next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
jackub

Re: next

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Wejście na fibo 61,8% ale nie zadziałało...... dlaczego miałoby zadziałać?
Czy nie sprytniej byłoby zająć pozycję dopiero JAK ZADZIAŁA ?
Można napisać co najmnie pięć scenariuszy (jak nie więcej, ale dla uproszczenia 5) na reakcję ceny na poziom (jakikolwiek, fibo, pivot, S/R. RN, poziom otwarcia dnia, miesięczne, tgodniowe, dzienne High/Low, close czy dowolny inny poziom jaki sobie narysujesz na wykresie)
1. silne odbicie
2. słabiutkie odbicie
3. oscylacja wokół poziomu
4. słabe przebicie
5. Mocne przebicie
stawiając zlecenie oczekujące na poziomie masz z góry tylko 20% szans że rynek zrobi to co oczekujesz....... nie dziw się że masz większośc przegranych tradów.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2017, 12:38 przez jackub, łącznie zmieniany 1 raz.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Musze jeszcze coś dopisać...

Na EURUSD gdybym nie kombinował, tylko pogodził sie z tym że nie mam racji zamiast liczyć na pojawienie się dywergencji albo sygnału w moim kierunku, czyli ruchu do góry... Właśnie ta pozycja nauczyła mnie że jednak zarządzanie pozycją jest ważne i trzeba mieć sposób wyjścia ze strat i jeśli nie idzie musi być poziom wyjścia gdzie po prostu akceptuje to co się stało i już dalej nie dokładam.

W długiej perspektywie nie da się zarabiać jeśli dokładam do strat a zyski ucinam gdy udało mi się już z tych strat wyjść. Jak robie to teraz gdzie uśredniam a potem ucinam to wszystko kiedy już jestem lekko na plusie.

Wszystko rozbija się o brak systemu, albo z góry zdefiniowanych zasad i reguł. Dlatego zmieniłem ostatnio podejście i analizuje już wykresy offline. Oczywiście wszystko ciągle ewoluuje, ale pracuje nad metodami zamiast grać na pałe jak wcześniej.

-rookie-
Maniak
Maniak

AHa, i jeszcze jedno. Na tym koncie micro popełniałem ciągle błąd, że próbuje wejść w jednym miejscu za wszystko żeby dużo więcej zarobić, ale ogranicza mnie dźwignia, ogranicza mnie wielkość konta, ale mimo to chciałbym żeby każdy trejd był tym który da mi dobrze zarobić. Ale kiedy przejrzałem wykres zdałem sobie sprawe że każdy trejd jest inny i nie moge sie upierać bo raz ugram 20 a raz tylko 2 pipsy. Jednak ja na tym koncie micro do tej pory miałem podejście że każdy trejd będzie właśnie tym najlepszym czy coś w tym stylu. Błąd myślenia, błąd w podejściu. Po prostu nie wiem jak rozwinie się ruch w danej chwili i nad tym też ostatnio pracowałem. Dlatego zrobiłem jakieś warunki do wejścia i wyjścia przez ten weekend. Ciągle trzeba dopracować wszystko, ale po przejrzeniu wykresów troche mnie oświeciło w tym kierunku.

-rookie-
Maniak
Maniak

-rookie- pisze:AHa, i jeszcze jedno. Na tym koncie micro popełniałem ciągle błąd, że próbuje wejść w jednym miejscu za wszystko żeby dużo więcej zarobić, ale ogranicza mnie dźwignia, ogranicza mnie wielkość konta, ale mimo to chciałbym żeby każdy trejd był tym który da mi dobrze zarobić. Ale kiedy przejrzałem wykres zdałem sobie sprawe że każdy trejd jest inny i nie moge sie upierać bo raz ugram 20 a raz tylko 2 pipsy. Jednak ja na tym koncie micro do tej pory miałem podejście że każdy trejd będzie właśnie tym najlepszym czy coś w tym stylu. Błąd myślenia, błąd w podejściu. Po prostu nie wiem jak rozwinie się ruch w danej chwili i nad tym też ostatnio pracowałem. Dlatego zrobiłem jakieś warunki do wejścia i wyjścia przez ten weekend. Ciągle trzeba dopracować wszystko, ale po przejrzeniu wykresów troche mnie oświeciło w tym kierunku.
Ostatnio wkur***a mnie teoretyzowanie i różne mądrości więc żebym nie był kolejnym wrzuce wykres z wyjasnieniem o co mi chodzi.

Załóżmy że użyłem dywergencji do wejścia najpierw w short, potem w long. Każdy trejd był inny i musiałbym tutaj wytrzymać psychicznie różne ruchy przeciwko moim pozycjom. Właśnie to mi uświadomiło to co pisze wyżej. Tak na to patrze teraz, na zarządzanie pozycją, i że każdy trejd jest dla mnie inny.

Mimo skutecznych wejść otrzymałbym różne wyniki przez złe zarządzanie pozycją i te 2 trejdy mogły skończyć się różnym zyskiem a nawet stratą jeśli potem nieumiejętnie dokładałbym kolejne pozycje, itd.

Więc kiedy to sobie przeanalizowałem w ten sposób dało mi to do myślenia...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

-rookie- pisze:Pozycje z tego tygodnia - krótkie podsumowanie

AUDUSD - wejście na fibo 61.8 które nie zadziałało jak tego chciałem.
---------------
EURUSD - które mnie rozjechało. Wchodziłem na dywergencji. Mimo sygnałów na short, liczyłem że pojawi się dywergencja na M5 na long, jednak nie pojawiła się tam gdzie tego chciałem.
Nie za duzo chcesz? Co Ty mozesz chciec od rynku? zeby ruszal sie wg tego co sobie wymyslisz?
-rookie- pisze: Chciałbym zająć się już tym większym kontem ale nie jestem jeszcze na to gotowy, dlatego ciągle trzeba mielić na koncie micro.
Po co? Aby wiecej kasy tygodniowo tracic?

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Na tym eurcad co pokazałeś dywergencje to układ harmoniczny az bije po oczach. Pierwsze zatrzymanie o którym piszesz było idealnie na f 88. Różne transakcje można było tam rozegrać technicznie w ciągu kilku godzin i na każdej można było zarobić. Nie ma co na ogół łaszczyć się że wejdziesz w jedną pozycje i wytargasz z niej 200 pips. Trzeba aktywnie grac i cały czas myśleć i analizować wykres.

-rookie-
Maniak
Maniak

irmentruda pisze:Po co? Aby wiecej kasy tygodniowo tracic?
Nie łap mnie za słówka. Musiałem to jakoś opisać. Chce tam wrócić bo mam cele ustawione wg tabeli prowizji w Dukascopy. Po prostu będę chciał się skupić na zwiększaniu konta a potem wolumenu tak żeby mieć jak najlepszą prowizje. Dlatego gdyby udało mi się ogarnąć fx i gdybym zaczął zarabiać wróciłbym na Dukascopy i próbował realizować te cele. Mam obecnie około 3000$.

Obrazek

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

@-rookie-
Bardzo naciągasz dywerygencje. Wręcz starasz się udowodnić że to na 100% działa.
To się nazywa inwestowaniem życzeniowym. Nie ma to nic wspólnego z prawdziwymi dywerygencjami które powstają.
No cóż ....; a tak przy okazji dlaczego strategia Woodiego jest oparta na CCI a nie na RSI.
Sporo nauki i jeszcze więcej kasy stracisz zanim zrozumiesz pewne proste mechanizmy które występują pod nazwą "Dywerygencja"
Poświęciłem temu zagadnieniu sporo czasu i wiem że to tu piszesz to strata czasu i błędne założenia które przekazujesz w niewiedzy innym czytelnikom.

-rookie-
Maniak
Maniak

krystian74 pisze:@-rookie-
Bardzo naciągasz dywerygencje. Wręcz starasz się udowodnić że to na 100% działa.
To się nazywa inwestowaniem życzeniowym. Nie ma to nic wspólnego z prawdziwymi dywerygencjami które powstają.
No cóż ....; a tak przy okazji dlaczego strategia Woodiego jest oparta na CCI a nie na RSI.
Sporo nauki i jeszcze więcej kasy stracisz zanim zrozumiesz pewne proste mechanizmy które występują pod nazwą "Dywerygencja"
Poświęciłem temu zagadnieniu sporo czasu i wiem że to tu piszesz to strata czasu i błędne założenia które przekazujesz w niewiedzy innym czytelnikom.
A czy ja tutaj prowadze jakieś nauki z dywergencji ??? Pisałem to do irmentrudy bo też tego używa.
A to ostatnie zdanie brzmi jakbym kogoś do czegoś namawiał... wtf?!
I na koniec skoro źle używam to jak powinienem jej używać? Skoro wprowadzam innych w błąd, to jak należy jej używać poprawnie?

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

@-rookie-
Pokazujesz; wręcz udowadniasz że się znasz na tym. Daleko Tobie do zrozumienia, tego trudnego tematu. Wszystko jest opisane w necie trzeba mieć ochotę aby to poszukać i zrozumieć.
Osobiście nie mam ochoty aby cokolwiek pokazywać skoro zostałem zignorowany ostatnio.

Zablokowany