next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Re: next

Nieprzeczytany post autor: fx-emery92 »

-rookie- pisze:
fx-emery92 pisze:SL'a nie musisz ustawiać wtedy gdy grasz pozycjami przy których średni dzienny zakres ceny nie robi szkody dla konta.
Lewar i odległość między pozycjami jest zdrowo ustawiona. Wiesz np że nie wyczyści CI 3% konta średni dzienny ruch. Wtedy możesz spać spokojnie. BO NIE JESTES PRZELEWAROWANY ! Tak samo gdy SL'a masz kilka razy poza ATR to możesz na to nie patrzeć.
Tak czy siak najbezpieczniej jest grać z określonym ryzykiem. Bo wtedy to Ty decydujesz ile stracisz a nie rynek.
Na rynku możesz tylko to kontrolować.
To dla 10k jak bardzo użyłbyś dźwigni? Ile to jest mało / dużo wg Ciebie? To znaczy jakie będzie zabezpiecznie początkowo, ile na początku użyjesz kasy z konta zanim to zacznie zarabiać? Chodzi o wykorzystanie dźwigni przy 10k.
To zależy od Twojej psychy jaki spadek jesteś w stanie wytrzymać i ile chcesz dać sobie szans.
Ryzykując 8% konta, rozegrasz napewno ponad 10 siatek, ryzykujac 20% na siatkę będzie odpowiednio mniej.
Screenshot_19.jpg
Te wsparcia zaznaczylem w sposob przykładowy, żeby pokazać sam sposób myślenia, więc nie sugeruj się nimi. Ja potencjalne punkty zwrotne wyznaczam w inny sposób, ale chodzi o sam mechanizm liczenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

fx-emery92 pisze: Jak się nie liczy ryzyka, to trzeba mieć w chuj kasy na DD bo wtedy nie masz wpływu na nic. Nie licząc ryzyka zakładasz że się nie pomylisz, nie zakładasz scenariusza w przeciwną strone , wystawiasz dupe na środek gejowskiego klubu. Nie liczysz matematycznie, a potem sie dziwisz jak konto się zeruje ;D Naprawdę tyle to już trwa a ludzie wciąż to robią.. Jak czytam takie bzdury że trzeba mieć dużo kasy na DD to aż rzygać mi się chce bo ile razy można to czytać.
co sie tak rzucasz? jesli ktos chce tak robic to musi miec w ch.. kasy na te DD. a jak jest ktos glupi, zeby bez SLa stawiac pozycje 0.01 lota co 20 pipsow przy 1000 zl na koncie to juz jego problem i zysk brokera.

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

irmentruda pisze:
fx-emery92 pisze: Jak się nie liczy ryzyka, to trzeba mieć w chuj kasy na DD bo wtedy nie masz wpływu na nic. Nie licząc ryzyka zakładasz że się nie pomylisz, nie zakładasz scenariusza w przeciwną strone , wystawiasz dupe na środek gejowskiego klubu. Nie liczysz matematycznie, a potem sie dziwisz jak konto się zeruje ;D Naprawdę tyle to już trwa a ludzie wciąż to robią.. Jak czytam takie bzdury że trzeba mieć dużo kasy na DD to aż rzygać mi się chce bo ile razy można to czytać.
co sie tak rzucasz? jesli ktos chce tak robic to musi miec w ch.. kasy na te DD. a jak jest ktos glupi, zeby bez SLa stawiac pozycje 0.01 lota co 20 pipsow przy 1000 zl na koncie to juz jego problem i zysk brokera.
Wybacz, możliwe że Cie nie zrozumiałem :D
ale
Czemu musi mieć w chu.. kasy na DD? Przecież to jakie będzie obsunięcie zależy od niego, trzeba mieć poziom na którym będzie stop i tyle.
Chyba że mowisz o tym że bez sl'a będzie potrzebny worek dodatkowej kasy i ze to zysk dla brokera to zgadzam się, ale to już kwestia tego że ktoś nie potrafi się przyznać do błędu i ma za dużą pozycje w stosunku do kapitału. Scenariusz się nie sprawdził i tyle.

irmentruda
Maniak
Maniak

spoko, przyjete :) moze ja rookiego tez nie zrozumialem, bo to co pokazywal wygladalo jakby chcial budowac siatke ale bez punktu SL lub przynajmniej ja nie widzialem u niego okreslenia "tu przyznaje sie, ze rynek nie realizuje mojej wizji i koncze".

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Dokladnie. To sa podstawy, i raczej nie wyliczyl sl'a wiec jesli tak chce grac to worek kasy trzeba ;p ale wszystko z czasem przyjdzie. Napewno wyzeruje konto nie raz az sie nauczy. Kazdy mc to lekcja. Co do trzymania sie zasad strategi uwazam ze mc dobrze naprowadza na dobra droge. Tylko kwestia tego ile trzeba razy wyzerowac konto (niezaleznie od wielkosci konto) zeby zmienic przekonanie. Dla mnie moje wtopy byly najlepszym co mnie spotkalo bo psycha sie szybko nastawiala. To tak samo jak dostac w morde.. Czlowiek pokornieje. Pozdro

irmentruda
Maniak
Maniak

podobno najgorsze co Cie moze spotkac na rynku to niewyzerowanie rachunku na samym poczatku

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

irmentruda pisze:podobno najgorsze co Cie moze spotkac na rynku to niewyzerowanie rachunku na samym poczatku
... a nie podwojenie konta w pierwsze trzy dni?

irmentruda
Maniak
Maniak

Och to tez chociaz to akurat mnie nie spotkalo

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

@-rookie-
Zadałeś sobie pytanie ile chcesz zarobić pipsów na jednym zleceniu. To jest głupie pytanie które ma duży sens przy określaniu własnej strategii, i budowaniu siatki zleceń.

CDN...... nastąpi.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

krystian74 pisze:@-rookie-
Zadałeś sobie pytanie ile chcesz zarobić pipsów na jednym zleceniu. To jest głupie pytanie które ma duży sens przy określaniu własnej strategii, i budowaniu siatki zleceń.

CDN...... nastąpi.
Nie, ale dziś zabrałem się właśnie za liczenie kosztów transakcji między Dukascopy oraz XM. Wyszło mi że średnia różnica między tymi brokerami to 4-6 pips na korzyść dukascopy w każdej transakcji. Ktoś kto ma raptem 10k kapitału jak ja też nie ma lekko ponieważ Dukascopy oferuje różną wielkość prowizji w zależności od wielkości kapitału albo wolumenu robionego za ostatnie 30 dni. Kiedyś to liczyłem, nie wiem gdzie to mam, ale na przykładzie pary EURUSD koszt prowizji to około 8 pips dla współczynnika 35. Najlepszy współczynnik 10 to koszty około 2 pips. Czyli wtedy wliczając w to średni spread i średni koszt 3 pips spokojnie mieścisz się w ogólnych kosztach transakcji poniżej 10 pips. Tylko to jest dla osób z kapitałem 10 mln USD, albo które robią duży wolumen, a nie dla takich jak ja.

Na razie nie mam jeszcze strategii, dopiero przyglądam się temu jak to wszystko wygląda jeśli chodzi o koszty.

Po co to robie... Licze koszty dla skalpowania. Czy branie takich sygnałów ma sens, gdzie to zamkne, czy na tym zarobie czy strace.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany