next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Nie chce mi się znowu robić lepszych podsumowań :evil:

Pozycje na USDJPY którą brałem za zalążek RGR zamknąłem teraz na stracie. Zauważyłem u kogoś trójkąt zwyżkujący na EURJPY i jak teraz spojrzałem na to faktycznie może coś takiego tutaj być, dlatego wolałem zamknąć.

Podoba mi się motyw z braniem pozycji kontrolnej lub pilotażowej, żeby wczuć się w rynek. Właśnie tak podszedłem do tej pozycji na USDJPY ale nie wypaliło więc zamknąłem na stracie. Miałem plan dokładać i trzymać po H4 ale wszedłem w to troche za wcześnie, mogłem wejść po przebiciu dolnej linii tego trójkąta który narysowałem na wykresie. Zbudowałem tylko wariant optymistyczny i gdybym nie zauważył teraz na innym wykresie tego trójkąta trzymałbym pozycje do SL.
Pos-64 - USDJPYH1 - trojkat zwyzkujacy.png
Była strefa do której wrócili po przebiciu na 61.8, więc zaryzykowałem i wszedłem
Pos-65 - EURUSDM5 - demo XM.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

-rookie- pisze:brałem za zalążek RGR
-rookie- pisze:brałem za zalążek RGR
-rookie- pisze: zalążek
Czemu grałeś coś co Ci się wydawało? Spieszy Cię się gdzieś? :D
Poza tym na Ujku to może najwyższy czas żeby tak... Zagrać z trendem? ;)

-rookie-
Maniak
Maniak

Masz racje Patryś, grałem coś co mi się przywidziało, nie pierwszy raz, i pewnie nie ostatni. Po otwarciu pozycja zarabiała, wiec wszystko wyglądało dobrze.

Ogólnie to teraz się czuje jakbym grał coś czego kompletnie nie rozumiem. Robię te analizy ale jak wejdę w to głębiej to ciemność widze. Brakuje mi wiedzy z zakresu np. PA albo fal elliotta żeby wypełnić przestrzeń między punktami zwrotnymi wskazanymi przez zniesienia fibonacciego albo strefy S/R | S/D. Robie coś czego kompletnie nie rozumiem jeszcze, intuicyjnie, więc w tej chwili pisanie planu o którym wspominał meylo... Ciągle się ucze na błędach i w kółko robię to samo aż do momentu kiedy to wreszcie zauważe. A potem przecież jeszcze trzeba to zmienić...

-rookie-
Maniak
Maniak

Dzień 40 / 60
balance_growth_10.03.2017.png
Dzień mocno zastanawiałem się nad tym czy od poniedziałku nie wrócić na konto realne ze 100 PLN i nie robić już tych runów jak planowałem. "Troche mnie znudziło granie na demo, nie ma w tym żadnej frajdy dla mnie" - tak sobie myślałem dziś. Ale im dłużej siedziałem i patrzyłem na wyniki w myfxbook coraz bardziej byłem przekonany do tego że to jednak będzie głupi pomysł. Do póki nie wygramole się tego bagna i nie ogarnę tego chaosu, to mogę zapomnieć o koncie realnym. Żeby chociaż kilka dni pod rząd zamykać dzień na plusie... nie ma czegoś takiego w moich statystykach. Są jakieś dni kiedy wyjdę na plus a potem kilka dni strat. Dlatego krzywa kapitału wygląda jak wygląda. Powodem jest to że grałem w ostatnich czasie bardzo chaotycznie i nie grałem formacji które poznałem tylko zacząłem troche kombinować. Jest piątek wiec pomyślałem że napiszę krótkie podsumowanie i wspomnę o tym bo przez weekend różne głupie pomysły mogą mi wpaść do głowy i jeszcze się rozmyśle. Musze nauczyć się zamykać dzień na plusie i jakoś ograniczyć straty, żeby krzywa kapitału zaczęła rosnąć. Dopiero wtedy mogę planować powrót na konto realne z małym depozytem na początek.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2017, 21:48 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Jak dla mnie handel z trendem to co najmniej połowa sukcesu. Z którym trendem, to już musisz sam wymyślić. Szukaj swojej drogi. W cudzych butach daleko nie dojdziesz.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Nieśmiertelny Trader

Nieprzeczytany post autor: Nieśmiertelny Trader »

100zl to trochę mało Moim zdaniem. U mnie jest to 0,01 lota na każde 500zł i jest to taki zapas bo czasem otworzysz np 2-3 razy tyle gdy dostrzeżesz dobre wejscia i nowe sygnały na tej samej parze która ciągle zachowuje sie tak jak Ty byś tego chciał tak więc nie polecam ze 100zl. Chyba że te takie konta ''super micro''. Tam by mozna zastosować te strategie. Tam 1 lot jak 0,01 lota normalnie.

-rookie-
Maniak
Maniak

meylo pisze:Jak dla mnie handel z trendem to co najmniej połowa sukcesu. Z którym trendem, to już musisz sam wymyślić. Szukaj swojej drogi. W cudzych butach daleko nie dojdziesz.
heh, tym razem będę uparty i konsekwentny. Nie odpuszczę tylko dlatego że nie ma wyników. Skupie się na rozwiązaniu problemu dlaczego tracę. Dopiero 40 dni, trzeba wziąć poprawkę że zaczynałem kompletnie od zera, byłem kompletnie zielony w temacie analizy wykresu. Teraz codziennie czytam jakieś fragmenty z książek albo oglądam materiały w sieci na temat powiązany z fx albo giełdą, patrze na wykresy. Staram się codziennie siedzieć przed wykresami. Co mam więcej pisać, dalej będę próbował, aż do skutku...
Nieśmiertelny Trader pisze:100zl to trochę mało Moim zdaniem. U mnie jest to 0,01 lota na każde 500zł i jest to taki zapas bo czasem otworzysz np 2-3 razy tyle gdy dostrzeżesz dobre wejscia i nowe sygnały na tej samej parze która ciągle zachowuje sie tak jak Ty byś tego chciał tak więc nie polecam ze 100zl. Chyba że te takie konta ''super micro''. Tam by mozna zastosować te strategie. Tam 1 lot jak 0,01 lota normalnie.
Tak, mam konto micro XM. Specjalnie takie założyłem, żeby za stówke się pobawić i poeksperymentować.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze: patrze na wykresy. Obijam się ale staram się robić to codziennie. Co mam więcej pisać, dalej będę próbował, aż do skutku...
Tu jest podsumowanie tego co robisz , a nie tego co mógł byś robić. Już kiedyś pisałem Ci żeby na wykresy nie gapić się tylko analizować na różne sposoby np różne mierzenia fibo. Co dziś robiłeś na usd jpy z tą jedną pozycją. Miałeś zajętą i wywaliłeś na samym oporze. Co skłoniło Cie do wejścia tam w sell ? Albo zapytam inaczej. Czy widziałeś tam coś ciekawego i wartego uwagi? Czy robiłeś tam jakieś mierzenia fibo ?

-rookie-
Maniak
Maniak

Robiłem mierzenia w ten sposób. Byli na 161.8 po wybiciu nowego wierzchołka i zaczeła się tam konsolidacja przez 3 godziny, więc jak była reakcja w doł to wszedłem na korekte. Nie sądziłem że ruch będzie tak silny na doł, dlatego TP było krótkie. SL też za krótki ustawiłem jak widać. Dosłownie na pipsy mi go wycięło. Ostatnio bardzo chaotycznie grałem, każdy trejd był bardzo chaotyczny.
Pos-69 - USDJPYH1 - demo XM.png

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

No i ładnie. Idzie Ci co raz lepiej. Jak byś dał miejsce stopowi na 20 pips żeby ten poziom się wyklarował , bo potrafią kilkanaście pips za poziom ruszyć się i zawrócić , to byś nie został wycięty. A teraz najważniejsze. Piszesz że nie spodziewałeś się ruchu w dół , a mierzenia fibo pokazywały dosadnie taką możliwość, bo był tam układ harmoniczny co do pipsa w punktach B i D. Mierzenia miałeś tylko zabrakło połączenia punktów żeby wyrysować obraz całości. Jeszcze miesiąc i będziesz wymiatał. Pipsy na worki będziesz układał w piwnicy :)

Fibo działa od lat , tylko trzeba mierzyć i myśleć cały czas, czyli cały czas pracować przy tradingu.

Zablokowany