Pierwsza próba na BE a drugiej nie było bo chociaż szukałem ponowienia słabo wyglądało potencjalne ryzyko.

Obrazek

Jak się rynek uspokoił szukałem ponownie S na ejku licząc na jeszcze jedną falę w dół ale w tym samym czasie lepiej wyglądająca sytuacja utworzyła się na ujku i tam wszedłem.

Obrazek

Po południu próba walki z kablem. Pomysł był dobry ale cena najpierw zamieszała i zgodnie z zasadami musiałem z tego wychodzić. Jak to lubi rynek zrobił swoje w kolejnej minucie.

Obrazek
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Miałem dzisiaj ciężki dzień przez co rano nie obserwowałem rynku a po południu myślałem o odpuszczeniu ale ostatecznie postanowiłem zobaczyć czy coś będzie.

Zacząłem od dobrze wyglądającej S na ejku ale wszedłem troszkę za późno.
Obrazek

Potem było zagranie na siłę: spojrzałem na bilans tygodnia i pomyślałem że kilka prostych pipsów da mi plus i wszedłem tam gdzie bym tego nie zrobił jakbym trzymał się zasad. Szybko mnie pokarał rynek. Zagranie za pół stawki.
Obrazek

Uznałem swój błąd a że do 17 jeszcze było trochę czasu to na spokojnie obserwowałem dalej. Spróbowałem kolejny raz S ale na ujku. Wyglądało że jednak mogą zatrzymać się na ostatnich dołkach i wyszedłem. Zaliczyłem minimalny plus (zagrania do +2,0p uznaję jako BE a powyżej już jako zyskowne) ale patrząc dalej i wspomagając się sytuacją na edku uznałem że warto ponowić. Moment i decyzja dobra. Tylko cena mieszała i zgodnie z zasadami wyszedłem. Dopiero potem poszło na szukane około 10p ale i tak bym nie doczekał tego poziomu bo po drodze znowu było mieszanie i bym wyszedł na lepszym BE.
Obrazek

Dodam do zasad liczbę wejść w danych przedziałach czasowych i liczbę dnia aby za chwilę nie pogrążyć się w overtrading.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie: tydzień 7
  • Total Trades: 12
  • Profit Trades (% of total): 3 (25.00%)
  • Profit Factor: 0.53
  • Relative Drawdown: 1.55%
  • Closed Trade P/L: -1.22%
Podsumowanie: rok 2016
  • Total Trades: 53
  • Profit Trades (% of total): 16 (30.19%)
  • Profit Factor: 1.13
  • Relative Drawdown: 4.95%
  • Deposit/Withdrawal: -2.70%
  • Closed Trade P/L: +2.52%
Ten tydzień do czwartku wyglądał dobrze mimo ujemnego bilansu. Dwie straty na parach z funtem (jak sobie założyłem wcześniej na jakiś czas odstawiam te pary od jutra), tylko jeden mały zysk i sporo BE bo 5 (w statach tylko jeden zaliczony na plus). Na początku nie było tylu BE bo więcej było strat ale nie widać tego od razu w statach bo pojawiały się też lepsze zyski. Tendencja jest więc OK: na początku większość strat, teraz już powoli większość to BE i oby szło dalej w dobrym kierunku.
Niestety nie ustrzegłem się poważnych błędów a wszystko było w piątek. Przede wszystkim powinienem nie grać: jak się ma ciężki dzień to trzeba odpuścić bo FX wymaga skupienia i wewnętrznego spokoju. Gra na siłę to jedno ale wchodzenie w rynek tam gdzie nie ma sygnału a jedynie zasada "może się tutaj uda" to już głupota :/ Oby takich dni już nie było.

Przemyślenia: tak jak dawno temu zacząłem brnąć w ślepą uliczkę. Stawiam max SL=6p (przy stawce 1/2 jest to 12p) chociaż w praktyce najczęściej nie przekraczam 4p i spodziewam się że każde wejście będzie kończyło się 20, 30 albo i więcej pipsów - nierealne. Wprowadzam od tego tygodnia zmianę: tylko w godzinach 9-10:30 będę szukał dłuższych tradów a w pozostałych przedziałach czasowych zgarniam szybkie pipsy jeśli rynek daje. Dodatkowo od tego tygodnia mogą pojawić się już zagrania w przedziale 15-16.

Wielu pipsów w nadchodzącym tygodniu :564:

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Byłem zadowolony z przewagi BE nad stratami to na początek tygodnia 3 straty.
Jak pisałem jakiś czas temu w poniedziałki zawsze odpuszczałem bo miałem wtedy najgorsze wyniki i po ostatnich próbach wracam do wcześniejszych przekonań. Mija drugi miesiąc od powrotu i mimo że poniedziałki włączyłem w trakcie to na 9 tradów wszystkie były na minus (tylko jeden BE na prawie 0). Od przyszłego poniedziałku do odwołania nawet nie włączam EKG tego dnia.

Zacząłem dzień od S na ujku. Zagranie zgodnie z zasadami oceniam na dobre. Tylko zysku nie przyniosło.
Obrazek

Pierwsze zagranie w przedziale 15-16 od razu z ponowieniem ale jednak to nie był moment na nowe dzienne dołki.
Obrazek

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Można spotkać się ze stwierdzeniem "FX potrafi być na prawdę wredny". To dzisiaj dla tych, którzy lubią to stwierdzenie: 3 dobre pomysły i 3 minusy.

Pisałem kiedyś aby nie wchodzić przed 9:00 to teraz postanowiłem wejść zaraz po ale zamiast zrobić to na początku albo po pierwszym impulsie to ja wszedłem w sam środek i stopa wyrzuciło mi tak szybko jak wszedłem.
Obrazek

Po południu czekałem na dobre miejsce pod S na ujku i nawet takie znalazłem ale nie udało mi się tego przetrzymać i trochę zbyt wcześnie uciekłem na BE.
Obrazek

Jeszcze czekałem na ejka i tym razem L, które grywam znacznie rzadziej niż S. Pomysł dobry ale rynek pokazał pełnie swojego zgorszenie i nie przejmował się że leżącego się nie kopie :lol:
Obrazek

monikaforexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: monikaforexpolska »

Ja bym przetestowała po prostu trochę szersze stopy. Zbyt często cię wybija a potem zawrotka. A to wpływa niekorzystnie na psychikę trejderki/trejdera.ŚSledząc twój dziennik widać trochę takich sytuacji. Po prostu ich szkoda bo i wynik byłby bardziej satysfakcjonujący.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Większy SL kłóci się z moją strategią jak i samym postrzeganiem rynku. Moim celem jest znajdywanie miejsc kluczowych dla ceny czyli takich do których w najgorszym razie wraca rynek w korekcie.
Akurat moja psychika radzi sobie lepiej z częstymi wybiciami kończonymi na SL niż jednym dużym minusie gdzie trzymam stratną pozycję bo może jednak zawróci.

Mam ostatnio gorsze wyniki ale i tak nie ma tragedii. Najważniejsze na początku było dla mnie regularne znajdywanie okazji do wejścia i to już chyba będę odhaczał z listy. Jak już pisałem moim celem jest średnia 3-4 trady dziennie. Mimo niejednej już serii strat pozbywam się uczucia lęku przed kolejnym wejściem. W między czasie pracuję nad innymi elementami swojej gry ale zmiany wprowadzam stopniowo. Najpierw obserwuję przez tydzień, potem testuje przez x tygodni i następnie wyciągam wnioski. Za chwilę minie 2 miesiąc od powrotu ale dałem sobie pół roku aby decydować o tym co dalej z moim bytem na FX.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Tylko jeden trad dzisiaj: poranna próba z S na ejku. Kierunek dzienny był dosyć jasny ale nie znalazłem właściwego miejsca.
Po południu obserwowałem rynek ale zabrakło klarowniejszej okazji do zajęcia pozycji.

Obrazek

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Dzień rozpoczęty nietrafioną S na kangurze.
Obrazek

Kolejne wejście już po południu. Tego trada można było sobie darować. Sytuacja nie była klarowna a jeszcze dałem się złapać na nieudane przebicie.
Obrazek

I na koniec próba L na edku. Dobrze to wyglądało ale chyba zbyt wcześnie z tego uciekłem myśląc że będzie SL. Co prawda cena potem trochę skakała ale raczej w normie a w chwili pisania posta jest ponad 20p dalej.
Obrazek

Jutro ostatni dzień tygodnia i drugiego miesiąca ale już wiem że jest problem. Ostatnie 19 tradów (liczone łącznie z BE) nie zakończyło się zyskiem. To jednak zbyt duża seria i wymaga dokładnej analizy gry. W weekend jak zwykle reset ale w poniedziałek będę się zastanawiał co jest nie tak.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Kończę ten fatalny tydzień jeszcze jednym minusem. Dobrze to wyglądało ale już na starcie otworzyło mi pozycję na końcu świeczki a nie na początku jak klikałem a potem korekta była już zbyt duża i musiałem wyjść. Podsumowanie zrobię w wolnej chwili ale wykres salda przez te ostatnie 20 tradów praktycznie cały czas w dół więc nie będzie to ładnie wyglądać :/

Obrazek

ODPOWIEDZ