Marcinmijagi vs Czysty wykres

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: Marcinmijagi vs Czysty wykres

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

jackub pisze:Może tu lezy odpowiedź .....http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost3415563
1. Will you sacrifice certain things in order to achieve your dream?
Ja mam problem właśnie z tym wyborem. np. teraz siedzę tutaj na forum, a mógłbym ten czas przecież wykorzystać na trening przed wykresami, ale mi się nie chce bo to jest prostsze. Już nie mówiąc o innych rzeczach, które mam poświęcić a tego nie robię. Niby każdy wie jak należy postępować, ale... Może nie wykształciłem do tej pory w sobie takich umiejętności, żeby być profesjonalistą. Ale chyba nie trzeba wchodzić pod wodę i siedzieć tam aż do utraty przytomności, żeby udowodnić swojemu guru, że jestem gotowy poświęcić nawet życie za to co chcę robić. Słyszałem o takich metodach. Są prostsze sposoby, ale to nie przypadek że znowu trafiłem na słowo prokrastynacja... Sorki, że rozwiązuję własne problemy w cudzym dzienniku. Ku*(@.

edit - jak tak czytam siebie, to jakbym słyszał tego znajomego, który opowiada dlaczego mu nie wyszło... :shock: Niby wiadomo co trzeba robić, a ku^&@ tak ciężko podjąć decyzje i ruszyć dupe do roboty. W niejednym wywiadzie słyszałem o tym, że trzeba się zmienić żeby być traderem. Że ci ludzie którzy coś tam już zarobili i są teraz autorytetem musieli zmienić siebie, tak przynajmniej mówią w wywiadach. Zresztą nie tylko oni. ech...

edit - Piję w tych swoich wydowach do tych kilku lat spędzonych przed wykresami i braku widocznych postępów.

...

-rookie-
Maniak
Maniak

"Pierwszą rzeczą jaką mam dziś zrobić to przeczytać dokładnie ten plan. Zrozumieć co mogę a czego nie mogę robić oraz zobaczyć na jakim etapie realizowania planu jestem." - Od tego zaczynać każdy dzień, tylko przydałby się ktoś kto by mnie przypilnował, bo sam nie potrafie kur&@. Dobra, już kończę ze spamem.

...

Sin
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Sin »

Witam wszystkich. Chciałem się zapytać ciebie Marcinie jak długo jesteś już na rynku forex i skąd czerpiesz wiedzę o rynkach?

Pozdrawiam!

-rookie-
Maniak
Maniak

I na koniec. Posłuchaj sobie tego https://www.youtube.com/watch?v=NCTFSgNyER8 Ciekawie patrzy na rynek, długoterminowo.

ps: CrucialPoint wydaje mi się być dobrym teoretykiem, ale tylko teoretykiem niestety. Przeczytałem cały temat który stworzyłeś jackub tutaj na forum, tłumacząc go. Jedynie notka o trendzie mi się podobała. Reszta to wypociny podobne do moich tutaj. To oczywiście tylko moje zdanie. Ja go tak odbieram. Być może coś się u niego zmieniło do tego czasu, nie śledzę go. Wątek który wrzuciłeś przeglądnę. Dzięki. Dobra znikam, sry za ten spam Marcin.

Awatar użytkownika
marcinmijagi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marcinmijagi »

simon000111 pisze:
marcinmijagi pisze:Prosze bardzo...
Strefe buy jak najbardziej rozumiem, bo było solidne wsparcie;) Natomiast sell już nie bardzo - wybili poprzednie szczyty to raczej powinno się kupować. W każdym razie obserwuje :564:
Ja tak to widze... Cena znalazła sie w strefie, dla mnie był to sygnał by zająć pozycje krótką, nie zastanawiałem sie długo i wszedłem na rynek. Pozycja zaliczyła sl, nie pierwszy i nie ostatni, innym razem sie uda...
Po przebiciu, wybiciu, odbiciu, cena nadal może poruszać sie w obu kierunkach.
Pozdr :564:
Cytaty, pipsów nie dają.

Awatar użytkownika
marcinmijagi
Pasjonat
Pasjonat

-rookie-
Ogłądanie filmików o tym jak inni grają, lub jakie mają metody, pasuje mi do tego:
"Dom z wodokiem, na Dom z widokiem na morze" Ja wole patrzeć na morze...
Ps. Bez urazy, ale oszczędzaj klawiature.
Pozdr.
Cytaty, pipsów nie dają.

Awatar użytkownika
marcinmijagi
Pasjonat
Pasjonat

...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cytaty, pipsów nie dają.

Awatar użytkownika
marcinmijagi
Pasjonat
Pasjonat

Czas na podsumowanie...
Od początku tygodnia otwarłem 5 pozycji, 4 udało sie zamknąć z zyskiem, 1 zaliczyła stop loss. Ostatecznie tydzien zamknięty na zielono. Patrząc na ilość zarobionych pieniedzy, nie widać tu sukcesu, natomiast trzymanie sie zasad i ograniczenie czasu przy wykresach, wyszło mi bezbłednie. Tydzień zaliczam do udanych. W przyszłym tygodniu kontynuacja aktualnej metody.
W załącznikach ostatnia pozycja...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cytaty, pipsów nie dają.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

@rookie - ciekawa dyskusja ominela mnie, ja wciaz caly czas walcze ze swoimi slabosciami, po czesci automaty ograniczyly te moje ciemne strony ale dalej mozna bez problemu przelewarowac i zakonczyc konto w szambie.

@marcin - gratuluje wyniku i opanowania, ostatnio na swieczkach D1 jednak mi nie wyszlo (hahahaha, https://www.youtube.com/watch?v=9CyUgisUjEY ). Ciekawi mnie jednak Twoje R/R. Teraz masz SL praktycznie 2krotnie wiekszy niż TP. Liczysz na ruchy bardziej zwiazane ze zmiennoscia niz z trendem?

Awatar użytkownika
marcinmijagi
Pasjonat
Pasjonat

Jeśli chodzi o mnie to:
-Nie uznaje RR
-Nie uznaje Trendów
RR- stosunek zysku do ryzyka, wyznaczanie tego w pipsach to błąd. Przykładowo RR=3:1, to trzy sl i jeden tp, przy takim założeniu prawdopodobieństwo osiagnięcia tp maleje wraz z wydłużaniem sie serii strat, a to dlatego że tp musi być coraz większy/dalszy. Patrząc na RR od "tyłu" to: dlaczego z góry zakładam że strat będzie więcej niż zysków?
(Rynek ma dwa kierunki i szanse rozkładają sie 50/50)
No tak 3:1, sam oddaliłem sobie tp.
Wg mnie ważniejsze są:
-seria strat
-seria zysków
-dobieranie straty względem depo.
Trend-różnie opisywany: szczyty, dołki, fale, impulsy, korekty itd. Trend można wyznaczyć na wykresie, z tym że wykres to historia i nie gwarantuje przyszłości. "Trend jest twoim przyjacielem"-zgadza sie, ale pod warunkiem że wystapił po otwarciu pozycji.
Cytaty, pipsów nie dają.

ODPOWIEDZ