Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

ostuntit pisze:Mam takie pytanie. Czy daytrading ma sens? Sporo czytałem, że ciężko zarobić na prowizje, co powiecie?
Pytanie trochę bez sensu :). Prowizja jest z góry wiadoma więc wiesz ile musisz zarobić na pozycji, aby ją pokryć. 90% traderów na FX handluje w trybie day-tradingowym. Na pewno udział kosztów w zysku pozycji zazwyczaj będzie większy niż w przypadku stosowania strategii średnio- i długoterminowych z uwagi, że przy DT zazwyczaj bazujemy na wielu pozycjach o niższym zysku ale ostatecznie o tym czy to się opłaca decyduje osiągany przez nas wynik. Więc wszystko w rękach tradera ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
eltalk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: eltalk »

MowmiSasiad pisze:spróbuj np. price action + formacje świec japońskich. jedno z drugim się trochę wiążę, a jest dość proste do opanowania, bo patrzysz tylko na cenę.
Dzieki , własnie to robie. Idzie lepiej, oby nie zapeszyc. A uzywasz, uzywałeś moze wstęgi Bollingera ?

Mój schemat wyglada tak:
1) Trend, z h4,h1
2) Wsparcie, opory z h1
3) Wstega Bollingera z H1
4) Sygnał ze świecy

Jak sie zgadza to wchodze, najczesiej szukam na m30 wejscia. Uzywam mikorlotów. Czy masz moze jakies uwagi do tegpo ? Probowałam na flagach grac i widze je pieknie na gotowym wykresie , gorzej mi idzie jakos z wykresem, który sie tworzy.

Za odpwiwedz :" To sie nie moze udac" z gory dziękuje, była niesłuchanie pomocna :D i pełna konkretów.

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

Używałem Bollingera :) Tylko, że dla mnie to częściej narzędzie pokazujące mi kiedy już warto wyjść z zyskiem niż generujące sygnał. Wstęga jest też fajna, bo kiedy się zacieśnia wskazuje na zmniejszającą się zmienność, a więc często tzw. "ciszę przed burzą".

Fajnie, że określiłeś sobie metodę! Pamiętaj, ze bardziej od tego ważniejsza jest często konsekwencja w jej stosowaniu ;)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

rassondav pisze:Granie sell stopy i buy stopy.
Aby mieć jak najmniejsze przesunięcia na danych makro używać lepiej kont ndd czy stp? Używam teraz stp i jest z tym różnie. Czasami 3.4.8. A czasami 20 30 pisow - zależy od kalibru danych makro. Jest to kwestia ilości dostawców płynności u brokera? RKisodzaju konta MM. NDD.STP
Czy jest jakiś wybór/opcja, czy to czysta loteria?
Teoretycznie na MM powinno być lepiej ale w praktyce i tak wszystko zależy od szeregu innych detali więc bliżej temu do loterii... :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Jackal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jackal »

Witam mam pytanie takie z tych podstawowych. Jak się robi te screenshoty z wykresem - np żeby coś pokazać czy wytłumaczyć, takie wykresy co często są wklejane podczas rozmów na tym forum.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Jackal pisze:Witam mam pytanie takie z tych podstawowych. Jak się robi te screenshoty z wykresem - np żeby coś pokazać czy wytłumaczyć, takie wykresy co często są wklejane podczas rozmów na tym forum.
Najlepiej uzyc snipping tool, poszukaj w narzedziach windowsa ja przypialem do paska zadan na dole.
Klikasz na to, potem klikasz na "new" i zaznaczasz to co cie interesuje, potem na gorze na dyskietke i "save snip", wybierasz gdzie chcesz to miec wpisujesz nazwe i juz. :) :wink:
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Jackal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jackal »

Dzięki krolik

Jaro71
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Jaro71 »

Witam, mam kilka pytań które pewnie Was rozbawią ale temat jest jaki jest więć spróbuje :)

Pierwsze i główne pytanie:
Czy mogę stracić pieniądze tzn. Jeśli wpłacę na konto u brokera załóżmy 1000zł zainwestuje i stracę to czy robi się jakiś debet? Konkretnie czy mogę stracić np. 1200zł
Drugie:
Mam konto demo i coś tam sobie dzióbię, i teraz jednej rzecz nie rozumiem. Mianowicie miałem tam 50000 zł zainwestowałem coś koło 12000 zł więc zostało mi wiadomo, 38k zł. Teraz okazuję się że źle zainwestowałem i okazuje się że równocześnie tracę to co zainwestowałem (to jest jakby logiczne) ale też tracę te pieniądze których nie "ruszałem", dlaczego?

Trzecie:
O co chodzi z tym marginesem?

I ostatnie:
Czy polecacie jakiegoś brokera? Głównie chciałbym zapytać o xtb bo ostatni wątek jaki o nich znalazłem jest z przed kilku lat i był raczej 50/50, może coś się zmieniło w ich podejściu?

Pozdrawiam i mam nadzieje że nie rozbawiłem was za bardzo ;)

mati_k
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mati_k »

moje pytanie dotyczy nowej platformy XTB xStation 5. czy ktoś korzystał i jakie ma wrażenia?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

mati_k pisze:moje pytanie dotyczy nowej platformy XTB xStation 5. czy ktoś korzystał i jakie ma wrażenia?
Przetestowałem ją ostatnio. Oto efekty ;)

http://forexclub.pl/recenzja-platformy- ... ation-5-0/

-- Dodano: wt 25-10-2016, 11:21 --
Jaro71 pisze: Czy mogę stracić pieniądze tzn. Jeśli wpłacę na konto u brokera załóżmy 1000zł zainwestuje i stracę to czy robi się jakiś debet? Konkretnie czy mogę stracić np. 1200zł
Mimo zabezpieczeń, które mają na celu uniknąć takich sytuacji, jest to możliwe. W przypadku, gdy w dużym stopniu wykorzystujesz lewarowanie transakcji i angażujesz w pojedyncze pozycje dużą część kapitału to w skrajnych sytuacjach np. na skutek publikacji danych makroekonomicznych (mocne wahania rynkowe) lub luki cenowej (np. na otwarciu rynku po weekendzie) może powstać debet. Czy będzie trzeba go spłacić? To już reguluje umowa zawarta z Twoim brokerem - w przypadku polskich firm trzeba. W przypadku zagranicznych bywa różnie - niektórzy godzą się na umorzenie.
Jaro71 pisze: Mam konto demo i coś tam sobie dzióbię, i teraz jednej rzecz nie rozumiem. Mianowicie miałem tam 50000 zł zainwestowałem coś koło 12000 zł więc zostało mi wiadomo, 38k zł. Teraz okazuję się że źle zainwestowałem i okazuje się że równocześnie tracę to co zainwestowałem (to jest jakby logiczne) ale też tracę te pieniądze których nie "ruszałem", dlaczego?

Trzecie:
O co chodzi z tym marginesem?
Na oba pytania odpowie Ci ten wątek:
http://forex-nawigator.biz/forum/dzwignia-t1780.html
Przeczytaj od deski do deski ;).
Jaro71 pisze: Czy polecacie jakiegoś brokera? Głównie chciałbym zapytać o xtb bo ostatni wątek jaki o nich znalazłem jest z przed kilku lat i był raczej 50/50, może coś się zmieniło w ich podejściu?
Zmieniło się sporo. Polecam czytać od tyłu:
http://forex-nawigator.biz/forum/xtb-t1160-2020.html
Dzięki temu będziesz miał aktualne informacje.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ