Czyli stopout wyłącza z gry pozycję przy stracie -480zł tzn po stopout zostaje ok. 120pln(albo 20pln+100bonus) czyli 20% z 600balance?
To analogicznie dla 50microlotów stopout wynosi 2xtyle czyli 26pips?
itd tzn zysk w pipsach przy 50micro =
26pips-480zł
104pips-1920zł
208pips-3840zł
260pips-4800zł
Zakładając, że dysponuję kapitałem 10000pln i moja strategia zaklada stale sl na poziomie 25pips to czy taki MM jak wpłacanie po 500zł na każdą jedną pozycję i granie 50microlot ma sens(5%risk na pozycję)?
Bo mi się na logikę wydaje to znacznie lepszym rozwiązaniem niż załadowanie całego depo na raz - blokuje w ten sposób możliwość overtradingu(skladam zleceni oczekujace albo zajmuje pozycje i nie modle sie przed mt4), transakcje nie są przypadkowe tylko przemyślane i precyzyjne(snajper a nie hazard god mode), uniemożliwia brokerowi obsuniecie stopa(ochrona przed ujemnym depozytem)
(np. w przypadku brexitu sl w przypadku longa na funcie zadziałałby na 99% na samym dole świecy na 500pips co oznaczałoby wyzerowanie całego depo jednym strzalem, podczas zwyklych payrolls na tej dzwigni takze mogloby urwac depo)
Czyli idąc dalej... za 10000pln mam magazynku 20 strzałów.
Zakładam że gram krótko-średnioterminowo i moj sztywny R/R wynosi 1:10(26pips SL(SO) i 260pips TP).
W przypadku takich parametrów gry skuteczność 1 na 10 gwarantuje mi wyjście na 0.
2na10 daje zysk 100%
3na10 daje zysk 200% itd
Oprócz tego z nietrafionych strzałów zostają ogryzki tzn ok 100zł po każdym stopoucie.
Dodatkowe założenia strategii to ustawianie SL na BE w momencie gdy pozycja ma +100pips oraz możliwość zamknięcia pozycji przed osiągnięciem założonego R/R w chwili pojawienia się definitywnych sygnałów odwrotu + ewentualnie piramidowanie degresywne na kolejnych przebiciach górek (tzn jest +100pips powstalo nowe higher low na przebiciu starego higher high buy stop wielkosci 25micro lot, potem 12,5 itd).
Czy taka strategia ma sens i w jakiś sposób daje mi przewagę(lepiej zabezpiecza niż standardowe paradygmaty fx) czy to tylko złudzenie?
( warunki wejścia w pozycję to gra z trendem poziomy oporu i wsparcia, przebicia lini trendu itp czyli standard spekula PA + AT ale generalnie zakładam że ruch ceny jest całkowicie nieprzewidywalny)
pomijam również czynnik psychologiczny tzn 3 stopouty ina row nie psują mi głowy poprostu uzmyslawiam sobie ze to jest sl.