next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

KORC pisze:może wystarczy,co
:D
Chyba starczy na dziś w ogóle. Zamknąłem.
Jest 2 PLN zysku, więc... na dziś wystarczy zabawy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

KORC
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: KORC »

powiem co ja widziałem,doszliśmy na h4 do zl,cena może zrobić cokolwiek,ale pewien układ się zrealizował,proste

Awatar użytkownika
graczpospolity
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: graczpospolity »

Widzę, że zainteresowałeś się PA i świecami i do tego miałeś zamiar startować na D1. Jednak Twoja wiedza na ten moment jest raczej skromna. Idziesz w dobrym kierunku, PA i analiza świec jest na tyle prosta, że warto właśnie od tego zaczynać naukę a równocześnie jest na tyle dobra, że można na tym zarabiać.

Moja sugestia to poczytanie książek (jeśli jeszcze nie miałeś okazji):
- Nisona i Bułkowskiego na temat świeczek i formacji świecowych.
- Fischera, Danielewicza i Kane'a na temat fibo
- Brooksa i Gilmoore'a na temat PA

i przeglądnięcie kanału naszego kolegi z navi FxLamera na YT (szczególnie te starsze nagrania): https://www.youtube.com/user/forextraderPL/videos oraz Fullera: https://www.youtube.com/user/OzTrader/videos
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2017, 14:51 przez graczpospolity, łącznie zmieniany 1 raz.

-rookie-
Maniak
Maniak

fxlamer robił dobre nagrania kilka lat do tyłu. Widziałem je na początku, forex espresso, ostatnio właśnie przeglądałem kilka nagrań na jego kanale z przed kilku lat żeby odświeżyć co nieco o PA z jego punktu widzenia. PA poznawałem na samym początku kiedy zaczynałem 2,5 roku temu z forex, ale teraz troche bardziej się próbuje przyłożyć do nauki niż wtedy. Teraz troche więcej wiem o tym co dzieje się na wykresie niż wtedy...

-rookie-
Maniak
Maniak

Nys pisze:Szczerze rookie to popełniasz 2 podstawowe błędy, które uniemożliwiają zarabianie na rynkach i to nie tylko tobie, ale większości osób.
1. kupujesz szczyty i sprzedajesz dołki licząc na BO (szeroki SL, kiepskie R:R)
2. próbujesz odwracać trendy
Do tego można dorzucić błąd pod tytułem, wchodzę na rynek tuż przed danymi, lub otwarciem rynków.
Nawet jak czasem złapiesz ładne BO, lub odwrócenie i dobrze na tym zarobisz to w dłuższej perspektywie będziesz tracił więcej niż zarabiał.
Może czas odwrócić swój sposób myślenia, 30% win rate to trochę słabo ;p
Przyjąłem Nys.

Reklamy brokerów forex uczą że zbijesz fortune w jednej chwili. Klikasz buy/sell, oglądasz wykres i patrzysz jak rośnie Twój zysk aż w końcu odnosisz sukces. Jakie to proste, prawda? :d Piękny obrazek który jest kłamstwem, bo nie ma tam nic o tym że to praca dzień po dniu i każdego dnia trzeba podejmować decyzje, nie ma w tych reklamach nic obnażającego forex. Kiedy potem wchodzisz na rynek i otwierasz pozycje wydaje Ci się że tak jest... że wystarczy otworzyć pozycje w każdej chwili i to jest właśnie ta dzięki której zbijesz fortune. Potem chcesz jednym trejdem zrobić 1000% depo...

Jest jeszcze wiele błędów które popełniam oprócz tych wynikających z analizy technicznej. Dziś zrozumiałem jak bardzo destrukcyjne jest śledzenie stanu rachunku i tego jaki mam zysk / strate na bieżąco kiedy mam otwartą pozycje zamiast skupiać się na samym wykresie. To będzie już kolejny nawyk do zmiany.

Tak samo zrozumienie tego że nie da się nie tracić pieniędzy i to gra oparta na prawdopodobieństwie. Można mieć stratne transakcje ale jednocześnie mieć zysk na koniec miesiąca przy skuteczności 40% na przykład. To też jest trudne do przejścia dla perfekcjonisty, a właśnie ja jestem takim typem osoby, chociaż tego tutaj za bardzo nie widać w moim dzienniku.

Dużo czynników ma wpływ na ogólny rachunek, za dużo.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Gdzie się podział ten smutny pesymista rookie? przecież było tam miejsce żeby zamknąć na minusie :shock: . Jak będziesz tak grał jak dzisiaj, to stracisz fanów 8).

nie bądź taką ciapą :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=fmH0tKU0B4g
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

Spróbuje zagrać na retest poziomów w okolicach 109.400. Znowu pinbar, ale przyglądam się od godziny GBPUSD oraz EURUSD i widzę tam przewagę sprzedających w tej chwili więc nie będę kombinował z pozycją długą chociaż chciałem otwierać jeszcze przed chwilą na GBPUSD... otworzyłem jednak długą na USDJPY, na razie testową i gram taki scenariusz. Korekta doszła do 61.8 w tej chwili i odbiła się do góry i stworzył się ten pinbar, więc to też biorę pod uwagę jako sygnał do możliwego ruchu w tym kierunku.

Po drodze będzie jeszcze możliwy układ harmoniczny jeśli pójdzie do góry na którym trzeba będzie wychodzić.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze:Znowu pinbar, ale przyglądam się od godziny GBPUSD oraz EURUSD i widzę tam przewagę sprzedających w tej chwili więc nie będę kombinował z pozycją długą chociaż chciałem otwierać jeszcze przed chwilą na GBPUSD...
Patrzysz przez godzine na edka i nie widzisz harmonika spadkowego ?

-rookie-
Maniak
Maniak

pol75 pisze:Patrzysz przez godzine na edka i nie widzisz harmonika spadkowego ?
Na H4 nie szukam układów harmonicznych, a na H1 nie wygląda to dla mnie jak harmonik. Tylko do H1 szukam harmoników.

Przesadziłem z ilością pozycji, bo SL jest ponad 2 PLN, co znowu skończy się stratą ponad dzienny limit - to duży błąd.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze:
pol75 pisze:Patrzysz przez godzine na edka i nie widzisz harmonika spadkowego ?
na H1 nie wygląda to dla mnie jak harmonik.
Jak to nie wygląda dla Ciebie jak harmonik to znaczy że musisz szukać całkowicie innej techniki gry dla siebie. Ta na 100% nie jest dla Ciebie. Analizować wykres a gapić sie na niego to są dwie różne rzeczy.

Zablokowany