next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

irmentruda pisze:wchodzac na buy limicie na wsparciu mozna było przynajmniej 5x BE trafic, wszystko zgodnie z trendem a nie liczyc, ze nagle wszystko odwroci sie.
A wchodząc na szczycie można było zamknąć na TP na wsparciu gdzie wchodziłbyś w long, tylko tego nie wiesz, i wszedłeś w krótką po najgorszej cenie na "wsparciu" bo była dywergencja, więc...

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

@rookie, to policz sobie teraz te szczyty na GJ przez ostatnie dwa tygodnie i zobacz czy opłacalne byłoby wchodzenie w shorta na każdym szczycie i zamykanie przez TP na najblizszym wsparciu (jesli uda sie).
nie znamy przyszłości ale na podstawie przeszłości jestesmy w stanie przygotować się na różne wersje wydarzen w przyszłości. jedne są bardziej a drugie mniej prawdopodobne w pewnym krótkim okresie czasu.

-rookie-
Maniak
Maniak

irmentruda pisze:@rookie, to policz sobie teraz te szczyty na GJ przez ostatnie dwa tygodnie i zobacz czy opłacalne byłoby wchodzenie w shorta na każdym szczycie i zamykanie przez TP na najblizszym wsparciu (jesli uda sie).
nie znamy przyszłości ale na podstawie przeszłości jestesmy w stanie przygotować się na różne wersje wydarzen w przyszłości. jedne są bardziej a drugie mniej prawdopodobne w pewnym krótkim okresie czasu.
Teoria teorią, a w praktyce walnąłeś pod prąd shorta po najgorszej cenie jak się teraz okazuje. Pisze tylko własne przemyślenia w tym temacie i kierunek jaki obrałem do testów. Nie będę się tutaj kłócił ani udowadniał swoich racji, a tym bardziej przekonywał Ciebie do tego. Chciałem tylko napisać mój obecny kierunek poszukiwań odnośnie tej sytuacji. To wszystko. Żeby było jasne o mi chodzi, to testuje temat o którym tutaj rozmawialiśmy ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p864317 ). Sprawdzam to co pisał fx-emery92 na temat przelewarowania konta, niedawaniu sobie szans na wyjście ze stratnego trejdu z zyskiem, itp. Nikt nie odwali za Ciebie tego ani nie da Ci gotowca tutaj, sam nie mam metody która zarabia, ale to jest obszar moich poszukiwań irmentruda w tym temacie. Ide po prostu tropem który napisał waz, że w obecnym stanie świadomości nie będę w stanie zarabiać czyli to jest to samo o czym pisze pol, że mam sprawdzić wykres na historii, przepracować technike na historii. Troche nie na temat pisze teraz, bo Ty o czym inny a ja o czym innym, ale odnośnie tej sytuacji którą pokazujesz doszedłem do takich wniosków więc testuje to żeby zdobyć doświadczenie i zobaczyć czy ma to sens. Wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem i z tego trejdu można było chyba wyjść z zyskiem gdyby pozycja była mniejsza i było nastawienie na budowanie jej do pewnego poziomu cenowego na pewnym ryzyku uśredniając, a kiedy pójdzie w Twoją strone po drodze będą odpalane kolejne zlecenia BID mniejsze lub większe.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2017, 13:16 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.

irmentruda
Maniak
Maniak

-rookie- pisze: Teoria teorią, a w praktyce walnąłeś pod prąd shorta po najgorszej cenie jak się teraz okazuje.
no właśnie o to chodzi aby takich sytuacji unikać i nie robić tego typu bzdur. tutaj nie ma jak wziąść shorta po lepszej lub gorszej cenie bo go w ogóle nie powinno być.

-rookie-
Maniak
Maniak

Mniej więcej tak wygląda to co testuje. Te pozycje otwarte są na pałe, ale gdyby sygnały były lepsze może mieć to sens. Podejście typowo jak na demo, ale próbuje to przełożyć na realne konto. Siatki są rozstawione na tych instrumentach i co jakiś czas odpalają się te zlecenia i w ten sposób budowana jest pozycja z małych zleceń ustawionych na różnych poziomach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

robiłem coś podobnego ale na jednym instrumencie w obydwóch kierunkach, nawet zarabiało ale ryzyko było nieograniczone i problemem był wieczny DD, działało to podobnie do pieca hutniczego, jak chciałeś coś zrobić z kontem (np. wypłacić kasę) to musiałeś najpierw "wygasić" pozycje co już nie było takie łatwe. Skończyło się w listopadzie jak Trump tweetował.

Ta platforma Dukascopy to działa pod ubuntu jako osobna aplikacja czy jakoś przez www i przeglądarkę?

-rookie-
Maniak
Maniak

irmentruda pisze:Ta platforma Dukascopy to działa pod ubuntu jako osobna aplikacja czy jakoś przez www i przeglądarkę?
Jako osobna aplikacja, www też jest. Na stronie dukascopy.eu w prawym górnym rogu kliknij na login i rozwinie się menu, potem na live jforex3 albo na demo jforex 3, pobierze plik o nazwie dukascopy-eu_3.jnlp. Potrzeba Java 8. Kurde nie chce mi się teraz tego szukać ale to chyba będzie to http://www.webupd8.org/2012/09/install- ... a-ppa.html - właśnie mam pobrany ten plik jnlp na dysk i zainstalowana java8.

-rookie-
Maniak
Maniak

irmentruda pisze:rookie, popatrz czym konczy sie sugerowanie sie dywergencja i wejscie pod jadacy pociag.
Dywergencja jest tylko sygnałem do możliwej zmiany kierunku. Nawet jeśli to nastąpi i tak trzeba potem obserwować zachowanie ceny jeśli wchodzi się po dywergencji.

Masz tutaj 3 przykłady zachowania się ceny po pojawieniu się dywergencji. Na wykresie numer 2 najpierw pojawiła się spadkowa a chwile potem trend został jednak utrzymany, czyli to są te wspomniane wcześniej regular / hidden divergence.

Na tym pierwszym przykładzie napisałem "potwierdzenie dywergencji pojawia sie dopiero na tej świecy", czyli dopiero po zamknięciu poprzedniej świecy wiemy o dywergencji, dopiero wtedy ją widzimy kiedy jesteśmy już na tej kolejnej świecy.

-rookie-
Maniak
Maniak

Dobra, wrzuce ostatni przykład. To już chyba trzeba MM kombinować żeby uzyskać jak najlepszą cene na wyjściu. Widzimy na historii że wejście po każdej świecy wzrostowej w pozycje krótką dałoby niezły wynik na wyjściu. Jednak w rzeczywistości nie wiemy jaki będzie kolejny ruch - jaka pojawi się następna świeca na wykresie ( jaka będzie następna świeca )

Więc reasumując - dywergencja ( przynajmniej ta z RSI ) jest tylko sygnałem i trzeba jeszcze oprócz tego śledzić wykres - zachowanie ceny.

Teraz tak patrze na dywergencje irmentruda.

-rookie-
Maniak
Maniak

Pozycje z tego tygodnia - krótkie podsumowanie

AUDUSD - wejście na fibo 61.8 które nie zadziałało jak tego chciałem. Rozciągnąłem fibo myśląc że to jest impuls a ruch w dół to korekta. Była reakcja na 61.8 więc wchodziłem w długie.

NZDUSD - pozycje otwarte z nudów w nocy, po wyborach we Francji. Uśrednianie pomogło, ale kiedy wyszedłem na zysk od razu zamknąłem. Więc kiedy pierwsze pozycje traciły dokładałem kolejne żeby uśrednić cene, a kiedy już wyszedłem cała pozycją lekko na plus zamknąłem wszystko widząc że już mam zysk z tych pozycji. Wytrzymałem straty dokładając, a kiedy udało się wyjść tymi pozycjami na plus zamknąłem wszystko od razu. Nie wiem jak to opisać, ale troche to dziwne zachowanie...

EURUSD - które mnie rozjechało. Wchodziłem na dywergencji. Mimo sygnałów na short, liczyłem że pojawi się dywergencja na M5 na long, jednak nie pojawiła się tam gdzie tego chciałem. Zostawiłem pozycje na drugi dzień ale to skończyło się jeszcze gorzej. Dywergencja pojawiła się na H1 dopiero na sam koniec dnia. Na M5 też były dywergencje tego dnia wcześniej ale i tak nie zadziałały, ale też nie mogłem z nich skorzystać ponieważ byłem zapakowany za wszystko.

Podsumowując. W tym tygodniu jeśli coś nie szło po mojej myśli dokładałem kolejne pozycje uśredniając jeśli miałem jeszcze taką możliwość jak w przypadku NZDUSD, ratując złe wejścia na pierwszych pozycjach w ten sposób. Z kolei kiedy już wyszedłem na plus od razu wszystko zamykałem. Poza tym wejściem na EURUSD pod dywergencje na M5 reszta była pozycji była otwarta bez żadnego sygnału. I dlatego potem ratowałem to wszystko uśredniając straty.

Planowałem odpuścić do końca miesiąca, ale wróce. Pozmieniałem kilka rzeczy w mojej metodzie i jeśli pojawi się sygnał to będę próbował. Tym razem nie będę działał tak kompulsywnie jak do tej pory, ponieważ wiem kiedy moge wejść i w jakim kierunku, a kiedy tego nie robić. Metody nadal nie są dopracowane ale jeśli będzie możliwość to spróbuje otworzyć pozycje.

Dźwignia zostaje na 1:10. Musze zrobić jakiś zysk z tego poziomu, a póki co mam same straty...

Chciałbym zająć się już tym większym kontem ale nie jestem jeszcze na to gotowy, dlatego ciągle trzeba mielić na koncie micro.

Zablokowany