next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Re: next

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Patryś pisze:@pol75
Jakie jest Twoje podejście do samych Fal Eliotta? Bo widzę że czasem masz je naniesione na wykres, a czasami nie?
Jezeli coś idzie fajnie rozpisać falami to rozpisuje, ale nie są one priorytetem. To dodatkowa pomoc techniczna pomocna w określaniu korekt. Przykład z dziś na E/J. Dlaczego tego nie wykorzystać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

A coś takiego na Japończyku? Zaznaczam że mój Eliott to czysta amatorszczyzna podparta kilkoma filmikami na YT :mrgreen:
Czy 38.2 to dobry poziom na wejście, czy lepiej poczekać niżej? Gdzie powinien znajdować się wtedy stop loss?

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

jak trend okaże się szybki to poziom 38,2% jest dobrym miejscem :) jeśli trend okaże się wolny albo stanie się mielonką to 61,8 oraz 78,6 są lepszymi miejscami :)
to jest właśnie cały problem, przyszłości nie znamy ale ją poznamy.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Patryś pisze:A coś takiego na Japończyku? Zaznaczam że mój Eliott to czysta amatorszczyzna podparta kilkoma filmikami na YT :mrgreen:
Czy 38.2 to dobry poziom na wejście, czy lepiej poczekać niżej? Gdzie powinien znajdować się wtedy stop loss?

Zacznij od początku. Niech Eliott nie będzie amatorszczyzną , tylko przepracowanym i wyuczonym tematem przynajmniej w samych podstawach. Twoje ABC jaką z 4 rodzajów korekt miała by być? Czy wiesz jak poszczególne korekty wyglądają ? Czy Twoje ABC idzie rozpisać na pod fale w schemacie 3-3-5 lub 5-3-5 ? Zadaj sobie ten trud i wejdź w temat jeżeli chcesz go używać. Znajdź odpowiedzi na postawione pytania.
Patryś pisze: Czy 38.2 to dobry poziom na wejście, czy lepiej poczekać niżej?
Jedno mogę Ci podpowiedzieć. Na pewno jest to dobry poziom do wzięcia się za naukę. 90% ludzi gra na czuja i nie kiedy im się uda coś złapać. Mając takie doświadczenie grają dalej pomimo wielu porażek, bo sądzą że bez nauki na tym "czuju" zajadą wysoko, bo kilka razy udało sie zarobić.

Apetyt połączony z przekonaniem, że się go zaspokoi, nazywa się nadzieją.

T. Hobbes

Poucz się , potrenuj na demo. Jak będziesz przygotowany , to przyjdź na rynek realny i zacznij trać kase, ale z godnie z techniką :) Gwarantuje Ci że jak będziesz miał wiedzę , to ciężko będzie Ci stracić kase , bo będziesz widział bardzo dużo dobrych miejsc do zajęcia profilowych transakcji , które dadzą zarobić. Wiem co mówię

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Dzień 36 / 60

Próbuję wpisać w to co widzę budowanie się układu Bullish Gartley. Jeśli lewe ramie już jest narysowane to TP wypada na poziomach błękitnego prostokąta, gdzie jest 61.8 odcinka AB i to będzie wierzchołek C tej formacji. To jedna z możliwości ale pod ten scenariusz gram. Realizuje TP na wierzchołku C i czekam czy odbiją w dół od poziomów w okolicach 1.06170. Następnie jeśli to zrobią to kolejny poziom jest na 78.6 mierzenia XA. Na wierzchołku A zrobili podwójny szczyt widoczny na M15 i zlecieli do 61.8 tego odcinka XA, potem odbili do góry... Jakoś mi to pasuje do tego obrazu który widzę.
EURUSDM15.png

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:Dzień 36 / 60

Próbuję wpisać w to co widzę budowanie się układu Bullish Gartley. Jeśli lewe ramie już jest narysowane to TP wypada na poziomach błękitnego prostokąta, gdzie jest 61.8 odcinka AB i to będzie wierzchołek C tej formacji. To jedna z możliwości ale pod ten scenariusz gram. Realizuje TP na wierzchołku C i czekam czy odbiją w dół od poziomów w okolicach 1.06170. Następnie jeśli to zrobią to kolejny poziom jest na 78.6 mierzenia XA. Na wierzchołku A zrobili podwójny szczyt widoczny na M15 i zlecieli do 61.8 tego odcinka XA, potem odbili do góry... Jakoś mi to pasuje do tego obrazu który widzę.
EURUSDM15.png

Ten układ nie ma szans. Wzrostowa piątka na całym wzrostowym swingu i korekta nieregularna na szczycie

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx-emery92 »

-rookie- pisze:Dzień 36 / 60

EURUSDM15.png

Znowu tym stop-lossem wystawiasz dupę na środek sali.

Wytną i polecą w górę bez Ciebie.
punkt D 78.6 jest bardzo dobrym miejsce na longa.

-rookie-
Maniak
Maniak

Zamknąłem przed chwilą.
Pos-43 - EURUSDM15 - demo XM.png

-rookie-
Maniak
Maniak

btw. przejrzałem książki które mi tutaj podrzuciłeś pol przez weekend i jeszcze dziś z rana. Jakoś najbardziej mnie zaciekawiły Grid Trading czyli tajniki handlu walutami oczami weterana - Wiktor Szymkowski Marek Łuka oraz Komar Zenon Sztuka Spekulacji bo jest tam sporo o psychologii i takich rad dla początkujących. Sobie powoli przeglądam i czytam.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:btw. przejrzałem książki które mi tutaj podrzuciłeś pol przez weekend i jeszcze dziś z rana. Jakoś najbardziej mnie zaciekawiły Grid Trading czyli tajniki handlu walutami oczami weterana - Wiktor Szymkowski Marek Łuka oraz Komar Zenon Sztuka Spekulacji bo jest tam sporo o psychologii i takich rad dla początkujących. Sobie powoli przeglądam i czytam.

No i ładnie. Zenon Komar ma dobrą tą książkę. Jakiś czas temu wydał drugą część.
http://www.maklerska.pl/sztuka-spekulac ... p-196.html

Kiedyś podsyłałem Ci wywiad z nim na youtube.

Zablokowany