next
-
- Maniak
Re: next
no to poleciałeś z koksem, teraz pomyśl sobie, że zrobiłbyś to samo ale na koncie w dukaskopy, lot tez 1.0 ale ten normalny.
Cierpisz na chorobe kazdego uczacego sie klikacza na fx tj. chęć natychmiastowego odegrania się. Nie wiesz co i jak na wykresie ale głupio wierzysz, że tym razem cena chociaż na 5 pipsów pójdzie w stronę, którą sobie założyłeś. Ostatni raz coś takiego miałem w sieprniu zeszłego roku jak pomyliłem się w kliknięciu na wielkość pozycji i przywaliłem 15 krotnie większą niż zakładałem, konto wyfajczyłem w 1 godzinę, dzień wcześniej je załadowałem półrocznymi zyskami z innego konta.
Jeśli nie będziesz potrafił się kontrolować to nigdy nic tu nie zarobisz.
Cierpisz na chorobe kazdego uczacego sie klikacza na fx tj. chęć natychmiastowego odegrania się. Nie wiesz co i jak na wykresie ale głupio wierzysz, że tym razem cena chociaż na 5 pipsów pójdzie w stronę, którą sobie założyłeś. Ostatni raz coś takiego miałem w sieprniu zeszłego roku jak pomyliłem się w kliknięciu na wielkość pozycji i przywaliłem 15 krotnie większą niż zakładałem, konto wyfajczyłem w 1 godzinę, dzień wcześniej je załadowałem półrocznymi zyskami z innego konta.
Jeśli nie będziesz potrafił się kontrolować to nigdy nic tu nie zarobisz.
Jeszcze da rade otwierać spokojnie 1 micro lota na USDJPY to nie będę uzupełniał konta. Ale troche to bezsensu. 4 miesiące zleciało i dalej jestem w tym samym miejscu. To moja wina, ale troche to irytujące, siedzieć 4 miesiące i dalej ... z tego mieć. Nie wiem czy nie zrobie sobie całkowicie przerwy od fx.
Zacznij myśleć i zadawać sobie właściwe pytania. Po co tu jesteś? Czego oczekujesz?
Za dużo kombinujesz. Tylu ludzi Ci już mówiło żebyś wziął jedną prostą technikę i handlował jedną pozycją. Na jednym instrumencie. Jak będzie działać, możesz się rozwijać. Robisz wszystko naraz i dlatego nie ogarniasz. Skup się na czymś i zostań specjalistą. Co za różnica czy będziesz zarabiał 20 tysięcy miesięcznie na jednym walorze i technice czy na 12?
I ciesz się, że straciłeś na tej dużej transakcji. Przynajmniej wiesz, że zrobiłeś błąd, który w tym przypadku mało Cię kosztował. Jeśli tego nie poukładasz, zrobisz to samo na większym koncie, za jakiś czas.
Robisz wszystko to co robią wszyscy nowi. Żeby coś zmienić - musisz coś zmienić.
Za dużo kombinujesz. Tylu ludzi Ci już mówiło żebyś wziął jedną prostą technikę i handlował jedną pozycją. Na jednym instrumencie. Jak będzie działać, możesz się rozwijać. Robisz wszystko naraz i dlatego nie ogarniasz. Skup się na czymś i zostań specjalistą. Co za różnica czy będziesz zarabiał 20 tysięcy miesięcznie na jednym walorze i technice czy na 12?
I ciesz się, że straciłeś na tej dużej transakcji. Przynajmniej wiesz, że zrobiłeś błąd, który w tym przypadku mało Cię kosztował. Jeśli tego nie poukładasz, zrobisz to samo na większym koncie, za jakiś czas.
Robisz wszystko to co robią wszyscy nowi. Żeby coś zmienić - musisz coś zmienić.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
Wczoraj nie zrealizowałem zysku, tylko trzymałem przez noc i dziś miało uderzyć w TP. Tylko że zanim do tego doszło wycięło mnie na SL który był ustawiony daleko i dopiero potem zleciało w dół. A potem odreagowałem sobie wszystko na GBPAUD, podniosłem dźwignie i otworzyłem 4 micro loty, liczyłem że pójdzie do góry jednak, tylko jak szarpneli w dół i miałem prawie MC więc zacząłem zamykać pozycje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Pasjonat
[quote="-rookie-"]Jeszcze da rade otwierać spokojnie 1 micro lota na USDJPY to nie będę uzupełniał konta. Ale troche to bezsensu. 4 miesiące zleciało i dalej jestem w tym samym miejscu. To moja wina, ale troche to irytujące, siedzieć 4 miesiące i dalej ... z tego mieć. Nie wiem czy nie zrobie sobie całkowicie przerwy od fx.[/quote]
Wygrała głupota, buta i arogancja.
Człowieku ty się idź leczyć jesteś uzależniony od hazardu. Zamknij dziennik ochłoń i idź do psychologa z dylematem. Sam wiesz dlaczego.
150 - stron z dobrymi radami i chcesz udowadniać że wiesz najlepiej.
Wczoraj stan konta wynosił na stracie 42% w ciągu paru godzin 100% straciłeś. To sobie pojechałeś po własnej psychice. Odpowiedz sobie na pytanie czy potrzebujesz specjalisty. O Forex - ie zapomnij bo następna strata będzie więcej bolała.
Wygrała głupota, buta i arogancja.
Człowieku ty się idź leczyć jesteś uzależniony od hazardu. Zamknij dziennik ochłoń i idź do psychologa z dylematem. Sam wiesz dlaczego.
150 - stron z dobrymi radami i chcesz udowadniać że wiesz najlepiej.
Wczoraj stan konta wynosił na stracie 42% w ciągu paru godzin 100% straciłeś. To sobie pojechałeś po własnej psychice. Odpowiedz sobie na pytanie czy potrzebujesz specjalisty. O Forex - ie zapomnij bo następna strata będzie więcej bolała.
Nie no, bez przesady. Hazardzistą nie jestem, ale uprawiam hazard grając bez planu. Przynajmniej tak rozróżnia te dwie sytuacje Al Brooks w swojej książce - co innego jeśli ktoś jest uzależniony od hazardu, a co innego jeśli ktoś gra bez planu i liczy że mu się uda, liczy na szczęście. Coś wiem o uzależnieniach więc podpisuje się pod tym.
-
- Pasjonat
@-rookie-
przyznaj się byłeś na plusie wczoraj z walutą GPB-USD i co się stało ? i jak to nazwiesz ? takich pytań jest wiele może jeszcze jedno po jaką cholerę wchodziłeś w ostatnie zlecenie taką wartością lota ?
przyznaj się byłeś na plusie wczoraj z walutą GPB-USD i co się stało ? i jak to nazwiesz ? takich pytań jest wiele może jeszcze jedno po jaką cholerę wchodziłeś w ostatnie zlecenie taką wartością lota ?
Troche byłem zły na to wszystko, akurat wtedy jeszcze GBPAUD wyglądało wzrostowo. Myślałem że zarobie na tym dobrze, że wyciągną świeczke tygodniową do góry na poziom 1.77727. Najpierw zmieniłem na dźwignie 1:50 ale potem przestawiłem na 1:100 i dałem jeszcze 2 pozycje, w sumie 4. Nie wiem co dokładnie myślałem wtedy, ale liczyłem że pójdzie do góry...krystian74 pisze:@-rookie-
I zabrakło mi kasy, bo na tych poziomach gdzie zamknąłem miałem prawie MC. Nie spodziewałem się tego że to jeszcze szarpnie w dół tak gwałtownie.
...
Dopiero teraz GBPAUD rośnie, odbija się do góry. A GBPUSD nieźle powykręcało. Miałem nierealne TP założone na początku 1.27940 to troche sałby pomysł jednak był. Potem zmieniłem TP na krótsze ale i tak wybiło wcześniej SL.
Już w pozycji, ale teraz grzecznie za 0.1 lota jak wcześniej. Może to TP jest do zrobienia albo przynajmniej wierzchołki na 1.76160. Ustawiłem SL. Jak będzie szło do góry to będę dokładał na kolejnych H4.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie wiem jeszcze co dalej będę robił. Przy obecnym podejściu nic sie nie zmieni, to już wiem ale zmiana nawyków też nie jest łatwa, więc kolejne rady za wiele nie pomogą. To już kwestia zbierania doświadczenia, analizowania wykresów, itd. Dlatego myślałem oderwać się od wykresów na jakiś czas bo przesiedzieć 4 miechy i niczego nie zmienić to troche irytujące. A na to wychodzi, że nic nie zmieniłem przez ten czas. No prawie nic... coś tam się nauczyłem w tym czasie ale planu dalej nie mam, strategii też nie, systemu, nie zmieniłem nawyków. Troche więcej siedziałem ostatnio przed wykresami i je analizowałem ale jak widać to za mało. Wiem co mam robić, ale ruszyć dupe do roboty proste nie jest.jackub pisze:rookie nie odpowiedziałeś mi na pytanie ... pewnie sam nie znasz odpowiedzi jeszcze.
Jedno jest pewne jeśłi teraz znowu zaczniesz grać będzie tylko gorzej....