next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Dawno nie wchodziłem na żadnym układzie harmonicznym, ale teraz może coś z tego wyjdzie. Nie wiem czy dobrze robie kontrując silny trend ( w piątek ) ale próbuje jakoś wyjść z tego trejdu na USDJPY. Pewnie rynek już nie wróci na 109.680 i trzeba się pogodzić ze stratą, ale jeśli to zadziała 61.8 na błekitnym prostokącie jest moim TP. Pierwszy raz mnie tak wywiozło więc dopiero zbieram doświadczenie jak wychodzić z takich sytuacji. Wcześniej zamknąłbym to na stracie, ale od jakiegoś czasu staram się wychodzić chociaż na BE i nie odpuszczać tak szybko. W najgorszym razie jeśli nastąpi wybicie do góry to przynajmniej do tego poziomu gdzie teraz otworzyłem pozycje rynek powinien ( może ) wrócić. Ale to już potem będę się tym martwił... Dobrze że to wszystko dzieje się na małym koncie, w małej skali i te straty nie idą w tysiącach tylko jest to suma 15 - 20 złotych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

I to tyle. Odrobiłem troche. Otworzyłem hedge i w następnym tygodniu dalej będę kombinował jak z tego wyjść. Mam teraz 3 pozycje na sell i 3 na buy, więc jeśli na D1 pojawi się pin spadkowy to jestem ustawiony zeby zamknac długie troche wyżej i jeszcze raz spróbować w dół, ale to już przemyśle przez weekend. W każdym razie zabezpieczyłem 12 PLN straty. W tym tygodniu zarobiłem 13.66 PLN, tyle w tej chwili mam zaksięgowane minus strata i tak jestem na plus.

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

rookie
a dlaczego zamknąłeś longi na edku :?:
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

-rookie-
Maniak
Maniak

Jones pisze:rookie
Zobaczyłem że USDJPY jest na 88.6. Wyglądało to na układ harmonicznych który może zejść do 61.8 czyli wierzchołka B formacji. Więc tutaj był spory potencjał do ruchu. Na EURUSD mogłem wyjść na niewielkim zysku w tym momencie kiedy to dostrzegłem, dlatego nie zastanawiałem się tylko pozamykałem pozycje na EURUSD i otworzyłem na USDJPY. Po prostu mogłem wyjść na zysku i odblokować dźwignie dlatego zaryzykowałem i przeniosłem to na USDJPY. Potem jeszcze otworzyłem pozycje długą na 0.1 lota ale zamknąłem równo z tym jak zamykałem pozycje na USDJPY i wyszedł z tego skalp. A co dalej z tym mam robić to nie wiem... ale tak wyglądała moja decyzja. Mam odblokowaną dźwignie więc moge otwierać kolejne pozycje i jak będzie możliwość zamykać ten hedge. I pewnie tak będę robił.

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

-rookie- pisze:
Jones pisze:rookie
Zobaczyłem że USDJPY jest na 88.6. Wyglądało to na układ harmonicznych który może zejść do 61.8 czyli wierzchołka B formacji. Więc tutaj był spory potencjał do ruchu. Na EURUSD mogłem wyjść na niewielkim zysku w tym momencie kiedy to dostrzegłem, dlatego nie zastanawiałem się tylko pozamykałem pozycje na EURUSD i otworzyłem na USDJPY. Po prostu mogłem wyjść na zysku i odblokować dźwignie dlatego zaryzykowałem i przeniosłem to na USDJPY. Potem jeszcze otworzyłem pozycje długą na 0.1 lota ale zamknąłem równo z tym jak zamykałem pozycje na USDJPY i wyszedł z tego skalp. A co dalej z tym mam robić to nie wiem... ale tak wyglądała moja decyzja.
kurcze tyle przesiedziałeś na stracie i tak szybko zamknąłeś
potem ponownie otworzyłeś i zamknąłeś nie lepiej było to trzymać ?
nie wybijaj wszystkich piłek i jeszcze moja stopka znaczy Eldera
przy okazji
za co Ci nic nie pisałem o USDJPY do na nim nie gram i nie patrze na inne pary
u mnie jest tak że jak otwieram np. Long na EURUSD to mam gdzieś co się dzieje na innych parach nawet na to nie patrze
mam powiedzmy 4 wykresy różne interwały ale wszystko EURUSD i kropka
nie wiem czy to dobra rada przynajmniej ja tak gram
hej

-rookie-
Maniak
Maniak

Jones pisze:kurcze tyle przesiedziałeś na stracie i tak szybko zamknąłeś
Właśnie o tym samym myślałem kiedy zamykałem ten trejd. Kiedy już było blisko TP. Wytrzymałem 150 pips ruchu przeciwko mnie a teraz o każdego pipsa sie boje i ledwo 50 pipsów z tego ruchu dałem rade wziąć. Tyle że ja ciągle kontruje trend, więc trzymania zysków żeby rosły nie potrafie, stąd pewnie moja psychika nie ogarnia tego.

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

-rookie- pisze:
Jones pisze:kurcze tyle przesiedziałeś na stracie i tak szybko zamknąłeś
Właśnie o tym samym myślałem kiedy zamykałem ten trejd. Kiedy już było blisko TP. Wytrzymałem 150 pips ruchu przeciwko mnie a teraz o każdego pipsa sie boje i ledwo 50 pipsów z tego ruchu dałem rade wziąć. Tyle że ja ciągle kontruje trend, więc trzymania zysków żeby rosły nie potrafie, stąd pewnie moja psychika nie ogarnia tego.
musisz nabrać przekonania że robisz dobrze że Twoja racja jest najmojsza :D
nie wiem czy jest sens nakłaniana Cię do czegokolwiek
bo namawiał bym do takiego testu
otwierasz pozycje wystawiasz TP powiedzmy 100 pips (pkt.1000) i czekasz aż sie zrealizuje
jak bedzie przy TP to szybko zmieniasz na TS i trajlujesz ile się da
chyba że chcesz grać często

-rookie-
Maniak
Maniak

Ok, 1 pozycje na 0.1 lota moge puścić dla testu, ale to w następnym tygodniu.

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

-rookie- pisze:Ok, 1 pozycje na 0.1 lota moge puścić dla testu, ale to w następnym tygodniu.
OK wielkość pozycji nie ważna
właśnie o to chodzi żeby wielkość była odpowiednia dla komfortu wtedy jesteś pewniejszy

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

mam nadzieję że OP wątku zaakceptuje tę krótką historyjkę jaką wyczytałem kiedyś na FF....

Kwestie do przemyślenia….

Jankowi sprzedano kłamstwo, bałach.
Jednak kłamstwo to jest łatwe do uwierzenia. W sumie ma sporo sensu.
Wręcz niemożliwe jest dyskutować z jego logiką.
Właściwie to nie kłamstwo samo w sobie, no bo jeśli wierzysz w coś silnie, a potem tę wiarę przekazujesz innym ludziom, to przecież to nie jest kłamstwo.
W sumie nieważne, Janek uwierzył:
- umieścił wskaźnik A na swoim wykresie
- potem umieścił wskaźnik B na swoim wykresie
- potem umieścił wskaźnik C na swoim wykresie
- jeśli A, B, C ( a może E i F , G …) wszystkie wyraźnie mówią że cena powinna iść w górę, to prawdopodobieństwo, że tam pójdzie wzrasta, prawda?
Kiedy więc Janek otrzymał potwierdzenia (że cena poleci w górę) i wszystkie wskaźniki były zgodne, zajął pozycję długą.
Wtem niemożliwe się stało.
Cena zanurkowała.
Janek był zły, skonfundowany, zniecierpliwiony.
Może użył zbyt małej ilości wskaźników.
Może, jeśli by miał potwierdzenie od kilku innych wskaźników, cena by tak nie wystrzeliła.
(… wiadomo przecież że cena rośnie lub spada ponieważ te cudowne wskaźniki to mówią)
Dodał więc do wykresu jeszcze wskaźnik X, Y i Z.
Ale to samo co wcześniej się wydarzyło ponownie.
WTF?
Błędne koło.
Trudno się dziwić że Janek jest sfrustrowany.
Trudno się dziwić że Janek uwalił jeszcze raz i ponownie
------
Mateuszowi wciśnięto ten sam bałach.
Wszystko miało sens.
Jeśli jeden wskaźnik na rację w 50% inny ma rację w 50% więc razem oba w tej samej sytuacji zapewniają większe prawdopodobieństwo niż 50%.
Prawda?
Więc…..
„Dlaczego uważa się że słabi trejderzy mają obsesję na temat analizy rynkowej?
Pragną usilnie odnaleźć sens w objawieniach jakie im analiza serwuje.
Aczkolwiek kilku tylko przyzna, że prawdą jest to, że każdy trejder chce mieć rację w każdym trejdzie.
Desperacko próbują wykreować pewność tam gdzie ona po prostu nie istnieje.”

MIłego weekendu....

Zablokowany