Pytanie nr 2 - dlaczego 10 pips dziennie a nie na przykład 1, 5, albo 20?irmentruda pisze:Bardzo prosta strategia, musi byc trend widoczny na M5 i M15, trend czyli cena robi impulsy i korekty, wybija kolejne HH i nie spada ponizej LH, czekam na jakis uklad korekcyjny jak impuls i zigzag albo po prostu impuls i zniesienie korekcyjne. Wchodze dopiero jak stwierdze, ze korekta juz zakonczyla sie. Czesto musze odpuscic.-rookie- pisze:I w jaki sposób próbujesz zbierać te 10 pips dziennie, co to za strategia jeśli można wiedzieć?
next
Re: next
-
- Maniak
czemu tyle? tyle średnio, uznałem, że tyle można bezproblemowo wziąść z rynku, że tyle rynek daje na tacy, oczywiscie różnie to wygląda, w obrazku jest zakładka z tygodnia, kiedy wydaje mi się, że zrozumiałem co robię. Często można mieć żal, że zamknąłem przy 7 pipsach a cena poooooszła dalej ostro w górę lub w dół. Ale z doświadczenie wiem, że czekając na takie sytuacje często byłem w plecy. Często są też takie sytuacje, że odpuszczam - i tego odpuszczania było mi najtrudniej nauczyć się. Ale pomaga w tym, o dziwo trejdowanie na niskich ramach czasowych, szczególnie na M1, zawsze znajdzie się jeszcze szansa na wejście.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- fx-technik
- Fanatyk
Prosta sprawa.
Jakie zdarzenia mają największe prawdopodobieństwo zaistnienia?
Zdarzenia typowe dla danego środowiska i czasu.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
Tylko coś Tobie przypomne z okazji końca roku 2017. W piątek ( daytrading-piatek-22-12-2017-t29671-50.html#p896087 ) pisałeś "Rynek to walka wolumenów i nic poza tym. Wszystko inne to tylko sztuczki, wymysły i dziwolągi.fx-technik pisze:Prosta sprawa.
A teraz zobacz swoje posty z przed roku ( search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&auth ... start=3430 ) jak to nie są dziwolągi to nie wiem... resources/image/136658
Jeszcze jakiś czas temu pisałeś tylko o PA, i rysowałeś takie cuś, a teraz tylko VSA i obalanie analiz innych bo to nie VSA. Sam do niedawna robiłeś podobne analizy.
Jakieś mocne postanowienie poprawy na 2018?

- fx-technik
- Fanatyk
Jedną radę ci zapodam.
Ucz się czytać i słuchać ze zrozumieniem i bez swojego Ego.
Ucz się czytać i słuchać ze zrozumieniem i bez swojego Ego.
Leonardo pisze:Stary z tym twoim znikaniem to jakaś niekończąca się opowieść,
jesteś jak Lessi zawsze wracasz
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."
Wracając jeszcze do tych 10 pipsów... Pytałem bo sam zacząłem to liczyć, mając 5k kapitału mógłbym otworzyć 1 lota ( 100.000 jednostek ) na EURUSD. W końcu doszedłem do wniosku że łatwiej jest złapać dziennie 1 pips netto. 1 pips dziennie, to 5 tygodniowo, a około 20 miesięcznie. 20 pips to średnio łapie się w 1 trejdzie. Ale łatwiej złapać 1 pips niż 10, albo 20. 1 pips netto na EURUSD złapane 1 lotem = 35 PLN. 35 PLN x 20 = 700 PLN. Pytanie czy taki cel miesięczny jest satysfakcjonujący... tutaj chciwość dochodzi do głosu. Gdyby mieć 50k wtedy można otworzyć spokojnie 10 lotów i zostanie to zrealizowane od razu bo głębokość pozwala otwierać spokojnie do 50 lotów po bieżącej cenie. Wtedy wychodziłoby 7000 PLN miesięcznie, a nie 700 i ta suma lepiej wygląda. Kolejna sprawa, ktoś z dużym kapitałem w takim Dukascopy może mieć 3,5 razy mniejszą prowizje, nawet przy kapital 50k miałbym mieć ponad połowe mniejszą prowizje co sprawia że złapanie 1 pipsa netto dziennie jest prostsze, bo wtedy trzeba złapać około 1.6 pips żeby mieć ten 1 pips netto. Jednak niektórzy mają racje, ciułacze z małym kapitałem mają przesrane. Trzeba bardziej ryzykować żeby coś zarobić... a często oczekiwania są nierealne do tego co daje się wyciągnąć z rynku. Na razie zastanawiam się nad strategiami na 2018 ale nie wiem czy nie pójdę też w takim kierunku że będę wolumenem robił 1 pips dziennie.
- fx-technik
- Fanatyk
Chyba cię porąbało z takim myśleniem.
Jak masz 5K kapitału, to cię stać na grę 0,01 Lota, i nic więcej.
To, co piszesz, to czyste kamikadze.
Z twoimi umiejętnościami, to gwarantowane MC.
Użyje do tego Forexprofitsupreme Bars_AutoWidth_by_Dadas, więc easy, chyba że ten shit nie działa. Mam ustawienia dla RSI10 median price. Sprawdziłem i po przecięciu EMA21 jest szansa złapać ten 1 pips. Na razie tylko się zastanawiam co będę robił. Wiem jedno, nie chce skakać po systemach jak w tym roku, tylko potrzebuje dobrego planu na cały rok.fx-technik pisze:Chyba cię porąbało z takim myśleniem.
- fx-technik
- Fanatyk
A niby co ma działać?
Działa tylko jedna rzecz - trader, który wie co robi i kiedy ma to robić.
Żaden wskaźnik sam z siebie nie zarobi na ciebie.
Ty nadal tego nie rozumiesz.
I nie chcesz zrozumieć.
Nie jesteś w stanie zarabiać po 1 pips, ponieważ jedna strata 10-ciu pips cię po prostu rozwali.
A znając ciebie, to pozwolisz na DD nie tylko 10 pips, ale nawet i 100.
Wtedy masz MC i pozamiatane.
Działa tylko jedna rzecz - trader, który wie co robi i kiedy ma to robić.
Żaden wskaźnik sam z siebie nie zarobi na ciebie.
Ty nadal tego nie rozumiesz.
I nie chcesz zrozumieć.
Nie jesteś w stanie zarabiać po 1 pips, ponieważ jedna strata 10-ciu pips cię po prostu rozwali.
A znając ciebie, to pozwolisz na DD nie tylko 10 pips, ale nawet i 100.
Wtedy masz MC i pozamiatane.