G A N N

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
mxmx1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mxmx1 »

taki tekst mi się przypomniał... co prawda wyrwany z kontekstu alee- (...) i to jest kwintesencja istnienia dążącego do ROZWOJU
poprzez POZNANIE "PRAWDY" a odrzucenie bezsensownosci ludzkich pomysłów na "widzenie siebie i swiata"... poprzez INSTYNKTOWE PROCESY NIEŚWIADOMEGO UMYSŁU.

piękne te wykresy ;) :oops:
Prawda zawsze leży gdzieś po środku.

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

OK to zacznijmy stopniowo powoli nie wszystko na raz ;)

Moge z cala duma powiedziec ze jest to pomysl mojego autorstwa i nigdzie wczesniej takiego nie zobaczycie :)Zadnej ksiazki nie przeczytem nawet Nisona mi sie nie chcialo bo wiedzialem o co kaman ze swieczkami(popyt/podaz)
Ja bym to nazwal inzynineria odwrotna, zawsze fascynowaly mnie formacje diamentow gdzie kurs poruszal sie jak na wykresie EKG :)
hi/lo i znowu plasko az do zawalu :)
Zwykla siatka nie bardzo mi pasowala poniewaz omijala wiele cennych sygnalow. wiec postanowilem dodawac kanaly po roznymi katami w zaleznosci o dlugosci trwania trendu, troche sie eliot przydal bo pozwolil ustalic zachowanie inwestorow podczas korekt.

Szczerze mowiac nie wiem jak to dziala ale z cala pewnoscia moge powiedziec ze dziala ;) Cala magia i urok tego wynalazku,
W fizyce jest wiele procesow ktorych nie rozumiemy do konca ale potrafimy je wykorzystac jak chocby prad elektryczny ;)

Siatka nie daje sygnalow kupuj/sprzedaj bo nie do tego ma sluzyc.
Siatka to mapa przyszlosci mozna powiedziec labirynt gdzie cena , porownajmy ja do wpuszczonej myszy laboratoryjnej, porusza sie wzdluz scianek labiryntu od czasu do czasu przegryzajac drobna scianke dzialowa skuszona zapacham serka ;)

Tak wiec siatka ta pokazuje gdzie beda poziomy konsolidacji, gdzie moze nastapic spore wybicie itp.

Zacznijmy zabawe wiec, stopniowo bede objasnial kazde linie.
Czy dany poziom zostanie zlamany decyduja juz grube ryby z bankow swiatowych ale to widac na momnetum wiec dlatego posilkuje sie dodatkowo moim drugim systemem.

Na razie cena(myszka) uwieziona pomiedzy granicami okien czasowych*
Trwa narada ktore okno czasowe bedzie wykorzystywane jako zasieg cenowy w najblizszych dniach. Jak na razie brak decyzji.

Okno czasowe - to romb tworzacy sie z rownoleglych lin zielonej i purpurowj.

Dodano po 6 godzinach 44 minutach:

Jak mozna zauawayc dolna granica okna czasowego posluzyla jako wsparcie
nastapilo wybicie w gore i zblizamy sie do glownego oporu(czerwona kropkowana linia) wiec zaczyna sie tworzyc dywergencja i gorne cienie.

biala linia nie wiem do czego sluzy moze do niczego :)
czerwona linia to kat pod ktorym cena spada i nastepuje jego akceleracja ew zatrzymanie(TP) jesli cena spada. Jesli zostanie przekroczona od dolu do gory to powinna zostac wsparciem
to tyle teorii.

Dodano po 4 godzinach 11 minutach:

Z punktu widzenia K-mapy wparowalismy z drzwiami(momentum) do nastepnego okna czasowego

Zasieg cenowy
wsparcie ~137.50
opor ~1.46

Dodano po 2 godzinach 4 minutach:

ciekaw jestem jak sceptycy wytlumacza ta realizacje zyskow hehe
(oczywiscie to nie oznacza ze cena nie wroci i przebije tej linii ;) )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Gann rzadzi :)

Po przekroczniu granicy okna czasowego (~1.37) cena pognala do drugiej grancicy poniewaz nie bylo zadnych znaczacych lin(oporow) po drodze.
Ta rozowa to os symetrii okna czasowego bez znaczenia dla kierunku ceny.

Odbicie perfekcyjne od granicy 1.47 (ja mowilem ze granica jest na wyskosci ~1,46 :D)
Nie ma zadnych znaczacych wsparc(warunek ema14 an wykresie h3 musi zostac zlamana) wiec ponownie cena powinna sie konsolidowac przy dolnej granicy w okolicach ~1.38

rysunek nizej
Obrazek

Hitchcock
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Hitchcock »

Ts_A pisze:Gann rzadzi
na takim rynku jak teraz jest, rządzi nawet fibo....

ciesz się póki możesz.... nie bawem będzie czas na rozpacz :(

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Hitchcock pisze:nie bawem będzie czas na rozpacz
Dlaczego tak uważasz?

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Hitchcock pisze:
Ts_A pisze:Gann rzadzi

ciesz się póki możesz.... nie bawem będzie czas na rozpacz :(
a co ktos umarl ?
Obrazek

mxmx1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mxmx1 »

Hitchcock pisze:Ts_A napisał:
Gann rzadzi

ciesz się póki możesz.... nie bawem będzie czas na rozpacz
czyli co spadki ??? :roll:
Prawda zawsze leży gdzieś po środku.

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: explorer »

Poziomy Fibonacciego to za mało, by mieć pewność w którą stronę podąży kurs EURUSD. Owszem poziomy działają, tylko nie wiem dla kogo. Z reguły, gdy zasada działania giełdy w danym momencie staje się jasna, to wtedy następuje zmiana zasad. I wszyscy, którzy inwestują zgodnie z jakąś tam zasadą powtarzalności rynku tracą. Rok temu w telewizji jakiś uczony w piśmie ekonomista wypowiadał się na temat inwestowania na giełdzie. Powiedział między innymi, że gdy ktoś daje zlecenie sprzedaży, to zawsze znajdzie się ktoś po drugiej stronie, kto w tym czasie kupuje. Powiedzmy, że to prawda, ale prawdzie tej trzeba trochę pomóc, by nie stała się zwykłą ułudą. Oczywiście osobna sprawa to czas paniki, gdy po prostu giełdy są zamykane lub zawieszana sprzedaż (można tylko kupować). Gdyby poziomy Fibonacciego sprawdzały się, to albo zyski musieli by płacić Marsjanie, albo wszystko od razu by padło. Ci, którzy inwestują naprawdę duże pieniądze wchodzą na rynek wtedy, gdy pewna zasada powtarzalności staje się jasna i grają na złamanie tej zasady, wtedy jest od kogo wyciągnąć kasę. Hitchcock, jeśli opierasz się tylko na poziomach Fibonacciego, to możesz się mylić. Jeśli masz coś w zanadrzu oprócz tych poziomów, to co innego. Jeśli chodzi o wykresy Ts-A, to trochę to zakręcone i w okresie przedświątecznym jest za mało czasu, by się zagłębić w wielowymiarowość giełdy przeplataną wstęgami EMA.
Większość ludzi nie ma czasu zarabiać pięniędzy, bo musi pracować, by przetrwać kolejny dzień.

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Kolejny raz siatka zadziaiala wysmienicie d(o)ajac 900 pipsow zysku(tylko w linii prostej bo na korektach sie uzbieralo znacznie wiecej) na tym spafku ;)

Jestesmy przy dolnej granicy okna czasowego czas podjac decyzje.
Rowniez jestemy na granicy (czerwona linia kropkowana) kata wyznaczajacego kierunek i akceleracje trendu spadkowego.
Na razie powinna byc wsparciem (nie tyle samym wsparciem co miejscem gdzie big boys moja zlecenia TP wiec cena sie bedzie nieco odbijac- tak przynajmniej powinno byc w teorii ;) )

Ta linia(kreskowana zolta) na ktorej sie oparla cena tymczasowo to linia czasu ktora dzieli okno czasowe na siedem czesci dajac nam zasieg cenowy na nastepne dni.Wiec jak widac zasieg to 1.38-1.44 (taka flaga)
Obrazek

Pop
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pop »

Dzięki że się dzielisz swoimi przemyśleniami na forum ale bardzo dużo tych kresek na tym oknie a to co piszesz jest nie jasne. Jak wyznaczasz te główne kreski? Podstawą do tego jest jakiś dołek/górka? Te kreski pozostałe analogicznie? A może zawsze ten sam kąt. Gann przecież przykładał bardzo dużą wagę do skali.

ODPOWIEDZ