Swego czasu myślałem czy nie zastosować podejścia bardziej długoterminowego właśnie w skali roku obstawiając spadki albo wzrosty danego instrumentu. Rozkładając ryzyko na waluty, indeksy, towary. Wtedy wejścia trzeba by planować w skali miesięcy. Ale na takie coś to sobie mogą pozwolić gracze z dużym kapitałem. Za mała stopa zwrotu jeśli brać pod uwagę tylko odchylenia od początku roku rzędu kilku, góra kilkunastu procent. A trzeba przecież zsumować niewypalone inwestycje z tymi zyskownymi co pewnie da właśnie te kilka procent w skali roku. Taki normalny rok inwestycyjny dla przeciętnego. Chyba że zajęło się pozycje w dobrych miejscach i nastąpił gwałtowny ruch...meylo pisze:I czekamy...
next
Re: next
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To co próbowałem ugrać to raptem był kawałek całego ruchu w perspektywie miesiąca. Wykres H1. I to całe podsumowanie dzisiejszego dnia.
Jedna pozycja pozostaje otwarta. Wklejam to tutaj, żeby po prostu była informacja o tym. Szczegóły, strona wcześniej.
// 23:50 - Zaraz, zaraz. Ale czy perspektywa H1 i ostatnie 2 miesiące to wystarczający obraz? Nie. Patrz wyżej! Te screeny trzeba będzie dopracować następnym razem. Za mało informacji mają w sobie. Z kilku TF musi być obraz pokazany. Ale to następnym razem...
// 00:05 - Ciekawe jakby skupić się tylko na średnioterminowym podejściu. 0 DT, 0 skalpowania. Szukanie trendu w dłuższej perspektywie. Może to lepiej poćwiczyć przez najbliższe 6 tygodni...
Jedna pozycja pozostaje otwarta. Wklejam to tutaj, żeby po prostu była informacja o tym. Szczegóły, strona wcześniej.
// 23:50 - Zaraz, zaraz. Ale czy perspektywa H1 i ostatnie 2 miesiące to wystarczający obraz? Nie. Patrz wyżej! Te screeny trzeba będzie dopracować następnym razem. Za mało informacji mają w sobie. Z kilku TF musi być obraz pokazany. Ale to następnym razem...
// 00:05 - Ciekawe jakby skupić się tylko na średnioterminowym podejściu. 0 DT, 0 skalpowania. Szukanie trendu w dłuższej perspektywie. Może to lepiej poćwiczyć przez najbliższe 6 tygodni...
Przespałem się z tym i dziś inaczej na to patrzę. Z częstym zaglądaniem do wykresu nie mam problemu. Jednak nie podoba mi się zbyt długi SL, kierunek otwarcia i kilka innych szczegółów. Sam bym takiej pozycji nie otworzył na realnym rachunku, bo mam inne zasady co do SL i nie lubię kisić w taki sposób żadnej pozycji. To siłowanie się z rynkiem moim zdaniem. Ale dobra. Mam czekać i zaglądać jak najrzadziej to tak będę robił.meylo pisze:OK. Postaraj się nie gapić na ten wykres co 5 minut ani nawet co godzinę. To handel na dziennym, więc śmiało możesz go zostawić bez opieki do rana. Jest nakarmiony, teraz niech odpoczywa. Jak siedmiolatek, pewnie wstanie rano i będzie chciał poskakać
Może czegoś jeszcze nie rozumiem...
Zastanawiałem się ostatnio jak piramidować łapiąc ruch na kilku instrumentach. Ale nie obstawiając kierunki i rozdzielając ryzyko na kilka z nich, tylko otwierać kolejne pozycje z wypracowanego zysku. To tak odnośnie trenowania podejścia średnioterminowego.
Dzień 2 - Wróciłem do wykresu świecowego. Przyzwyczaiłem się do niego.
MN - Spadki. Jest jeszcze trochę miejsca jak dla mnie.
W1 - j/w
M15 - SELL 1.42414, SL 1.42600, TP na razie obserwuję jak się to rozwinie dalej.
MN - Spadki. Jest jeszcze trochę miejsca jak dla mnie.
W1 - j/w
M15 - SELL 1.42414, SL 1.42600, TP na razie obserwuję jak się to rozwinie dalej.
Heh, i już nie ma pozycji. Trochę się pospieszyłem z tym wejściem. Dopiero spojrzałem teraz na godzinę
Ajajajaj. Zamknąłem po prostu ręcznie. Uznałem to jako błąd, bo wejście było na kilka minut przed zamknięciem się świecy H1. Dlatego wolałem zamknąć pozycję. Bałem się mocniejszej korekty w górę.

Nie wiem... Może to podejście jest złe, ale ja widzę teraz to tak. Jeśli przestaniesz szukać górek i dołków, idealnego trejdu złapanego od wierzchołka do dołka, wtedy zakładasz kontynuowanie ruchu w danym kierunku. I nie ważne czy wejdziesz w środku ruchu, czy na początku świecy. Jeśli trend będzie kontynuowany to cena będzie spadał albo rosła i pozycja będzie zarabiać jeśli będzie ustawiona w dobrym kierunku. Ale nie lubię tracić! Dlatego jak coś nie idzie to zamykam pozycje ręcznie. Nie siłuję się z rynkiem tylko wolę zamknąć z małą stratą i wejść ewentualnie jeszcze raz kiedy sytuacja będzie bardziej klarowna.
Na razie odpuszczam, wrócę po 11.
Aha. Podstawowym założeniem jest szukanie trendu średnioterminowego w perspektywie tygodnia / miesiąca. W takiej perspektywie szukam możliwości zajęcia pozycji.
Na razie odpuszczam, wrócę po 11.
Aha. Podstawowym założeniem jest szukanie trendu średnioterminowego w perspektywie tygodnia / miesiąca. W takiej perspektywie szukam możliwości zajęcia pozycji.
meylo, chyba coś nam nie wyszło z tym eksperymentem
Na razie nie zamykam, spróbuję to utrzymać robiąc arbitraż. Dopiero południe, coś się na pewno trafi. Co konkretnie chciałeś mi pokazać? Nie przejmuj się, że nie wyszło. Nie o to chodzi, żeby mieć ciągle racje tylko zarabiać. Z tego co widzę tutaj inni walą pod prąd, łapią korekty, robią grid na stracie, a i tak wychodzą na swoje...
Ale obsuwa na 100 pips to trochę sporo. To margines zabezpieczenia używany w Dukascopy, według którego obliczam wielkość pozycji. Gdybym zaryzykował 5% kapitału to bym w tej chwili był 5% na minusie.
// 11:52 - Trochę spamuję, wiem. Jednak świeczki mnie zwodzą. Mam pewne nawyki związane z oglądaniem wykresów świecowych i lepszy jest po prostu ruch ceny w zbitym wykresie. Chyba tylko takich wykresów będę używał.
// Może z czasem będę mniej pisał. Na razie muszę sobie popisać, żeby zabić nudę

Ale obsuwa na 100 pips to trochę sporo. To margines zabezpieczenia używany w Dukascopy, według którego obliczam wielkość pozycji. Gdybym zaryzykował 5% kapitału to bym w tej chwili był 5% na minusie.
// 11:52 - Trochę spamuję, wiem. Jednak świeczki mnie zwodzą. Mam pewne nawyki związane z oglądaniem wykresów świecowych i lepszy jest po prostu ruch ceny w zbitym wykresie. Chyba tylko takich wykresów będę używał.
// Może z czasem będę mniej pisał. Na razie muszę sobie popisać, żeby zabić nudę

Wybaczam Ci jackubjackub pisze:Dowcip roku... naprawdę dobre .....

Teraz mi się rzuciło w oczy jak przerzucałem wykresy, krótki SL mogłem postawić więc zaryzykowałem.
Bardziej sugerowałem się wykresami H1 i M30 niż D1, ale ten ruch do góry i miejsce na M5 wydawały się dobre do zajęcia takiej pozycji. TP jeszcze nieokreślone. Będę przyglądał się tej pozycji jeszcze przez chwilę.
NZDCAD BUY 0.94781, SL 0.9455
Bardziej sugerowałem się wykresami H1 i M30 niż D1, ale ten ruch do góry i miejsce na M5 wydawały się dobre do zajęcia takiej pozycji. TP jeszcze nieokreślone. Będę przyglądał się tej pozycji jeszcze przez chwilę.
NZDCAD BUY 0.94781, SL 0.9455