next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Do końca tego tygodnia daruje sobie otwieranie pozycji. Od następnego dopiero będę próbował.

. . .

W sobote 29 kwietnia zająłem się sprawdzanie dywergencji na historii. Teraz pora przyjrzeć się bliżej PA. Dlatego odpuściłem do końca tego tygodnia i zajme sie  tym przez ten weekend tak samo wstępnie jak robiłem to z dywergencją tydzień temu. Od następnego tygodnia spróbuje poruszać się po wykresie H1. Jeszcze musze przemyśleć moment otwarcia pozycji czy mam ustawiać alarmy czy zlecenia oczekujące itp.
krystian74 pisze:@-rookie
Może zamiast świec które są trudno definiowane pipsowo i wprowadzają sporo zamieszania, zastosować inne wykresy o jednakowej ilości pipsów. I sprawdzić efekt. Dywerygencja zawsze powstaje, niezależnie od zastosowanego wykresu.
Kiedyś próbowałem grać na renko. Sprawdzałem też inne wykresy które są w jforex ostatnio. Długo renko męczyłem, dawało niezłe efekty, nawet budowałem na początku tego journala strategie opartą na renko. Nie pisałem o tym tutaj, ale używałem renko do prowadzenia pozycji i stąd te krótkie SL używałem bo stawiałem pod blokiem renko. Ale odszedłem wtedy od tego.

Na końcu i tak dawałem ciała bo przeginałem jak wczoraj kiedy otworzyłem na GBPUSD long mimo dywergencji na short bo mi dobrze idzie itp.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

-rookie- pisze: Film jest ok ale nie rozumiem porównania.
[/color]
Chodziło mi o to, ze najpierw grałeś systemem i było dobrze, a potem jakbyś się najarał zielska, czyli na pałe. Jedziesz tak na pałe przez większość czasu, z krótkimi przerwami na otrzeźwienie.
Obrazek

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

sardo nunspa pisze:
-rookie- pisze: Film jest ok ale nie rozumiem porównania.
[/color]
Chodziło mi o to, ze najpierw grałeś systemem i było dobrze, a potem jakbyś się najarał zielska, czyli na pałe. Jedziesz tak na pałe przez większość czasu, z krótkimi przerwami na otrzeźwienie.
rookie - dalej nikt nie wie (może Ty wiesz?) co chcesz handlować? pullbacki? wybicia? 3 touch? 5 falę? pinbary? trójkąty? kanały? s/d? określ wreszcie. Nie pisz, że chcesz handlować PA.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

@-rookie-
Na platformie JForex można handlować również na Range Barach. Wykres 5 pipsowy fajnie się komponuje z CCI 14 które przechodzi przez "0" a CCI 34 pokazuje ogólny trend.
No ale to co wymyśliłem nie każdemu może się spodobać i pomóc.

-rookie-
Maniak
Maniak

krystian74 pisze:@-rookie-
Na platformie JForex można handlować również na Range Barach. Wykres 5 pipsowy fajnie się komponuje z CCI 14 które przechodzi przez "0" a CCI 34 pokazuje ogólny trend.
No ale to co wymyśliłem nie każdemu może się spodobać i pomóc.
Ok, sprawdze to kiedyś. Wróce do tego ale na razie nie zmieniam wskaźników i wykresu. RSI i wykres świecowy najpierw musze ogarnąć.

Wykres GBPUSD 5 pips + CCI 14 / 34 - do sprawdzenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Przykład;

GPBUSD 3 pip

-rookie-
Maniak
Maniak

gientek pisze:daruj sobie na razie "budowanie" pozycji...dokładanie, uśrednianie, piramidowanie itd. wg mnie to jest wyższy level i na to przyjdzie jeszcze czas...jedna pozycja, jeden kierunek, jeden wynik...tym bardziej, że masz jakiś absurdalny system dostosowywania Sl'a do wielkości pozycji a nie odwrotnie (wiem, że dokładanie wygląda fajnie..szczególnie w excelu ale życie życiem).
Widzę ten błąd w moim podejściu do SL który tutaj znowu wymyśliłem. Jeszcze przemyśle to wszystko przez weekend. Zasady napisałem na gorąco, ale ciągle testuje i modyfikuje swoje decyzje.

irmentruda
Maniak
Maniak

rookie - pol75 pokazał Ci jak mozna trejdowac, uchylil rabka tajemnicy warsztatu tradera, ktory potrafi sie z tego utrzymac, Ty aspirujacy do tego zawodu nie potrafiles skupic sie na uczeniu sie, marnujac szanse, jaka od kogos dostales. Ja pozwolilem sobie podgladac i samemu uczyc sie. Ciesze sie, ze moglem podejrzec jak mozna trejdowac, jak znalezc koniec korekty i wskoczyc w trend wyzszego rzedu (na Daily jestesmy wciaz miedzy BB2 a SMA20).
Pozdrawiam.

-rookie-
Maniak
Maniak

irmentruda pisze:rookie - pol75 pokazał Ci jak mozna trejdowac, uchylil rabka tajemnicy warsztatu tradera, ktory potrafi sie z tego utrzymac, Ty aspirujacy do tego zawodu nie potrafiles skupic sie na uczeniu sie, marnujac szanse, jaka od kogos dostales. Ja pozwolilem sobie podgladac i samemu uczyc sie. Ciesze sie, ze moglem podejrzec jak mozna trejdowac, jak znalezc koniec korekty i wskoczyc w trend wyzszego rzedu (na Daily jestesmy wciaz miedzy BB2 a SMA20).
Pozdrawiam.
Wróciłem do nauki podstaw, przeglądam wykres H1. Zacząłem właśnie kreślić impulsy, korekty, mierzyć to, rysować strefy gdzie była reakcja i szukam odpowiedzi dlaczego rynek się tam zatrzymał i obrał taki kierunek, itp. Przeglądam wykres pod kątem PA, ale dopiero teraz do tego wróciłem.

Jakiś czas temu analizowaliśmy ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p849967 ) ten fragment wykresu - Od tamtego dnia minęło 4 miesiące irmentruda

irmentruda
Maniak
Maniak

-rookie- pisze:rysować strefy gdzie była reakcja i szukam odpowiedzi dlaczego rynek się tam zatrzymał i obrał taki kierunek,
odpowiedz dlaczego tam rynek zatrzymal sie i obral kierunek przeciwny jest tylko jedna: bo tam pojawila sie przeciwna kasa, kupujacy mieli wieksza kase, sprzedajacy mniejsza. to czy tam bylo akurat projekcja 112.8 czy zniesienie 88.6 to uwierz mi, wszyscy mieli to rowno w d..., raz rynek uzna, ze tanio jest na 88.6 a nastepnym razem, ze na 112.8. My mozemy sobie to mierzyc, bo nadaje to nam jakis porzadek i pewna powtarzalnosc. nigdy nie wiemy czy tym razem istotny bedzie ten poziom czy inny, dowiemy sie o tym po fakcie.

Zablokowany