Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

Wtrącę prywatę do Waszej rozmowy, nie oczekujac odnoszenia się do mojej wypowiedzi; kontynuujcie dalej swój temat. Wasze rozmowy bardzo mi się podobają, cieszę się bardzo, że tak szczerze piszecie. Mądrze i spokojnie, nie broniąc najmojszej jak niepodległości. Dziękuję.

Patrzę wstecz, na ten mój DT z ostatnich tygodni, chcę go sobie jakoś podsumować. Nie jestem dt i nie będę raczej, patrzenie na wykresy odbiera mi jasność myślenia. DT nie "płaci" tak jakbym sobie tego życzyła, nie w kwestii pieniędzy ale satysfakcji w głowie. Przez tą próbę z dt, zmarnowałam kilka sytuacji fajnych wejść na parach walutowych.
Przeżyłam kolejne sytuacje z cyklu "niemożliwe", wiele spraw sobie uświadomiłam z jasnością błyskawicy. W sumie tego, co żałuję to że zupełnie zarzuciłam swoją dotychczasową fx drogę a nie ogarniałam i dt i swojego równolegle. Poszłam na łatwiznę chyba :roll: Odsuwając się od wykresu i dt widzę np., że miałam fajne pozycje na u.zar (l z poziomu ponad 19) i zamknęłam je bo przecież jestem dt :roll:
Zła jestem, bo zaniedbałam u.mxn - wystarczyło spojrzeć na d1 z początkiem tygodnia :roll: A później to już zupełnie, trudne słowo na d 8) Dalej jest w miarę ok, ale było super.
U.try w fajnym miejscu jest, trzeba popilnować wykresu w najbliższych dniach (tygodniach?).
Tu jest rzut okiem na wykres u.try podczas pokonywania poziomu 6 , a w załączniku stan obecny. Cały świat ma kłopoty i poziomy straciły swoją wartość niemniej będę sobie na lirkę lukała.
Nie czuję mięty z dt, ot co. Oczywiście, jeszcze sobie popróbuję, ale z tego flirtu dzieci nie będzie raczej :roll:
Dobrego dnia, współrejsowicze!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Anomalia pisze:
29 kwie 2020, 13:46
Wtrącę prywatę do Waszej rozmowy, nie oczekujac odnoszenia się do mojej wypowiedzi; kontynuujcie dalej swój temat. Wasze rozmowy bardzo mi się podobają, cieszę się bardzo, że tak szczerze piszecie. Mądrze i spokojnie, nie broniąc najmojszej jak niepodległości. Dziękuję.
U.try w fajnym miejscu jest, trzeba popilnować wykresu w najbliższych dniach (tygodniach?).
Ja już za dużo mam

Awatar użytkownika
Anomalia
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Anomalia »

u.mxn mi szkoda. Ale nic, piłka w grze.
Ciekawa sytuacja swoją drogą Meksyk robił wszystko, żeby się ucywilizować i umocnić swoje peso. A z drugiej strony, spory % budżetu mają z ropy a wiadomo, jak na ropie jest teraz.
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)

Awatar użytkownika
dzikson
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dzikson »

alinoe pisze:
29 kwie 2020, 12:29
Akurat z tym się nie zgodzę. Niepełna formacja to też formacja tylko inna. Jeden z moich setupów to granie na powstający rgr.
Tu bym przystanął. Jeśli ktoś ma przetestowaną stratęgię na jakis formacjach to logiczne są wejścia w zgodnie ze swoimi założeniami. Ale jeśli ktoś próbuje grać konkretną formacje która się jeszcze nie uformowała to proszenie się o kłopoty, bo przykładowy rgr będzie miał ramię, głowę ale zamiast drugiego ramienia kurs pójdzie dalej go góry bo komuś sie wydawało że coś się tam tworzy, w tej sytuacji zazwyczaj trend będzie dalej trwał a gracz będzie wchodził przeciwko.
Ninja napisał że idealne jest rozegranie rgr'a od głowy.. Idealny świat nie istnieje i nie wiem jak by należało go rozegrać kiedy np. głowa jest po za jakimś oporem lub innym miejscem, więc póki się nie stworzy to takie zagranie można zrobić na czuja? z mierzeń? ale nadal to ggra przeciw trendowi. Po za tym rgr to sygnał do możliwego odwrócenia trendu, i dopiero jego retest jest/może byc faktycznym sygnałem do zmiany kierunku zajmowanych pozycji.
alinoe pisze:
29 kwie 2020, 13:02
Jeszcze dam pewne porównanie z geometrią. Trójkąt może być wpisany w koło, koło może być wpisane w kwadrat itd. W AT tym figurom geometrycznym odpowiadają formacje. Świeczka może być elementem rgr, rgr może być elementem podwójnego szczytu itd. - na tym polega rozgrywanie kontekstu wynikającego z AT. Zawsze coś się uformowało i zawsze coś się tworzy, zależy tylko z jakiej perspektywy patrzymy na wykres.
Tu się zgodzę, i też nie ma przeciwwskazań żeby grać w czasie tworzenia się "czegoś" jeśli gracz wie co robi, bo granie od bandy do bandy przy trójkącie, klinie, kanale też jest możliwe pod warunkiem że wie się co się robi, dlatego różnica jest między tym co napisałem wyżej a tym co teraz..
Tomasz196407 pisze:
29 kwie 2020, 13:11
Ja osobiscie rgr-y nie ma w "specyfikacji" dlaczego bo teoria Fal elliota pokazuje ten rgr na FE.
Skoro mam wyliczone FE to po kiego sie trudzic i sobie rysować te szyje.
To raz
Po drugie skoro zagranie na wczesniejszy moment to ja na FE tez to zlokalizuje tylko problem musi byc potwierdzenie bo dołek na przykłd okazuje sie nie byc 5 falą i leci w dół
Reasumujac bardzo mnie ciekawi to ale spraktykowane na bieżacym wykresie
Czy koledzy pokażaą to?
czy to tylko takie pisu pisu :564:
Pozdrawiam
@Tomasz stosując FE ma rozwiązane dużo rozterek z którymi zmagają się rozgrywający setupy i setupiki na podstawie formacji które nimi nie są i które skoro nimi nie są to jest trudno pokazać :d
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Było sporo konsolidacji na M5, jedna na drugiej, to popatrzałem na M15 i oto wynik:
[DAX30]M15.jpg
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Awatar użytkownika
dzikson
Pasjonat
Pasjonat

zapowiedź ropy okazała się trafna, pokazywał nie będę że jestem w longu, chyba że ktoś chce
"Dla każdego inaczej wygląda kawałek nieba, własna sieć odrzutowców kontra pół chleba.."
RR Brygada

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

dzikson pisze:
29 kwie 2020, 14:24

Tu bym przystanął. Jeśli ktoś ma przetestowaną stratęgię na jakis formacjach to logiczne są wejścia w zgodnie ze swoimi założeniami. Ale jeśli ktoś próbuje grać konkretną formacje która się jeszcze nie uformowała to proszenie się o kłopoty, bo przykładowy rgr będzie miał ramię, głowę ale zamiast drugiego ramienia kurs pójdzie dalej go góry bo komuś sie wydawało że coś się tam tworzy, w tej sytuacji zazwyczaj trend będzie dalej trwał a gracz będzie wchodził przeciwko.
Ninja napisał że idealne jest rozegranie rgr'a od głowy.. Idealny świat nie istnieje i nie wiem jak by należało go rozegrać kiedy np. głowa jest po za jakimś oporem lub innym miejscem, więc póki się nie stworzy to takie zagranie można zrobić na czuja? z mierzeń? ale nadal to ggra przeciw trendowi. Po za tym rgr to sygnał do możliwego odwrócenia trendu, i dopiero jego retest jest/może byc faktycznym sygnałem do zmiany kierunku zajmowanych pozycji.
Dokładnie tak. Jesli nie ma sygnału odwrócenia trendu (a RGR jest takm sygnałem bezsprzecznie) to szukanie sobie guza na własne życzenie :). I nie bardzo wiem, po co sie tak spieszyć. Już nie wspomne, że sam setup dla większości oczywisty i już uformowany jest wartościa samą w sobie. Wielu traderów na niego zareaguje w znany sposób. Idąc tym tokiem rozumowania to ja powinienem zagrywac każdą świece bo jest szansa na powstanie pinbara albo engulfa. To juz nie jest AT tylko "proroctwo AT". I później czytam na forach, że ktos rozgrywa RGRa do góry a objęcie bessy składa się w dwóch świec spadkowych. Niech każdy wtedy zaznaczy, że to "moja indywidualna AT".
Cos jest albo go nie ma ;)

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

P. powiedz mi złoto tu odwróci w góre
jest może tam rgr czy orgr
nie znam sie kompletnie

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Tomasz196407 pisze:
29 kwie 2020, 15:46
P. powiedz mi złoto tu odwróci w góre
jest może tam rgr czy orgr
nie znam sie kompletnie
Przyznam się, że nie widze :|

Awatar użytkownika
dzikson
Pasjonat
Pasjonat

też chciałem to napisać że tam nic nie widzę, a staram się na siłe nie szukać niczego.. Bardziej bym się doszukiwał obecnie na funcie, obecnie retest, ale lewe rami mi nie pasuje. Co do zaznaczenia koloru to jakoś nie mogłem się powstrzymać zastanawiając się ska głowa z ramionami jak mi to na co innego wygląda

Obrazek
RR Brygada

ODPOWIEDZ