next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

irmentruda pisze:
-rookie- pisze:I w jaki sposób próbujesz zbierać te 10 pips dziennie, co to za strategia jeśli można wiedzieć?
Bardzo prosta strategia, musi byc trend widoczny na M5 i M15, trend czyli cena robi impulsy i korekty, wybija kolejne HH i nie spada ponizej LH, czekam na jakis uklad korekcyjny jak impuls i zigzag albo po prostu impuls i zniesienie korekcyjne. Wchodze dopiero jak stwierdze, ze korekta juz zakonczyla sie. Czesto musze odpuscic.
Pytanie nr 2 - dlaczego 10 pips dziennie a nie na przykład 1, 5, albo 20?

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

czemu tyle? tyle średnio, uznałem, że tyle można bezproblemowo wziąść z rynku, że tyle rynek daje na tacy, oczywiscie różnie to wygląda, w obrazku jest zakładka z tygodnia, kiedy wydaje mi się, że zrozumiałem co robię. Często można mieć żal, że zamknąłem przy 7 pipsach a cena poooooszła dalej ostro w górę lub w dół. Ale z doświadczenie wiem, że czekając na takie sytuacje często byłem w plecy. Często są też takie sytuacje, że odpuszczam - i tego odpuszczania było mi najtrudniej nauczyć się. Ale pomaga w tym, o dziwo trejdowanie na niskich ramach czasowych, szczególnie na M1, zawsze znajdzie się jeszcze szansa na wejście.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Prosta sprawa.
Jakie zdarzenia mają największe prawdopodobieństwo zaistnienia?
Zdarzenia typowe dla danego środowiska i czasu.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

-rookie-
Maniak
Maniak

fx-technik pisze:Prosta sprawa.
Jakie zdarzenia mają największe prawdopodobieństwo zaistnienia?
Zdarzenia typowe dla danego środowiska i czasu.
Tylko coś Tobie przypomne z okazji końca roku 2017. W piątek ( daytrading-piatek-22-12-2017-t29671-50.html#p896087 ) pisałeś "Rynek to walka wolumenów i nic poza tym. Wszystko inne to tylko sztuczki, wymysły i dziwolągi.

A teraz zobacz swoje posty z przed roku ( search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&auth ... start=3430 ) jak to nie są dziwolągi to nie wiem... resources/image/136658

Jeszcze jakiś czas temu pisałeś tylko o PA, i rysowałeś takie cuś, a teraz tylko VSA i obalanie analiz innych bo to nie VSA. Sam do niedawna robiłeś podobne analizy.

Jakieś mocne postanowienie poprawy na 2018? :o

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Jedną radę ci zapodam.

Ucz się czytać i słuchać ze zrozumieniem i bez swojego Ego.
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

Leonardo pisze:Stary z tym twoim znikaniem to jakaś niekończąca się opowieść,
jesteś jak Lessi zawsze wracasz :D
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

-rookie-
Maniak
Maniak

Wracając jeszcze do tych 10 pipsów... Pytałem bo sam zacząłem to liczyć, mając 5k kapitału mógłbym otworzyć 1 lota ( 100.000 jednostek ) na EURUSD. W końcu doszedłem do wniosku że łatwiej jest złapać dziennie 1 pips netto. 1 pips dziennie, to 5 tygodniowo, a około 20 miesięcznie. 20 pips to średnio łapie się w 1 trejdzie. Ale łatwiej złapać 1 pips niż 10, albo 20. 1 pips netto na EURUSD złapane 1 lotem = 35 PLN. 35 PLN x 20 = 700 PLN. Pytanie czy taki cel miesięczny jest satysfakcjonujący... tutaj chciwość dochodzi do głosu. Gdyby mieć 50k wtedy można otworzyć spokojnie 10 lotów i zostanie to zrealizowane od razu bo głębokość pozwala otwierać spokojnie do 50 lotów po bieżącej cenie. Wtedy wychodziłoby 7000 PLN miesięcznie, a nie 700 i ta suma lepiej wygląda. Kolejna sprawa, ktoś z dużym kapitałem w takim Dukascopy może mieć 3,5 razy mniejszą prowizje, nawet przy kapital 50k miałbym mieć ponad połowe mniejszą prowizje co sprawia że złapanie 1 pipsa netto dziennie jest prostsze, bo wtedy trzeba złapać około 1.6 pips żeby mieć ten 1 pips netto. Jednak niektórzy mają racje, ciułacze z małym kapitałem mają przesrane. Trzeba bardziej ryzykować żeby coś zarobić... a często oczekiwania są nierealne do tego co daje się wyciągnąć z rynku. Na razie zastanawiam się nad strategiami na 2018 ale nie wiem czy nie pójdę też w takim kierunku że będę wolumenem robił 1 pips dziennie.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Chyba cię porąbało z takim myśleniem.
Jak masz 5K kapitału, to cię stać na grę 0,01 Lota, i nic więcej.
To, co piszesz, to czyste kamikadze.
Z twoimi umiejętnościami, to gwarantowane MC.

-rookie-
Maniak
Maniak

fx-technik pisze:Chyba cię porąbało z takim myśleniem.
Jak masz 5K kapitału, to cię stać na grę 0,01 Lota, i nic więcej.
To, co piszesz, to czyste kamikadze.
Z twoimi umiejętnościami, to gwarantowane MC.
Użyje do tego Forexprofitsupreme Bars_AutoWidth_by_Dadas, więc easy, chyba że ten shit nie działa. Mam ustawienia dla RSI10 median price. Sprawdziłem i po przecięciu EMA21 jest szansa złapać ten 1 pips. Na razie tylko się zastanawiam co będę robił. Wiem jedno, nie chce skakać po systemach jak w tym roku, tylko potrzebuje dobrego planu na cały rok.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

A niby co ma działać?
Działa tylko jedna rzecz - trader, który wie co robi i kiedy ma to robić.
Żaden wskaźnik sam z siebie nie zarobi na ciebie.

Ty nadal tego nie rozumiesz.
I nie chcesz zrozumieć.

Nie jesteś w stanie zarabiać po 1 pips, ponieważ jedna strata 10-ciu pips cię po prostu rozwali.
A znając ciebie, to pozwolisz na DD nie tylko 10 pips, ale nawet i 100.
Wtedy masz MC i pozamiatane.

Zablokowany