Forex a podatki..
dokladnie tak, wypelniasz PIT38 (w czesci C wiersz drugi - przychody inne)Yankee pisze:popelniles blad...
liczac w ten sposob moglbys zbankrutowac i do tego zaplacic duzy podatek.
Podatek placisz od zagregowanego zysku w calym okresie (rok). Na poczatku roku sumujesz wszystkie zyski i straty!!! z roku poprzedniego i dopiero od tej kwoty liczysz podatek. Oczywiscie zysk dzienny mozesz liczyc w zl na biezaco, ale podatek obliczasz po fakcie, bo jeszcze nie wiesz czy na koniec roku osiagniesz zysk
pozdro
Tak. Mam overnighta na którym praktycznie nigdy nie płacę podatku bo z tego co mam w rachunku bieżącym wychodzi mniej niż 2.50 przez noc.Yankee pisze:Jestes pewien?emsi pisze: Zaokrągla się tak: zysk do pełnych złotych, od tej kwoty 19% i do pełnych złotych.
Dla 2.49 to będzie 2zł*19%=0.38gr co w zaokrągleniu daje 0zł.
Dla 2.50 to będzie 3zł*19%=0.57gr co daje złotówkę czyli 40% podatku ;)
Co do firmy na Cyprze to można też np. na Panamie:
http://www.offshorelegal.org/offshore-b ... count.html
Oni się specjalizują w tego typu rzeczach. Głównie dla amerykanów ale dla europejczyków też zrobią ;)
Ale co Ci da firma z Panamy ?? musisz z Panamy ukryć dochody przed polskim US, a z Cypru nie, to jest cały plus Cypru że US nic Ci nie zrobi. bo rozliczyłeś się w kraju z UE, a Panama nim nie jest ( o ile mi wiadomo nie ma polska podpisanej umowy ). No chyba że masz lewe dochody z innych dziedzin ale nie wnikam.emsi pisze:
Co do firmy na Cyprze to można też np. na Panamie:
http://www.offshorelegal.org/offshore-b ... count.html
Oni się specjalizują w tego typu rzeczach. Głównie dla amerykanów ale dla europejczyków też zrobią
Cały myk polega na tym że nie to że tylko nie zapłacisz podatku, ale to ze z tej kasy możesz korzystać legalnie. z Panamą masz ten problem że jak kupisz samochód w PL to masz problem z US a jak masz na Cyprze to nie, no chyba że coś poknociłem i się zmieniło prawo miedzy Polską a Panamom.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein
Yankee pisze:emsi pisze:Jestes pewien?Grzegorz123 pisze: Zaokrągla się tak: zysk do pełnych złotych, od tej kwoty 19% i do pełnych złotych.
Dla 2.49 to będzie 2zł*19%=0.38gr co w zaokrągleniu daje 0zł.
Dla 2.50 to będzie 3zł*19%=0.57gr co daje złotówkę czyli 40% podatku
Bo to by rozwiazalo sprawe oprocentowania konta u brokera, w dni kiedy nie sa zawierane transakcje, bo przy obecnych stopach $ codziennie na konto wplywaja groszowe sprawy.
Ale tylko w takim wypadku bo wg mnie najpierw agregujesz zysk z calego okresu (w przypadku pitu rok, w przypadku fx dzien, bo codziennie trzeba przeliczac), dopiero potem obliczasz podatek nalezny. Takze obliczasz podatek od dziennego utargu i dopiero to zaokraglasz.
W przeciwnym razie banki wprowadzilyby codzienna kapitalizacje odsetek i przy saldzie rzedu kilku tysiecy podatek by nie funkcjonowal, a jednak kapitalizacje sa conajwyzej miesieczne (z mniejszymi sie nie spotkalem)
Mozesz zalinkowac podstawe prawna? Bo dziwilo mnie do tej pory ze podatek pobierany z konta bankowego jest zawsze calkowity
Art. 63 § 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 Ordunacja podatkowa Dz.U. 1997 Nr 137 poz. 926 z pozn. zm.
gratuluje pomyslu, przy kapitalizacji codziennej nieduzych lokat nie powinno naliczac sie podatku belki
O ile pamiętam za lokatę za 100 PLN nie ma naliczanego podatku Belki, czyli jak mam np. 10.000 zakładam 100 lokat po 100 zł i nie ma podatku.OzoEze pisze: Art. 63 § 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 Ordunacja podatkowa Dz.U. 1997 Nr 137 poz. 926 z pozn. zm.[/b]
gratuluje pomyslu, przy kapitalizacji codziennej nieduzych lokat nie powinno naliczac sie podatku belki
NIEzibirex pisze:czy XTB jest dobrym domem maklerskim ?
ps.Jest temat o XTB. I tam pytaj.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein
Dokladnie, a jako ze jest to podatek w formie ryczaltu i przychodow z odsetek nie laczy sie z innymi przychodami, to nie grozi zaplata podatku przy rozliczeniu rocznymMrYogi pisze: O ile pamiętam za lokatę za 100 PLN nie ma naliczanego podatku Belki, czyli jak mam np. 10.000 zakładam 100 lokat po 100 zł i nie ma podatku.
- prawdziwe_fufu
- Stały bywalec
I dobrze Ci się wydaje tu jest to nieco wyjaśnione:Godot pisze:Wydaje mi się że zysk/strata powstaje dopiero po zamknięciu pozycji
http://www.waluty.com.pl/article.php?id=8929
- Mariusz M.
- Gaduła
Dobrze to jednak zapytać fachowców
.
Czyli reasumując każdy zamknięty dzień można podliczać i sobie robić notatki, ale płacimy na sam koniec podatek od tego miliona, więc trzeba kaskę na podatek odkładać na bieżąco
.
Jednego nie rozumiem.
Dzisiaj zarobiłem, ale za miesiąc straciłem, wychodzi że powinienem zapłacić podatek od zysku, ale jaki to zysk jak go już nie mam ??
Czy dlatego to rozliczenie jest dopiero na koniec roku ??
Bo jak się domyślam US powie :
panie ale Pan tego dnia zarobił, więc ja odpowiem ale następnego straciłem, to pewnie mi odpowiedzą.... a to już Pana problem.
Nie bardzo to kumam....

Czyli reasumując każdy zamknięty dzień można podliczać i sobie robić notatki, ale płacimy na sam koniec podatek od tego miliona, więc trzeba kaskę na podatek odkładać na bieżąco

Jednego nie rozumiem.
Dzisiaj zarobiłem, ale za miesiąc straciłem, wychodzi że powinienem zapłacić podatek od zysku, ale jaki to zysk jak go już nie mam ??
Czy dlatego to rozliczenie jest dopiero na koniec roku ??
Bo jak się domyślam US powie :
panie ale Pan tego dnia zarobił, więc ja odpowiem ale następnego straciłem, to pewnie mi odpowiedzą.... a to już Pana problem.
Nie bardzo to kumam....