freakout pisze:wiem czego jeszcze w moim tradingu brakuje - dobrego narzędzia do wyznaczania poziomów SR

manualne rysowanie nie dla mnie bo zbyt dużo tych kresek wychodzi, pivoty na wyższych TF'ach leżą i kwiczą, okrągłe poziomy i mierzenia fibo też jakoś tak byle jak... może ktoś z Was ma na to swój sposób i zechciałby uchylić rąbka tajemnicy?

Moim zdaniem to TP 1:1 w dłuższym terminie powoduje, że wracasz ciągle do punktu wyjścia (w moich testach absolutne minimum wychodziło na poziomie 1.25). Natomiast ja już dawno przestałem patrzeć na świeczki z CFD, na akcjach i kontraktach to lepiej działa ale na CFD to jest voodo. Dane śmieciowe na wejściu = śmietnik na wyjściu. A H4 to totalny odlot notowania kreowane u brokera i do tego strefy czasowe niewiele spójności na niby jednym rynku - czary mary. Chyba najlepiej na tym wychodziły algorytmiczne systemy porównujące różnice i anomalie pomiędzy brokerami. Pivoty to świeczki a sroko te są mało wiarygodne to i piwoty też. Aby stosować STS (jak każde inne narzędzie) należałoby zrozumieć jego budowę, a to nic innego jak punkt odniesienia obecnej ceny do zakresu ceny z jego okresu, czyli żadna magia wystarczy spojrzeć na np. ostatnie 5 świec (czy ile tam chcesz) i z tego ma wynikać czy jest tanio czy drogo...?
https://comparic.pl/oscylator-stochasty ... ku-uzywac/
Ja gram na H1 i nie lubię już świeczek dlatego wykres mam oddalony na max. Aby nie bawić się w malowanie po wykresie wrzucam na H1 Bolinger Bands 120 okresowy 1.5 odchylenia (trend tygodniowy) oraz 24 okresowy 1.5 odchylenia (dzienny trend). Jest trend i zmienność, wszystko powyżej 1.5 odchylenia od średniej to anomalia (ponieważ nie jest możliwe stałe oderwanie od trendu), możesz grać systemem mean reversion lub innym, dopasować odchylenia do instrumentu. Daje to szybki i jasny punkt odniesienia jedno spojrzenie co godzinę zamiast latania po TF i mazania co 15 minut.
-- Dodano: poniedziałek 2019-04-29, 15:06 --
Ponad 80% cen znajduje się w zakresie 1.5 odchylenia od KAŻDEJ średniej. Jeżeli utworzy się trend i zagrasz zgodnie z nim a TP ustawisz w zakresie 1.5 odchylenia to masz sporą przewagę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.