Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
byq69
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: byq69 »

Mam takie zadanie matematyczne. Będę wdzięczny jak mi jakiś światły umysł odpowie jak to obliczyć.

Szukane:
Ile pipsów w przeciwną strone do otwartej pozycji spowoduje stop out?
Ile pipsów w kierunku do otwartej pozycji trzeba by osiągnąć 1000% profit?

Dane:
Broker: xm
stop out level: 20% margin
Depozyt: 500pln
Dźwignia: 1:888
Wielkość pozycji: 100 microlot
Para: EUR/USD, AUD/USD, GBP/JPY

-- Dodano: 04 wrz 2016, 18:19 --

a i jeszcze bonus do depo +20% czyli margin startowy wynosi 600

pomoże ktoś :?:
High Leverage Overtrading 8)

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

500 +20% depo to 600 PLN jako balance. teraz wielkość pozycji 100 microlotow czyli lot. wiec na edku jeden pips 10 usd, na aussie 10 USD a na rzeźniku 1000 JPY. Przy 1:888 margin na edku 112 EUR, na aussie 112 AUD a na rźeźniku 112GBP. Stop out odpowiednio 22,52 EUR, 22, 52 AUD i 22,52 GBP. jeśli dobrze liczę to na edku 13 pips to SO, na aussie 14 to SO a na rzeźniku 13 to SO. Nie zakładałem spreadu bo nie podałeś...

byq69
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: byq69 »

Czyli stopout wyłącza z gry pozycję przy stracie -480zł tzn po stopout zostaje ok. 120pln(albo 20pln+100bonus) czyli 20% z 600balance?

To analogicznie dla 50microlotów stopout wynosi 2xtyle czyli 26pips?
itd tzn zysk w pipsach przy 50micro =
26pips-480zł
104pips-1920zł
208pips-3840zł
260pips-4800zł

Zakładając, że dysponuję kapitałem 10000pln i moja strategia zaklada stale sl na poziomie 25pips to czy taki MM jak wpłacanie po 500zł na każdą jedną pozycję i granie 50microlot ma sens(5%risk na pozycję)?

Bo mi się na logikę wydaje to znacznie lepszym rozwiązaniem niż załadowanie całego depo na raz - blokuje w ten sposób możliwość overtradingu(skladam zleceni oczekujace albo zajmuje pozycje i nie modle sie przed mt4), transakcje nie są przypadkowe tylko przemyślane i precyzyjne(snajper a nie hazard god mode), uniemożliwia brokerowi obsuniecie stopa(ochrona przed ujemnym depozytem)
(np. w przypadku brexitu sl w przypadku longa na funcie zadziałałby na 99% na samym dole świecy na 500pips co oznaczałoby wyzerowanie całego depo jednym strzalem, podczas zwyklych payrolls na tej dzwigni takze mogloby urwac depo)

Czyli idąc dalej... za 10000pln mam magazynku 20 strzałów.
Zakładam że gram krótko-średnioterminowo i moj sztywny R/R wynosi 1:10(26pips SL(SO) i 260pips TP).

W przypadku takich parametrów gry skuteczność 1 na 10 gwarantuje mi wyjście na 0.
2na10 daje zysk 100%
3na10 daje zysk 200% itd

Oprócz tego z nietrafionych strzałów zostają ogryzki tzn ok 100zł po każdym stopoucie.

Dodatkowe założenia strategii to ustawianie SL na BE w momencie gdy pozycja ma +100pips oraz możliwość zamknięcia pozycji przed osiągnięciem założonego R/R w chwili pojawienia się definitywnych sygnałów odwrotu + ewentualnie piramidowanie degresywne na kolejnych przebiciach górek (tzn jest +100pips powstalo nowe higher low na przebiciu starego higher high buy stop wielkosci 25micro lot, potem 12,5 itd).

Czy taka strategia ma sens i w jakiś sposób daje mi przewagę(lepiej zabezpiecza niż standardowe paradygmaty fx) czy to tylko złudzenie?

( warunki wejścia w pozycję to gra z trendem poziomy oporu i wsparcia, przebicia lini trendu itp czyli standard spekula PA + AT ale generalnie zakładam że ruch ceny jest całkowicie nieprzewidywalny)

pomijam również czynnik psychologiczny tzn 3 stopouty ina row nie psują mi głowy poprostu uzmyslawiam sobie ze to jest sl.
:roll:
High Leverage Overtrading 8)

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

byq69 pisze:Czyli stopout wyłącza z gry pozycję przy stracie -480zł tzn po stopout zostaje ok. 120pln(albo 20pln+100bonus) czyli 20% z 600balance?
20% marginu, a nie balance'u. Tylko, że ty otwierasz w ten sposób pozycje pod korek więc te dwie wartości są do siebie zbliżone.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

@byq69
Założenie, że ponosisz ryzyko tylko do wielkości depozytu jest błędne. Przekonało sie o tym wielu 15 stycznia 2015 roku. Jeśli będzie strata przekraczająca wielkość depo broker upomni się o dopłate. Nie licz na to, że ktoś ci coś podaruje.

Fx$
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fx$ »

Cblondyn pisze:@byq69
Założenie, że ponosisz ryzyko tylko do wielkości depozytu jest błędne. Przekonało sie o tym wielu 15 stycznia 2015 roku. Jeśli będzie strata przekraczająca wielkość depo broker upomni się o dopłate. Nie licz na to, że ktoś ci coś podaruje.
To nie jest do końca prawdą. Scigali za debet brokerzy z Polski i niewielu zagranicznych. Nigdy nie słyszałem żeby np. jakiś cypryjczyk domagał się spłaty ujemnego salda.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Fx$ pisze:
Cblondyn pisze:@byq69
To nie jest do końca prawdą. Scigali za debet brokerzy z Polski i niewielu zagranicznych. Nigdy nie słyszałem żeby np. jakiś cypryjczyk domagał się spłaty ujemnego salda.
Fx$
przestań .....
Co to za termin "nie do końca prawda"? chyba jakiś polityczny... toczą się sprawy w sądach czy nie toczą? Jaką masz gwarancję jak zachowają się przy kolejnym wypadku? że coś napiszą małym druczkiem a potem adwokaci za grubą kasę odwrócą kota ogonem....
Prawda jest taka i jest jedna .... ryzykujesz utratę całego kapitału a nawet więcej...

Fx$
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fx$ »

jackub pisze:
Fx$
przestań .....
Co to za termin "nie do końca prawda"? chyba jakiś polityczny... toczą się sprawy w sądach czy nie toczą? Jaką masz gwarancję jak zachowają się przy kolejnym wypadku? że coś napiszą małym druczkiem a potem adwokaci za grubą kasę odwrócą kota ogonem....
Prawda jest taka i jest jedna .... ryzykujesz utratę całego kapitału a nawet więcej...
Haha masz rację jackub. Nie do końca prawda to słabe określenie. Powinienem powiedzieć że to co napisał Cblondyn to zwykła nieprwda. Dlatego że są brokerzy, którzy w umowie gwarantują negative balance protection. A wśród tych brokerów jest np. całkiem niezłe fxpro. Zresztą był już o tym wątek na forum o brokerach:

http://forex-nawigator.biz/forum/strata ... 28219.html

A tak na marginesie to omijam szeokim łukiem wszystkie firmy o których wiem, że z jakichś powodów pozwały klienta do sądu. Niezależnie od branży.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Ok Fx$ .... wiem że są tacy brokerzy, wszyscy wiemy , pojawiło ich się wielu po Szwajcarskim Łabędziu, problem w tym, że brokerzy się zmieniają. Przez kilka lat było jak w zegarku, a teraz bum i "dupa". Mam podpisaną umowę z borkerem, a nie mogę wydostać żadnych pieniędzy .... i wtedy powstają nowe koszty, czas i koszty prób wydobycia od nich kasy, często zakończone niepowodzeniem.
Wybór brokera to kluczowa sprawa, nawet taki notowany na giełdzie FXCM mieli spore kłopoty i jakieś kłopoty nowe mają. Jak to się przełoży potem na traderów .... ostatnie ogniwo łańcucha żywieniowego finansów?
Miłego wieczoru...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Fx$ pisze:
jackub pisze:
Fx$
przestań .....
Haha masz rację jackub. Nie do końca prawda to słabe określenie. Powinienem powiedzieć że to co napisał Cblondyn to zwykła nieprwda. Dlatego że są brokerzy, którzy w umowie gwarantują negative balance protection. A wśród tych brokerów jest np. całkiem niezłe fxpro. Zresztą był już o tym wątek na forum o brokerach:

http://forex-nawigator.biz/forum/strata ... 28219.html

A tak na marginesie to omijam szeokim łukiem wszystkie firmy o których wiem, że z jakichś powodów pozwały klienta do sądu. Niezależnie od branży.
Warto dodać, że FxPro gwarantuje brak debetów od samego początku, czyli od 10 lat :). Sam z tego skorzystałem w 2008 roku, kiedy stosowałem, jak się potem okazało, niezbyt rozgarniętego robota.

Co do pozwów... W takim razie odpada Ci 90% firm - po prostu nie wiesz o tych przypadkach, bo nie wszystko idzie na medialny widelec lub jest rozgłaszane po forach. Jak teraz sobie myślę to nie znam żadnego polskiego brokera, który nie miałby pretensji do jakiegoś swojego klienta. Niestety ale bardzo często klienci też mają swoje za uszami, a jeszcze częściej przeinaczają publicznie prawdę, aby zdyskredytować swojego przeciwnika. Taki lajf ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ