next
Re: next
Wejście testowe za 0.1 z TP w błękitnej strefie. To ten harmonik który rysowałem wyżej, próbuje rozegrać odcinek CD, jeśli dojdzie do realizacji tego harmonika. Wejście zgodnie z trendem z H1/H4, harmonik pokazuje potencjalny punkt zwrotny w ruchu do góry.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tego CD tam nie ma i może nie będzie, nie będzie w ogóle tego harmonika. To jest wejście zgodnie z trendem z wyższych TF, więc buy wydaje się w tym miejscu bardziej sensowny moim zdaniem, dlatego dopisałem sobie reszte historii z tym harmonikiem żeby wiedzieć gdzie mogę wyjść z buy albo wejść w sell. Stop Loss jest pod wierzchołkiem C, jeśli ta formacja się tutaj pojawi, a jeśli nie to w tym miejscu wychodzę. Zredukowałem wielkość pozycji do 1/5 żeby zbadać moją psychike.Patryś pisze:Rookie, nikt normalny nie gra od C do D
Zmniejszasz pozycję pięciokrotnie i badasz jak zareaguje Twoja psychika?-rookie- pisze: Zredukowałem wielkość pozycji do 1/5 żeby zbadać moją psychike.
Nie rozumiem tego zabiegu...chcesz wiedzieć jak będziesz grał mniejszymi pozycjami niż wynika z Twojego MM?
To wyrabianie dobrych nawyków i sprawdzenie tego czy zysk z pierwszej transakcji nie ma negatywnego wpływu na kolejne decyzje. Zredukowałem żeby nie stracić wszystkiego, tylko 1/5 w najgorszym wypadku. Testuje po prostu różne podejście. To zbieranie doświadczenia, żebym mógł potem wrócić do tego i to przeanalizować.
Godzine później napisze coś innego. Nie wiem czy moje podejście do tego jest właściwe ale popełniłem techniczny błąd z samym ustawieniem SL. Ustawiłem nad 88.6 a powinienem poniżej. Taki sposobem faktycznie podkładam się do wycięcia przez źle postawiony SL jeśli zrobiliby tylko knoty na tych poziomach, zamiast go przebijać. Bardziej techniczne błędy popełniam z małej wiedzy i doświadczenia chyba, nie wiem po co mieszam do tego psychike. Po prostu mogę popełniać błędy w samym sposobie myślenia i postrzegania własnych błędów, więc jak zobacze że napisałem jakąś głupote to też staram się to poprawić.
Nie będę już przesuwał SL, ale chyba źle go postawiłem.
Godzine później napisze coś innego. Nie wiem czy moje podejście do tego jest właściwe ale popełniłem techniczny błąd z samym ustawieniem SL. Ustawiłem nad 88.6 a powinienem poniżej. Taki sposobem faktycznie podkładam się do wycięcia przez źle postawiony SL jeśli zrobiliby tylko knoty na tych poziomach, zamiast go przebijać. Bardziej techniczne błędy popełniam z małej wiedzy i doświadczenia chyba, nie wiem po co mieszam do tego psychike. Po prostu mogę popełniać błędy w samym sposobie myślenia i postrzegania własnych błędów, więc jak zobacze że napisałem jakąś głupote to też staram się to poprawić.
Nie będę już przesuwał SL, ale chyba źle go postawiłem.
Pytanie, czemu uparles sie na te 88.6, to jakis magiczny poziom twoim zdaniem? Ten poziom wystepuje zaraz nad 100 czyli glownym wsparciem, ktore jest wazniejsze dla kontekstu niz tam jakies fibo ^^ istnieje duze prawdopodobienstwo testu silniejeszego wsparcia ;p Inna sprawa, ze wczoraj rysowales klina zwyrzkujacego na funcie, ktorego wczesniej wziales za trojkat.. Kolega jakub nawet ci linknal jakie sa oddsy na wybicie gora i dolem i jaki jest target z takiego wybicia 
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
Trzecia i ostatnia pozycja na dziś. Dalej próbuje ten scenariusz spadkowy na USDJPY. Stop Loss mam postawiony ale zamkne z palca jeśli będą szli teraz do góry. TP 110.550 jak wcześniej.
16:09 - NO ZAJEBIŚCIE !!! Ja mam z palca teraz zamykać bo wybijają do góry a w XM rozłączyło MT4. 4 minuty zleciało a ja nie widziałem co się dzieje i nie mogłem zareagować. Nie wiem czy to standard w XM, ale kilka razy w ciągu dnia mam takie rozłączanie na chwile. Jakoś większego wpływu to nie ma na wyniki, ale jak Cię rozłączy to nie wiesz czy to tylko standardowe jak co dzień rozłącznie czy będzie trwało kilka godzin...
16:19 - SL na BE tj. 111.126. Nie chce mi się już z tym kopać i przy tym siedzieć dziś. Zabezpieczyłem na BE i albo zlecą na dół albo BE.
16:40 - Zamknąłem. To już było 88.6 tego ruchu wzrostowego po lewej, czyli tej korekty po spadku w dół ( swing z mierzenia fibo ). Zrobiłem kolejne mierzenie. Widziałem tam lekkie zawahanie na M5 dlatego zamknąłem nie czekając na przebicie w dół 88.6 tej korekty w góre. Poziom wyjścia to 111.007.
16:09 - NO ZAJEBIŚCIE !!! Ja mam z palca teraz zamykać bo wybijają do góry a w XM rozłączyło MT4. 4 minuty zleciało a ja nie widziałem co się dzieje i nie mogłem zareagować. Nie wiem czy to standard w XM, ale kilka razy w ciągu dnia mam takie rozłączanie na chwile. Jakoś większego wpływu to nie ma na wyniki, ale jak Cię rozłączy to nie wiesz czy to tylko standardowe jak co dzień rozłącznie czy będzie trwało kilka godzin...
16:19 - SL na BE tj. 111.126. Nie chce mi się już z tym kopać i przy tym siedzieć dziś. Zabezpieczyłem na BE i albo zlecą na dół albo BE.
16:40 - Zamknąłem. To już było 88.6 tego ruchu wzrostowego po lewej, czyli tej korekty po spadku w dół ( swing z mierzenia fibo ). Zrobiłem kolejne mierzenie. Widziałem tam lekkie zawahanie na M5 dlatego zamknąłem nie czekając na przebicie w dół 88.6 tej korekty w góre. Poziom wyjścia to 111.007.
Dzień 54 / 60
Im szybciej skończe ten cyrk z moimi super analizami, obwinianiem rynku, pisaniem od rzeczy tym szybciej przejdę do następnego etapu, gdzie już nie będzie tej całej szopki na pokaz tylko skupienie się na osiąganiu zysków z samego "tradingu" zamiast na robieniu przedstawienia na forum. No ale to jest dopiero kolejny cel do osiągnięcia, czyli zmiana nawyków związanych z tym forum i tym dziennikiem. Widzę ten problem, ale trzeba go zacząć rozwiązywać. Następnie utrwalić nowy nawyk, a to oznacza więcej pracy a mniej bumelowania.
3 pozycje. Początkowy stan konta 242.31 ( 92.31 ) | Obecny stan konta 244.42 ( 94.42 ) | Zmiana +2.11 PLN / +2.29%
P0004 - Otworzyłem za nisko na zbyt dużym ryzyku. Na moje szczęście poszło w dół i mogłem przestawić na BE.
P0005 - Wejście na fale CD harmonika, która się nie wyrysowała. Ustawiłem źle SL.
P0006 - Troche przesadziłem z tym TP na poziomie 110.550. Za dużo wróżenia i teraz kiedy są na wsparciu mam dylemat czy jeszcze będą spadać w dół bo sobie tak ubzdurałem czy są technicznie na wsparciu które wynika z wykresu i tego gdzie się teraz znajdują, a są na 110.880. Raczej wchodzenie tutaj nie byłoby rozsądne tylko dlatego że sobie wymyśliłem że dojdą do 110.550. Trzeba też brać pod uwage awarie brokera i rozłączanie MT4, czyli stawiać SL jako zabezpieczenie nawet jeśli zamierzam wychodzić ręcznie z pozycji.
Im szybciej skończe ten cyrk z moimi super analizami, obwinianiem rynku, pisaniem od rzeczy tym szybciej przejdę do następnego etapu, gdzie już nie będzie tej całej szopki na pokaz tylko skupienie się na osiąganiu zysków z samego "tradingu" zamiast na robieniu przedstawienia na forum. No ale to jest dopiero kolejny cel do osiągnięcia, czyli zmiana nawyków związanych z tym forum i tym dziennikiem. Widzę ten problem, ale trzeba go zacząć rozwiązywać. Następnie utrwalić nowy nawyk, a to oznacza więcej pracy a mniej bumelowania.
3 pozycje. Początkowy stan konta 242.31 ( 92.31 ) | Obecny stan konta 244.42 ( 94.42 ) | Zmiana +2.11 PLN / +2.29%
P0004 - Otworzyłem za nisko na zbyt dużym ryzyku. Na moje szczęście poszło w dół i mogłem przestawić na BE.
P0005 - Wejście na fale CD harmonika, która się nie wyrysowała. Ustawiłem źle SL.
P0006 - Troche przesadziłem z tym TP na poziomie 110.550. Za dużo wróżenia i teraz kiedy są na wsparciu mam dylemat czy jeszcze będą spadać w dół bo sobie tak ubzdurałem czy są technicznie na wsparciu które wynika z wykresu i tego gdzie się teraz znajdują, a są na 110.880. Raczej wchodzenie tutaj nie byłoby rozsądne tylko dlatego że sobie wymyśliłem że dojdą do 110.550. Trzeba też brać pod uwage awarie brokera i rozłączanie MT4, czyli stawiać SL jako zabezpieczenie nawet jeśli zamierzam wychodzić ręcznie z pozycji.
Nie zauważyłem Twojego wpisu wcześniej. 88.6 to poziom gdzie często zwracają, to ostatni poziom na fibo który utrzymuje ruch jako korekte a nie nowy impuls. Nie wiem czy dobrze to interpretuje ale takie mam informacje w głowie. Nie jestem tego w 100% pewny ale tak używam tego poziomu w tej chwili. Już zrozumiałem że fibo nie zatrzyma ceny bo ja sobie pomierzyłem i wyszło mi że tutaj jest 61.8 albo 88.6Sin pisze:Pytanie, czemu uparles sie na te 88.6, to jakis magiczny poziom twoim zdaniem?

Zyski z tradingu. Lubię te słowa u ludzi , którzy powinni się jeszcze dużo uczyć.-rookie- pisze:Dzień 54 / 60
Im szybciej skończe ten cyrk z moimi super analizami, obwinianiem rynku, pisaniem od rzeczy tym szybciej przejdę do następnego etapu, gdzie już nie będzie tej całej szopki na pokaz tylko skupienie się na osiąganiu zysków z samego "tradingu"
Ciekawe jak dużo jeszcze czasu upłynie zanim zrozumiesz że na początku twoim celem nie jest osiąganie zysków , tylko zdobywanie wiedzy , wyrabianie nawyków, trenowanie oka. Przez ten tydzień tradingu na koncie realnym zobaczyłem Twoje podejście.
U Ciebie ciągle jest jakiś niepokój przy tradingu. Za daleki TP , za bliski SL , za duża pozycja , nie wiem czy się coś wyrysuje, jest tójkąt , jest klin, coś sie wyrysowało, ale nie wiem czy poprawie itp.
Nie męczy Cie taki brak wiedzy technicznej? Mnie by zmęczyło, jak bym się gapił na coś i nie za bardzo wiedział na co , albo nie wiedział na jakie układy techniczne chce polować. Mówiłem już kiedyś żebyś nie wyprzedzał układów. Ja umiem i to robię , ale Ty masz poczekać na cały układ harmoniczny i np z potwierdzeniem.
Zadanie domowe. Kawałek wykresu usdcad , 1h z ostatnich 7 dni. Włącz platformę i odpowiedz na proste pytanie. Czy jest tam jakiś układ harmoniczny. Tak / nie , jezeli jest to zaznacz i daj zrzuta. Rynek zamknięty , masz spokojnią głowe , nie walczysz o wejsćie za realną kase, tylko ciwiczysz oko. Chodzi o ten fragment jak na zrzucie.