next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

meylo pisze:Swoją drogą, ciekawe gdzie jest rookie?
Ćwicze.
Zamknąłem USDJPY i obróciłem to na EURUSD bo jest tam reakcja na 61.8 i chyba jest szansa żeby troche pociagneli do góry wg mnie.
Pos-56 - USDJPYM5 - demo XM.png
EURUSDH1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Ładnie, a gdzie był SL?
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

-rookie-
Maniak
Maniak

meylo pisze:Ładnie, a gdzie był SL?
Pos-56 - USDJPYH1_SL - demo XM.png
Taka pozycja jest bez znaczenia, bo jak spojrzysz w myfxbook to mam seriami straty. Poza tym miałem trzymać pozycje ile się da patrząc na potencjał po świecach D1 i W1, ale jak zawsze mnie coś wystraszyło i się obróciłem. Nie mam jeszcze logicznego trading planu że robisz tylko to co jest tam zapisane w formie jeśli A zrób B, itd. Na razie to jest intuicyjne granie bez spisanych reguł, ale mam w głowie pewne informacje i je aktualizuje. Może za 20 dni będę już potrafił spisać choć 1 regułe na kartce i się jej będę trzymał... Zbieram doświadczenie teraz. Miałem nauczyć się przytrzymać pozycje dłużej, więc zająłem się tym teraz.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Najpierw układasz plan a później handlujesz. Taka jest kolejność. Jeśli chcesz pojechać na basen to planujesz : muszę wstać o 8.00 żeby zdążyć na autobus o 9.00, ponieważ na basen umówiłem się na 9.30. Co się stanie jeśli tego nie zaplanujesz? Albo wstaniesz o 8.55? Założę się, że na piwo z kolegami potrafisz zrobić plan. Umówić się na konkretną godzinę, zdążyć, potwierdzić spotkanie. Nawet są elementy MM, bo przecież planujesz ile piwa wypijesz/postawisz, więc wiesz dokładnie ile pieniędzy powinieneś mieć.

Żadna pozycja nie jest bez znaczenia. Wszystko co robisz to nauka nowych nawyków i przekonań. Jeśli ta nie miała znaczenia, to która będzie je mieć?

-rookie-
Maniak
Maniak

Plan... jak zatrzymają się na błękitnym prostokącie to miałem plan na wyjście / short. Zapomniałem o tym wcześniej. Właśnie to jest to zbieranie doświadczenia...
USDJPYM15_plan.png
Plan ciąg dalszy... siedze w S, pewnie na kolejnej świeczce H1 jeszcze podejdą do tych poziomów jeśli to się uda. No i zobaczymy... Gram z szerszym SL bo teraz nie chodzi o zyski, tylko po prostu żeby trenować. Dlatego SL jest szerszy niż ten który stawiałem do tej pory.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2017, 14:47 przez -rookie-, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Deszcz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Deszcz »

-rookie- pisze:
EURUSD bo jest tam reakcja na 61.8 i chyba jest szansa żeby troche pociagneli do góry wg mnie.
EURUSDH1.png
Przebicie szczytu ale brak zamknięcia świeczki powyżej szczytu, czyli duże prawdopodobieństwo na powrót do ekstremum ruchu, czyli na sam dół.
---> Podaż i Popyt ---> Sukces!
Zapraszam do kontaktu.
Dział Supply & Demand trading
. . . . . . . .(link w profilu)

-rookie-
Maniak
Maniak

Deszcz pisze:
-rookie- pisze:
EURUSD bo jest tam reakcja na 61.8 i chyba jest szansa żeby troche pociagneli do góry wg mnie.
EURUSDH1.png
Przebicie szczytu ale brak zamknięcia świeczki powyżej szczytu, czyli duże prawdopodobieństwo na powrót do ekstremum ruchu, czyli na sam dół.
Wybiło mi SL, bo tam miałem gdzie polecieli na dól, ale wygląda że jednak zamkną się nad tymi poziomami fibo 61.8 na H1 ( wrócą do tych poziomów ) to sobie wejdę na kolejnej świeczce jeśli to będzie tak wyglądało. USDJPY wtedy będzie spadkowe, czyli harmonik będzie miał sens. Harmonik jest w korekcie i dlatego go tam sobie rozrysowałem. Zobaczymy...

SL mam na poziomie 114.538, czyli nad poziomem 100% mierzenia. Jak go wybiją albo zamkną się na H1 powyżej 88.6 to harmonika tutaj prawdopodobnie nie było, a to co widziałem to tylko moje urojenia. Popełniłem błąd.

Patrze teraz na świece H1 i tym się sugeruje.

15:11 - Oj, dużo się jeszcze musze nauczyć :lol: Na kolejnym SL mnie wywaliło.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2017, 15:12 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Jeśli chcesz wejść lub wyjść w konkretnym miejscu to planuj to. Do tego jest sl, tp, be, zlecenia limit i stop. Bierz pod uwagę brak prądu, internetu i inne przeciwności. Im lepiej się przygotujesz, tym mniej Cię zaskoczy.
I weź się do pracy, chyba , że chcesz żyć z pisania o Forex.

-rookie-
Maniak
Maniak

Chciałeś plan, więc Ci go pokazałem. Tak gram, to był mój plan. Nie wypaliło. Nie chciałem pisać, wolałem pokazać w praktyce jak wygląda mój plan. Cała reszta o której piszecie jest ważna, ale to są drugorzędne sprawy dla kogoś kto nie zarabia, tylko uczy się gry na fx. Po co mi zabezpieczać się przed brakiem prądu/internetu albo dbać o to jak jestem ubrany skoro nie potrafie jeszcze regularnie zarabiać... Zajmowałem się takimi rzeczami na samym początku ale teraz dla mnie ma to drugorzędne znaczenie.

15:36 - Ok, pomyliłem się i to bardzo, ale i tak wolałem pokazać to w praktyce żeby było wszystko jasne i poparte wynikami, wykresami bez teoretyzowania. O to tutaj chodzi... więc to był mój plan który jak widać nie wypalił. Otworzyłem na EURUSD teraz pozycje długą, ale widać że to nie idzie tak jakbym tego chciał, wiec na dziś kończe klikanie na tym koncie. Harmonika tam nie było bo polecieli pod 100% mierzenia, nie zawrócili na 88.6, więc czegoś takiego tam nie ma...

Awatar użytkownika
wrongWay
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: wrongWay »

irmentruda pisze:dodam jeszcze coś od siebie z czym też długo walczę i próbuję wdrożyć przekonania w życie:
1) trading to jest praca,
2) przygotuj się do pracy,
3) to jest odpowiedzialna praca,
4) spoczywa na Tobie duża odpowiedzialność za środki finansowe własne i rodziny (jeśli ją masz),
5) do pracy przystąp wypoczęty, wyspany, świeży, umyty, bez kaca, po odpowiednim śniadaniu,
6) biurko musi być posprzątane, bez starych gazet i niepotrzebnych wydruków,
7) sporządzaj notatki,
8 ) sprzęt musi być sprawdzony i pewny, internet nie może łapać zawiasów,
9) nie trejduj w dresie i starym podkoszulku, podchodź poważnie do trudnego zajęcia, ubierz wyprasowaną koszulę i co najmniej wygodne jeansy chociaż lepsze są spodnie w kant,
10) nie oglądaj jutuba w "przerwach", nie studiuj webinarów, studiuj cenę i wykres, rób analizy,
11) regularnie wietrz pomieszczenie, w którym masz stanowisko do pracy,
12) nie słuchaj radia ani nie oglądaj telewizji kątem oka,
13) skup się na tym co robisz i rób to dobrze, bądź konsekwentny,
14) jeśli na rynku nie ma nic ciekawego, musisz czekać n godzin na setup, zamknij platformę i idź na spacer, siłownię lub lekcję wf.

ps. ja mam największy problem z punktem 10, 13 i 14.
Super , dodałbym jeszcze : jeżeli tradujesz w domu , przed pracą wyjdź z domu , przejedz się samochodem albo autobusem i po powrocie zachowuj się jak w biurze .
Kuj żelazo dopóki brązu nie wymyślono

Zablokowany