OJsimson pisze:cajto pisze:@xhDog - widać, że rozumiesz tą zależność: rozbicie na kilka pozycji to mniejsza strata, ale i mniejszy zysk.
Niekoniecznie
Mniejsza strata gdy wszystkie pozycje - SL.
Wiekszy zysk z usr pozycjiw przypadku -TP.
Tylko w jednym wypadku bedzie tak jak piszesz.

Teoretycznie:
wchodze w pozycję 1lot i ustawiam SL na 10pips.
rynek idzie przeciwko i wybija mi SL = strata 10pips z 1 lota.
ty masz stratę 10pips z 0,33lota, uśredniasz i dokładasz kolejne 0,33lota.
rynek nadal idzie przeciwko o kolejne 10 pips
masz już stratę 20pips z pierwszej pozycji 0,33lota i kolejne 10pips straty z drugiej pozycji 0,33lota.
dokładasz kolejne 0,33lota
rynek idzie nadal przeciwko o kolejne 10 pips i masz 30pips straty z pierwszej pozycji 0,33lota, 20pips straty z drugiej pozycji 0,33lota i 10pips straty z trzeciej pozycji 0,33lota.
Moja strata będzie wynosić na koniec -10pips z lota, a jeżeli po wybicu mojego Sl, obrócę pozycję, to możliwe, że odrobię te stracone 10pips i jeszcze zarobie. A twoja ile? Za trudne do obliczenia?
A jak rynek w końcu zacznie zawracać i będziesz czekać aż straty zaczną zamieniać się w zyski, ja zamknę zyskowną pozycję i otworzę kolejną w przeciwnym kierunku.
Oczywiście to sytuacja czysto hipotetyczna, bo mogłoby być i tak, że mi wybiłoby SL, a ty byś uśrednił, rynek by zawrócił i miałbyś zysk na końcu a ja stratę -10pips z 1 lota. A mogłoby byc i tak, że ty miałbyś 3x0,33lota i rynek zacząłby się odwracać w twoją stronę, a ja z samej góry wszedłbym zgodnie z kierunkiem 1 lotem i i też bym zarobił.
A mozliwa jest też taka sytuacja, że po otwarciu rynek idzie w dobrym kierunku, tylko, że ja mam otwarty 1 lot, a ty 0,33.
Sytuacji jest dużo, możemy sobie tak wrzucać przykłady, a to już jest czyste spekulowanie co by było gdyby, więc to koniec tematu z mojej strony.