Ćwicze.meylo pisze:Swoją drogą, ciekawe gdzie jest rookie?
Zamknąłem USDJPY i obróciłem to na EURUSD bo jest tam reakcja na 61.8 i chyba jest szansa żeby troche pociagneli do góry wg mnie.
Ćwicze.meylo pisze:Swoją drogą, ciekawe gdzie jest rookie?
Taka pozycja jest bez znaczenia, bo jak spojrzysz w myfxbook to mam seriami straty. Poza tym miałem trzymać pozycje ile się da patrząc na potencjał po świecach D1 i W1, ale jak zawsze mnie coś wystraszyło i się obróciłem. Nie mam jeszcze logicznego trading planu że robisz tylko to co jest tam zapisane w formie jeśli A zrób B, itd. Na razie to jest intuicyjne granie bez spisanych reguł, ale mam w głowie pewne informacje i je aktualizuje. Może za 20 dni będę już potrafił spisać choć 1 regułe na kartce i się jej będę trzymał... Zbieram doświadczenie teraz. Miałem nauczyć się przytrzymać pozycje dłużej, więc zająłem się tym teraz.meylo pisze:Ładnie, a gdzie był SL?
Przebicie szczytu ale brak zamknięcia świeczki powyżej szczytu, czyli duże prawdopodobieństwo na powrót do ekstremum ruchu, czyli na sam dół.-rookie- pisze:EURUSD bo jest tam reakcja na 61.8 i chyba jest szansa żeby troche pociagneli do góry wg mnie.meylo pisze:Swoją drogą, ciekawe gdzie jest rookie?
Wybiło mi SL, bo tam miałem gdzie polecieli na dól, ale wygląda że jednak zamkną się nad tymi poziomami fibo 61.8 na H1 ( wrócą do tych poziomów ) to sobie wejdę na kolejnej świeczce jeśli to będzie tak wyglądało. USDJPY wtedy będzie spadkowe, czyli harmonik będzie miał sens. Harmonik jest w korekcie i dlatego go tam sobie rozrysowałem. Zobaczymy...Deszcz pisze:Przebicie szczytu ale brak zamknięcia świeczki powyżej szczytu, czyli duże prawdopodobieństwo na powrót do ekstremum ruchu, czyli na sam dół.-rookie- pisze:EURUSD bo jest tam reakcja na 61.8 i chyba jest szansa żeby troche pociagneli do góry wg mnie.meylo pisze:Swoją drogą, ciekawe gdzie jest rookie?
Super , dodałbym jeszcze : jeżeli tradujesz w domu , przed pracą wyjdź z domu , przejedz się samochodem albo autobusem i po powrocie zachowuj się jak w biurze .irmentruda pisze:dodam jeszcze coś od siebie z czym też długo walczę i próbuję wdrożyć przekonania w życie:
1) trading to jest praca,
2) przygotuj się do pracy,
3) to jest odpowiedzialna praca,
4) spoczywa na Tobie duża odpowiedzialność za środki finansowe własne i rodziny (jeśli ją masz),
5) do pracy przystąp wypoczęty, wyspany, świeży, umyty, bez kaca, po odpowiednim śniadaniu,
6) biurko musi być posprzątane, bez starych gazet i niepotrzebnych wydruków,
7) sporządzaj notatki,
8 ) sprzęt musi być sprawdzony i pewny, internet nie może łapać zawiasów,
9) nie trejduj w dresie i starym podkoszulku, podchodź poważnie do trudnego zajęcia, ubierz wyprasowaną koszulę i co najmniej wygodne jeansy chociaż lepsze są spodnie w kant,
10) nie oglądaj jutuba w "przerwach", nie studiuj webinarów, studiuj cenę i wykres, rób analizy,
11) regularnie wietrz pomieszczenie, w którym masz stanowisko do pracy,
12) nie słuchaj radia ani nie oglądaj telewizji kątem oka,
13) skup się na tym co robisz i rób to dobrze, bądź konsekwentny,
14) jeśli na rynku nie ma nic ciekawego, musisz czekać n godzin na setup, zamknij platformę i idź na spacer, siłownię lub lekcję wf.
ps. ja mam największy problem z punktem 10, 13 i 14.