G A N N
Heh bo czasem mam wrażenie że wsiadam do ferrari a nie jezdziłem nigdy w "Elce" ;p ja wciąż szukam wzoru na obliczenie ile jednostek czasu równa sie cenie a tak mi sie wydaje że gdzieś to po drodze pominąłem ten wzór i biore sie za coraz większy hardcore w nadziei że włąsnie w tym ten wzór znajde a on pewnie był gdzies wcześniej 

Jestem niezmiernie zaszczycony posiadaniem członkostwa w tym jakże prestiżowym klubie
bo przecinające sie średnie jakoś nigdy do mnie nie przemawiały 
Jest nas trójka - hmm to wera będzie kółko bo jest kobietą , temp będzie kwadrat bo sie najlepiej zna a ja trójkąt bo to mi zostało.
Potrzebujemy jeszcze jakichś 2 chętnych do pokera
ale figur już nie dostaną .

Jest nas trójka - hmm to wera będzie kółko bo jest kobietą , temp będzie kwadrat bo sie najlepiej zna a ja trójkąt bo to mi zostało.
Potrzebujemy jeszcze jakichś 2 chętnych do pokera

http://finance.groups.yahoo.com/group/gannstudygroup/
tu mozecie znalezc ich nawet kilku lub kilunastu.
pozdrawiam
tu mozecie znalezc ich nawet kilku lub kilunastu.
pozdrawiam
Dobra było miło przez jakieś 5 minut posiadania nadzieii że przeniesienie tego na wykres wszystko wyjaśni - no ale wracając do rzeczywistości kolejna seria pytań 
Rozumiem że (i tu tylko wydaje mi sie że rozumiem) Czas wpisać w stopnie GW możemy bez żadnego problemu - najzwyczajniej wybieramy czy ma to być doba , rok czy co innego i dzielimy - problem z ceną sie pojawia bo tutaj żednego z góry założonego cyklu nie ma i tu pytanie czy żeby to wyliczyć mam kombinować z minimami i maximami czy wogóle moge nie patrzeć na nie i szukać wzoru w GW i aktualnej cenie danego instrumentu
Sprawa druga hmmm no przeniosłem te krawędzie i trójkąta i kwadratu na wykres no i raz jeszcze mam parabole - ale inne - co więcej jeżeli początek GW mam traktowac jako początek osi ceny na wykresie to w takim razie te parabole frywolnie świrowały by sobie nawet o 30 % aktualnej ceny w dół na przykład na wykresie dobowym (przecież to nie ma sensu jeżeli mają one być jakąś formą wsparć czy oporów ) no chyba że początek GW nie jest wcale początkiem osi ceny na wykresie tylko jakimś jej punktem - tylko co w takim razie stanie sie jak cena spadnie poniżej tego punktu - GW nie ma minusów
Sprawa trzecia wciąż nie mam pojęcia zkąd wzieły sie te kąty co gan rysuje na wykresach - mam tylko pewne podejrzenia
Sprawa 4 - rozumiem że ilość tych hmmm okegów w GW jest określona tym że jeden stopień równa sie jakiejś tam cenie - co z koleii równa sie jakiemuś odcinkowi czasu - no ale to z kąd mam wiedzieć ile sobie tych okręgów wyrysować
No i tak kończe kolejny odcinek z serii " 100 pytań do ... "
Edit:
Na screenie odtworzyłem to GW z 94 str tylko dopasowałem emblem do zaznaczonych cen - jak rozumiem jest to wykres cyklu rocznego (12 miesięcy) i znów pytanie skąd GANN wiedział że ta pierwsza zaznaczona cena (zapewne szczyt bądz dołek) ma być na krawędzi trójkąta a nie kwadratu - gdyby dał ją na kwadrat pozostałe 2 zaznaczone ceny (zapewne też szczyty bądz dołki ) nie sprawdziły by sie.
Edit 2. No dobra ten obrazek ma błąd
teraz sie zorientowałem - ehh zdarza sie no to przynajmniej sie 2 kwestie wyjasniły (przynajmniej tak mi sie wydaje)
Pozdrawiam

Rozumiem że (i tu tylko wydaje mi sie że rozumiem) Czas wpisać w stopnie GW możemy bez żadnego problemu - najzwyczajniej wybieramy czy ma to być doba , rok czy co innego i dzielimy - problem z ceną sie pojawia bo tutaj żednego z góry założonego cyklu nie ma i tu pytanie czy żeby to wyliczyć mam kombinować z minimami i maximami czy wogóle moge nie patrzeć na nie i szukać wzoru w GW i aktualnej cenie danego instrumentu
Sprawa druga hmmm no przeniosłem te krawędzie i trójkąta i kwadratu na wykres no i raz jeszcze mam parabole - ale inne - co więcej jeżeli początek GW mam traktowac jako początek osi ceny na wykresie to w takim razie te parabole frywolnie świrowały by sobie nawet o 30 % aktualnej ceny w dół na przykład na wykresie dobowym (przecież to nie ma sensu jeżeli mają one być jakąś formą wsparć czy oporów ) no chyba że początek GW nie jest wcale początkiem osi ceny na wykresie tylko jakimś jej punktem - tylko co w takim razie stanie sie jak cena spadnie poniżej tego punktu - GW nie ma minusów

Sprawa trzecia wciąż nie mam pojęcia zkąd wzieły sie te kąty co gan rysuje na wykresach - mam tylko pewne podejrzenia
Sprawa 4 - rozumiem że ilość tych hmmm okegów w GW jest określona tym że jeden stopień równa sie jakiejś tam cenie - co z koleii równa sie jakiemuś odcinkowi czasu - no ale to z kąd mam wiedzieć ile sobie tych okręgów wyrysować
No i tak kończe kolejny odcinek z serii " 100 pytań do ... "
Edit:
Na screenie odtworzyłem to GW z 94 str tylko dopasowałem emblem do zaznaczonych cen - jak rozumiem jest to wykres cyklu rocznego (12 miesięcy) i znów pytanie skąd GANN wiedział że ta pierwsza zaznaczona cena (zapewne szczyt bądz dołek) ma być na krawędzi trójkąta a nie kwadratu - gdyby dał ją na kwadrat pozostałe 2 zaznaczone ceny (zapewne też szczyty bądz dołki ) nie sprawdziły by sie.
Edit 2. No dobra ten obrazek ma błąd

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- peregrinus
- Bywalec
Hyld3n, moglbys podac spis tego co tam masz? bo nie wiem czy masz cos czego na emulcu nie ma, chetnie tez bym sie za lekture wzial (jak tylko carolana skonczehyld3n pisze:3 rary bo takie serwer ma ograniczenia - sćiągnij rozpakuj - tam jest prawie wszystko co można znalezc na sieci
http://rapidshare.de/files/15563434/Gann.part3.rar.html
http://rapidshare.de/files/15584247/Gann.part2.rar.html
http://rapidshare.de/files/15602604/Gann.part1.rar.html

"Possible reasons:
Download-session expired. Direct-links last a few minutes for free users and a few days for premium-users.
You requested this download-session from a different IP than yours. If you use AOL, try a different browser."
wiec kaszana

Można szukać metody na dwa sposoby: jeden to poszukiwanie "permanentego" schematu, wibracji, cyklu czy jakkolwiek to nazwać, który jest na rynku, był i będzie. Ten sposób jest cholernie trudny - czasem wątpie czy coś takiego wogóle istnieje aczkolwiek pewne sygnały na to wskazują. Chodzi tu o coś takiego co pozwala przewidywać przyszły ruch cen właściwie ad infinitum. Jednak dla kogoś kto dopiero zaczyna z gannem proponuję nie rzucać się na ten sposób. Przyjdzie na to może pora. Zwłaszcza, że ten sposób/metoda wynika z drugiej opcji.
Druga opcja to szukanie zależności o jakich pisze Gann na tym co mamy - no a mamy dołki i szczyty. W każdym razie proponuję zacząć jednak od tych dołków i szczytów.
Początek gw czy sq jest bardzo ważny. Na szczęście początek jest prosty do określenia. Początek roku - uwaga - to 21 marzec u Ganna a nie 1 stycznia. Początki miesiąca też dlatego się różnią. Początek doby to 6:00 rano. Z walutami jest lekki problem jeżeli chodzi o intra, początek dla euro dobrze działa liczone od 6:00 CET na przykład.
Dlatego też te prabole, o których mówisz (jeżeli dobrze rozumiem o czym mówisz) będą się znacznie różniły jeśli pozmieniasz czasy, daty itd.
Jeżeli pytasz o kąty na wykresie ceny to są to kąty wzięte właśnie z sq lub gw.
Z ilością okręgów jest wiele kombinacji. Jeżeli analizujesz czas na gw to na przyklad jeśli liczysz dni to możesz 1 mieć jako początek notowań dane instrumentu, to samo z ceną. Osobiście uważam, że to nie ma większego sensu szczególnie na fx. Okręgów rysujesz tyle ile potrzebujesz, jeśli zaczynasz rysować rok na okregach, dzien po dniu to potrzebujesz 15 okręgów - przyjmując, że jedna "klatka" to 1 dzień.
Druga opcja to szukanie zależności o jakich pisze Gann na tym co mamy - no a mamy dołki i szczyty. W każdym razie proponuję zacząć jednak od tych dołków i szczytów.
Początek gw czy sq jest bardzo ważny. Na szczęście początek jest prosty do określenia. Początek roku - uwaga - to 21 marzec u Ganna a nie 1 stycznia. Początki miesiąca też dlatego się różnią. Początek doby to 6:00 rano. Z walutami jest lekki problem jeżeli chodzi o intra, początek dla euro dobrze działa liczone od 6:00 CET na przykład.
Dlatego też te prabole, o których mówisz (jeżeli dobrze rozumiem o czym mówisz) będą się znacznie różniły jeśli pozmieniasz czasy, daty itd.
Jeżeli pytasz o kąty na wykresie ceny to są to kąty wzięte właśnie z sq lub gw.
Z ilością okręgów jest wiele kombinacji. Jeżeli analizujesz czas na gw to na przyklad jeśli liczysz dni to możesz 1 mieć jako początek notowań dane instrumentu, to samo z ceną. Osobiście uważam, że to nie ma większego sensu szczególnie na fx. Okręgów rysujesz tyle ile potrzebujesz, jeśli zaczynasz rysować rok na okregach, dzien po dniu to potrzebujesz 15 okręgów - przyjmując, że jedna "klatka" to 1 dzień.
No rzeczywiście dziwna sprawa bo mi ie ściąga ztamtąd bez problemów hmmm - generalnie prawie wszystko co tam jest jest też na e-mule :
-W.D.Gann "Stock market Forecasting courses 2"
-Gerald Marish "the W.D.Gann method of traiding"
-"45 years in wall street"
-"forecasting by time cykles"
-"master chart course"
-"the gann pyramid - squear of nine essentials" Ferrery
-"tunnel thru tha air"
-"master trader"
-"roadmap"
-"scientific stock forecasting"
-"time periods"
-"the basis of my forecasting method" W.D.Gann
To właściwie tyle dodatkowo programy do hmmm sporządzania
GW i sq .
Jak coś to moge poszczególne pliki też wgrać hmmm albo wysłać przez gg lub maila bo poza tym pierwszym one nie zajmują dużo - mam też na dysku jeszcze troche ebooków których tam nie ma bo ściągnąłem po wgraniu tych rarów na serwer - tak więc moge wysyłać (niestety nie wszystko mam)
Pozdrawiam
PS.Odradzam tym którzy lubią sie wysypiać zagłebianie sie wogóle w te księgi
Temp wróciłeś
- szczerze lepiej mi sie grało "gannem" jak wiedziałem że kąty i koniec im więcej czytam tym łeb bardziej boli i budze sie wcześniej żeby już czytać
BTW co myślisz o tym astrologicznym podejściu w opracowaniach mikuli - bo jak dla mnie kosmos
i to dosłownie 
-W.D.Gann "Stock market Forecasting courses 2"
-Gerald Marish "the W.D.Gann method of traiding"
-"45 years in wall street"
-"forecasting by time cykles"
-"master chart course"
-"the gann pyramid - squear of nine essentials" Ferrery
-"tunnel thru tha air"
-"master trader"
-"roadmap"
-"scientific stock forecasting"
-"time periods"
-"the basis of my forecasting method" W.D.Gann
To właściwie tyle dodatkowo programy do hmmm sporządzania

Jak coś to moge poszczególne pliki też wgrać hmmm albo wysłać przez gg lub maila bo poza tym pierwszym one nie zajmują dużo - mam też na dysku jeszcze troche ebooków których tam nie ma bo ściągnąłem po wgraniu tych rarów na serwer - tak więc moge wysyłać (niestety nie wszystko mam)
Pozdrawiam
PS.Odradzam tym którzy lubią sie wysypiać zagłebianie sie wogóle w te księgi

Temp wróciłeś

Ostatnio zmieniony 24 mar 2006, 21:54 przez hyld3n, łącznie zmieniany 1 raz.