G A N N

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

Pop pisze:Dzięki że się dzielisz swoimi przemyśleniami na forum ale bardzo dużo tych kresek na tym oknie a to co piszesz jest nie jasne. Jak wyznaczasz te główne kreski? Podstawą do tego jest jakiś dołek/górka? Te kreski pozostałe analogicznie? A może zawsze ten sam kąt. Gann przecież przykładał bardzo dużą wagę do skali.
Opis jak zrobic siatke jest na FF.Linka podalem we wczesniejszym poscie,
glowne linie to zielone i fioletowe kanaly na podanym przykladzie eur/usd mozna w bardzo latwy sposob je odwzorowac, reszta linni rownoleglych to poprostu dzielenie powstalego czworokata.
Nie widze w tym trudnosci, naprawde :D
A co Gann na to ja nie wiem , wiem ze gdyby nie Gann to ta siatka nosilaby moje imie a tak to tylko zwykla-niezwykla modyfikacja siatki Ganna. :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: explorer »

Opisu z podanego linka na razie nie analizowałem, ale próbowałem jakoś tam poukładać te linie. Może ten załącznik rozjaśni trochę świat kresek made by Ts_A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mostovic
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: mostovic »

Witam, przeszukując sieć trafiłem na ten wątek, pomyślałem, że skrobę coś bo widzę, że temat ciekawy. Siatka Ganna wprost wynika z kątów planetarnych. Pamiętajcie o tym a łatwiej będzie ją Wam stworzyć. Powodzenia!

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Gdy patrzę na siatkę mostovica, to widzę wijący się grzbiet górski na kolorowych nizinach z lotu ptaka. Po dłuższej chwili można dotknąć dźwięku szeleszczącej siatki i usłyszeć, jak drżą jej kolory..... Zakręcone jest to wszystko.... Wracając do rzeczywistości nasuwa się pytanie, czy aby prawdziwym celem siatki Ganna nie jest włączenie trójwymiarowego spojrzenia na płaski wykres?

Janusz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Janusz »

Witam Ts_A
Piękna idea siatki ale jak siatkę stworzyć na platformie Oanda. Na tej platformie można narysować pionową , poziomą kreskę ale jak je pochylić aby przecinały się pod odpowiednim kątem. Z podanego linka http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost2232545 jakoś nie mogę wymyślić jak ta siatka powstała .Dziękuję za wyjaśnienia.
Janusz

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Janusz pisze:Witam Ts_A
Piękna idea siatki ale jak siatkę stworzyć na platformie Oanda. Na tej platformie można narysować pionową , poziomą kreskę ale jak je pochylić aby przecinały się pod odpowiednim kątem. Z podanego linka http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost2232545 jakoś nie mogę wymyślić jak ta siatka powstała .Dziękuję za wyjaśnienia.
Janusz
na oandzie normalnie rysujesz linie trendu (trendline)
tworzysz kanal a pozniej tworzysz rownolegle(duplicate), pozniej je dzielisz aby wyznaczyc dokladna odleglosc, geometria na poziomie podstawowki ot cala filozofia

jak masz jakies pytanie to wal ale konkretniej najlepeij z przykladem pokazanym na wykresie
Obrazek

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

mostovic pisze:Siatka Ganna wprost wynika z kątów planetarnych. Pamiętajcie o tym a łatwiej będzie ją Wam stworzyć. Powodzenia!
Czy możesz dla zachęty troszkę rozwinąć ten wątek ?

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

jako ze na eur/usd nadal jest konsola to..

Wracajac do zastosowania siatki wyglada na to ze mamy trend wzrostowy
zalamanie trendu nastapi wowczas gdy zolta linia kropkowana(glowna linia wsparcia) zostanie zlamana, kat pod ktorym bedzie sie wznosil trend wyznacza linia kreskowana niebieska,

W polaczeniu z systemem mamy zlamana ema52 i stoch w strefie bykow oraz wg siatki calkowity brak oporow az do 74-72 :D

Czas pokaze czy to cos warte :D
Obrazek

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Ts_A pisze:jako ze na eur/usd nadal jest konsola to..
Konsola EURUSD się skończyła, a wykres oparł się na głównej siatce w okolicy przecięcia zielonej i fioletowej linii (LOW o godz. 10.30 równy 1,3653). Czy to oznacza, że można zakładać długie pozycje?

Dodano po 3 godzinach 50 minutach:

Widzę, że kurs EURUSD spadł jeszcze o 100 pipków. Nie wiem, czy linie zielona i fioletowa zostały już przebite, czy jeszcze nie. Na XTB Trader ukośne linie nie trzymają się dokładnie punktów, w których zostały narysowane i zależnie od skali czasowej trochę się przesuwają. Np. skali tygodniowej wykres już przebija wsparcie, a na czterogodzinnej jeszcze nie. Ts_A, w jakim programie pracujesz, bo XTB nie daje rady z tymi kreskami.

Dodano po 1 godzinach 35 minutach:
explorer pisze: Ts_A, w jakim programie pracujesz, bo XTB nie daje rady z tymi kreskami.
Już nie musisz odpowiadać, widzę, że działasz na Oandzie.

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Zastanawiałem się jakiś czas temu nad giełdą i dniami wolnymi, ostatnio wróciłem do tego i tak sobie pomyślałem, a co tam, wrzucę temat na forum. Zacznę od tego co już na forum było:

Cytat z Templara:
Niby powinno się używać do liczenia dni kalendarzowych, tzn wekendy też w to wliczać. Ale warto sprawdzić obydwa sposoby przy każdej aplikacji jakiegoś pomysłu.

W literaturze Ganna znalazłem taki cytat:
No spaces are skipped on the Daily chart for Holidays or Sundays, therefore the time period is for actual market days and not calendar days. However, you should carry the calendar days along at least every two weeks, as later, under rules for Time Periods for change in trend, you will find that it is necessary to check up and know when the stock is 30,60,80,120,135, etc. days from a top or a bottom, which means calendar days, the exact measurement of Time for the daily chart. Often the Daily Chart on actual daily movements comes out on an exact mathematical angle of time measurement at the same time the calendar days come out on exact time measurement, making it a doubly important point for change in trend.
‘’Master Stock Master Course’’ - Chapter 4 – The Basis of My Forecasting Method

Na pierwszy rzut oka oryginalny tekst wydaje się niezrozumiały i trochę sprzeczny sam w sobie. Ja w wolnym tłumaczeniu zrozumiałem tekst następująco:
Nie są pominięte odstępy na dziennym wykresie dla świąt i niedziel, chociaż cykle są dla dni giełdowych, a nie kalendarzowych. Jednakże, powinieneś nanosić kalendarzowe dni co najmniej co 2 tygodnie, ponieważ później, zgodnie z zasadami Cykli dla zmiany trendu, odkryjesz, że jest to konieczne do upewnienia się, kiedy giełda jest 30,60,80,120,135, etc dni od szczytu lub dna, chodzi o dni kalendarzowe i dokładnie odmierzony czas na Dziennym Wykresie. Często Dzienny Wykres na dniach giełdowych wychodzi dokładnie na matematycznym kącie czasowym, w tym samym czasie kalendarzowe dni wychodzą dokładnie w tym czasie, robiąc podwójny ważny punkt zwrotny w trendzie.

Podsumowując to wszystko, stwierdziłem, że najlepiej jest analizować wykresy tygodniowe (problem dni wolnych odpada). Może ktoś z Gannowców ma jakieś konkretne przemyślenia na ten temat podparte doświadczeniem?

ODPOWIEDZ