next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Re: next

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze:irmentruda, nie wiem o czym teraz piszesz. Ja miałem na myśli poznanie lepiej jednego wskaźnika ( RSI ) i zrobienie tego na niższym interwale.

Trzymaj się jednego czyli fibo i geometria rynku. To co jest pod wykresem jest historią uśrednioną z tego co było na wykresie. Najszybsze informacje masz na wykresie. Nie zachowuj się jak stado ślepych jeży wrzuconych do worka po węglu. One też chcą iść każdy w innym kierunku.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

02.03.2017 - trejdy i wyniki z tego dnia.png
Wyniki z dziś. Po tylu miesiącach siedzenia przed wykresami, otworzeniu dziesiątek kont demo, przeczytaniu mnóstwa rad o tym jak zarabiać na fx, dziś zrobiłem coś takiego. Czuję się teraz jak ten tytułowy „next”, czyli kolejny frajer który przyszedł na fx i myśli że to wszystko jest takie proste ( wystarczy gapić się na wykres i klikać buy albo sell ) i będzie zarabiał. I żyje nadziejami że pewnego pięknego dnia... Niestety ale to jest rzeczywistość. Dziś nie jestem w stanie nawet zarobić na demo. Tutaj nie chodzi o to żeby wylewarować na pałe konto grając na czuja, bo tak każdy potrafi wykręcić wynik ( nawet ja ), a jak się nie uda to kolejne demo i tak do skutku aż duma z tego jak jesteś zajebisty i że jednak potrafisz będzie zaspokojona. Tutaj nie o to chodzi, tylko o powtarzalność. Problemem jest to że tracę głupio pieniądze i tym samym czas, bo te straty trzeba potem odrobić żeby być na zero. Kolejnym, że nie potrafie zarabiać. Rynek dziś się nie zatrzymał ani jakoś nie zmienił, robił to co zwykle, to ja popełniłem błędy i podjąłem złe decyzje. Raczej w tym kierunku idę w swoich przemyśleniach po dzisiejszym dniu, ale nie mam rozwiązania swoich problemów, tylko kolejny temat do zastanowienia...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Zacznę od końca. Piszesz że
-rookie- pisze: Raczej w tym kierunku idę w swoich przemyśleniach po dzisiejszym dniu, ale nie mam rozwiązania swoich problemów

Demokry kiedyś powiedział, że nadzieje uczonych są pewniejsze niż bogactwo nieuków. Od kilku tygodni jest wałkowany temat nauki, czytania , przeglądania histroii , trenowania oka na histroii itp , a Ty piszesz że nie masz rozwiazania. W trzeciej rzeszy na abażury by Cie przerobili za takie słowa. Jak możesz zarabiać z zerową wiedzą ?
-rookie- pisze:Czuję się teraz jak ten tytułowy „next”, czyli kolejny frajer który przyszedł na fx i myśli że to wszystko jest takie proste ( wystarczy gapić się na wykres i klikać buy albo sell ) i będzie zarabiał. I żyje nadziejami że pewnego pięknego dnia...

Jeżeli przychodziłeś z taką nadzieją a śmiem twierdzić że tak jest, to już jedno masz z bani. Wiesz NA PEWNO że bez nauki nic nigdzie nie osiągniesz. Przychodzisz z zerową wiedzą i myślisz że wytargasz kase od rekinów rynkowych , którzy siedzią po 15-20-30 lat na giełdach ? Myślałeś że tam siedzą frajerzy i kase rozdają ?

Które książki przeczytałeś o AT. Zrobiłeś tak że najpierw pierwsze czytanie - ogólne , potem drugie do wyłuskania interesujacych zagadnien wiedząc co juz ogólnie jest w książce i trzecie czytanie wyłuskanych fragmentów z treningiem i wyszukiwaniem na wykresie tych zagadnień. Ja tak zrobiłem. Pochwal się dla potomnych jak Ty to zrobiłeś. Niech znają rózne sposoby nauki. Dam taką krótką listę podstawowych książek, bo tych papierowych nie chce mi się robić teraz zdjęc i przezucać tu.

Uczony dobrze zna wartość pieniędzy, ale bogaty nie zna wartości wiedzy.
Sokrates

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała - zasady bogactwa
http://justynaolowniuk.pl/zasady-bogact ... ch-sukcesy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Rookie, krótkie video ....
23 minuty wiedzy o sobie samym.... wysłuchaj uważnie ....
https://www.youtube.com/watch?v=8w6h5n_IslM

-rookie-
Maniak
Maniak

Ok, dzięki za Wasze wpisy pol75 i jackub. Będę próbował coś z tym zrobić, nie mam innego wyjścia...

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:Ok, dzięki za Wasze wpisy pol75 i jackub. Będę próbował coś z tym zrobić, nie mam innego wyjścia...
Nie ma innego wyjścia. Rób coś z tym , bo nawet nie masz pojęcia jak bym chciał żeby Ci się udało to wszystko opanować.

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx-emery92 »

-rookie-, Ty lepiej zrób coś ze stop-lossem, naucz się go stawiać poprawnie, Chcesz łapać duże ruchy a zabezpieczasz się za lokalnymi poziomami. tak jak np tutaj : http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/138469 To jest tak jakbyś wystawiał dupę na środek gejowskiego klubu. Trzeba być debilem żeby tego nie wyczyścić.
Nie ważne czy obstawisz dobrą stronę, przy Twoich stop-lossach bedziesz wycinany. Nie skupiaj się na RR i innego tego typu bzdurach a lepiej wyjdziesz. Dopóki nie ogarniesz skuteczności minimum 50%, stosuj mocną ochronę kapitału, np odcinanie 50% przy 1:1, po to aby być bez ryzyka. Jak przestaniesz tracić to zaczniesz zarabiać. Z mojego doświadczenia większość wejść które oferuje rynek jest pod 1:1, 1:1,5. Jeśli nie potrafisz wchodzić w dobrych miejscach to możesz próbować rozkładać ryzyko na kilka pozycji, siatki gridowe itp. Poznaj mechanikę rynku. Aby zarabiać musisz mieć coś co pokaże Ci kierunek long, short (z odpowiednią skutecznością, najlepiej powyżej 60%, i poziom lub strefe na której odpalisz zlecenie + dobrze ustawiony stop-loss. Stwórz trading plan, zbadaj historycznie, na kilku interwałach, parach walutowych, jeśli będzie dobra skuteczność to graj. W skrócie. Kierunek + miejsce =system + psychologia = sukces.

-rookie-
Maniak
Maniak

Dzięki za rady. Jakbyś czytał w moich myślach, bo właśnie miałem pytać jak Ty stawiasz SL i zastanawiałem się czy nie napisać posta u Ciebie w dzienniku.

fx-emery92
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fx-emery92 »

-rookie- pisze:Dzięki za rady. Jakbyś czytał w moich myślach, bo właśnie miałem pytać jak Ty stawiasz SL i zastanawiałem się czy nie napisać posta u Ciebie w dzienniku.
Tak swoja drogą, formacje harmoniczne pokazują miejsce, natomiast nie pokazują kierunku.
Ogólnie bazowanie na geometrii na początku drogi jest raczej słabym podejściem. Poza tym formacje harmoniczne to może z 10% całej wiedzy o geometrii rynkowej, więc nie masz wszystkich klocków np kierunku.

Kierunek pokazują:
- średnie np https://www.youtube.com/watch?v=MWHVbZ9ezvE
- PA
- vsa
- delty
- market profile (jednocześnie pokazując miejsca).
- linie trendu.
- geometria (overbalance korekty, utrzymanie 61.8% swingu, 31.8% ruchu itp).

Natomiast jeśli chodzi o miejsce:
- s/r
- s/d
- opcje
- market profile
- geometria

Mając dobry kierunek, wchodząc na byle co (ale niech to będzie dobre :) ) z odpowiednio ustawionym stop-lossem zarobisz.
Więc życzę powodzenia.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

@pol75
Jakie jest Twoje podejście do samych Fal Eliotta? Bo widzę że czasem masz je naniesione na wykres, a czasami nie?

Zablokowany