Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 80

GBPJPY
W poście nr 75 była mowa, że może warto poczekać aż ustalił się LTS 2 z wejściem w krótką. Stało się tak, że sygnał na LTS 1 dał ponad 160 pipsów, ale ryzyko było spore, a LTS 2 tylko połowę tego, ledwie 85 pipsów. Ale, ale. Żaden z tych sygnałów nie zapoczątkował trwalszego ruchu i te 160 i 85 pipsów to w danym momencie tylko iluzja, chyba że ktoś skalpuje, albo się po prostu wstrzelił z take profitem. Dlatego warto się zastanowić, czy LTS 1 to prawdziwy LTS. Czy LTSem 1 nie powinien być LTS 2. Skoro była wcześniej mowa, żeby sobie darować ten pierwszy LTS (post nr 75). Zasady ewoluują i coraz bardziej się skłaniam, żeby czekać na większe zniesienie, rysować LTS 1 (czyli obecnie LTS 2 w danej dywergencji), potem odpuścić sobie sygnał na LTS 1, albo przyskalpować np. na 20-30 pispów. I dopiero przy sygnale na LTS 2 wchodzić na dłużej. Do przemyśleń na weekend. A może ktoś się wypowie?

Obrazek

marcokoro
Uczestnik
Uczestnik

MACD EUR/USD Dywergencja

Nieprzeczytany post autor: marcokoro »

Witam
Bardzo ciekawy watek . Sledze z zainteresowaniem
Załczam przyklad ze swojego podworka .
Dla mnie sygnalem bedzie swieca zamykajaca sie ponad highs tworzacych dywergencje .Poza tym samo momentum jest sygnalem :) .Reszta to ustawienie stop l i take p w razie gdy nie idzie po naszej mysli .
Ja sprawdzam najpierw dywergencje na 4h 1h 30min i decydujaca na 15 min .
szukam hammera po dlugim rally obserwuje ruchy cen na pivot points oraz tredy i formacje na wykresach dziennym i godzinowym .
Ja mam obstawionego long na eurusd i short na usdpln .
Pozdrawiam serdecznie .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 82
marcokoro pisze:Ja mam obstawionego long na eurusd
EURUSD

Witam, dziękuję, cieszy mnie to i zapraszam do dyskusji. :D

W tej sytuacji robienie longa to klasyczne łapanie dołka, a raczej spadającego noża. Do trwałego odbicia może być jeszcze daleko. Może się odbić, a potem dalej spadać. Trend jest jasny, odgadywanie końca silnego trendu na podstawie świec na 15 minutowym interwale jest karkołomne, stanowczo odradzam.
Tak, momentum może być sygnałem, ale jak wszystkie oscylatory podlega przerysowaniom (repaint), dlatego sygnałów szukam na cenach. Oscylatory to pochodna cen, dlatego sygnały na nich są spóźnione. Lepiej ich szukać przy samym źródle. Słusznie, że spoglądasz na wyższe interwały by zorientować się w sytuacji. To co ja widzę to brak dywergencji odwracającej trend na daną chwilę. Pozostaje, brzydko mówiąc, dojenie wyraźnego trendu spadkowego. Jest taki moment w edukacji tradera, że przestaje się skupiać na dołkach i górkach, a zaczyna szukać silnych trendów, żeby bezpiecznie się do nich podłączać. Wiem, że wychwycenie szczytu fali jest widowiskowe, ale to nie przynosi pieniędzy.
Pozwoliłem sobie dodać parę uwag do Twojego wykresu.

Obrazek

Pozdrawiam i dziękuję za ciekawe spostrzeżenia.

marcokoro
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: marcokoro »

Dzieki po czesci masz racje ale :
Na tym przykładzie : swieca ktora pokazałes zamkeła sie na 1.2842 lub high na 1,2345 a higher highs było 1,2899 wiec na 15 min wykresie to wynik 54 pips
Stop loss mozna było postawic 1,2806 czyli dołek hammera ryzykujesz 39 pips .
Druga sprawa to te doji ktore pokazales nie zamyka sie powyzej trzech poprzednich highs ale jezeli nawet to patrz wyzej wsponiane 54 pips :)
Po trzecie na 30 minutowym wykresie to własnie okolo tego miejsca jest HCD
Moze nie ma jeszcze wyraznego sygnału na 1 H ale własnie te skoki nawet po 20 pips na 15 min mozna łapac .Jezeli w ciagu dnia zrobie 20 -40 pips to mam 200 do 400$ dziennie . Nie wiem moze to mało ale takie dywergencje
sprawdzaja sie w 90 % .
I jeszcze jedno MACD jest pochodna ceny ale trend histogramu MACD zawsze, podkreslam, zawsze wyprzedza ruch cenowy .Kwestia tylko zasiegu tego ruchu .Ja tez obserwuje ceny tj pivot point , patenty swiecowe oraz trend .
Wiem ze musze jeszcze podszlifowac wychwytywanie miejsca w ktorych wejsc oraz wyjsc ale czuje ze to bedzie to czego szukalem na forexie .

Poza tym zgadzam sie z toba ze te dywergencje mozna potraktowac jako sygnały do zamkniecia shorta lub wstrzelenie sie wlasnie w kluczowych momentach kursu ( obserwujac wykres 1D ) w tym przypadku na long
.
Na dziennym jeszcze dywergencji nie ma to prawda teraz to widze .Moze troche za szybko to zrobiłem .Zobaczymy
W kazdym razie pilnie sledze watek .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 84

EURUSD
Obrazek

Poprzednia dywergencja daje oznaki wyczerpania. W tej chwili są dwie nowe, przeciwstawne dywergencje: regularna, odwrócenia trendu :arrow: wzrost i ukryta, kontynuacji trendu :arrow: spadek. Dwie krzyżujące się LTSy, maksymalny czas rozstrzygnięcia to miejsce ich przecięcia. O dwóch przeciwstawnych dywergencjach mowa była w poście 27. Pozostaje poczekać.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 85

EURUSD
Obrazek

:idea: Co jakiś czas udaje mi się zauważyć, że bieżący szczyt (na rysunku oznaczony A) oprócz tego, że jest w dywergencji w stosunku do poprzedniego (B), to jeszcze do wcześniejszego szczytu, poprzedzającego ten przedostatni (C). Czy może być tak, że świadczy to jakoś o sile kształtującej się dywergencji? Czy ilość poprzedzających szczytów, w stosunku do których, jest bieżący szczyt w dywergencji, może jakoś świadczyć o jej sile? Jeśli tak, to mogłoby to znacząco pchnąć moją wiedzę o dywergencjach i możliwości zastosowania ich w handlu. Będę zwracał na to uwagę i jednocześnie przebadam tę kwestię historycznie.
Następną kwestią do przemyśleń są wskazane na rysunku proporcje.
A może ktoś z was ma podobne obserwacje i już wie coś na ten temat :?: Dla osoby, która poda sensowne wyjaśnienie, poparte badaniami, czeka pochwała. :D

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

W książce Eldera "Zawód inwestor giełdowy" jest napisane o tym, iż dywergencje składające się z trzech dołków cenowych i z trzech dołków na oscylatorach lub z trzech szczytów cenowych i z trzech szczytów oscylatora są jeszcze silniejsze niż te składające się z dwóch dołków czy szczytów.
Proporcje które znalazłeś na wykresie są moim zdaniem naciągane (przypadkowe).
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 87

To cenna uwaga, myślę że należy o tym pamiętać, coś jakby kumulowanie się dywergencji. To o czym mówisz widać na wykresie w poście 50 str. 6. Ale nie do końca mi o to chodziło. Na H4 poniżej widać kilka szczytów. Ostatni szczyt E jest w dywergencji do szczytów B,C i D, ale już nie jest do szczytu A. Czy to coś oznacza? Czy to może mieć znaczenie? Czy odległość na jaką się rozciąga dywergencja (od E do B) to jakiś miarodajny parametr? Albo, tu nie ma niczego po za tym o czym napisałeś -> im więcej dywergencji tym większy potem ruch i kropka. Co do proporcji to ja bym się tak łatwo nie poddawał, po badam to i jeszcze wrócę do tego.

Obrazek

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

Szczerze mówiąc nie rozumiem istoty twych rozważań... tak naprawdę od punktu A do E powstało kilka naprawdę czytelnych dywergencji na których można było zarobić... Twoje rozważania mam wrażenie w żaden sposób nie wpłyną też na moment zajęcia pozycji.
Może rozrysuj to wszystko na wykresie bo nie załapałem czegoś...
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 89

EURUSD
Przeważyła dywergencja wzrostowa, co mogło być zaskoczeniem. Panuje silny trend spadkowy i sygnały są niewyraźne. Doszło do dwóch sygnałów kupna i wielu przerysowań. Po pierwszym sygnale lekki wzrost, potem spadek na ponad 90 pispów, ponieważ jest to granie pod trend stop powinien być ścisły i sygnału nie można zaliczyć do udanych. Drugi sygnał dużo lepszy, niecałą godzinę przed danymi z USA, które poprawiły klimat na świecie (to kolejne takie dane). Ścisły stop kroczący powinien być tu najlepszym rozwiązaniem.

Obrazek

Powoli zaczyna się kształtować dywergencja spadkowa i w ten sposób tworzy się układ dywergencji znany z wcześniejszego postu (str. 2 post 14), właściwie robi się identycznie. Układ dwóch dywergencji: spadkowa kontynuacji trendu i kształtująca się spadkowa odwrócenia króciutkiego trendu wzrostowego.

Obrazek

ODPOWIEDZ