next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Re: next

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Pilnuj tego oporu na dziennym, bo jak go przebije, to droga w gorę otwarta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

pol75 pisze:Jak to nie wygląda dla Ciebie jak harmonik to znaczy że musisz szukać całkowicie innej techniki gry dla siebie. Ta na 100% nie jest dla Ciebie. Analizować wykres a gapić sie na niego to są dwie różne rzeczy.
Technika jest ok i próbuje ją lepiej poznać ale teraz zająłem się samym PA jak widzisz. Ostatnio nie widziałem zbyt wielu harmoników na tych 3 parach które tutaj gram. Poza tym bazuje głównie na schematach które wrzucił tutaj kiedyś jackub w dwóch pdf ( nie mogę znaleźć teraz na której to było stronie w dzienniku ). Tam harmoniki są idealne, a na bieżącym wykresie mierzenia są zazwyczaj rozjechane i harmonik nie wygląda jak na przykładach. To jeszcze temat do przepracowania dla mnie żebym wszedł na wykres i nie zastanawiał się tylko wiedział co robić i jak automatycznie.

-rookie-
Maniak
Maniak

Zamknąłem te pozycje, nie będę szukał na siłę układu tutaj albo wybicia jeszcze wyżej. Nie grałem żadnego układu, ale to był mój scenariusz alternatywny na wyjście i potencjalne TP, jednak muszę to odrzucić teraz bo są na oporze tutaj na M5 i nie będę kombinował skoro wyszedłem na plus. Popełniłem tutaj za dużo błędów, a najgorszy to nietrzymanie się MM. Dlatego zamykam to wszystko tutaj póki jestem na plusie.

-rookie-
Maniak
Maniak

Skoro już piszemy o technice i jej używaniu przeze mnie, to właśnie obserwuje teraz EURUSD i czy jest rzeczywiście tam harmonik oraz jaka będzie reakcja na poziomie wierzchołka B. Tworzy się jeszcze dywergencja na GBPUSD u mnie. Na razie obserwuje.

Błąd! - to nie jest dywergencja na zmianę trendu. Jeśli jest trend wzrostowy, powinna być od góry raczej. Po wierzchołkach RSI i wykresu. Teraz widzę że są dywergencje ale na USDJPY i EURUSD a nie na GBPUSD. Więc to kolejny błąd w analizie. Właściwie teraz to już sam się zamieszałem... :P

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:... Popełniłem tutaj za dużo błędów, a najgorszy to nietrzymanie się MM. Dlatego zamykam to wszystko tutaj póki jestem na plusie.
:clap: :clap: :clap:
Jak miło, nie? kiepski trejd i jeszcze 70 groszy wpadło
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

Wygląda że odbija od poziomów na B tego harmonika, co jest właśnie poziomami S/R na wykresie. Proste techniki PA, czyli wyjście nad wierzchołki poprzedniego trendu jak tutaj zaznaczyłem to błękitnym prostokątem. Zamknięcie już jest ponad tym, teraz czekam na powrót albo jakieś potwierdzenie wzrostów i może wpakuje się w krótki trejd do góry. Na razie będę to obserwował ale myślę teraz o długiej pozycji na EURUSD. Zacznę znowu od testowej na 0.1 lota. A jak nie to dam sobie spokój z tym na dziś.

15:43 - Mogłem kogoś wprowadzić w błąd, przepraszam. To wszystko ma cele edukacyjne, chciałbym o tym jeszcze raz przypomnieć. Nie otworzyłem pozycji, nie było reakcji do góry, tylko gwałtowny spadek jak widać. Kończę na dziś zabawę.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze:Wygląda że odbija od poziomów na B tego harmonika, co jest właśnie poziomami S/R na wykresie. Proste techniki PA, czyli wyjście nad wierzchołki poprzedniego trendu jak tutaj zaznaczyłem to błękitnym prostokątem. Zamknięcie już jest ponad tym, teraz czekam na powrót albo jakieś potwierdzenie wzrostów i może wpakuje się w krótki trejd do góry. Na razie będę to obserwował ale myślę teraz o długiej pozycji na EURUSD. Zacznę znowu od testowej na 0.1 lota. A jak nie to dam sobie spokój z tym na dziś.

15:43 - Mogłem kogoś wprowadzić w błąd, przepraszam. To wszystko ma cele edukacyjne, chciałbym o tym jeszcze raz przypomnieć. Nie otworzyłem pozycji, nie było reakcji do góry, tylko gwałtowny spadek jak widać. Kończę na dziś zabawę.

Myślał indyk o niedzieli a technicznie łep mu ścieli :) Dobry harmonik nigdy nie jest zły. Wczoraj był na nzd i też dał zarobić.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nie pokazuję żeby krytykować harmoniki - których nie rozumiem, ale żeby pokazać alternatywne spojrzenie.
Ja tam widzę potrójne dno i klina ( który na niższym interwale byłby lepiej widoczny)
Uważam i nie jestem pierwszy, że próbujesz rookie na siłę wkładać setupy z książki na realny wykres. Takie rzeczy się udać nie mogą i wywołują tylko niepotrzebna frustrację. I jakikolwiek by to system nie był musisz sam go przerobić. Weźmy np kliny: musisz przerobić 100 klinów, nie z książki, tylko " przeżyj to sam" w realu, na wykresie, rozrysować wszystkie wersje- dobre, średnie i złe. Dopiero wtedy będziesz czuł rynek. Pokaże się na wykresie jeden punkt, a Ty będziesz już w głowie miał schematy, które mogą się zdarzyć i będziesz tylko pilnował, który się zrealizuje i zareagujesz odpowiednio.
Obrazek

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

sardo nunspa pisze:Nie pokazuję żeby krytykować harmoniki - których nie rozumiem, ale żeby pokazać alternatywne spojrzenie.
Ja tam widzę potrójne dno i klina ( który na niższym interwale byłby lepiej widoczny)
Uważam i nie jestem pierwszy, że próbujesz rookie na siłę wkładać setupy z książki na realny wykres. Takie rzeczy się udać nie mogą i wywołują tylko niepotrzebna frustrację. I jakikolwiek by to system nie był musisz sam go przerobić. Weźmy np kliny: musisz przerobić 100 klinów, nie z książki, tylko " przeżyj to sam" w realu, na wykresie, rozrysować wszystkie wersje- dobre, średnie i złe. Dopiero wtedy będziesz czuł rynek. Pokaże się na wykresie jeden punkt, a Ty będziesz już w głowie miał schematy, które mogą się zdarzyć i będziesz tylko pilnował, który się zrealizuje i zareagujesz odpowiednio.

Zapytaj kogo chcesz tu z forum kto zna się na AT. Każdy Ci powie że tam nie ma żadnego klina. Piszesz o niższym TF wiec zamieszczam wykres 15m.

Piszesz o potrójnym dnie. Potrójne dno jest płaskie i wszystko jest na mniej więcej równym poziomie. To co pokazujesz to kolejna formacja harmoniczna trzech indian - Three Drives stąd było tam ostatnie mierzenie i zwrot na fibo 127 z normalnym harmonikiem po drodze.
http://analizy.investio.pl/formacja-har ... ee-drives/

Uczcie się techniki, bo wiecznie żyć nie będę :P

-rookie-
Maniak
Maniak

sardo nunspa pisze:Dopiero wtedy będziesz czuł rynek. Pokaże się na wykresie jeden punkt, a Ty będziesz już w głowie miał schematy, które mogą się zdarzyć i będziesz tylko pilnował, który się zrealizuje i zareagujesz odpowiednio.
Chyba dziś uświadomiłem sobie jak powinien wyglądać kolejny etap... dotarło do mnie że nie dam rady zarabiać w długim terminie grając na czuja jak teraz. Będę miał serie lepszych dni przeplatane z gorszymi i krzywa kapitału nie będzie stabilnie rosła. Doszedłem do wniosku że powinienem jednak zacząć pracować nad setupami i strategią która da mi jakąś powtarzalność statystyczną jeśli chodzi o kierunek żeby to częściej szło w kierunku założonego TP niż w kierunku SL oraz selekcjonować te zagrania tak żeby wybierać te gdzie ryzyko jest minimalne w stosunku do potencjalnie dużej stopy zwrotu. Czyli rozwiązaniem jest selekcja takich zagrań które mają potencjalnie dużą szanse powodzenia przy niewielkim ryzyku. Wszyscy o tym piszą, ale dziś dopiero to zrozumiałem, że to jest droga do zarabiania na fx. Albo raczej dojrzałem do takiego myślenia żeby patrzyć na wykres i nie łapać wszystkiego co się rusza tylko może zacząć czekać na lepsze okazje, szukać tych lepszych okazji. Problem w tym że nadal popełniam błędy początkujących oraz nadal nie poprawiłem błędów które do tej pory robiłem np. nie potrafię przytrzymać dłużej pozycji albo dziś znowu nie trzymałem się MM. W każdym razie dotarło do mnie dziś, że może powinienem przestać łapać wszystko co się rusza a zacząć być wybiórczy i selekcjonować możliwości jakie mam. Póki co jest to tylko nadal wizja tego co powinienem robić i jak to powinno wyglądać...

Zablokowany