next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Ech, kolejny niewypał. Chyba zacznę robić podsumowanie dzienne, bo takie pisanie na bieżąco to tylko robi śmietnik. Dużo treści ale żadnego z tego pożytku nie ma.
_close_Chart_NZD_CAD_15 Mins_snapshot.png
Chyba dam sobie spokój z tym dziś już, szkoda tracić czas skoro jestem zmęczony i nie chce mi się w ogóle siedzieć przy wykresach.

// 13:26 - Ta pozycja w ogóle nie była planowana i nie przygotowywałem się do jej otwarcia. Nawet nie zrobiłem żadnej analizy, tylko "rzuciłem okiem" po przejrzeniu kilku TF. Pewnie to wynikało ze zmęczenia, ale już 3 pozycję otworzyłem w ten sposób. W ogóle nie trzymam się założeń. Otwarcie pozycji na NZDCAD było głupim posunięciem. Bezsensownie straciłem pieniądze. Miałem iść na jakość nie na ilość. Kolejny raz szukałem na siłę wejścia. Jeszcze raz spisać zasady i zastanowić się co poprawić, żeby nie popełniać ciągle tego błędu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

...

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

Jesli nie masz zadnych zasad to kazde wejscie bedzie z przypadku :d
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

-rookie-
Maniak
Maniak

meylo pisze:OK. Postaraj się nie gapić na ten wykres co 5 minut ani nawet co godzinę. To handel na dziennym, więc śmiało możesz go zostawić bez opieki do rana. Jest nakarmiony, teraz niech odpoczywa. Jak siedmiolatek, pewnie wstanie rano i będzie chciał poskakać :)
Miałem nie zaglądać, ale jednak robiłem to. Ciągle kontroluję stan tej pozycji w dolnym panelu platformy. Patrzę teraz na wykresy MN, W1, D1. Pisałeś, że niektóre pozycje mają u Ciebie nawet 100 pips SL i że dobierasz wtedy wielkość pozycji do SL. Więc przy takim podejściu, gdzie wchodzę na świeczkach dziennych i ustawiam SL nawet 100 pips, mam dobierać wielkość pozycji do tej długości SL np. 5% ( jeśli wybije mi SL 100 pips stracę 5% kapitału ). Może być też 10, 15%. Chodzi tylko o określenie kierunku, wejście na świeczce dziennej i zostawienie pozycji, a rynek niech robi swoje. Oczywiście trzeba zrobić analizę, żeby nie kisić pozycji bez celu. Może za szybko chciałem znać odpowiedź, dlatego zamykałem te pozycje chwilę po otwarciu. Właściwie teraz liczę jeszcze raz to wszystko i oglądam tylko wykresy MN, W1, D1.

W Dukascopy, podam dla przykładu parę EURUSD użycie dźwigni jest liczone dla 103.5 pips, jeśli otworzę pozycję używając 10% kapitału to przy takim ruchu stracę albo zarobię 10%. Jeśli ruch będzie krótszy proporcjonalnie mniej, dłuższy zysk będzie procentowo większy niż ryzyko.
23.11.2016_Chart_GBP_CAD_Weekly_snapshot.png
Do tej pory nie akceptowałem czegoś takiego, ale teraz zastanawiam się nad tym i może to ma większy sens niż to co robię teraz...

...

Więc tak to może wyglądać przy podejściu średnioterminowym otwierając pozycje po świeczkach D1 i prowadząc je po W1, MN. A ja chciałem zastosować tutaj podejście jak w DT, czyli siedzenie przed wykresami cały dzień, od 7 - 22. Czyli to jedna ze strategii. Żeby być DT muszę zrobić sobie konkretny system pod skalpowanie. Małe ruchy, ale systematycznie łapane mogą dać dodatkowy zysk jeśli się je zsumuje. I nie muszę siedzieć w takim podejściu od rana do wieczora jak mi się wydawało na początku.

No nic, sprawdzę to jeszcze raz.

...

Jest jeszcze inne podejście. Po prostu obstawiać czy coś będzie dziś rosło czy spadało i zostawiać pozycje na cały dzień np. na DAX. Dobra, mam kilka pomysłów na system. Sprawdzę co ma sens. A wracając do tego co robimy, do tego eksperymentu, to myliłem się na początku. Nie miałem pojęcia o co w tym chodzi. Dopiero wczoraj późnym wieczorem włączyłem jeszcze raz wykres świecowy w takiej perspektywie jak wyżej i patrzyłem tylko na D1, W1, MN i ruch w perspektywie miesiąca patrząc na D1 oraz roku patrząc na MN.

Aha. Przy tym obstawianiu to jednak trzeba mieć określone warunki dla SL i nie wchodzić byle jak. Nie sprawdzałem jeszcze tego, tylko tak wspomniałem teraz na szybko. Jedna z wielu metod. Otworzyć pozycje w danym kierunku, przy stałym SL i zamknąć na koniec dnia. Bez względu na wynik ( zysk ).

...

Ok. To tyle na dziś wywodów i podsumowań.

-rookie-
Maniak
Maniak

Dzień 3 - Skoro na razie pozwalam sobie na eksperymentowanie, to skorzystam z okazji.

Dziś tylko 1 pozycja - SELL CADCHF 0.75202, SL 0.7554, TP nieokreślone. Sugerowałem się ruchem AUDCHF na H4. Swap ujemny -150PLN / 1mln.
Chart_AUD_CHF_4 Hours_snapshot.png
Chart_CAD_CHF_Daily_snapshot.png
// 16:06 - Zapomniałem dodać. Celem jest oczywiście zarabianie. Ale testuję też własną cierpliwość i dyscyplinę. Jednak co chwilę muszę zaglądać do tych pozycji, patrzeć w dolny panel. Spróbuję przyzwyczaić się do otwartych pozycji. Otworzyłem pozycję 30 minut temu, a do tej pory siedzę przed wykresem i modlę się do niego. Skoro podjąłem taką decyzję i otworzyłem już tę pozycję to...

// 17:02 - Przeglądnąłem teraz kilka innych instrumentów (powierzchownie) po wykresach MN, W1, D1 i widzę, że kolejny raz zawiesiłem się na czymś co kompletnie nie ma sensu. W tej chwili widzę kilka innych par, na których otwarcie pozycji byłoby lepszym rozwiązaniem, niż to co zrobiłem na CADCHF. Kolejny raz otworzyłem na pałe. Kolejny raz siadłem sobie do wykresów kompletnie nieprzygotowany i obstawiałem "to pójdzie w górę, a to może pójdzie w dół". Nawet nie spojrzałem do kalendarza ekonomicznego, po prostu włączyłem sobie wykres jak zwykle i sobie klikam. Fuck.

-rookie-
Maniak
Maniak

Chyba trzeba zacząć edukacje od nowa! Nie mam sił do siebie ku@(_. Nie tak dawno mądrzyłem się i pisałem o trendzie, a dziś sam walnąłem pozycje pod prąd.
__ile_jest_swieczek_na_wykresie_miesiecznym_.png
Chart_CAD_CHF_Monthly_snapshot.png

-rookie-
Maniak
Maniak

Jutro i w piątek z tym dziadostwem się zmierzę. Może nie mam talentu do walut. Może na tym łatwiej jest wyznaczać trend i coś ugrać. Wiem że nie mam systemu, no ale jak mam mieć coś jak ja nie znam podstaw. Trzy indeksy które mają dobrą zmienność i niskie koszty w Dukascopy. Trzeba spróbować wszystkiego, skoro mam tyle czasu wolnego... DT na indeksach.
Chart_USATECH.IDX_USD_Daily_snapshot.png
Chart_JPN.IDX_JPY_Daily_snapshot.png
Chart_DEU.IDX_EUR_Daily_snapshot.png
// 22:24 - Założyć kolejne demo, żeby wyniki nie były pomieszane z obecnymi pozycjami na walutach. A system...? Tylko nie grać we wszystkie strony, żeby próbować złapać cały ruch, jak amator. Jeden kierunek. I najlepiej jedna pozycja.

-rookie-
Maniak
Maniak

Fuck... Stop! Kolejny głupi pomysł.

Zapomniałem o tym co miałem robić ( ONE GOOD TRADE ), zapomniałem też o motto, którym miałem się kierować ( „Po 40 to jest okazja, po 50 oferta. Rozpatruje 100 transakcji dziennie, a wybieram 1”. „Kiedy w końcu zrozumiecie, że nic nie przychodzi tutaj łatwo. Że trzeba szanować własne pieniądze.” ). Znowu wróciłem do starych nawyków, a miałem przestać klikać i zająć się planem. Minęło 10 dni, od opublikowania tamtego wpisu, a ja nic już z tego nie pamiętam...

Nie będzie kolejnego demo, to poroniony pomysł.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Czy jeszcze pamiętasz całą swoją analizę, która spowodowała że zająłeś pozycję krótką na CAD/CHF?

-rookie-
Maniak
Maniak

jackub pisze:Czy jeszcze pamiętasz całą swoją analizę, która spowodowała że zająłeś pozycję krótką na CAD/CHF?
Ta "analiza" zajęła mi może 2 minuty, góra. To był rzut okiem na kilka wykresów gdzie ruch jest powiązany z AUDCHF, ponieważ początkowo zakładałem otwarcie pozycji właśnie tam. Ale sprawdziłem swapy i lepsze o 100PLN, choć dalej minusowe były na CADCHF.
1. Zastanawiało mnie to niezdecydowanie z perspektywy wykresu miesięcznego. Jakby tam był jakiś opór.
2. Potem zobaczyłem te kilka świeczek tygodniowych na "weekely" i najbardziej sugerowałem się tą z zeszłego tygodnia. Uznałem, że cena jest dość wysoko, więc mogą z tego miejsca spróbować zlecieć w dół. Jest potencjał do ruchu.
3. Potem zszedłem na H4 i zobaczyłem tę świeczkę spadkową i linię trendu. Mniej więcej tak tę linię widziałem wtedy jak narysowałem tutaj na obrazku
analiza_otwarcia_poz_CADCHF_z_23.11_p#1.2016.png
Następnie sprawdziłem swap na AUDCHF i był trochę za duży, więc przeleciałem kilka innych par powiązanych. Akurat CADCHF było pierwsze z tej listy chyba. Spojrzałem na wykres weekly w ten sposób.
Chart_CAD_CHF_Weekly_snapshot.png
Następnie zszedłem na daily i zobaczyłem że był już spory ruch w górę. Potem dopowiedziałem sobie, że jest trend spadkowy i są na linii tego trendu, mniej więcej jak na obrazku niżej sobie tą linię wyobraziłem.
Chart_CAD_CHF_Daily_snapshot.png
Ustawiłem SL nie ASK, tylko BID nad ostatnim wierzchołkiem i koniec "roboty".

...

Osobiście uważam, że otwarcie tej pozycji było głupotą, ale nie mam planu, nie mam nic. Jestem nadal na etapie "zastanawiania się". Dobrze, że to tylko demo. Teraz widać, że nie mam pojęcia co robić. Nie jestem gotowy. A już widziałem zyski, bo wydawało mi się że wpłacę 100PLN, postawię wszystko na jakiś ruch i będę siłował się z rynkiem jak danbo86. Coś takiego planowałem robić. Na razie nie mam żadnych pomysłów co dalej. Chyba odpocznę kilka dni.

Zablokowany