Dzięki za wrzute. To już jest etap gdzie oprócz samej analizy faktycznie przydałoby się coś co statystycznie daje przewage, co statystycznie działa i pozwala zarabiać. Zrobie symulacje tego co teraz używam w "tradingu". Właściwie nie sprawdzałem jeszcze jak działa fibo 61.8 albo 88.6 na przestrzeni kilku transakcji już nie wspominając o dywergencji i jakie to daje wyniki. W ciągu tych 3 tygodni na pewno zajme się symulacją wyników. Już jedną rade wykorzystałem odnośnie "stanu świadomości" i faktycznie potrzebowałem tego, tj sprawdziłem dywergencje na przestrzeni 3-4 miesięcy, więc pora ruszyć kolejny temat.waz pisze:rookie, zacznij od podstaw, http://przeplywypieniezne.pl/jak-wyznac ... tycyjne-2/ , bez sprawdzenia historii, nie ma mowy o wygrywaniu.
next
Re: next
-
- Gaduła
Jeżeli wolno mi coś Tobie zasugerować, rookie, to jeżeli działasz jako daytrader to ogranicz ilość transakcji do 1, góra 2 na dobę. Zrób tak na próbę przez miesiąc. Gwarantuję poprawę wyników na koniec, o ile będziesz trzymał się swojego Planu inwestycyjnego.
Szacunek dla wszystkich próbujących swoich sił na wykresach cenowych 

Nie zrozum mnie źle webskitrader ale widząc okazje miałbym nie wykorzystać jej przez głupie zasady i ograniczenia które sam sobie nałożyłem? Próbowałem już ustalać takie zasady i stwierdziłem że to bezsensu. Próbowałem robić 3 transakcje dziennie, ale to nie rozwiązuje problemu skuteczności itd. Jeśli strategia jest zbudowana w ten sposób, że masz otwierać 2 pozycje w ciągu dnia i dobrze się z tym czujesz to ok, ale ja z tego zrezygnowałem. Nawet nie ustalam już sobie takich zasad.webskitrader pisze:Jeżeli wolno mi coś Tobie zasugerować, rookie, to jeżeli działasz jako daytrader to ogranicz ilość transakcji do 1, góra 2 na dobę. Zrób tak na próbę przez miesiąc. Gwarantuję poprawę wyników na koniec, o ile będziesz trzymał się swojego Planu inwestycyjnego.
Problemem jest zła interpretacja ruchu ceny, w konsekwencji seria złych decyzji. Na USDJPY na przykład byłem ciągle nastawiony na spadki, dopiero jak zobaczyłem kanał i że możliwe jest wyjście z niego do góry na wykresie innych osób zmieniłem zdanie co do kierunku. Dla mnie ten ruch w dół był powrotem do trendu spadkowego...
Nie zaktualizowałem własnych przekonań, nie widziałem tej reakcji do góry na poziomach 110.00. Na dodatek działałem chaotycznie i ciągle kombinowałem z wejściem na krótko.
Odnośnie ropy Brent też już zbudowałem w ten sposób przekonania, że kurs będzie spadał, i do pewnego momentu może tak być ale jeśli potem nie zaktualizuje informacji to znowu skończe jak zwykle
Więc ograniczenie ilości prób wcale nie rozwiązuje tych problemów, i tak będę podejmował dalej złe decyzje tylko ich liczba w czasie będzie mniejsza, a potem dochodzi przecież prowadzenie pozycji, i koło się zamyka. Proces decyzyjny ma błędy, ograniczenie tego typu wcale nie pomagają moim zdaniem ale dzięki za rade. Tak jak napisałem wyżej, jeśli ktoś czuje się z tym dobrze to ok, ale ja to przerobiłem już na sobie i uważam takie działanie za bezsensowne. U mnie to nie działa. Mam inne problemy teraz do rozwiązania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- sardo nunspa
- Gaduła
Ja się boję Ci cokolwiek narysować, bo stajesz się coraz szybszym dawcą kapitału. Czasami myślę, że jakiś dobry trader tu przyszedł i robi se z nas jaja. Jesteś bowiem jak wyjęty z elementarza tradingu, z rozdziału dawcy kapitału i ich błędy. Robisz wszystko źle, aż trudno mi uwierzyć że istniejesz naprawdę.
Teraz wszedłeś fazę - muszę się odkuć, dlatego 6 transakcji buy na edku i widzisz, że się zaczyna trend spadkowyi ładujesz grubo w kontrę. Na D1 jest kanał, nawet ślepy snajper go dostrzeże. A gdy Ci się przypadkiem napatoczy dobra transakcja jak na ujku, zamiast ją piramidować, uciekasz jak diabeł przed wodą święconą. Miałeś zwiększać lota jak wygrywasz i zmniejsz jak przegrywasz, lota masz dalej 10 groszy a kasy masz ile?
Zostały Ci jeszcze 2 dni tradingu. Pierwszy, gdy po przerwie na "naukę" powrócisz na rynek i skontrujesz trend już za 8x 10 groszy i zostanie Ci 30% kapitału. Drugi gdy dojdziesz do wniosku że takim małym kapitałem to szkoda grać i przywalisz full depo. Potem napiszesz dezyderatę: od jutra będę piękny i mądry, będę grał zgodnie z trendem i strategią i będę zarabiał miliony. Tak się to kończy według elementarza forexowego.
Problemem jest nie strategia, a psychika. Ty nie jesteś sobie nawet wstanie wyobrazić tego, że mógłbyś dać1 buy na ujku albo 1 sel na edku odczekać i widząc, że transakcja zarabia dołożyć następna. Idąc tym schematem, zlewarować się bezpiecznie pod korek i zrobić depo razy 5, trzymając sobie palec w odbycie
Teraz wszedłeś fazę - muszę się odkuć, dlatego 6 transakcji buy na edku i widzisz, że się zaczyna trend spadkowyi ładujesz grubo w kontrę. Na D1 jest kanał, nawet ślepy snajper go dostrzeże. A gdy Ci się przypadkiem napatoczy dobra transakcja jak na ujku, zamiast ją piramidować, uciekasz jak diabeł przed wodą święconą. Miałeś zwiększać lota jak wygrywasz i zmniejsz jak przegrywasz, lota masz dalej 10 groszy a kasy masz ile?
Zostały Ci jeszcze 2 dni tradingu. Pierwszy, gdy po przerwie na "naukę" powrócisz na rynek i skontrujesz trend już za 8x 10 groszy i zostanie Ci 30% kapitału. Drugi gdy dojdziesz do wniosku że takim małym kapitałem to szkoda grać i przywalisz full depo. Potem napiszesz dezyderatę: od jutra będę piękny i mądry, będę grał zgodnie z trendem i strategią i będę zarabiał miliony. Tak się to kończy według elementarza forexowego.
Problemem jest nie strategia, a psychika. Ty nie jesteś sobie nawet wstanie wyobrazić tego, że mógłbyś dać1 buy na ujku albo 1 sel na edku odczekać i widząc, że transakcja zarabia dołożyć następna. Idąc tym schematem, zlewarować się bezpiecznie pod korek i zrobić depo razy 5, trzymając sobie palec w odbycie
-
- Gaduła
rookie, po Twojej odpowiedzi jedyne co mogę zrobić. to zgodzić się z sardo nunspa. Jesteś przykładem niereformowalnego dawcy kapitału. Przejrzyj na oczy bo do końca życia będziesz tracił wszystko co włożysz na rynek.
Jeżeli twierdzisz, że próbowałeś trzymać się zasad i nie jest to dla Ciebie, to oznacza to, że nigdy nie trzymałeś się zasad tak na prawdę.
Ja zacząłem zarabiać właśnie od momentu, gdy zacząłem się trzymać zasad.
Bez względu na to co widzisz na wykresie. Albo co wydaje Ci się że widzisz (bo to najczęściej tak jest).
Mogłoby się wydawać, że to co robisz to trading intuicyjny, ale według mnie to czysty hazard. Nic więcej.
Trading intuicyjny to jego najwyższa forma. Osiągasz ją po kilkunastu latach trzymania się zasad.
Tak twierdzi Joe Ross
Wiem, że na Twoim poziomie wiedzy może to być dziwne co piszę, ale niestety taka jest rzeczywistość.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Jeżeli twierdzisz, że próbowałeś trzymać się zasad i nie jest to dla Ciebie, to oznacza to, że nigdy nie trzymałeś się zasad tak na prawdę.
Ja zacząłem zarabiać właśnie od momentu, gdy zacząłem się trzymać zasad.
Właśnie na tym polega profesjonalny trading. Na ustalaniu zasad i trzymaniu się ich.-rookie- pisze:... widząc okazje miałbym nie wykorzystać jej przez głupie zasady i ograniczenia które sam sobie nałożyłem
Bez względu na to co widzisz na wykresie. Albo co wydaje Ci się że widzisz (bo to najczęściej tak jest).
Mogłoby się wydawać, że to co robisz to trading intuicyjny, ale według mnie to czysty hazard. Nic więcej.
Trading intuicyjny to jego najwyższa forma. Osiągasz ją po kilkunastu latach trzymania się zasad.
Tak twierdzi Joe Ross
Wiem, że na Twoim poziomie wiedzy może to być dziwne co piszę, ale niestety taka jest rzeczywistość.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Szacunek dla wszystkich próbujących swoich sił na wykresach cenowych 

-
- Maniak
rookie, tu ktoś odpisał komuś innemu ale tak naprawdę powinien do Ciebie to napisać: http://forex-nawigator.biz/forum/texs-m ... ml#p865030
-
- Maniak
rookie, popatrz czym konczy sie sugerowanie sie dywergencja i wejscie pod jadacy pociag.
A teraz kiedy zamknąłeś na stracie zawraca... wejście po najgorszej cenie jak się potem okazuje, zamknięcie pozycji też na szczycie ruchu. Standard. Potem wszystko wiadomo, ale już po ptokach, pozycja zamknięta ze stratą. Dlaczego na demo tak dobrze idzie, bo tam takie pozycje byś przetrzymał zapewne albo otworzył równolegle na innej parze i śledził co sie z tym trejdem stanie, ale tutaj na realnym koncie jest blokada psychiczna i nie zrobisz tego tylko otwierasz pojedyncze pozycje na pojedycznych instrumentach, i nie widać sumy ze wszystkich pozycji które pracują tylko pojedyncze trejdy które wychodzą na straty zazwyczaj. Dlatego rozkminiam uśrednianie i siatki zleceń w jedną i drugą strone czyli budowanie pozycji. Może nie ma się co srać przed czarnymi łabędziami i tym że wywali konto w ten sposób, tylko grać takim kapitałem żeby w razie gdyby się to stało pokryć debet i po prostu używać tego lewara.irmentruda pisze:rookie, popatrz czym konczy sie sugerowanie sie dywergencja i wejscie pod jadacy pociag.
-
- Maniak
@rookie - interpretujesz moj przekaz wybitnie pod swoje przekonanie o "usrednianiu i budowaniu" pozycji, popatrz na ta sytuacje z drugiej strony, wchodzac na buy limicie na wsparciu mozna było przynajmniej 5x BE trafic, wszystko zgodnie z trendem a nie liczyc, ze nagle wszystko odwroci sie.
ale takie patterny mentalne tez jescze musze sobie wbic do glowy.
ale takie patterny mentalne tez jescze musze sobie wbic do glowy.