MT5

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 1812
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: MT5

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

raposo pisze:
07 lip 2020, 09:36
Ad.1) Nie
Ad.2) Tak :)
Ad.1) Niektóre mogą działać. Trzeba zmienić .mq4 na .mq5, skompilować i zobaczyć czy wyskakują błędy.
Jeżeli nie, to będzie taki działać.
Jeżeli błędy wyskakują, to trzeba umieć je poprawić.
Ad.2) Generalnie tak, natomiast nieco inny jest układ folderów w MT5 i czasem trzeba więcej wiedzieć.
Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9514
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: MT5

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ad.1) Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z takim bez błędów. Zawsze było "coś". Może to się trafia tylko w przypadku mega prostych mini-wskaźników?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 1812
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: MT5

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

raposo pisze:
07 lip 2020, 11:02
Ad.1) Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z takim bez błędów. Zawsze było "coś". Może to się trafia tylko w przypadku mega prostych mini-wskaźników?
Jeżeli wskaźnik .mq4 był pisany stosunkowo niedawno, to dany programista mógł go napisać w taki sposób, żeby działał na obu platformach.
PS. Niektóre starsze wskaźniki .mq4 nawet nie działają na MT4, obecnie.
Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 1222
Rejestracja: 15 sie 2011, 21:01
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: MT5

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Czy da się skopiować szablon złożony ze średnich z MT4 do Mt5?
Gdzie w MT5 znajdę szablony?
Dzięki :)
Swing Trading in Two Sentences :
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 1812
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: MT5

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

2020-07-20_230318.jpg
Nigdy nie próbowałem.
Jeżeli wskaźniki mają tę sama nazwę, identyczną, to być może zadziała.
Eksperyment nie powinien zbytnio zamieszać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

Awatar użytkownika
Qsus
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 54
Rejestracja: 25 paź 2020, 16:02

Re: MT5

Nieprzeczytany post autor: Qsus »

Strasznie toporna jest ta platforma MT5. Trochę czasu minie zanim się do niej przyzwyczaję.

x-trade2

Re: MT5

Nieprzeczytany post autor: x-trade2 »

Ja mam taki problem z MT5 - otóż jak sobie przesuwam wykres w lewo (dane historyczne) i platforma zaczyna coś doczytywać to rzuca mnie na sam początek wykresu (dane aktualne). Mam wyłączone automatyczne przesuwanie oraz przesunięcie wykresu. Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9514
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: MT5

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Wyłączone autoprzesuwanie powinno załatwić sprawę. Jeśli nadal Cię "wraca", to spróbuj przytrzymując na klawiaturze PageUp (albo Down).
Jak przestanie się zaczytywać to znaczy, że dane się skończyły ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

x-trade2

Re: MT5

Nieprzeczytany post autor: x-trade2 »

Trzymanie Page Up nie działa, cofa mnie mimo to i muszę go puścić i ponownie wcisnąć, żeby zaczęło scrollować.

Ogólnie widać, że to się dzieje, kiedy pojawia się w prawym dolnym rogu ikona doczytywania danych. Wtedy natychmiast cofa mnie do początku wykresu ale jak już się skończy wczytywać to mogę przescrollować dalej, niż udało mi się ostatnio.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9514
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: MT5

Nieprzeczytany post autor: raposo »

x-trade2 pisze:
30 lis 2020, 15:13
Trzymanie Page Up nie działa, cofa mnie mimo to i muszę go puścić i ponownie wcisnąć, żeby zaczęło scrollować.

Ogólnie widać, że to się dzieje, kiedy pojawia się w prawym dolnym rogu ikona doczytywania danych. Wtedy natychmiast cofa mnie do początku wykresu ale jak już się skończy wczytywać to mogę przescrollować dalej, niż udało mi się ostatnio.
Właściwie przy takim sposobie dociągania danych równie dobrze możesz wejść do Centrum Historii i stamtąd pobrać dane. Wtedy nie będą one dociągane na bieżąco przy przewijaniu wykresu -> czyli też nie powinno Cię cofać.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ