DayTrading: Piątek 20.03.2020

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Piątek 20.03.2020

Nieprzeczytany post autor: qduaty »

cugan pisze:
21 mar 2020, 10:33
Anomalia pisze:
21 mar 2020, 10:04
cugan pisze:
21 mar 2020, 09:30
Mamy początek .
Ktoś MUSI za to zapłacić !
https://telewizjarepublika.pl/czy-koron ... 93121.html
TsunamiPL pisze:
21 mar 2020, 09:49
Wg. mnie wirus to uciekinier z laboratorium. Przynajmniej 4 razy wcześniej wirusy uciekały wcześniej Chińczykom.
-> The proximal origin of SARS-CoV-2
Nasi wirusolodzy uważają ze pochodzi o łuskowca
https://www.youtube.com/watch?v=wMBwrTMzF3A
a nie od nietoperza .
Tak jak widać zdania są podzielone.
Myślę ze będzie trudno udowodnić
ze nie jest to twór nienaturalny lub
naturalny. W przypadku niemożności
stwierdzenia.Stosuje się śledztwo poszlakowe
A tu poszlaki jednoznacznie pokazują
gdzie powstała epidemia
Miejsce : Wuhan stolica prowincji Hubei
Co tam jest ?
Instytucie Wirusologii Chińskiej Akademii Nauk
I po temacie .
Chinole są ugotowani
Ciekawa logika.. dobrze ze nie Racoon City..
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)
3B5Nc2Kesdch4E7PNrRVAdt1txm3q5wBZ9

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

qduaty pisze:
21 mar 2020, 10:37
cugan pisze:
a nie od nietoperza .
gdzie powstała epidemia
Co tam jest ?
I po temacie .
Chinole są ugotowani
No właśnie i zastanawiam się czy już są zakładane
zapalniki w bombkach aby wypalić wirusa w wysokiej
temperaturze 100 mln Kelwinów
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
TsunamiPL
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: TsunamiPL »

Anomalia pisze:
21 mar 2020, 10:21
TsunamiPL pisze:
21 mar 2020, 10:11
Czytałem. Przekonuje mnie bardziej to:
https://harvardtothebighouse.com/2020/0 ... 2019-ncov/
Dlaczego?
Zbyt poważne środki powzięte przez państwa, w szczególności w Chinach.
The only way is up

Awatar użytkownika
TsunamiPL
Fanatyk
Fanatyk

Tony S. pisze:
21 mar 2020, 10:05
Witam niepokonanych.
Weekend bez wychodzenia z domu. Liga hiszpańska, włoska, niemiecka, angielska nie gra.... Jak żyć ?!
Żeby nie oglądać z żonką papki z tvn'u czy polsatu szukam jakiegoś sensownego video czy cyklu nagrań dotyczących w głównej mierze prowadzenia pozycji "w zysku" jak i "w stracie", zarządzania kapitałem, budowania drabinki na krótszy i dłuższy termin, psychologii.
Nie jestem zwolennikiem hedgu ale może do tej pory źle się za to zabierałem i dlatego nie wychodziło ? Może coś wartościowego na ten temat.
Macie coś godnego polecenia do obejrzenia lub przeczytania to zalinkujcie. Na naukę zawsze jest dobry czas.

Mam największą bolączkę z trzymaniem stratnych pozycji :roll:
Mam problem z utrzymaniem zyskownych pozycji, w tym sensie, że albo zamykam "z palca" gdy zysk jest już przyzwoity (pomimo, że do wyznaczonego TP jeszcze brakuje) albo patrzę jak rynek zawraca i zysk wyparowuje. Zostaje "ochłap" w postaci tego co było ustawione na stop loss ( z reguły minimalne minimum :) ) i żal, że jednak można było zabrać zysk zanim cena zawróciła.
Tak było ostatnio .Miałem sporo zleceń short na DAX od ok 13000. Powyznaczane jakieś pułapy spadków. Przy 11500 zysk wydawał się już tak nieprzyzwoity, że pogasiłem wszystko a potem już tylko patrzyłem jak express odjeżdża na południe. Dojechali do 8000. Prosta matematyka ile uciekło i pytania dlaczego nie dojechałem do poziomu 1000, 9000 itd. Można było inaczej to rozegrać ale potrzebna chłodna głowa i technika.
:564:
Rafał Zaorski z Trading Jam Session publikował szereg szkoleń.
The only way is up

Awatar użytkownika
TsunamiPL
Fanatyk
Fanatyk

Bemowo1 pisze:
21 mar 2020, 10:19
Tony S. pisze:
Witam niepokonanych.
Weekend bez wychodzenia z domu. Liga hiszpańska, włoska, niemiecka, angielska nie gra.... Jak żyć ?!
Żeby nie oglądać z żonką papki z tvn'u czy polsatu szukam jakiegoś sensownego video czy cyklu nagrań dotyczących w głównej mierze prowadzenia pozycji "w zysku" jak i "w stracie", zarządzania kapitałem, budowania drabinki na krótszy i dłuższy termin, psychologii.
Nie jestem zwolennikiem hedgu ale może do tej pory źle się za to zabierałem i dlatego nie wychodziło ? Może coś wartościowego na ten temat.
Macie coś godnego polecenia do obejrzenia lub przeczytania to zalinkujcie. Na naukę zawsze jest dobry czas.

Mam problem z utrzymaniem zyskownych pozycji, w tym sensie, że albo zamykam "z palca" gdy zysk jest już przyzwoity (pomimo, że do wyznaczonego TP jeszcze brakuje) albo patrzę jak rynek zawraca i zysk wyparowuje. Zostaje "ochłap" w postaci tego co było ustawione na stop loss ( z reguły minimalne minimum :) ) i żal, że jednak można było zabrać zysk zanim cena zawróciła.
Tak było ostatnio .Miałem sporo zleceń short na DAX od ok 13000. Powyznaczane jakieś pułapy spadków. Przy 11500 zysk wydawał się już tak nieprzyzwoity, że pogasiłem wszystko a potem już tylko patrzyłem jak express odjeżdża na południe. Dojechali do 8000. Prosta matematyka ile uciekło i pytania dlaczego nie dojechałem do poziomu 1000, 9000 itd. Można było inaczej to rozegrać ale potrzebna chłodna głowa i technika.
Nie jesteś sam z tym problemem.
Ja kabla genialnie wywróżyłem, ale zabrakło konsekwencji. Pozamykałem za wcześnie eski zakładając, że zatankuję się wyżej. Pociąg pojechał.....
Mamy wyjątkowy czas, aczkolwiek znacznie różni się od szarpania, które było kilkanaście lat wcześniej. Wtedy te ruchy były w jedną i drugą stronę, teraz mamy dość jednolite ruchy, których dynamika nie jest duża.
Edek rozbraja mnie swoją ślamazarnością. Owszem są ruchy 100, 200 pips, ale ilość niepewności w impulsach może doprowadzić do pasji.
Ja powoli zaczynam się odzwyczajać od zagrywek long term i łapię po kilkanaście pipsów. Znacznie poprawiłem zarządzanie kapitałem, owszem jest teraz większy kapitał i gra jest łatwiejsza.
Należy pamiętać o podstawowej zasadzie, że jeżeli jednego dnia zarobimy 100 złotych przy posiadanym kapitale 5000 PLN, to zysk wynosi 2% !!!! mnożąc to przez 250 dni handlu w roku i dodając kapitalizację dzienną po roku dysponujemy kwotą 678 000 PLN. Czego chcieć więcej??????
Czyli mając 5000 zł mogę zarobić 673 tyś zł w rok, a zatem 56 tyś zł miesięcznie minus 19% podatku 45 360 zł netto miesięcznie.
Szkoda chodzić do pracy :mrgreen:
The only way is up

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

cugan pisze:
21 mar 2020, 10:53
qduaty pisze:
21 mar 2020, 10:37
cugan pisze:

a nie od nietoperza .
gdzie powstała epidemia
Co tam jest ?
I po temacie .
Chinole są ugotowani
No właśnie i zastanawiam się czy już są zakładane
zapalniki w bombkach aby wypalić wirusa w wysokiej
temperaturze 100 mln Kelwinów
Na początek polecam powrót do podstaw matematycznych.. potem ciut fizyki..
100mln kelvinow.. cieplusio..
Rynek nigdy nie jest oczywisty. Jest stworzony tak, by oszukiwać większość ludzi przez większość czasu. – Jesse Livermore
Przyjme btc ;)

Awatar użytkownika
qduaty
Pasjonat
Pasjonat

TsunamiPL pisze:
21 mar 2020, 11:19
Bemowo1 pisze:
21 mar 2020, 10:19
Tony S. pisze:
Witam niepokonanych.

Nie jesteś sam z tym problemem.
Ja kabla genialnie wywróżyłem, ale zabrakło konsekwencji. Pozamykałem za wcześnie eski zakładając, że zatankuję się wyżej. Pociąg pojechał.....
Mamy wyjątkowy czas, aczkolwiek znacznie różni się od szarpania, które było kilkanaście lat wcześniej. Wtedy te ruchy były w jedną i drugą stronę, teraz mamy dość jednolite ruchy, których dynamika nie jest duża.
Edek rozbraja mnie swoją ślamazarnością. Owszem są ruchy 100, 200 pips, ale ilość niepewności w impulsach może doprowadzić do pasji.
Ja powoli zaczynam się odzwyczajać od zagrywek long term i łapię po kilkanaście pipsów. Znacznie poprawiłem zarządzanie kapitałem, owszem jest teraz większy kapitał i gra jest łatwiejsza.
Należy pamiętać o podstawowej zasadzie, że jeżeli jednego dnia zarobimy 100 złotych przy posiadanym kapitale 5000 PLN, to zysk wynosi 2% !!!! mnożąc to przez 250 dni handlu w roku i dodając kapitalizację dzienną po roku dysponujemy kwotą 678 000 PLN. Czego chcieć więcej??????
Czyli mając 5000 zł mogę zarobić 673 tyś zł w rok, a zatem 56 tyś zł miesięcznie minus 19% podatku 45 360 zł netto miesięcznie.
Szkoda chodzić do pracy :mrgreen:
A słyszałeś zasadę 25pips dziennie.. codziennie?
Podstawy forex :lol:
Przyjme btc ;)

Awatar użytkownika
Tony S.
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tony S. »

Chodziło mi o trochę inną mentalność i nawyki niż Zaorski, szwajcar czy ten trzeci co bańkę z Aliora wypłacał. Jazda na pograniczu Margin Call mnie nie interesuje. Porady Zaorskiego typu "nie czekaj, tylko po 3 - 5 wzrostowych świeczkach zamykaj i kasuj zysk" to nie do końca to czego poszukuję. Bo wolałbym mieć te 3-5 świec wzrostu, przeczekać korektę i zabrać rynkowi kolejne 3 - 5 . Bo słuchając go to będzie jak ostatnio na DAX - zamknę w 1/3 długości ruchu i będe stał z boku jak frajer i czytał, że Wam już się kasa do kombi nie mieści...

Właśnie... Mućka.. ten trzeci spec co wypłacał bańkę z Aliora. Nie wiadomo z ilu startował i ile dopłacał w trakcie całego procesu, bo w materiale jest mowa o tym , że zasilał rachunek co chwila. Więc sama kwestia wypłaty wiele nie wyjaśnia.

Dla jasności chodzi mi o to żeby otworzyć 0,2 lota np na DAX i zabrać z rynku 5 - 8 tys a nie 1 lota i przytulić 1,5 tys.
...Liczy się tylko TU i TERAZ... nie mów mi jutro, że była okazja !!

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Tony S. pisze:
21 mar 2020, 12:34
Chodziło mi o trochę inną mentalność i nawyki niż Zaorski, szwajcar czy ten trzeci co bańkę z Aliora wypłacał. Jazda na pograniczu Margin Call mnie nie interesuje. Porady Zaorskiego typu "nie czekaj, tylko po 3 - 5 wzrostowych świeczkach zamykaj i kasuj zysk" to nie do końca to czego poszukuję. Bo wolałbym mieć te 3-5 świec wzrostu, przeczekać korektę i zabrać rynkowi kolejne 3 - 5 . Bo słuchając go to będzie jak ostatnio na DAX - zamknę w 1/3 długości ruchu i będe stał z boku jak frajer i czytał, że Wam już się kasa do kombi nie mieści...

Właśnie... Mućka.. ten trzeci spec co wypłacał bańkę z Aliora. Nie wiadomo z ilu startował i ile dopłacał w trakcie całego procesu, bo w materiale jest mowa o tym , że zasilał rachunek co chwila. Więc sama kwestia wypłaty wiele nie wyjaśnia.

Dla jasności chodzi mi o to żeby otworzyć 0,2 lota np na DAX i zabrać z rynku 5 - 8 tys a nie 1 lota i przytulić 1,5 tys.
Tak na szybko, i rad nie udzielam tym bardziej Tobie Ton,
na podstawie twojego postu dt wejscia i realizacji pozycji Dax
stwierdzam ze to bardzo dobry trejd :idea:
czego postepujesz jak postepujesz że wiecej i wiecej???
byłoby lepiej :?:
NIe wiem :(
ale pewnie sam lepiej wiesz i potrafisz to zrobić
powodzenia
Ostatnio zmieniony 21 mar 2020, 13:16 przez Tomasz196407, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tony S.
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tony S. »

W kolejnych stanach USA gubernatorzy wprowadzają restrykcje na działalność firm. Funkcjonować mają tylko strategiczne branże /transport, spożywka, banki, apteki/ - reszta do domu. Spodziewana liczba "nowych" bezrobotnych w nadchodzącym tygodniu 2,5 miliona...
źródło: NYT
...Liczy się tylko TU i TERAZ... nie mów mi jutro, że była okazja !!

Zablokowany