Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
ZielonyRangers
Uczestnik
Uczestnik

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: ZielonyRangers »

Dzięki za odpowiedzi :)

Tak :
1 - Rozumiem.
2 - Rozumiem.
3. Forex działa cały tydzień, ale czy masz na myśli tutaj fakt istnienia różnych stref czasowych w każdym centrum finansowym? Pytam bo np. u nas w Polsce banki w weekendy nie pracują.
4 - Rozumiem
5 - Rozumiem
6 - Rozumiem (w książce był po prostu błąd w tlumaczeniu)
7. Powoli łapię :P

i jeszcze na koniec, czy jako Polak mam na całym Świecie limit wysokości dźwigni do 1:100?

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Dodam od siebie

1. Kiedyś testowałem zabezpieczenia na koncie demo Dukascopy EU. Otworzyłem konto 10.000 PLN, dźwignia 1:100. Dukascopy ma dwa zabezpieczenia kapitału Stop Loss Level oraz Margin mode. Stop Loss Level pozwala na ręczne ustalenie przy jakiej kwocie kapitału ma nastąpić zamknięcie wszystkich pozycji. Domyślnie jest ustawione 86 PLN, czyli po obsunięciu kapitału do 86 PLN nastąpi zamykanie wszystkich pozycji. Margin mode to drugie zabezpieczanie, które jest aktywowane przy użyciu dźwigni w 200%. Jeśli otworzysz pozycje za wszystko co masz, to używasz 100% dźwigni. Użycie dźwigni wzrasta do 200% kiedy kapitał początkowy obsunie się o około 70% i na koncie zostanie tylko 30%. Dla testów otworzyłem pozycje podczas publikacji danych w kierunku przeciwnym do ruchu na GBPUSD. Na chwilę przed publikacją danych użycie dźwigni wynosiło około 70-80%. Ustawiłem też Stop Loss Level na 5000, czyli 50% kapitału. Po przekroczeniu 5000 miały zamknąć się wszystkie pozycje. Dane poszły, na rynku pojawiła się luka na prawie 1000 pipsów moje zlecenie zostało aktywowane ale na przestrzeni tej luki. Samo zlecenie Stop Loss Level zostało zrealizowane, ale strata została zaksięgowana znacznie dalej, dopiero po pojawieniu się płynności. Ostatecznie na moim koncie zostało 1700 PLN. Przez tę lukę nie dało się zamknąć tej pozycji wcześniej. Dźwignia wzrosła do ponad 250% ale to dopiero potem, najpierw aktywował się Stop Loss Level. Gdybym nie miał ustawionego SLL na 50% kapitału to margin mode zadziałałby przy 30%. To samo czeka Stop Loss, Take profit i inne zlecenia tego typu. Jeśli jest luka to zlecenie zostanie aktywowane, ale jego realizacja nastąpi dopiero kiedy wróci „płynność”. Praktycznie samemu można sobie zrobić takie zabezpieczenia jeśli brokera ich nie posiada, ale to bez różnicy skoro podczas luki cenowej zlecenie zostanie zrealizowane dopiero kiedy wróci płynność. Pozostaje wybrać co będzie lepsze - zamknięcie pozycji czy hedge...

2. To co napisałem wyżej to przykład poślizgu. Na platformie można chyba ustawić do jakiego poślizgu ma nastąpić realizacja zlecenia. Jeśli będzie większy, wtedy zlecenie nie zostanie zrealizowane.

6. Spread jest kosztem. Kupujesz po cenie ASK, sprzedajesz po cenie BID. Pozycje długą otwierasz po cenie ASK i zamykasz po cenie BID. Możesz ustawić zlecenie Take Profit które dla pozycji długiej zrealizuje się po dotknięciu ceny ASK lub przekroczeniu BID ale zamknięcie pozycji zawsze następuje w tym przypadku po cenie BID. Z pozycją krótką jest odwrotnie, sprzedajesz po cenie BID, zamykasz po cenie ASK. Przy instrumentach o dużej płynności spread nie jest dużą przeszkodą, natomiast przy instrumentach gdzie stosunek spreadu do dziennej amplitudy ruchu jest niewielki wtedy zarabianie w krótkich ruchach staje się wyzwaniem. Przykładem jest ropa albo srebro, tam są spore spready i już na otwarciu pozycji jesteś mocno w plecy przy małym koncie tylko przez koszt spreadu, czyli różnicę między ceną ASK i BID.

7. Podałeś chyba wartości w dolarach amerykańskich. Jeśli masz konto w PLN to potem te wartości są przeliczane na aktualny kurs USDPLN, więc te 10 USD równa się wtedy ~38 PLN. Bierze się to stąd, że sama pozycja jest rozliczana w walucie kwotowanej, czyli dla pary USDCHF to frank szwajcarski powinien być walutą rozliczeniową i jeśli masz konto w PLN wtedy zostaje to przeliczone z CHF na PLN. To po prostu waluta w której rozliczany jest dany instrument i potem znowu przeliczane jest to na walutę w której prowadzisz konto. Coś chyba pomieszałeś. Zobacz jak działa to tutaj https://www.dukascopy.com/trading-tools ... calculator

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

3 ) Ok, nie pracują ale na poziomie instytucjonalnym FX działa cały czas. W serwisie XE.com w weekend możesz sobie poobserwować zmiany kwotowań z jakimś tam małym opóźnieniem :).
8 ) Teoretycznie tak, a w praktyce dotyczy to tylko brokerów na terenie UE, bo tylko na tych nasz KNF skutecznie wymusił, aby nie oferowano nam większego lewaru. Oczywiście jak zmienisz swoją rezydencję i np. przeprowadzisz się na stałe do UK to już te ograniczenia Cię nie powinny objąć.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Krecik
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Krecik »

Interesują mnie transakcje długoterminowe i martwią mnie punkty swap. Myślę, że lepszym sposobem na inwestowanie będzie założenie "konta wielowalutowego" w internetowym kantorze Alior Banku i przelewanie na nie pieniędzy wymienionych w Walutomacie. Czy przyglądając się mojemu przypadkowi nasuwają się w Waszych głowach jakieś argumenty za Forexem, czy mam rację?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

W Kantorze zabiorą nie masz lewara i są dużo wyższe koszty transakcyjne. Okaże się, że swapem nadpłaciłbys to dopiero po kilku miesiącach.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

Krecik pisze:Interesują mnie transakcje długoterminowe i martwią mnie punkty swap. Myślę, że lepszym sposobem na inwestowanie będzie założenie "konta wielowalutowego" w internetowym kantorze Alior Banku i przelewanie na nie pieniędzy wymienionych w Walutomacie. Czy przyglądając się mojemu przypadkowi nasuwają się w Waszych głowach jakieś argumenty za Forexem, czy mam rację?
Jak bez dźwigni to musisz mieć zapas pitosu, żeby to było miało wartość godną zainteresowania a nie miesięczny dodatek na frytki i waciki. Wpłać sobie do Noble ponad 100K PLN i masz oprocentowanie Free Margin 2% w skali roku bez warunku obrotowego. Jako, że bez dźwigni to przy stu tysiącach otworzysz sobie i tak nie więcej 0.20 lota więc sam Margin będzie śmiesznie niski a Free Margin pod odsetki bliski 99% i w powyższym przykładzie wychodzi 150 PLN miesięcznie co powinno zrekompensować Ci punkty swapowe. Może nawet z delikatną nadwyżką w zależności jakie instrumenty chcesz otwierać.

Czasem warto rozejrzeć się za ofertą i można być jak #PomysłowyDobromir.

Awatar użytkownika
RalfX
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: RalfX »

Witam.
Gram na demie i ustawiłem oczekującego sella 2 loty na USDJPY 101.929 TP 5 pipsów no i tranzakcja nie została otwarta a w komentarzu napisano [no money] a są pieniądze i żadne inne tranzakcie nie były otwarte tylko jedna oczekująca i dużo wyżej od ówczesnego kursu. Patrzyłem na wykres 1M i cena wtedy poszła jak przecinak w moją stronę stąd moje pytanie dlaczego broker anulował zlecenie?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

RalfX pisze:Witam.
Gram na demie i ustawiłem oczekującego sella 2 loty na USDJPY 101.929 TP 5 pipsów no i tranzakcja nie została otwarta a w komentarzu napisano [no money] a są pieniądze i żadne inne tranzakcie nie były otwarte tylko jedna oczekująca i dużo wyżej od ówczesnego kursu. Patrzyłem na wykres 1M i cena wtedy poszła jak przecinak w moją stronę stąd moje pytanie dlaczego broker anulował zlecenie?
Trochę za mało danych żeby stwierdzić w 100% co się stało ale skoro "no money" to zapewne nie było odpowiedniej ilości środków na koncie żeby otworzyć aż dwa loty. Tyle można wygdybać.

Powinieneś mieć wolne ponad 200 000 USD bez uwzględnienia lewarowania (i też pytanie jaki lewar miałeś ustawiony na rachunku).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

Dokładnie jak pisze Raposo. Broker nie tyle anulował zlecenie co go nie zrealizował. Owszem Ci nieuczciwi wałują w ten sposób, że zmniejszają dźwignie na rachunku po to by nie otworzyć oczekujących, ale... Po pierwsze nie ci z PL, bo kary od KNF w razie Wu nie są po 50 zł... a po drugie to nie robi się przecież tego na demo :D Rozumiem twój żal nieudanej a dobrze przewidzianej reakcji rynku - dobrze w sumie że właśnie stało to się na demo ;) oblicz na spokojnie wymagany margin i jestem przekonany, że dojdziesz czemu miałeś go za mało.

Awatar użytkownika
RalfX
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: RalfX »

raposo pisze:
RalfX pisze:Witam.
Trochę za mało danych żeby stwierdzić w 100% co się stało ale skoro "no money" to zapewne nie było odpowiedniej ilości środków na koncie żeby otworzyć aż dwa loty. Tyle można wygdybać.

Powinieneś mieć wolne ponad 200 000 USD bez uwzględnienia lewarowania (i też pytanie jaki lewar miałeś ustawiony na rachunku).
dźwignia na rachunku 1:100 w depozycie było 1872,96 widocznie poziom zabezpieczenia był większy od depozytu nie pomyślałem o tym dzięki wszystkim za wyjaśnienie

ODPOWIEDZ