G A N N

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hyld3n »

Dobra po ostatnich godzinach tworzenia ztwierdzam że już nic z tego nie rozumiem więc trzepne tu teraz wykład i albo tempowi będzie sie chciało trzepnąć taki sam zpowrotem albo powie "hyld daj se już spokój " :P no więc dobra zaczynamy przedstawianie mojego toku rozumowania który ostatecznie doprowadzi do problemu który napotkałem

Sq 9 Sq 12 czy jakiekolwiek inne sq potraktowałem jak inny wykres ceny i czasu - u ganna na jednym z obrazków zauważyłem ze w kolejne pola sq wpisana jest cena zaś całe sq podzielone jest na 8 równych cześci (kątami) dodatkowo każdy kąt był podpisany godziną - wywnioskowałem więc że jest to "wykres" na którym każde jedno 360 stopni będzie sie równało 24 godzinom - przeniosłem wsparcia do układu współrzędnych - co zauważyłem ? że wsparcia poruszają sie w góre bądz w dół nie linią prostą tylko parabolą zaś we wszystkich kursach ganna na wykresie jest rzeczywiście zaznaczone 8 kątów (plus te 2 z trójkąta - 120 i 240 stopni) ale one są liniami prostymi - to co w końcu ma być wsparciem dla ceny kąty z sq czy kąty z tych obrazków ganna na wykresie - sprawa wyglądała by normalniej gdybym te kąty z sq 9 przerobił (od wartości w każdym następnym polu danego kąta odjął watość z poprzedniego pola w tym kącie) i dopiero wtedy wprowadził do układu współrzędnych - ale gann chyba nie dla żartów wpisywał w tego "ślimaka" cene jak leci i zaznaczał tam opory - ehh

Edit: no chyba że ta parabola ma być ćwiartką okręgu i wtedy dopiero jednostka ceny pasuje do jedostki czasu i dopiero przez tą parabole miałbym puścić te 8 kątów - a samą parabole traktować jak koniec squeru - tylko że teraz kąty podpisane godzinami nie mają sensu :( (hehe no w tym edice to już musiałem dopiero Science fiction napisać )

Ide na cherbate :wall:
Ciekawe czy ktokolwiek zrozumie ten bełkot

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

Nieprzeczytany post autor: templar »

Dobrze by było gdybyś wrzucił ten obrazek żeby była jasność co opisujesz. O ile dobrze Cię zrozumiałem to Twój problem polega w tym momencie na przeniesieniu sq na wykres lub odwrotnie. A jeżeli to jeszcze nie jest Twoim problemem to najwyższa pora żeby było ;)
Wciąż jednak zastanawiam się czy nie pominąłeś za szybko transformacji ceny i czasu tak aby do siebie pasowało. Naprawdę nie mam pojęci jak można to zrobić manualnie. Jedyny sposób jaki mi się udało znaleźć to liczenie tego ze wzoru. Jeszcze raz podkreślam, że jeżeli źle dokonasz przekształcenia to ani sq ani to samo naniesione na wykres nie ma prawa działać - działać tak jak byśmy chcieli.
Ogólnie myślę, że idziesz w dobrym kierunku - kombinujesz już sq ceny z czasem. Sęk w tym, że na sq jest to trudniej zrobić.
Co do paraboli: wrzuciłem gdzieś na forum ostatnio notatki o ruchu Galileusza, bardzo ciekawe jest to, że o ile ruch graficznie przedstawia parabola to jego - powiedzmy - ekstrema są ujęte w trójkącie (wpisane w kwadrat i koło).

hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

Hmm no a jak niby mam znalezc ten wzór nie wiedząc jak to działa :P obrazek wrzuce jak tylko przerysuje z mojego zeszytu w kratke formatu A4 :P (no przynajmniej już wiem czemu ty wolałeś bazgrać na papierze :P)

hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

Dobra obrazek jest - hmmm bardzo - raczej nie jest miodnie zrobiony ale zrozumiały a robienie ładnego przykładu zajęło by mi z 3 godziny :)

BTW. Teraz w mym bazgralniku formatu A4 staram sie stworzyć coś co jeszcze doda mi na wykresie wsparcia i opory z sq 9 wypełnionego czasem - tylko że napotkałem problem którym jest własnie jednostka - hmmm pomyśle jekby ją wyprowadzić własnie z tej sytuacji - i znów sie nie wyśpie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pete7
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pete7 »

Witam!
Mam pytanie troche z innej beczki, ale też o Gann'ie: które książki uważacie za najbardziej wartościowe pod względem poznawania jego strategii ?
Pozdrawiam
Piotrek

hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja osobiście uważam że wszystkie a i to jest mało - ale najbardziej wartościowe to chyba te pisane przez niego - jak chcesz podam ci linki do serwa na którym trzymam wszystkie co mam (a w sumie mamy bo co mam to mam od tempa :P)

pete7
Stały bywalec
Stały bywalec

hyld3n pisze:Ja osobiście uważam że wszystkie a i to jest mało - ale najbardziej wartościowe to chyba te pisane przez niego - jak chcesz podam ci linki do serwa na którym trzymam wszystkie co mam (a w sumie mamy bo co mam to mam od tempa :P)
byłbym wielce wdzięczny, bo mam tylko jedna jego ksiazke: 45 years in wallstreet
pozdrawiam

hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

3 rary bo takie serwer ma ograniczenia - sćiągnij rozpakuj - tam jest prawie wszystko co można znalezc na sieci

http://rapidshare.de/files/15563434/Gann.part3.rar.html

http://rapidshare.de/files/15584247/Gann.part2.rar.html

http://rapidshare.de/files/15602604/Gann.part1.rar.html

pete7
Stały bywalec
Stały bywalec

dziękuje bardzo hyld3n

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

Nieprzeczytany post autor: templar »

Hyld, koncepcja z tym, że jeden "obrót" to jedna doba mi się ogólnie nie podoba. Przemyśl to jeszcze raz bo to się rozmija moim zdaniem z koncepcją sq (zwróć uwagę i przypatrz się "gann wheel" ze strony np: 94).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ