DayTrading: Piątek 25.11.2016

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 26 lis 2016, 00:00

Wzrost
7
58%
Bez zmian
3
25%
Spadek
2
17%

Liczba głosów: 12

Awatar użytkownika
leechang
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Piątek 25.11.2016

Nieprzeczytany post autor: leechang »

Tomasz, gdybyś napisał: "Fajnie/hujowo/średnio/itp/ to pokazałeś , ale moja strategia nie obejmuje grania w takich konsolach " to inna bajka.
A TY od razu wychodzisz z jakimś stwierdzeniem. Stąd moje pytanie.
To tylko gra Kotku, to tylko gra...

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Odnośnie WTI, to będę kontrowersyjny i powiem, że moim zdaniem
w perspektywie roku cena będzie na poziomie $80.
WTIMonthly.png
Także, nie przypuszczam, żeby jeszcze miała testować ceny na poziomie $30.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Pedro, zauważ proszę że na samym początku tej dyskusji napisałem o dwóch rodzajach hazardu, potem dla ułatwienia rozmowy uwspólniłem na wszystko pierwszą definicję. Ciągle uważam, że głównym problemem jest SEMANTYKA. Co kto z nas przez HAZARD rozumie … „Do chwili obecnej można zauważyć dwa sposoby słownikowego, czy encyklopedycznego ujęcia słowa „hazard”. W szerszym ujęciu oznacza ono wszelkie „ryzykowne przedsięwzięcie, którego wynik zależy wyłącznie od przypadku” . Ujęcie węższe ogranicza to pojęcie do „ryzyka w grze” (Z Ogólna charakterystyka hazardu) i z polskiego prawa o grach losowych. http://www.arslege.pl/ustawowe-pojecie- ... 85/a17440/

Ok. pole przeczyszczone… teraz strategie …
Pedro, każda strategia oparta jest o zamkniętą ilość zdarzeń (kreśloną back testami, okresami itp. itd.).. to przeszłość. Przyszłość jest NIEOKREŚLONA a my wnioskujemy po historii, zakładając że jeśli w przeszłości coś wydarzyło się w np. 70% sytuacji to uważamy że w przyszłości będzie tak samo. A ja nie jestem pewien że tak będzie. Bo przyszłość JEST NIEPEWNA. Rynek jest zbiorem zdarzeń o liczbie niemożliwej do określenia jako zamknięty zbiór bo trwa w czasie, więc odwzorowywanie historii na przyszłość aczkolwiek stosowane nie jest uprawnione.
Gościu z FF którego lubię cytować bo przemawia do mojej wyobraźni pokazał przykład
Załóżmy że mamy jedna świecie OHLC … open to początek istnienia rynku, close to piątkowe zamkniecie , no i high i low.. wiadomo ekstrema rynku w owym czasie …. Co jutro na otwarciu rynek zrobi? Rzucamy monetą? Kurcze, ja nie wiem co zrobi…..
Proszę tylko nie przechodzić na niższe interwały, nie o to chodzi, chodzi o to że nie mamy histori innej niż OHLC jednej świecy

Milej Niedzieli

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

leechang pisze:Tomasz, gdybyś napisał: "Fajnie/hujowo/średnio/itp/ to pokazałeś , ale moja strategia nie obejmuje grania w takich konsolach " to inna bajka.
A TY od razu wychodzisz z jakimś stwierdzeniem. Stąd moje pytanie.
moze poprostu tak nie potrafie jak ty to robisz!!
wole inaczej okazać postowanie na forum nawigatora

rozumiesz lechang?
czy dalej chcesz sie ... ściskać na słowa

simon000111
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: simon000111 »

Jeśli dobrze rozumiem ropę wydobywa się a później sprzedaje w dolarach. Dolary wymieniane sa na walutę krajową na Ruble, dolara Kanadyjskiego it. Gdzie jest np. USD/RUB, nie znam waluty która jest w Arabii Saudyjskiej, Iranie itd. Nie wspomnę o tym, że indeks dolara jest powyżej 100 (najwyżej od 2002) a cena ropy nie jest na 29 ( luba nawet niżej) a na 46. Moim zdaniem nikt nie traci na niskiej cenie ropy, to tylko medialna śpiewka dla pelikanów.

Jeśli Opec miałby rzeczywiście ograniczyć wydobycie to indeksy w dół. Mniej surowca i do tego droższy, a większość spółek giełdowych, transport oparta jest na ropie. Słabszy rozwój, giełdy i gospodarka w dół. Ale mówimy oczywiście o samym czynniku jakim jest ropa. Więc o zmianie ilości wydobycia nie ma mowy możemy jedynie mówić o windowaniu ceny ropy ( ale to też jest dla mnie tylko śpiewką medialną). Spotkanie OPEC jest tylko i wyłącznie polityczne, a może nawet spotkaniem organizacyjnym w celu ustalenia ceny górnej ropy. Bo jeśli dolar osłabnie to ropa w górę i inflacja za rok górę.

Ceny są porównywane do dolara. To tak jak po Brexit mówi się, że liczba milinerów w UK spadła, bo Kabel zanurkował. No jeśli majątek wyceniamy w dolarach to tak ich portfel spadł. Ale jeśli wyceniamy ich majętność w funtach to nic się nie zmieniło. Oczywiście mniej mogą kupić dóbr spoza kraju
To czy mam rację na rynku, sprawdzam spekulacją.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

DADAS< "Szkoda, że twoim życiem sterują statystyki i prawdopodobieństwa.
Przypomnę ci, że prawdopodobieństwo zaistnienia zjawiska pojawienia się twojej osoby, mojej, i
każdej innej w danym momencie jest praktycznie równe 0.
Życzę Ci uwolnienia się od tych ograniczeń!"

Dziękuję Ci bardzo za życzenia zakładam że wynikają ze szczerego serca.....
Każdy ma swoje ograniczenia, również Ty choć wygląda na to że uważasz inaczej.
Nic o mnie nie wiesz jako o osobie, a pozwalasz sobie co i raz na osobiste wycieczki ... czyżby siła twoich argumentów była aż tak słaba?
Nie byłeś taki jak czytałem cię pierwszy raz na FF lata temu.....

Awatar użytkownika
marcinmijagi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marcinmijagi »

To ja napisze tak:
-automaty do gry są ustawiane tak by wyplacic mniej niż zostało wpłacone, wiec nie ma szans na zysk w długim terminie.
-ruletka ma pole "0", wiec przewaga jest po stronie kasyna.
-rzut monetą, tutaj szanse rozkładają sie 50/50, wiec też zysku nie bedzie.
-forex... porównam do rzutu monetą, ustawiamy sl 50 pips i tp 50 pips, o ile na wynik rzutu monetą nie mamy wpływu, to na wynik trejdu już tak-możemy przestawiac zlecenia tp i sl zanim poznamy ostateczny wynik. Patrzenie na wykres daje nam przewage jakiej nie ma przy rzucie monetą, to tak jakbyśmy mogli zobaczyć lot monety w zwolnionym tempie i w tym czasie zmieniać stawke początkowa. Chyba właśnie dlatego siedzimy na tym forum, a nie na bazarze, gdzie toczy sie gra w 3 kubki.
Cytaty, pipsów nie dają.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

marcinmijagi pisze:To ja napisze tak:
-automaty do gry są ustawiane tak by wyplacic mniej niż zostało wpłacone, wiec nie ma szans na zysk w długim terminie.
-ruletka ma pole "0", wiec przewaga jest po stronie kasyna.
-rzut monetą, tutaj szanse rozkładają sie 50/50, wiec też zysku nie bedzie.
-forex... porównam do rzutu monetą, ustawiamy sl 50 pips i tp 50 pips, o ile na wynik rzutu monetą nie mamy wpływu, to na wynik trejdu już tak-możemy przestawiac zlecenia tp i sl zanim poznamy ostateczny wynik. Patrzenie na wykres daje nam przewage jakiej nie ma przy rzucie monetą, to tak jakbyśmy mogli zobaczyć lot monety w zwolnionym tempie i w tym czasie zmieniać stawke początkowa. Chyba właśnie dlatego siedzimy na tym forum, a nie na bazarze, gdzie toczy sie gra w 3 kubki.
marcin ale dyskutuja drugi dzien z rzedu o hazardzie i fx
czy to ma jakis zwiazek z tematyka forum? a juz DT? napewno nie
to raz
w trudnych do rozstrzygniecia kwestiach nie tylko tego typu - czy to hazard jest fx
doszukuje sie rozwiazan w innych nacjach,
mój kolega mieszkajacy w Belgii czy Holandii to było , jakis czas temu powiedział mi ze własnie tam on jest uznany prawnie za hazard, u nas nie
wiec sprawa jest dyskusyjna
ja nie mam zdania o tym , bo jest mi to do niczego nie potrzebne,
ale juz twoje czy kogos kreski tu jaknajbardziej

Awatar użytkownika
pedro
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: pedro »

jackub pisze:Pedro, zauważ proszę że na samym początku tej dyskusji napisałem o dwóch rodzajach hazardu, potem dla ułatwienia rozmowy uwspólniłem na wszystko pierwszą definicję. Ciągle uważam, że głównym problemem jest SEMANTYKA. Co kto z nas przez HAZARD rozumie … „Do chwili obecnej można zauważyć dwa sposoby słownikowego, czy encyklopedycznego ujęcia słowa „hazard”. W szerszym ujęciu oznacza ono wszelkie „ryzykowne przedsięwzięcie, którego wynik zależy wyłącznie od przypadku” . Ujęcie węższe ogranicza to pojęcie do „ryzyka w grze” (Z Ogólna charakterystyka hazardu) i z polskiego prawa o grach losowych. http://www.arslege.pl/ustawowe-pojecie- ... 85/a17440/
OK, w takim ukladzie, w moim świecie i rzeczywistości słowo hazard oznacza to węższe znaczenie, bo gdybym miał w każdym moim poczynaniu doszukiwać się hazardu i losowości, to do dziś nie wyszedłbym z terapii :) :564:
jackub pisze: Ok. pole przeczyszczone… teraz strategie …
Pedro, każda strategia oparta jest o zamkniętą ilość zdarzeń (kreśloną back testami, okresami itp. itd.).. to przeszłość. Przyszłość jest NIEOKREŚLONA a my wnioskujemy po historii, zakładając że jeśli w przeszłości coś wydarzyło się w np. 70% sytuacji to uważamy że w przyszłości będzie tak samo. A ja nie jestem pewien że tak będzie. Bo przyszłość JEST NIEPEWNA. Rynek jest zbiorem zdarzeń o liczbie niemożliwej do określenia jako zamknięty zbiór bo trwa w czasie, więc odwzorowywanie historii na przyszłość aczkolwiek stosowane nie jest uprawnione.
Przyszłość jest nieokreślona, w pewnym sensie nie jest i w sumie tu się zgadzam.

Ja nie bazuje na historii w takim sensie jak napisałeś. Nie badam zdarzeń historycznie itp. Interesuje mnie teraz co się dzieje. Tylko teraz, a nie co było czy co będzie.

Teraz mam konsolę, nie wiem czy jest przewaga popytu czy podaży.
Z konsolidacji ceny przewagę przejmuje popyt lub podaż.
Podłączam się pod wskazany kierunek (przed lub po potwierdzeniu, to zależy od apetytu na ryzyko i akceptowalnych strat, zgodnych z MM i psyche).
Wychodzę z transakcji :
a) po osiągnięciu satysfakcjonującego zysku (TP),
b) po wystąpieniu sytuacji na rynku, kiedy odwrotna część przejmuje kontrolę (wyjście pośrednie, na zysku przed TP lub w okolicach 0)
c) ... nie ma punktu C

Ograniczenie straty przez SL -> ustawiany w proporcji do kapitału a nie do zysku - stop na kapitale 50%, lub x PLN.

jackub pisze: Gościu z FF którego lubię cytować bo przemawia do mojej wyobraźni pokazał przykład
Załóżmy że mamy jedna świecie OHLC … open to początek istnienia rynku, close to piątkowe zamkniecie , no i high i low.. wiadomo ekstrema rynku w owym czasie …. Co jutro na otwarciu rynek zrobi? Rzucamy monetą? Kurcze, ja nie wiem co zrobi…..
Proszę tylko nie przechodzić na niższe interwały, nie o to chodzi, chodzi o to że nie mamy histori innej niż OHLC jednej świecy

Milej Niedzieli
Ja nie wiem co rynek zrobi - nie jestem wróżbitą i nie przewiduję.
Jeżeli mam 1 świeczkę to nie wiem co zrobić i NIE ZAWIERAM TRANSAKCJI. Czekam na kolejną świeczkę, w której zawarte będą interesy uczestników rynku, więcej kupuje lub sprzedaje.

Jeżeli rynek idzie w górę, to ja kupuję. Jeżeli w dół to sprzedaję - tylko tyle i aż tyle.

Miłej niedzieli, u mnie placki po węgiersku : )

:564:

-- Dodano: 27 lis 2016, 13:36 --

@Tomasz: jest niedziela ;) ... nie ma DT, bo rynki nie działają ... można sobie grzecznie podyskutować na forum dyskusyjnym, co nie? ;) :564:
Jutro też jest dzień.
Trend is Your Friend... a setup Twoja stara!

Witam wszystkich serdecznie. Prawda jest taka, że trzeba być nieźle ukierunkowanym debilem, żeby zarobić milion dolarów. - A. Ostrowski

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

@Tomasz: jest niedziela ;) ... nie ma DT, bo rynki nie działają ... można sobie grzecznie podyskutować na forum dyskusyjnym, co nie? ;) :564:[/quote]

cześc Pedro
a z czym te placki?

Pedro załózcie temat gdzie indziej, bo wszystkich bede miał na czerwono na stronie, samych ignorów
a wrózbita i tak jesteś, w dobrym słowa znaczeniu :wink:

Zablokowany