next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
dalan
Pasjonat
Pasjonat

Re: next

Nieprzeczytany post autor: dalan »

Spoko Jakub respect a ADR sam używam i jest to jeden z lepszych.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

-rookie- pisze:krystian74, możesz wrzucić 2-3 przykładowe trejdy które zrobiłeś z opisem albo chociaż jeden?
Nigdy nie pokazałem i nie pokażę moich wejść.
Przed chwilą napisałem wywód psychologiczny na ten temat.
Zawsze uważałem i uważam że lepiej dać komuś wędkę niż przygotowaną rybę do zjedzenia.
To jeszcze raz napiszę; każdy trejd jest inny i niepowtarzalny zgodny z naszą wiedzą, psychiką w danej chwili składania zlecenia. Nie ma nic do rzeczy że udowodnię że to działa lub nie. Błędne myślenie.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

krystian74 pisze:
-rookie- pisze:krystian74, możesz wrzucić 2-3 przykładowe trejdy które zrobiłeś z opisem albo chociaż jeden?
Zawsze uważałem i uważam że lepiej dać komuś wędkę niż przygotowaną rybę do zjedzenia.
To jeszcze raz napiszę; każdy trejd jest inny i niepowtarzalny zgodny z naszą wiedzą, psychiką w danej chwili składania zlecenia. Nie ma nic do rzeczy że udowodnię że to działa lub nie. Błędne myślenie.
Nie chodziło mi żebyś musiał coś udowadniać, tylko chciałem wiedzieć gdzie odpalasz zlecenia na wykresie wg tego żeby nie szukać po omacku. Ale ok...

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

-rookie- pisze:
krystian74 pisze:
Nie chodziło mi żebyś musiał coś udowadniać, tylko chciałem wiedzieć gdzie odpalasz zlecenia na wykresie wg tego żeby nie szukać po omacku. Ale ok...
OK.
Tego się musisz nauczyć, o tym piszę cały czas. Nie ma czegoś takiego że tu masz wejść i tu wyjść.
Ja tylko dałem przykład. A dalszy rozwój tej strategii należy do Ciebie. O ile ją zaakceptujesz i nie wymyślisz własnej.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Wracając do tych 10 pip dziennie.

Wykres Range Bars 10 pip, 3 pip, 2 pip. Specjalnie wybrałem boczniaka na wykresie RB 10 pip aby porównać i zobaczyć jak wygląda sytuacja na 2 i 3 pip
Omawiana sytuacja ma miejsce pomiędzy pionowymi liniami.
Mój prywatny wniosek "dobrze jest porównywać różne wykresy z sobą"
Jest to przykład sytuacji kiedy spoglądamy nie tylko na wyższe lub niższe TF zawsze coś znajdziemy co pozwoli nam zarobić owe 10 pip dziennie.

-rookie-
Maniak
Maniak

"Range Bars 1O pips"
"target 1O pips"
"Zadałeś sobie pytanie ile chcesz zarobić pipsów na jednym zleceniu"

...???

Dobra przejrze inne wykresy żeby sprawdzić czy to ma jakiś sens...

-rookie-
Maniak
Maniak

Więc wynik każdej transakcji będzie losowy i nie da się przewidzieć sekwencji zysków i strat. To może być jedna z tych kombinacji dla 10 prób
0010110010 - 40%
1001110111 - 70%
0101011001 - 50%
0011100100 - 40%
... itd

Przy skuteczności 40% potrzeba RR 1:1.5, żeby być na 0 teoretycznie, ale prowizje, spread, itd więc potrzeba większej skuteczności albo lepszego RR żeby być na plus.

Skoro teoretycznie możliwe jest zrobienie 4 / 10 zyskownych trejdów z RR 1:1.5 to czemu do cholery ciągle trace ? :lol:
Obecnie według myfxbook mam 34% skuteczności przy 282 trejdach - 96 won / 186 lost
W ostatnim czasie wydłużył się nieco czas życia pozycji.

Trzeba to jeszcze przemyśleć...

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

-rookie- pisze:Skoro teoretycznie możliwe jest zrobienie 4 / 10 zyskownych trejdów z RR 1:1.5 to czemu do cholery ciągle trace ? :lol:
Trzeba to jeszcze przemyśleć...
Przemyśleć, wyciągnąć wnioski i podjąć w końcu właściwe działania ....
Twoja statystyka , oprócz tego że pokazuje jakieś cyferki nie mówi ci niczego. A właściwie mówi... nie masz systemu, nie masz co porównywać aby móc interpretować wyniki ... zacznij zadawać właściwe pytania

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

@-rookie-
Pytasz czy to ma jakiś sens ??
Nie ma sensu to co opisałem.
Właśnie na tym polega tworzenie strategii. Musisz sobie stworzyć własną strategię i ją zrozumieć i wtedy ona będzie miała tylko dla Ciebie sens.

-rookie-
Maniak
Maniak

krystian74 pisze:@-rookie-
Pytasz czy to ma jakiś sens ??
Nie ma sensu to co opisałem.
Właśnie na tym polega tworzenie strategii. Musisz sobie stworzyć własną strategię i ją zrozumieć i wtedy ona będzie miała tylko dla Ciebie sens.
Ok. Na razie zostawie CCI i range bars, ale dało mi to nowe spojrzenie na wykres.
Sprawdziłem też kilka ustawień wykresów range bars, point and figure, renko, nie tylko na walutach
Zobaczyłem że istnieje dywergencja na innych wskaźnikach jak CCI i jak jest wykorzystywana w systemie opartym na CCI.
Nie będę teraz rozwijał systemu opartego na CCI, ale dowiedziałem się kilku nowych rzeczy przy okazji.
Przeglądam znowu wykres renko, może warto wrócić jeszcze raz do tego co robiłem...
Jest weekend, więc można troche poeksperymentować.

Na pewno od jutra wracam do tego co zaplanowałem ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p863978 ). Trzeba najpierw nauczyć się czytać standardowe wykresy i używać na nich PA. W tym planie źle ustaliłem zasady dotyczące używania Stop Loss. Tak jak napisał gientek, trzeba dopasować wielkość pozycji do Stop Loss. Reszta zasad zostaje, więc będę próbował działać na wykresach H1 i wyżej, pozycja ma teraz 0.2 lota. Początkowo puszczam 2 pozycje. 20 PLN straty i wracam do poprzednich ustawień dźwigni.

Zablokowany