Czytałem x lat temu. Strata czasu. Znajdź jakiś ruchliwy i tani instrument np. dax i piramiduj na full lewar. Albo wyzerujesz albo wyskoczysz b/e na korekcie albo zrobisz 100 razy konto itp. Wszystkie złote rady wzięte ze szkoleń brokerów można w buty włożyć.-rookie- pisze:Grid Trading czyli tajniki handlu walutami oczami weterana - Wiktor Szymkowski Marek Łuka oraz Komar Zenon Sztuka Spekulacji
next
Re: next
Być może strata czasu, ale jednak też zaczynałeś od tego i to jakiś bagaż doświadczeń dzięki któremu przechodzisz do kolejnego etapu. 100 razy czy 100%? Pewnie 100%. Na demo popróbuje najpierw... ale dopiero za jakiś czas. Dzięki za rade.
Tak, doświadczenia ale nie prowadzące do niczego. Możesz przejść do kolejnego etapu bez czytania, szczególnie pierwszej pozycji. Nie 100%, sto razy np. Dax wybicie z konsoli 6 grudnia i 120 pozycji co 10 pkt, razem +70000 pkt zysku-rookie- pisze:Być może strata czasu, ale jednak też zaczynałeś od tego i to jakiś bagaż doświadczeń dzięki któremu przechodzisz do kolejnego etapu. 100 razy czy 100%? Pewnie 100%. Na demo popróbuje najpierw... ale dopiero za jakiś czas. Dzięki za rade.
Widziałem Twoje piramidy w temacie danbo86 jakiś czas temu. Zastanawiałem się wtedy jak takie coś robić. Mam takie plany, myślałem o takich strategiach, ale nie mam jaj żeby przytrzymać dłużej pozycje, jestem gdzie indziej niż Ci się wydaje... całkiem na początku. Teraz robię swój plan który zaczął się miesiąc temu, ale dzięki za rady.
Już wiem skąd u mnie te ustawienia SL. Gonie za rynkiem. Nie akceptuje strat i nie daje miejsca pozycji tylko chciałbym żeby po otwarciu od razu rynek leciał w moją strone. Żeby nie stał w miejscu albo żebym nie tracił, tylko żeby od razu pozycja zarabiała. Dziś tak siadłem i sobie klikam bo mnie troche to zaczęło wkur**** i do takich wniosków doszedłem teraz. Będę musiał w jakiś sposób oduczyć się tego.fx-emery92 pisze:Znowu tym stop-lossem wystawiasz...
Zauważyłem dzisiaj, że niczego nowego sie już nie ucze. W kółko popełniam te same błędy. Obracałem dziś pozycje non stop, a przecież to samo robiłem w tamtym tygodniu. Tak samo brakuje mi cierpliwości żeby trzymać pozycje. Dopiero teraz trochę się przełamałem i jak to zrobiłem to wtedy doszedłem do tego wniosku - cena mi ucieka, a ja nie potrafie poczekać na kolejną okazje tylko gonie za tą. A reszta to nawyki które wyrobiłem na początku.
Więc to pewnie kwestia braku cierpliwości...
Będę myślał od jutra jak to złamać w sobie i te pozycje trzymać dłużej. Co zmienić w moim podejściu i strategii.
Jak przespałem się z tym to teraz mam wrażenie że to kwestia braku znajomości mechaniki rynku i samej techniki bo bez pozycji też powinienem sobie rozczytać rynek i stworzyć pewne scenariusze a tego nie robię bo nie wiem jak. Nie ma co się tutaj produkować dalej, bo sam do końca nie wiem co jest problemem i jak to naprawić żeby zaczęło działać jak chce. Jednak mimo wszystko brak mi cierpliwości i gonie za rynkiem jak napisałem albo nie potrafie trzymać zyskownej pozycji i dać jej zarabiać jeśli już idzie w moim kierunku.
38 / 60 dzień planu a ja nadal niczego nie zmieniłem w sposobie działania, niczego nie zrozumiałem i nie nauczyłem się na tyle dobrze żeby potrafić to zastosować w praktyce. Nie wiem co jest... Od kilku dni zaczyna mnie to wszystko powoli wkur... bo nie potrafie niczego zmienić i popełniam w kółko te same błędy. Robie w kółko to samo.
38 / 60 dzień planu a ja nadal niczego nie zmieniłem w sposobie działania, niczego nie zrozumiałem i nie nauczyłem się na tyle dobrze żeby potrafić to zastosować w praktyce. Nie wiem co jest... Od kilku dni zaczyna mnie to wszystko powoli wkur... bo nie potrafie niczego zmienić i popełniam w kółko te same błędy. Robie w kółko to samo.
Po pierwsze nie siedź po nocach przy kompie. Człowiek do dobrego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej porcji snu. Jeśli nie dajesz ciału i psychice czasu na regenerację, przestają one działać poprawnie. Nie będę zbytnio drążył ale zdrowe życie jest drogą do, jak i częścią sukcesu.
Jeśli nie wiesz na czym polega Twój problem : zapisz na kartce właściwe pytanie a później każdą odpowiedź, która przyjdzie Ci do głowy. Przeczytaj i przemyśl. Jeśli nie znajdziesz rozwiązania zadaj inne pytanie. Jeśli zbliżysz się do znalezienia odpowiedzi dodawaj kolejne pytania, bardziej szczegółowe. Zaufaj swojej podświadomości.
Jednak najpierw wyśpij się i wypocznij, zrelaksuj, idź do kina, na kawę. Zrób coś, co Tobie sprawia przyjemność.
Człowiek w stanie relaksu może więcej niż w stanie stresu.

Jeśli nie wiesz na czym polega Twój problem : zapisz na kartce właściwe pytanie a później każdą odpowiedź, która przyjdzie Ci do głowy. Przeczytaj i przemyśl. Jeśli nie znajdziesz rozwiązania zadaj inne pytanie. Jeśli zbliżysz się do znalezienia odpowiedzi dodawaj kolejne pytania, bardziej szczegółowe. Zaufaj swojej podświadomości.
Jednak najpierw wyśpij się i wypocznij, zrelaksuj, idź do kina, na kawę. Zrób coś, co Tobie sprawia przyjemność.
Człowiek w stanie relaksu może więcej niż w stanie stresu.

In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
-
- Maniak
dodam jeszcze coś od siebie z czym też długo walczę i próbuję wdrożyć przekonania w życie:
1) trading to jest praca,
2) przygotuj się do pracy,
3) to jest odpowiedzialna praca,
4) spoczywa na Tobie duża odpowiedzialność za środki finansowe własne i rodziny (jeśli ją masz),
5) do pracy przystąp wypoczęty, wyspany, świeży, umyty, bez kaca, po odpowiednim śniadaniu,
6) biurko musi być posprzątane, bez starych gazet i niepotrzebnych wydruków,
7) sporządzaj notatki,
8 ) sprzęt musi być sprawdzony i pewny, internet nie może łapać zawiasów,
9) nie trejduj w dresie i starym podkoszulku, podchodź poważnie do trudnego zajęcia, ubierz wyprasowaną koszulę i co najmniej wygodne jeansy chociaż lepsze są spodnie w kant,
10) nie oglądaj jutuba w "przerwach", nie studiuj webinarów, studiuj cenę i wykres, rób analizy,
11) regularnie wietrz pomieszczenie, w którym masz stanowisko do pracy,
12) nie słuchaj radia ani nie oglądaj telewizji kątem oka,
13) skup się na tym co robisz i rób to dobrze, bądź konsekwentny,
14) jeśli na rynku nie ma nic ciekawego, musisz czekać n godzin na setup, zamknij platformę i idź na spacer, siłownię lub lekcję wf.
ps. ja mam największy problem z punktem 10, 13 i 14.
4) spoczywa na Tobie duża odpowiedzialność za środki finansowe własne i rodziny (jeśli ją masz),
5) do pracy przystąp wypoczęty, wyspany, świeży, umyty, bez kaca, po odpowiednim śniadaniu,
7) sporządzaj notatki,
9) nie trejduj w dresie i starym podkoszulku, podchodź poważnie do trudnego zajęcia, ubierz wyprasowaną koszulę i co najmniej wygodne jeansy chociaż lepsze są spodnie w kant,
10) nie oglądaj jutuba w "przerwach", nie studiuj webinarów, studiuj cenę i wykres, rób analizy,
14) jeśli na rynku nie ma nic ciekawego, musisz czekać n godzin na setup, zamknij platformę i idź na spacer, siłownię lub lekcję wf.
Bardzo fajnie napisane. Mój plan w części zgadza się z Twoim, nie zależnie od stosowanej strategii gry. Natomiast nie przywiązuję wagi do tego w co jestem ubrany kiedy przeglądam wykresy w domuirmentruda pisze:dodam jeszcze coś od siebie z czym też długo walczę i próbuję wdrożyć przekonania w życie:
7) sporządzaj notatki,

100 % poparcia dla stosowania punktów 4, 13 i 14 które udaje się respektować

---> Podaż i Popyt ---> Sukces!
Zapraszam do kontaktu.
Dział Supply & Demand trading
. . . . . . . .(link w profilu)
Zapraszam do kontaktu.
Dział Supply & Demand trading
. . . . . . . .(link w profilu)
Irmentruda, super wpis. Podobnie jak Deszcz mam trochę inne podejście do ciuchów. Może dlatego, że garnitur mnie "usztywnia", powoduje, że nie czuję się komfortowo. Reszta - pełna zgoda 
Swoją drogą, ciekawe gdzie jest rookie? Czyżby odsypiał w najlepszych godzinach do handlu?

Swoją drogą, ciekawe gdzie jest rookie? Czyżby odsypiał w najlepszych godzinach do handlu?
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.