G A N N

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hyld3n »

no tą koncepcje moge wywalić bo rzeczywiście poprzenosiłem te pozostałe kąty i nie miało to sensu - tak swoją drogą kiedyś powiedziałeś że gan wheel i sq są wymienne ( i pewnie tak jest ) ale jakim cudem w sq im dalej od środka tym większe odległości pomiędzy kątami (bo pole jest takiej samej wielkości) a w gann wheel pola powiekszają sie wraz z odległośćią od środka - i znów sprzeczność wpisując te same dane to sq i gann wheel opory znów będą na innych cenach - to w jaki sposób to może działac wymiennie - co do tego że kazałeś mi sie poprzyglądać no hmmm przyglądam sie i rózne mam pomysły ale własnie żadnego nie chce powazniej brać pod uwage bez wyjaśnienia tej powyższej kwestii - jakim cudem to jest wymienne (bo to w moich pomysłach jest istotne)

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

Nieprzeczytany post autor: templar »

ok, bardzo ważne - tak wynika z tego do czego ja doszedłem - gann wheel składa się z trzech elementów ruchomych (czas, cena, emblem [kwadrat i trójkąt]) i przykłada się go do dołków i szczytów. sq jest "matrycą" niezmienną - nic w niej się nie porusza - dlatego niepotrzebne są do niej dołki ani szczyty. Do sq potrzebujesz wzoru, do GW teoretycznie nie. Jednak wyniki powinny się zgadzać w obydwu wypadkach - ale oczywiście tylko wtedy gdy cena zostanie dopowiednio przekształcona dla sq.

hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

Po tonie wypowiedzi (pisanej :P) wnioskuje że tempowi już ręce do mnie opadają no ale dobra jedziemy dalej - w związku z tym że z postu powyżej wywnioskowałem ze sqda te same wyniki co GW - skupiłem sie na GW bo chyba łatwiej jest operowac na nim - no i po pół godziny wpatrywania sie w GW ganna (to z 94 str) posiadam następujące koncepcje :)

Koncept 1.

Mam nadzieje że mówiąc o przykładaniu GW do szytów i dołków nie było to dosłowne bo w takim razie ten kocept nie miałby sensu. No więc na 94 str . można zauważyć na GW zaznaczone 3 ceny w kółeczkach - jeżeli obrócimy kwadrat o 6 pól zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara te kółeczka pokryją sie (jadno będzie torche nie dokładnie) ze ścianami kwadratu - dodatkowo przy tym ostatnim kółeczku (ostatnim zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek - a pierwszym licząc odwrotnie :P) mamy zaznaczoną linie biegnącą do środka GW i tam od niej odchodzi kolejna linia pod kątem prostym która to wyznaczała by ostatnią przekątną tego obruconego kwadratu - dodatkowo GW podzielone jest na 12 równych częsci co chyba odruchowo kojarzy sie z 12 miesiącami z tąd też podejrzenie że te poprzednie 3 ceny mają coś wspólnego z może minimami albo maximami które miały miejsce w czasie do którego pasują (troche zamotałem ale chyba można sie domyślić o co chodzi) w takim razie następnego oporu należało by wyglądać na krawędzi tego odwróconego wkadratu.

I tu Questiony:
1. Czy to ma cokolwiek wspólnego z prawdą
2. Po co trójkąt skoro nie pasuje do tych zaznaczonych cen
3.Dlaczego jeden krok ma wartość akurat 5 a jeden okrąg składa sie właśnie z takiej a nie innej ilości kroków

Koncept 2.

Podejrzewam że pozbawiony sensu ale to sie chyba pierwsze rzuca w oczy - jeżeli GW - jakby to powiedzieć - zwiniemy w taki wachlarzyk tak że te 360 stopni zmieszczą sie w 90 stopniach to punkty w których kwadrat i trójkąt mają swoje wierzchołki będą końcami kątów które gann rysował na swoich wykresach (bedziemy mieli 1/4 1/3 1/2 2/3 i 3/4 ) - no tylko że po co tutaj czas i wogóle koncepcja mi sie kupy nie trzyma

Koncept 3.

Jak temp mówił że mam przyłożyć do wierzchołków to jużnaprawde mówił z litości i powiedział dokładnie co trzeba zrobić no i własnie to trzeba zrobić przyłożyć GW do wierzchołka (aczkolwiek nie widze w tym żadnego sensu ale koncept można opisać)

To chyba tyle konceptów

Edit. Jednego pytania ubywa - zauważyłem zależność pomiedzy jedną wartością komórek a ilośći komórek w jednym obrocie - to napewno cena jest w to wpisywana a nie stopnie ?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2006, 15:51 przez hyld3n, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

mówiąc przyłożyć, oczywiście nie miałem na myśli przykładanie tego fizycznie do wykresu. Co do reszty pytań, napiszę troche później.

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

ad kłeszczony z konceptu pierwszego:

1). Ma dużo wspólnego z prawdą. Niestety nie znalazłem nigdzie odpowiadającego wykresu historycznego czy też danych dla tego akurat obrazka. Z tego też względu trudno określić czy zaznaczone ceny to minima czy maksima, czy jeszcze co innego. Ale wydaje mi się, że właśnie o to chodzi.

2). Trójkąt porusza się tak samo jak kwadrat a służy po to aby pokazał na przykład kąt 120 stopni (krawędzie kwadratu idą co 90 stopni).

3). Jeden krok ma wartość 5 - tu są dwie możliwości. Jedna to taka, że Gann użył "kompresji", żeby nie rysować skoku co 1 albo jeszcze mniej (wyjdzie na to samo tylko mniej rysowania). Druga opcja, która wydaje mi się mniej możliwa to ta, że niestety tutaj też został użyty jakiś wzór, który niestety pozwolił wybrać taki a nie inny skok - podobnie jak na sq.

ad koncepcja 2: nie kumam za bardzo o co chodzi ;)

ad 3: napisałem w poprzednim poście.

ad edit: cena jest tam wpisana ale jak bardzo słusznie zauważyłeś jest ona w ścisłej relacji do kątów (stopni). Stopnie są opisane na zewnątrz okręgów.

NOWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NOWY »

możecie dać screena żebym wiedział o co chodzi bo ja nic z waszej dyskusji nierozumiem

hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

Dobra temp to ja będe robił teraz reserche :P to pewnie ci dam z dzień lub 2 spokoju ale jeszcze mi jedno powiedz - co mają do tego wszystkiego (do sq i GW) te kąty które gann pokazuje jak sie zaznacza na wykresie - przecież to nie będzie pasowało ni w pięć ni w dziesięć do oporów i wsparć przeniesionych z GW - przynajmniej tak mi sie wydaje jak poprzenosze to zobacze)
Edit: no chyba że dopiero od minimów i maximów na GW mam prowadzić te kąty na wykresie i wtedy dadzą mi wsparcia i opory ?
Edit 2: no i jeszcze czy GW musi mieć zawsze 16 okręgów i do tego mam dopasowac cene czy do ceny mam dopasowac ilość okręgów

Nowy
Screen GW jest strone wcześniej w poście templara - a tego o czym dyskutujemy to ja sam tak za dokładnie nie rozumiem :P więc ściągnij z tych linków co podawałem komuś strone wcześnie te rary - uracz sie lekturami które tam znajdziesz i troszke sie to jaśniejsze może zrobi - podkreślam TROSZKE :/

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

No to jest bardzo dobre pytanie bo wszystko co na sq czy gw można - a nawet trzeba - przenieść na wykres. Jest to jakiś tam pomysł na weryfikację tego czy idziesz w dobrym kierunku. Przeniesienie tego na wykres, oczywiście poprawne, pokaże Ci wszystko z innej perspektywy. Wtedy prawdopodobnie skumasz o co chodzi z tymi wszystkimi kątami.
Co do stopni to sprawa jest prosta: Gann mierzy czas i cenę w stopniach. Tylko nie zrozum źle: w gw czy sq cena nie jest zamieniona na stopnie, czas też nie jest zamieniony na stopnie. Cena jest WPISANA w stopnie tak jak i czas jest WPISANY w stopnie. No i znowu wracamy do początku: żeby wpisać cenę w stopnie (czyli wpisać w kolejne "komórki" na gw i sq) trzeba ją przekształcić.
Myślę, że przydało by się jakieś ogólne i teoretyczne wyłożenie całej tej teorii, może by to jakoś rozjaśniło cel tego całego reserczu. W sumie już się kiedyś za takie ogólne wyjaśnienie zabierałem ale sprawa nie jest prosta.

hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

No na Sq rozumiem że bez wzoru nie da rady ale co masz na myśli mówiąc przekształcić cene dla GW żeby wpisac w stopnie - bo np na tym GW z 94 wygląda to tak jakby punkt = stopień - chyba że jednak i tu potrzebny jest wzór

Biore sie za dokładnie przenoszenie tego na wykres bo to pewnie rzeczywiście dużo wyjaśni

BTW temp dzieki bo już mi oszczędziłeś z pół roku roboty a dalej pewnie oszczędzisz jeszcze ze dwa :)

A jak takimi wielkimi literami piszesz WPISANA to sugerujesz że własnie z tego mam zesquerowac cene z czasem ?? :P

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

"WPISANA" - tak napisałem bo to ważne. A pytanie czy właśnie z tego masz zesquerować cene i czas to chyba nie do końca rozumiem.

ODPOWIEDZ