Rejs.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Re: Rejs.

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

ninjaproject pisze:
21 kwie 2020, 11:37
Tolmon, a ty nie ściemniaj!
Dobrze znam ten twój wskaźnik, i dobrze wiem, że żeby tak wejść na zyskowną pozycję, jak pokazujesz, to trzeba po drodze kilka stracić.
Czego nie pokazujesz...
Darek oczywiście że są stratne ,lecz (moim zdaniem )grając na D1 (jedna do trzech pozycji w cyklu) minimalizujesz stratne pozycje :idea:
i nie jest to wskaźnik podstawowy jest jednym z rodziny :D
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2020, 12:08 przez Tolmon_Nika, łącznie zmieniany 2 razy.
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

krab29 pisze:
21 kwie 2020, 11:41
@Darku to można zobaczyć na żywca, czy trzeba być patronem? No i czy jest coś innego niż DAX? Można pytać na tym ogólnym?
Najbardziej mnie interesuje u Ciebie i Tolmona w którym momencie rysują wam się strzałki na świecach? Czy w trakcie rysowania świecy (co jest wątpliwe, bo mogły by znikać gdyby warunki się odwróciły), czy zaraz po jej zamknięciu, czy kilka świeczek dalej?
Dziękuję za info o nagrywaniu.
Pozdrawiam i 3majcie się.
Żeby oglądać stream na żywo nie trzeba być Patronem.
Wystarczy kliknąć na czerwonym guziku z opisem "NA ŻYWO" w kanale głosowym, kiedy widać że tam jestem i widać guzik.

Strzałki to nic innego jak wersja ZigZag.
Strzałki się pojawiają od razu na zamknięciu świecy.
Oczywiście, że czasem znikają, a czasem cena nieco później je neguje.
Strzałki nie są wyrocznią!
Jeżeli ktoś by grał pod same tylko strzałki, zaraz gdy się pojawią, to musi kilka razy zaliczyć SL zanim raz wejdzie rewelacyjnie!

Ja nie gram nic innego oprócz DAX30, ale jak chcesz to zrobię kanał pod instrument jaki chcesz.
Tak, po to jest ogólny, a nawet jest kanał daytrading-pl, zamiast DAX30.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2020, 11:52 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 1 raz.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

ninjaproject pisze:
21 kwie 2020, 11:48
Strzałki to nic innego jak wersja ZigZag.
Strzałki się pojawiają od razu na zamknięciu świecy.
Oczywiście, że czasem znikają, a czasem cena nieco później je neguje.
Strzałki nie są wyrocznią!
Jeżeli ktoś by grał pod same tylko strzałki, zaraz gdy się pojawią, to musi kilka razy zaliczyć SL zanim raz wejdzie rewelacyjnie!
ok.gif
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

krab29
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Widzicie, właśnie mam takie wskaźniki ze strzałkami i nigdy nie pokazują się w trakcie, więc nigdy nie mogę wziąć pozycji na szczycie. Jak jest konsola to oczywiście straty. Jak jest trend to nigdy na szczytach. Zawsze zastanawiałem się jak to Tolmon robi, że tyka na szczytach. Do tego widzę, że macie jakieś średnie, czy to sma, ema, hma to wszystko jedno. Jak się interwały odpowiednio ustawi/dobierze to i pewnie będą się pokrywać.
Darku zauważyłem, że zamiast dax jest ogólniejszy. Jak będzie chwila to podejrzę daxa. Ale indeksy to nie dla mnie.
Ślicznie ci dziękuję za pomoc
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

krab29 pisze:
21 kwie 2020, 12:09
Widzicie, właśnie mam takie wskaźniki ze strzałkami i nigdy nie pokazują się w trakcie, więc nigdy nie mogę wziąć pozycji na szczycie. Jak jest konsola to oczywiście straty. Jak jest trend to nigdy na szczytach. Zawsze zastanawiałem się jak to Tolmon robi, że tyka na szczytach. Do tego widzę, że macie jakieś średnie, czy to sma, ema, hma to wszystko jedno. Jak się interwały odpowiednio ustawi/dobierze to i pewnie będą się pokrywać.
Darku zauważyłem, że zamiast dax jest ogólniejszy. Jak będzie chwila to podejrzę daxa. Ale indeksy to nie dla mnie.
Cierpliwie po prostu czekam na odpowiedni moment :d :d
AFK
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2020, 12:23 przez Tolmon_Nika, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

krab29 pisze:
Tak jak pisałem.
Masz szczególne zainteresowanie, to powiedz, a stworzę kanał dla twoich instrumentów.
To żaden problem jest!

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Apropos wejścia Tolmona:
Jeżeli rozgrywa strzałki z D1, to mu się strzałka Sell pojawiła 14-tego:
[DAX30]Daily.png
Teraz mógł określić poziom tej strzałki, lub cenę Open 15-tego, który to dzień był PA Supply (Podaż).
Potwierdzeniem mogła być strzałka z 14-tego na H1 (zbieżność):
[DAX30]H1.png
No i potem to tylko ustawić Sell Limit na tym poziomie.
Inna opcja, to czekać na H1 na retest i obserwować PA, i wejść po nieco gorszej cenie.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

[DAX30]H1.png
Czyli, poczekać aż PA potwierdzi poziom jako opór.
Ponieważ przez "poziom" nie można rozumieć jednej, konkretnej ceny, tylko zakres cen, strefę,
która się okazuje strefą popytu, albo strefą podaży.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Wchodzenie na Limit jest trudną sztuką z punktu widzenia psychologii i normalnych intuicji człowieka, ponieważ wymaga ustawienia pozycji w ruchu ceny przeciwnym do kierunku transakcji. Pokonanie tej bariery psychologicznej wymaga wiedzy odnośnie tego, z czego ten ruch przeciwny wynika, i dlaczego tam jest dobra cena. Jednym z takich psychologicznych racjonalizatorów jest fakt, że wtedy cena Stop Loss jest najmniejsza, a potencjalny zysk największy, czyli RR jest najkorzystniejszy. Jednak, z drugiej strony jest duże prawdopodobieństwo, że cena wytnie ten Stop Loss, a to jest drugi czynnik psychologiczny wbrew intuicji, który powoduje poczucie porażki.

krab29
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Tolmon_Nika pisze:
21 kwie 2020, 12:17
krab29 pisze:
Cierpliwie po prostu czekam na odpowiedni moment :d :d
AFK
To cóż mogę powiedzieć: Brawo TY :564: :564:
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

ODPOWIEDZ