Trening wejść

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Re: Trening wejść

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

UJ pieknie wystrzelił
wejscie było w nocy co niestety sie śpi
gratki Bykom
Sardo nie czuje sie urażony ale to co piszesz tez nie podzielam
nauczyłem sie żyć z ludzmi o innych poglądach bo trzeba byc tolerancyjnym
a nie jak wielcy technicy tu na FN którzy duzo pisza a mało robią
masz prawo do swojego i ja też i niech tak pozostanie

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

sardo nunspa pisze:Spekulant pl tak grał - rozrzucał pozycję bez AT na daxie i zgarniał te zyskowne. Jak mu się posrało i na kapitale dochodziło do -20% to rzucał hedge i - jak to określił- wychodził z hedge. Na tej podstawie opracowałem swoje hegde. Może spróbuj tak to rozegrać.
Spekulant pisał coś jeszcze o semi trendach itp, już nie pamiętam bo to było chyba w pierwszym dzienniku który usuną. Na początku grał te wsparcia i opory i otwierał ze 40 pozycji dziennie jak sam pisał ale potem przestawił się i wchodził 1 pozycją chyba. To też masz u siebie, czy masz swoje analizy typu potrójne ukośne dno itp ? Pytam o to wszystko tutaj, bo może PaulGilbert też wyciągnie coś dla siebie z tego kiedyś tam...

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: PaulGilbert »

-rookie- pisze:Pytam o to wszystko tutaj, bo może PaulGilbert też wyciągnie coś dla siebie z tego kiedyś tam...
No ja czuję, że hedżowanie bardziej mi zaczyna pasować niż klasyczny SL :-) Może nie zawsze, ale czasami.

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

:-) Wyszedłem z tych pozycji zahedżowanych praktycznie na zero ( w rzeczywistości parę pipsów na minusie, bo się gdzieś chyba przy odejmowaniu w pamięci machnąłem)
Rzeczywiście, taki SL lepszy, bo cena zwykle gdzieś co jakiś czas trochę konsoliduje, a wtedy nawet jeśli wywali gdzieś w jedną czy drugą stronę, to jak zacznie krążyć to można wychodzić z SLa. Chociaż to wymaga też troszkę kombinowania czy jak kolega to nazwał "tańczenia" :-) Tym razem mi się udało, zobaczymy jak będzie dalej.

Nendo

Nieprzeczytany post autor: Nendo »

Paul ...
Uważam że nie powinieneś robić takiej wiwisekcji na forum, to w niczym ci nie pomoże, natomiast jedynym skutkiem będzie zawirowanie w głowie, wieloma opiniami. Masz do wykonania pracę, zadanie czy projekt jak go chcesz to nazwać.
Powinieneś się skupić na tym, wyciągać własne wnioski ....
Co do wniosków... wartość jakichkolwiek wniosków na bazie 30 czy "ileś dziestu" trejdów jest mocno wątpliwa. Załączam Ci krótkie dwa posty autorstwa sis.yphus'a z FF (po polsku). Warto się temu przyjrzeć...
Pozdrawiam.
Wzrost kapitału.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

Nendo pisze:Paul ...
jedynym skutkiem będzie zawirowanie w głowie, wieloma opiniami.
Wzrost kapitału.pdf
Dzięki za plik.
Z tym zawirowaniem, to trochę masz rację, ale trochę nie do końca. Żeby wybrać swoją ścieżkę, trzeba najpierw mieć rozeznanie w różnych możliwościach. I tak, na początku jest to trochę poruszanie się w chaosie, miotanie się, ale to tylko droga do własnej ścieżki. A któż lepiej doradzi, niż koledzy, którzy od kilku czy nawet kilkunastu lat patrzą w wykresy. To są praktycy. Wiadomo, każdy wypracował inną metodę, ale zmierzają w tym samym kierunku. Można się uczyć z samych książek, ale z książką nie pogadasz, nie zapytasz, nie wytłumaczy Ci dokładniej tam, gdzie byś jednak tego czasem oczekiwał. Mając do czynienia z różnymi sposobami tradingu można przenieść do swoich inwestycji to co najbardziej odpowiada od różnych traderów - od jednego sposób stawiania Sla, od innego sposób wejść, jeszcze od innego sposób prowadzenia pozycji. Innymi słowy - od ilości wiedzy głowa nie rozboli, a z czasem można będzie coś wypracować. Wiadomo, dzisiaj jest na liczniku tylko 30 tradów, za rok może będzie ze 100, za dwa lata może 300. Trzeba wszystko przepracować, opatrzeć się z wykresami.

Nendo

Nieprzeczytany post autor: Nendo »

Jesteś urodzonym idealistą Paul, uprzytomnij sobie proszę że tu nie ma kolegów tylko konkurenci.
Trzeba sobie również zdać sprawę z tego że najwięcej do napisania i do udzielania rad mają niekoniecznie ci którzy żyją z rynków. Dla człowieka który szuka swojej drogi jest niezwykle trudno rozróżnić czy sprzedaje się ci Bullshit czy wiedzę.
NA takim FF jest może kilkanaście osób od których warto się uczyć ( z ogólnej ilości członków ok 500.000) i co jakiś czas kolejny z nich jest wykańczany, banowany, zagryzany etc.... eliminowany. Każde forum, również i to finansowane jest przez brokerów i nie ma w tym nic złego trzeba tyko o tym pamiętać ...
Osobiście nie wierzę że można naprawdę od kogokolwiek czegokolwiek w materii trejdingu EFEKTYWNIE nauczyć. CO więcej nauczyć się można może nawet wiele ale, problem nie polega ile umiesz, ile wiesz ale JAK tego używasz i czy umiesz to używać, a to jest już cholernie indywidualna sprawa... i tego możesz się nauczy już tylko sam... zatem powodzenia!

PaulGilbert
Pasjonat
Pasjonat

UsdCad zaliczyło dziś TP: +2%.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Nendo pisze:Jesteś urodzonym idealistą Paul, uprzytomnij sobie proszę że tu nie ma kolegów tylko konkurenci.
Trzeba sobie również zdać sprawę z tego że najwięcej do napisania i do udzielania rad mają niekoniecznie ci którzy żyją z rynków. Dla człowieka który szuka swojej drogi jest niezwykle trudno rozróżnić czy sprzedaje się ci Bullshit czy wiedzę.
NA takim FF jest może kilkanaście osób od których warto się uczyć ( z ogólnej ilości członków ok 500.000) i co jakiś czas kolejny z nich jest wykańczany, banowany, zagryzany etc.... eliminowany. Każde forum, również i to finansowane jest przez brokerów i nie ma w tym nic złego trzeba tyko o tym pamiętać ...
Osobiście nie wierzę że można naprawdę od kogokolwiek czegokolwiek w materii trejdingu EFEKTYWNIE nauczyć. CO więcej nauczyć się można może nawet wiele ale, problem nie polega ile umiesz, ile wiesz ale JAK tego używasz i czy umiesz to używać, a to jest już cholernie indywidualna sprawa... i tego możesz się nauczy już tylko sam... zatem powodzenia!
No to prowadzić mistrzu do złotego graala... Sobie teraz poczytam co masz ciekawego do napisania.

A tak poza tym. Zacząłem robić to o czym pisał sardo nunspa wczoraj ale na jforex https://images82.fotosik.pl/1108/ec8b884e1ae00e20.png . Sam klikasz BUY lub SELL i jak będzie np 20% straty to automatycznie założy ci hedge na otwarte pozycje. Można się czymś takim pobawić, tym bardziej że można ustawić pauzowanie np kiedy stochastic 7-3-2 jest nad 80 albo po 20 i wtedy tester pauzuje i możesz wcisnąć BUY / SELL potem puścić play, albo zwolnić tempo i zmienić interwał na inny żeby zobaczyć w jakim punkcie jesteś... to jest o wiele lepsze niż siedzenie cały dzień przy demo. Tylko trzeba to jeszcze dopracować. Jak to będzie miał sens to wrzuce tutaj. Będziesz się mógł bawić tym w wolnej chwili.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Obiecany rysunek
Gram na kontraktach wiec ceny się trochę różnią.

Daje sell 1,25 z palca, TP 100 SL brak
Scenariusz granatowy - nie daje hedge na linii hedge1, jeżeli dojdzie tam jednym ciągiem bez korekty, spodziewam się odbicia i podwójnego szczytu płaskiego. Ryzykuje, że pójdzie dalej w górę a ja będę musiał rzucić hedge na gorszych warunkach.
Scenariusz błękitny - widząc korektę i wzrost daję hedge na linii hedge 1.
1 czekam aż wyprztyka się w górę i wróci, wybije hedge +2pipsy i wracam do poprzedniej gry.
2 Ryzykuje zamykając hedge buy na jakimś tam szczycie i otwierając sell o wartości nie większej od pierwszego sell.
3 Realizuje hedge defensywne 1 – potrzebuje ok 25 pipsów na wyjściez plusem.
Scenariusz pomarańczowy - Jeżeli złapie mnie na minusie, to mogę dać hedge już na linii hedge2 i diałać jak w scenariuszu błękitnym
1 piramiduję: daję 1,25 buy (tam w dołku bo jest sygnał), czekam by go „odseparować” (czyli dać mu stopa +2 pisy) i za chwilę drugi 1,25 (więcej się tam nie zmieści). Pierwszy sell dostaje +2 pipsy, zostaje wybity i zarabiam na wzroście x2,5lota. Jak to się wyprztyka do góry to mogę dać sell 2,5, odseparować stopem i jeszcze raz 2,5 sell i gdy już oba będą miały bezpieczne stopy na plusie, zamykam 2X 1,25buy
2 to sam co 1 tylko buy jest niesymetryczny i wynosi 1,5 i jeżeli się nie uda to muszę szybko zamykać bo będzie żarł zyski z sell 1,25
Proszę zwrócić uwagę, że wszystkie operację z punktu 1 i2 są na koszt zarabiającego sella, w razie niepowodzenia tracę jedynie część zysku.
Scenariusz żółty – Więc mam 2,5 lub 3 loty buy, pierwszy sell jest wybity +2 uważam że zacznie spadać daję hedge sell - równowartość buy, a same buy dostają +2pisy i zarabiam na spadku
Scenariusz rzeczywisty daję hedge broniący 1,25buy +2 pipsy jak się rynek wyprztyka w górę, wybije buy +2 i zarobię na spadku pierwszego sella.
A naprawdę mam to gdzieś, bo jest już piątek i mi się nie chce więc zamykam z palca :p
Ciekawe czy ktoś coś ogarnie, jeżeli nie, będziecie wiedzieć kto na forum jest najbardziej porąbany :wink:

Ten plik Wrzucony przez Nendo jest szkodliwy, bo nie uwzględnia psychologii właśnie. Załóżmy, ze ktoś zrobił 50trejdów i ma 39 loss, jest przygnębiony i odchodzi od rynku, a jak wraca, znów trafia na serię strat, albo ma 39 win i wpada w euforię robiąc wielki gnój.
Zyski i straty nie są stałe na FX.
Cały ten tekst jest instrukcją, którą musi "przeczytać" każdy jednoręki bandyta w kasynie, zanim się go podłączy do prądu. :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

ODPOWIEDZ