EFIX POLSKA
- bartek1916
- Pasjonat
A ile zajmuje instrukcja mt4? Ile potrzeba czasu, zeby zapoznac sie z najwazniejszymi funkcjami DB? Ja zaczalem zupelnie zielony od dema dealbook'a i jakos sie polapalem szybko. Nie ma co tak tego demonizowac. Oczywiscie zgadzam sie sie, ze mt4 jest duzo bardziej intuicyjny, ale nawet magictrader, ktory sporo udziela sie w tym watku pisal, ze platformy uzywa tylko do skladanie zlecen, a nie do analiz etc.bartek1916 pisze: poprostu tragedia. ok, wyslali mi instrukcje ale ona zajmuje 120 stron!!! odrazu odstrasza nawet jak ma sie chec poznac dealbooka.
Co do samego brokera to po testowaniu dema wszystko bylo fajnie i super tylko, ze konto mini na ktore sie napalilem dziala na innych warunkach i dlatego raczej nie jest to broker dla poczatkujacych, ktorzy probuja szczescia z mala kasa na poczatek.
To ja może w nawiązaniu poproszę Was o pomoc. Jako, że nie otworzę na Efix konta Standard za 2500usd, (otworzę mini za 250 GBP wyłącznie z forexem) a kontrakty na indeksy przeniosę do biura maklerskiego. I tu pojawia się problem. Czy istnieje u nas dom maklerski, który oferuje możliwość składania zleceń ze strony www, ale również dokonywania analizy wykresu w czasie rzeczywistym na stronie przeglądarki (bez instalacji oprogramowania-tak jak działa Efix). Jeśli coś wiece na ten temat, bardzo proszę o pomoc.
- magictrader
- Pasjonat
Niestety nie można mieć wszystkiego
.
Otwierałem tam konto bo chciałem grać na Forexie i dają mi taką możliwość, mają mini loty, też super, mają konto w PLN! Więc nie trzeba bać się o ryzyko kursowe, zlecenia wchodzą po kliknięciu, spread stały na każdych danych!
Czego jeszcze chcieć
????
Taka przygniatający ilość plusów powoduje to, że mogę nawet poświęcić 25GBP na przelew, bo przecież nie będę wybierał z konta po 100PLN, tylko jak już to kilka k PLN
.
Zaczynałem jako laik i jakoś podstawowe funkcje składania zleceń też opanowałem
. Czasami jak się czyta niektóre posty to jeszcze najlepiej żeby broker za nas zarabiał. Eh...
Sorry, za taką wypowiedź
.

Otwierałem tam konto bo chciałem grać na Forexie i dają mi taką możliwość, mają mini loty, też super, mają konto w PLN! Więc nie trzeba bać się o ryzyko kursowe, zlecenia wchodzą po kliknięciu, spread stały na każdych danych!
Czego jeszcze chcieć

Taka przygniatający ilość plusów powoduje to, że mogę nawet poświęcić 25GBP na przelew, bo przecież nie będę wybierał z konta po 100PLN, tylko jak już to kilka k PLN

Zaczynałem jako laik i jakoś podstawowe funkcje składania zleceń też opanowałem

Sorry, za taką wypowiedź

Widzę że na GFT utrzymywanie pozycji dodatkowo kosztuje (tzw rollover open/close position (ROP i RCL).
Np: złożyłem zlecenie S limit na E/U i weszło o 3 w nocy a o 7 nastąpiło zamknięcie tej pozycji i natychmiastowe ponowne otwarcie , ale o 1.3 pipsa niżej. Tak to wynika z raportu.
Mógłby ktoś wyjasnić o co chodzi z tym rollover ? przecież to nie jest swap ?
Np: złożyłem zlecenie S limit na E/U i weszło o 3 w nocy a o 7 nastąpiło zamknięcie tej pozycji i natychmiastowe ponowne otwarcie , ale o 1.3 pipsa niżej. Tak to wynika z raportu.
Mógłby ktoś wyjasnić o co chodzi z tym rollover ? przecież to nie jest swap ?
Decyzje inwestycyjne są oparte na prawdopodobieństwie i kontroli ryzyka a nie na przewidywaniu przyszłości.
- magictrader
- Pasjonat
W ten sposób pobierają swap, też się raz zdziwiłem jak rano miałem inną cenę wejścia niż wieczorem
.
Zamykają pozycję i otwierają od razu nową, a różnica to swap. Co prawda trochę trudno się połapać w ich tabelkach, ale na czacie wszystko wyjaśnią co i jak
.
Ale jako, że przeważnie gram DT to zamykałem pozycję przed 19GMT i następną otwierałem po 19GMT.
Hmm, jednak nad ranem to nic nie wiem żeby coś pobierali, u mnie to było tylko jak o 19GMT była otwarta pozycja.
Aha i na mini koncie jest tylko swap ujemny, także na swapie nie da się zarabiać
.

Zamykają pozycję i otwierają od razu nową, a różnica to swap. Co prawda trochę trudno się połapać w ich tabelkach, ale na czacie wszystko wyjaśnią co i jak

Ale jako, że przeważnie gram DT to zamykałem pozycję przed 19GMT i następną otwierałem po 19GMT.
Hmm, jednak nad ranem to nic nie wiem żeby coś pobierali, u mnie to było tylko jak o 19GMT była otwarta pozycja.
Aha i na mini koncie jest tylko swap ujemny, także na swapie nie da się zarabiać

- magictrader
- Pasjonat
Napisz może do nich na czacie, odpowiedzą co i jak. U mnie to było tak, że miałem otwartą pozycję gdy wybiła 19GMT, wtedy jeszcze nic mi nie pobrali, tylko tak koło 1 w nocy. Rano się zdziwiłem jak zobaczyłem, że cena otwarcia pozycji się zmieniła i się z nimi skontaktowałem to mi wytłumaczyli i pokazali jak to jest przeliczane.
Chyba, że wcześniej miałeś otwartą jakąś pozycję o 19GMT oprócz tego S limit i z tamtej pozycji nastąpiło rollowanie.
http://209.85.129.132/search?q=cache:bM ... cd=6&gl=pl
Chyba, że wcześniej miałeś otwartą jakąś pozycję o 19GMT oprócz tego S limit i z tamtej pozycji nastąpiło rollowanie.
http://209.85.129.132/search?q=cache:bM ... cd=6&gl=pl
Nie rozumiem twojego podejścia. Dla mnie platforma to akurat najmniej istotny czynnik jaki biorę pod uwagę przy wyborze brokera. Jeśli ktoś lubi programowac, tu zgoda nie ma chyba nic lepszego niż MT4.bartek1916 pisze:jak dla mnie minusem jest to ze pobieraja 25 funtow od kazdej wyplaty a przelew idzie ok 3 dni. po za tym ta platforma. poprostu tragedia. ok, wyslali mi instrukcje ale ona zajmuje 120 stron!!! odrazu odstrasza nawet jak ma sie chec poznac dealbooka.
Nauka obsługi platformy jest prosta jak drut. Jak to sprawia problemy to co będzie jak już będziemy chcieli już zarabiac, natomiast to jak wygląda powinno byc chyba bez znaczenia chyba że ktoś forex traktuje jak grę komputerową i nie wyobraża sobie składania zleceń bez piętnastu wybajerowanych wskażników na kilku wykresach układających się w przepiękną grafikę aby cieszyc oczy (jakby od tego zależał sukces na forexie - od estetycznych doznań gdy patrzymy na platformę).
Co do podręcznika to łatwo zauważysz że wszystko jest poprostu dobrze wytłumaczone stąd materiał został rozwleczony, pozatym niektóre żeczy powtarzają się w kolejnych rozdziałach np. składanie zleceń na rynkach FX i CFD
- bartek1916
- Pasjonat
platforme sciagnalem w tym tygodniu pierwszy raz. jak dotad dzialam na tym z saxo i fakt ze na poczatku tez mi sie nie wydawala inuicyjna ale sie
przyzwyczailem. tak pewnie bedzie i z dealbookiem. byc moze nauka obsl platformy jest "prosta jak drut" ale potrzeba jeszcze checi aby poswiecic na to troche czasu. po pierwszym zapoznaniu sie zarowno z oferta jak i funkcjonalnoscia dealbooka nie widze nic atrakcyjnego i wyrozniajacego sie od konkurencji
przyzwyczailem. tak pewnie bedzie i z dealbookiem. byc moze nauka obsl platformy jest "prosta jak drut" ale potrzeba jeszcze checi aby poswiecic na to troche czasu. po pierwszym zapoznaniu sie zarowno z oferta jak i funkcjonalnoscia dealbooka nie widze nic atrakcyjnego i wyrozniajacego sie od konkurencji