na pierwszym screenie (ten z M15) cena zrobiła wyższy szczyt, potem niższy dołek i niższy szczyt, generując mi tym samym sygnał do wejścia w trade (pierwsze lower high) - na H4 poprzednia świeca to duży pinbar pod oporem, który także sugeruje spadki, więc zagranie jest czysto pod kierunek z H4...
TP i SL mam zawsze równy 15 pips, chociaż zastanawiam się czy może nie zmienić tych wartości i mierzyć zasięgi przy pomocy fibo, bo kiedyś całkiem nieźle mi się to sprawdzało, ale z niewiadomych przyczyn porzuciłem to na rzecz skuteczności (bo jednak 1:2 przy obecnych warunkach rynkowych jest czasami bardzo trudne do zebrania)...
a to co sprawia mi największy problem to trudność odczytania kierunku rynku np. na takiej H4, bo tam świeczki są tak rozklekotane, że naprawdę trudno jest znaleźć coś pod co można byłoby zagrać... a mnie nie interesuje to co działo się kilka dni temu, tylko to co dzieje się dzisiaj - ja chcę wziąć swój mały target i czekać na kolejną okazję, bez trzymania pozycji w nieskończoność