Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: as28 »

tyle złych rzeczy napisano ostatnio tu o CJ,
ale czy to wszystko nie wynika z niezrozumienia do końca jego teorii,
jak się o mapowaniu CJ nie wypowiadam, nigdy nie wiedziałem tego co ona tam widział więc nie wiem,
choć samo mapowanie nie ma sensu ale jako dodatkowe potwierdzenie może mieć jakiś sens (ale może się okazać że tylko CJ będzie umiał z tego skorzystać)

tak czy owak teorie CJ nie są bez sensu!
przypominam mój post z 11.08
http://forex-nawigator.biz/forum/z-kapi ... ml#p828061
i projekcję z tego dnia https://www.mql5.com/en/charts/5603567/ ... ski-mbanku,

projekcja zgodziła się, choć sam nie dałem jej wiary :/
teraz wygląda tak:
https://www.mql5.com/en/charts/5651362/ ... ski-mbanku
pociesza mnie jedynie że dudest z angielskiego forum policzył levele EURUSD tak samo :)
http://www.stevehopwoodforex.com/phpBB3 ... 40#p144816
czyli nie jest zupełnie tak że każdy levele widzi inaczej :)
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

maccyw
Gaduła
Gaduła

Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

David - no na NZD/CAD nie zrobią tak jak piszesz, dlatego bo:

1. Potrzebują płynności. Tam gdzie obecnie są wierz mi że jej nie znaleźli, brak płynności im doskwiera i to widać po tych 3 wierzchołkach. Inna sprawa to że rynek zostaje w 75% przypadków w Randze.

2. O wiele lepszym pomysłem jest zejść do jeszcze niższego dołka i ja bym tak zrobił będąc foxem. Po pierwsze dlatego bo długoterminowcy trzymają tam SL. Po drugie dlatego bo uformują piękne M i sporo detalistów (i nie tylko) może zacząć sprzedawać. Jest to znacznie lepsze miejsce na wyjebanie jak największej liczby graczy.

3. No i M15 pokazuje że respektują kanał. Nie przekroczyli ostatniego OB. Tak więc teraz w dół od nowego tygodnia.

As28 - no właśnie, to taki ukłon w stronę Davida że ICT to mrzonki :D
Jeżeli przyjmiemy że CJ to forexowy killer, to ICT jest ultimate killer. Nigdy nie będzie odwrotnie nieistotne czy levele będą się sprawdzać rzadziej czy częściej ICT to po prostu chirurg na rynku forex. A tak BTW - CJ mówił ludziom w wątku o foxach że SL ustawiacie 10-15 pipsów nad ostatnim pl / ph :D

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

Obrazek

dlaczego nzd/cad pojdzie w gore i dlaczego to ja jestem Ultimate Killer :d a ICT to mrzonki bo wykres zrobi dokladnie to co pokazuje :p

u CJa wystarczy SL na 15 pips a u Twojego ICT 200 pips moze byc za malo to ja dziekuje za ta chirurgiczna precyzje hehe :p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Nie do końca rozumiem twój wykres, czy strefa oznaczona "a" to w/g ciebie strefa order block?

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

jackub pisze:Nie do końca rozumiem twój wykres, czy strefa oznaczona "a" to w/g ciebie strefa order block?
a b c to poprostu oznaczenie R G R :p
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

jackub

David, odnosisz sie do ICT, pokazujesz RGR-a? sorry mate, do not follow... :?:
Czyli krytykujesz ICT tak przy okazji ............ ok, fajnie się kłócicie ... przez was pooglądalem trochę filmów ICT (dwie noce w plecy..... :d )

maccyw
Gaduła
Gaduła

DavidFx pisze:dlaczego nzd/cad pojdzie w gore i dlaczego to ja jestem Ultimate Killer :d a ICT to mrzonki bo wykres zrobi dokladnie to co pokazuje :p

u CJa wystarczy SL na 15 pips a u Twojego ICT 200 pips moze byc za malo to ja dziekuje za ta chirurgiczna precyzje hehe :p
Jak widać nawet tego nie zaczaiłeś. CJ mówi o dawaniu SL 10 pips nad ostatnim ph. Tymczasem ICT zarabia na takich jak CJ i jego uczniowie pokazując jak pięknie rynek dociera do 10 pips nad ostatnim ph przed odwróceniem się właśnie po to by skasować SLki. I kto Ci powiedział że ICT mówił o dawaniu stopa na 200 pips, czy Ty wiesz co w ogóle bredzisz ?

Jakkolwiek, poniżej AUD/USD - może przed krytyką ICT pokażesz chociaż jedną transakcję w tym stylu skoro z ciebie taki Ultimate Killer to powinieneś ich mieć na pęczki :lol:

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jackub

Maccyw…
Próbowałem wrzucić na wykres dane twoich tradów i nie za bardzo mogę znaleźć setupy …. Może wynika to z różnic strefy czasowej naszych platform.
Jedno jednak co mnie zadziwiło to fakt że AUD sprzedawałeś, mają dzienny i tygodniowy bias w górę…
A CADCHF sprzedawałeś mają na dzienny bias spadkowy (slaby) ale brak bias na tygodniowym (range)…
Nie obejrzałem wszystkich filmów i nie jestem najmądrzejszy we wsi ale nie widzę w twoich tradach Order Blocków pod które składasz zlecenia, bardziej to wygląda na obrabianie poziomów daily high … gdyby były pokazane wykresy, byłoby łatwiej ocenić intencje tradera.
Trady na AUDUSD przyzwoite, ale ten na CADCHF raczej słaby, choć potencjał był (range >100 pipek) ….
ICT rzeczywiście interesujące materiały przedstawia… (dotarłem również do filmów z pierwszego jego okresu z Babypips).
W sumie to trochę przynudza i kwieciście się wypowiada, ale warto wytrzymywać tę manierę bo naprawdę wiele rzeczy można się od niego dowiedzieć …..
Ciekawe jest to że pierwszy raz trafiłem na jego materiały chyba trzy czy cztery lata temu i porzuciłem jako „dziwaczne i niezrozumiałe”…. przeintelektualizowane …
Pozdrawiam

maccyw
Gaduła
Gaduła

jackub pisze: Trady na AUDUSD przyzwoite, ale ten na CADCHF raczej słaby, choć potencjał był (range >100 pipek) ….
ICT rzeczywiście interesujące materiały przedstawia… (dotarłem również do filmów z pierwszego jego okresu z Babypips).
1. Możesz podrzucić to z Babypips, tzn podlinkować ? :)

2. CADCHF - tak, to była moja głupota. Doszedłem do wniosku, że dane rynkowe posłużą im do umocnienia CAD. Tak się jednak nie stało, tymczasem było już za późno bo CAD/CHF miałem zamknięte a powiększyłem pozycję na NZD/CAD. Ostatecznie dla NZD/CAD dane posłużyły im do wywalenia SLek graczy natomiast CAD/CHF nie wykazuje tak wielkiej korelacji z NZD/CAD jak przypuszczałem. Ostatecznie i CAD/CHF będzie spadał i NZD/CAD też będzie spadał tyle że w innym tempie :) Zresztą sami zobaczycie. Mylić się mogę, jak każdy, ale mam mocne przekonanie co do tego. A że nie utwierdzają mnie w tym levele tyle metoda ICT i własne obserwacje to tym bardziej jestem spokojniejszy chociaż nie twierdzę że NZD/CAD będę usilnie trzymał jak zobaczę że coś jest zdecydowanie nie tak jak powinno.

3. AUD/USD - Nie wiem co określasz mianem bias. Dla mnie bias na AUD/USD jest spadkowy już od 16/17 sierpnia, interwał H4. Natomiast trend jest jak najbardziej wzrostowy - jeszcze, być może jednak jest to koniec trendu wzrostowego a być może korekta tego nie wiemy na 100% ale wiemy że jeżeli jest to korekta to odwrócą się dopiero na dniach do właściwego trendu wzrostowego (dotarli w okolice OB). Nie widzę jednak póki co gwałtownej reakcji, akumulacji, odwrócenia co może być powodem tego że do OB jeszcze nie dotarliśmy albo dotarliśmy ale jeszcze nie ma wyraźnych znaków. Jeżeli podejdą nieco wyżej, w okolice poziomu 0.7650 którego jednak nie powinni przekroczyć chyba że pinem, to można dalej AUD/USD sprzedawać tyle że z zachowaniem czujności. Tak btw, 16 sierpnia było High dla AUD/USD. Jak wiemy od ICT, rynek zazwyczaj we wtorek (rzadko w poniedziałek) kształtuje nowe High lub Low.

jackub

Już wyjaśniam, co do Biasu ... nastawienie rynku, czyli w uproszczeniu overall trend, ICT używa do określenia tego nastawianie prostej metody z 9 i 18 EMA na wykresie tygodniowym, czasem tylko na dziennym ... dopóki nie przetną się zawsze poszukuje tradów zgodnie z nimi..... wynika z tego że za order bloki uważa wyłącznie te które powodują kontyuację kierunku trendu zgodną w wyższymi ramami czasowymi.... nie rozdrabnia sie na to że na H4 juz jedziemy w dół. Referencyjnymi TF ami do określenie nastawienia rynku jest D1 i W1.....
No ale to jest to co on mówi a każdy wykorzystuje wiedzę i umiejętności na swój własny sposób....
Odnajdę link i zaraz dołącze .... mam nadzieję że as28 nie ma nic przeciwko naszej pogaduszce....

http://fxgears.com/forum/index.php?topic=563.0

ODPOWIEDZ