next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Rams
Bywalec
Bywalec

Re: next

Nieprzeczytany post autor: Rams »

A właściwie dlaczego skalpujesz? Bez urazy ale to bez sensu jest. Zarzynasz się fizycznie i psychicznie wieloma małymi transakcjami, z których w najlepszym wypadku masz małe zyski.
Kiedyś myślałem że tak się da zarabiać. I to myślenie kosztowało mnie wiele czasu i pieniędzy.
Więc ja bym radził - mniej transakcji. Wystarczy jedna dziennie, czy jedna na kilka dni. Byle była dobra.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Rams pisze:A właściwie dlaczego skalpujesz? Bez urazy ale to bez sensu jest. Zarzynasz się fizycznie i psychicznie wieloma małymi transakcjami, z których w najlepszym wypadku masz małe zyski.
Kiedyś myślałem że tak się da zarabiać. I to myślenie kosztowało mnie wiele czasu i pieniędzy.
Więc ja bym radził - mniej transakcji. Wystarczy jedna dziennie, czy jedna na kilka dni. Byle była dobra.
To jest np trejd z USDJPY gdzie wchodziłem w dołku. Uznałem że lepiej będzie zrealizować zysk na zamknięciu świecy skoro jest już na oporze, zamiast przestawiać na BE i wyszedł z tego skalp. Wiem że to się nie klei jeśli chodzi o MM. Dopiero pracuje nad metodami, dlatego mam konto micro do nauki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Skalpować można na wiele sposobów. Ty wybrałeś czysty wykres świecowy. To jak jazda samochodem bez kierownicy. No cóż nauka, nauka, i jeszcze raz nauka.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Rams pisze:A właściwie dlaczego skalpujesz? Bez urazy ale to bez sensu jest. Zarzynasz się fizycznie i psychicznie wieloma małymi transakcjami, z których w najlepszym wypadku masz małe zyski.
Lubię to :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

krystian74 pisze:Skalpować można na wiele sposobów. Ty wybrałeś czysty wykres świecowy. To jak jazda samochodem bez kierownicy. No cóż nauka, nauka, i jeszcze raz nauka.
Krystian, uwierz, ze mnie to wystarczy, czyste swiece, poziomy, fibo int i ext, wielkosci body.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

bo gdzies widzial, ze tak mozna szybko zarobic. ale gdzie i czy to bylo wiarygodne to juz nie wie.

-rookie-
Maniak
Maniak

krystian74 pisze:Skalpować można na wiele sposobów. Ty wybrałeś czysty wykres świecowy. To jak jazda samochodem bez kierownicy. No cóż nauka, nauka, i jeszcze raz nauka.
W poniedziałek przejrzałem jeszcze raz dziennik forexcube, żeby nie było że olałem temat i go nawet nie tknąłem. Następnego dnia, czyli 4 dni temu we wtorek próbowałem wchodzić w pozycje i potem naniosłem CCI i RSI żeby sprawdzić gdzie otwierałem pozycje a gdzie były momenty wyprzedaży i wykupienia oraz ogólnie jak zachował się rynek. Mimo że forexcube grał na demo całkiem sensownie do tego podchodził i miał zasady wejścia na rynek w przeciwieństwie do mnie. Zrobiłem to doświadczenie z zajęciem pozycji w miejscu wykupienia i wyprzedaży jak pokazałeś to na obrazku kilka dni temu.

W środe grałem na korelacji EURUSD, GBPUSD / USDJPY, DAX. W czwartek do pewnego momentu jeszcze chodziły podobnie jak w środe ale potem to się zmieniło i akurat w tym momencie otworzyłem te pozycje i mnie złapało.

Więc troche testuje... ale nie będę tego wszystkiego opisywał co robie jak wcześniej bo po co skoro liczą się wyniki - jaki jest efekt tego co robie i czy potrafie zastosować te własne teorie na rynku żeby na nich zarobić.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2017, 09:58 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

irmentruda pisze:
Krystian, uwierz, ze mnie to wystarczy, czyste swiece, poziomy, fibo int i ext, wielkosci body.
Moje zwichrowanie polega na braku dostatecznej wiedzy o czystym wykresie. Bez wskaźnika czuję się jak w lesie. Nawet z naniesionymi poziomami fibo. Mam przeświadczenie że owy wskaźnik którego używam pokazuje trend.

-rookie-
Maniak
Maniak

krystian74 pisze:Moje zwichrowanie polega na braku dostatecznej wiedzy o czystym wykresie.
Miałem to samo. Kompletnie nic nie widziałem na wykresie, nie rozumiałem w ogóle czystego wykresu. Dopiero opis z książki którą czytam troche wyjaśnił co dzieje się na wykresie z perspektywy ruchu ceny. To fragment książki.

...

“Każda zawarta transakcja oznacza, że w danym momencie aktualna cena była atrakcyjna zarówno dla traderów grających na spadki, jak i innych, grających na wzrosty. Ponieważ rynek jest kontrolowany przez instytucje, powinieneś założyć, że zarówno kupujący, jak i sprzedający są najprawdopodobniej działającymi w ramach dużych firm niezwykle inteligentnymi traderami, którzy dysponują wcześniej przetestowanymi i dochodowymi strategiami. Jedną z najważniejszych umiejętności, jakie każdy trader powinien rozwinąć, jest zdolność określenia, czy bieżąca świeca trendowa stanowi początek, czy koniec danego ruchu. Jeśli postrzegasz silną świecę wzrostową wyłącznie z perspektywy kupujących, a spadkową wyłącznie z perspektywy sprzedających, oznacza to, że pomijasz to, co na rynku robią inni gracze. Bądź świadomy, że w okolicy maksimum każdej świecy wzrostowej część byków kontynuuje zakupy i oczekuje dalszych wzrostów. Są tam jednak również byki, które wierzą we wzrosty, lecz czekają na korektę, by kupić po korzystniejszej cenie. Ale przecież są jeszcze inne byki, które zakładają, że siła trendu nie będzie trwać wiecznie, więc korzystają z silnej świecy jako okazji do realizacji zysku i zamknięcia swoich długich pozycji. Nie można też pominąć niedźwiedzi, które bez względu na dynamikę trendu, dużą świecę wzrostową traktują jako ostatni wysiłek byków, aby pchnąć cenę jeszcze wyżej, i otwierają pozycje krótkie w pobliżu maksimum tej świecy. Inne niedźwiedzie z kolei otworzą pozycje krótkie dopiero, gdy cena spadnie poniżej minimum poprzedniej świecy, ponieważ wybicie tego minimum uznają za oznakę słabości, która może prowadzić do odwrócenia ruchu.”

...

Poza tym jest tam wiele ciekawych informacji jak to dlaczego trend trwa tak długo itp. Sporo jest tam takich podstawowych informacji o PA. A to co wyżej to tylko mały fragment ze wstępu. Po takich opisach ten wykres jest troche bardziej czytelny / zrozumiały. Ciekawe jest to jak opisał działanie automatów w instytucjach które mają kupować po gorszych cenach ( wysoko ) jeśli jest trend i taka strategia jest dla nich korzystna, nawet jeśli ostatnie pozycje tracą to na tych pierwszych zysk jest wystarczający. Właściwie dotknął chyba wszystkich aspektów które mają wpływ na cene i zachowanie się rynku np. na poziomach wsparcia i oporu. No sporo tego tam jest i dla początkującego to jest znaczna dawka wiedzy.

krystian74, troche słaby fragment wybrałem jako cytat, opis jest bardzo ogólny tutaj ale jeśli Cie to zainteresowało to wiesz gdzie szukać dalej. Nie będę tutaj nikogo nakłaniał do tego i przekonywał że Al Brooks jest najlepszy itp. Ja z tej wiedzy skorzystałem i ta książka najbardziej mi pomogła ze wszystkich które przejrzałem. Jest najbardziej konkretna i techniczna.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2017, 12:22 przez -rookie-, łącznie zmieniany 8 razy.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

-rookie- pisze: Mimo że forexcube grał na demo całkiem sensownie do tego podchodził ....
Forexcube uruchomił około dobre kilkadziesią wątków w czasie swojej długiej kariery na FF... zawsze gra na końcie realnym.. w zależności od "eksperymentu" bywa to 50, 100 czy 150 USD ale często również 1000 USD.
Wiele wątków dotyczy skalpingu, zaczął na FF W 2009 od wątku Forexcube Trading Journal z czterema kontami real ( BO CZTERY RÓŻNE PODEJŚCIA do TRADINGU) i łączną pulą kapitału 185.000 USD...
FAcetowi nalezy się wielki rspect choćby dlatego że pokazuje wszystko jak gra łącznie z tłumaczeniem niemal każdego wejścia.
Swoją działaność edukatorską na FF prowadzi otwierając wiele wątków i prezentując niezliczone sposoby zarabiania skalpem, robiąc to na rachunkach real w różnych kwotach od 50 do 1000 USD.
Pokazuje wiele materiałów źródłowych jak i pomocniczych, dla mnie gwiazda pierwszej wielkości an FF.
JEGO POCZĄTKOWY TARGET DZIENNY TO BYŁO 0.125%
To kopalnia wiedzy, również praktycznej

Zablokowany