Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 90

EURUSD
Ciekawostka. Elder w „Zawód Inwestor....” pisał o zdezaktualizowanych liniach trendu, które mogą odzyskać swą wagę. Często się nad tym zastanawiałem, ale nie używałem do tej pory. Innym zjawiskiem dotyczącym linii trendu jest przebiegunowanie –> tu ze wsparcia zamieniła się w opór by z powrotem stać się wsparciem.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 91

EURUSD
Pilny trend spadkowy przypomniał nam o swoim istnieniu i potwierdził, że wciąż obowiązuje. Nawet jeśli parę dni temu miałaby się rozpocząć trwalsza konsolidacja lub zmiana kierunku, to zanim dojdzie to do szerokiej świadomości inwestorów, spadki będą szybsze i gwałtowniejsze niż wzrosty. Jak zwykle granie pod trend obarczone jest większym ryzykiem. Pikanterii dodaje sprawa starego wsparcia / oporu, które ponownie zadziałało.

Obrazek Obrazek

Inną ciekawostką (a może już nie ciekawostką bo zdarza się to często) jest stara LTS, która zadziałała jak opór (pokazywałem też coś takiego w poprzednim poście).

Obrazek

Na chwilę obecną ceny są przy pierwotnej LTW (LTS dla dywergencji malejącej, która poprzednio przegrała z dywergencją wzrostową). Trzeba obserwować co się będzie działo, w tej chwili nie rysuje się nowa, wyraźna dywergencja. O możliwych napiszę w następnym poście.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 92

EURGBP
Układ trzech dywergencji spadkowych. A: regularna, B: ukryta, C: regularna. I żadnej wzrostowej, jak do tej pory. Czy taki układ może się skumulować, czy może każda z dywergencji traci swoją siłę w trakcie realizacji i nie ma przełożenia na dalsze losy cen? Do zastanowienia.

Obrazek

Zgrupowania zniesień Fibo ponownie wskazują ramy gdzie kurs może chodzić swobodnie, a gdzie nie. Może w tym tygodniu dojdzie do ważniejszych rozstrzygnięć, czyli wyjście dołem przez poziom 0,884. Może też rozpocząć się dłuższa konsolidacja.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 lut 2009, 13:19 przez Kordit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 93

GBPUSD
Jest w trakcie formowania się dywergencja regularna. Nie jest to jeszcze moment by budować strategię wejścia na tej parze, na danym etapie dywergencja może jeszcze zaniknąć. Wierzchołek Momentum ma jeszcze daleką drogę do przebycia by zrównać się z poprzednim, natomiast szczyt notowań już dawno jest wysoko ponad poprzednim szczytem. Jeśli odreagowanie ostatnich wzrostów zacznie się zanim Momentum wejdzie na poziom ostatniego szczytu, to można śmiało ustawiać LTS i czekać na sygnał.

Obrazek

Może to być dobra okazja do transakcji, gdyż dywergencja jest zgodna z głównym trendem spadkowym.

Obrazek

Jeszcze jedna ciekawa rzecz w tej sprawie. Ceny są przy silnym oporze, który jakiś czas temu został przebiegunowany ze wsparcia.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 94

USDJPY
Na tej parze nie pojawiła się żadna wyraźna dywergencja od 21.01.2009., miał wtedy miejsce niespodziewany, gwałtowny ruch w dół o godz. 1600. Ceny znalazły się z na poziomie dołka z 17.12.2008 o były już tylko 700 pipsów od historycznego minimum z 01.04.1995 roku. To nie dużo zważywszy, że owego 21.01 w ciągu kwadransa zjechały 250 pispsów. Słyszałem opnie, że rząd japoński będzie interweniował pilnując kursu. Być może to właśnie to. Rynek jest rozedrgany i nieharmoniczny. Nie widzę tu swoich sygnałów. Wcześniej tak nie było, to była przyjemna, poddająca się analizie para.

Obrazek

Zresztą chyba nie tylko ja tu mam problem z analizą. Na wątku USDJPY (Tymek) od czasu mojego pytania co się dzieje, prawie nikt się nie wypowiada :roll:

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 95

GBPUSD
Doszło do kilku naruszeń, ale czysty sygnał się nie pojawił. Za to czysto została przebita LTW (większość świecy na zewnątrz, a poziom następnej powyżej maksimum poprzedniej). Na daną chwilę realizacja dywergencji jest nieaktualna, należy poczekać, aż ceny wrócą pod LTS. Powrót pod LTW byłby mocnym potwierdzeniem spadków.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 96

USDJPY
Słaba, ale to pierwsza dywergencja od dłuższego czasu. W obecnej sytuacji może się nie zrealizować (nie będzie wyraźnego sygnału), albo jej zasięg będzie płytki. Nie mniej jednak może to być pierwsza jaskółka, że na rynek wraca spokój i harmoniczność.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 lut 2009, 21:21 przez Kordit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 97

EURGBP
To jest już trwałe wybicie, jednak dołem (patrz post 92)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 lut 2009, 21:22 przez Kordit, łącznie zmieniany 2 razy.

SILVERSURFER
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: SILVERSURFER »

:wink:
Ostatnio zmieniony 05 lut 2009, 20:58 przez SILVERSURFER, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

przepraszam za pomyłkę, oczywiście chodziło o eurofunta. :wink:

ODPOWIEDZ