Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
maccyw
Gaduła
Gaduła

Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

DavidFX - tak, to już wiemy jak również wiemy że rynek jest zmanipulowany. Tyle że w metodzie brak jakiejkolwiek precyzji której u ICT jest pod dostatkiem. Facet jest wręcz chirurgicznie precyzyjny w trejdach. Dlatego jak dla mnie metoda CJa to i tak granie na pałe.

Otóż według CJ - mogą być 2 levele łącznie 6 pchnięć. Ale mogą być i 4 levele łącznie 12 pchnięć. Rynek może się odwrócić poprzez uformowanie M, ale może wywalić do góry pojedyncze i szybkie RRT i i tak się odwróci.

Pomiędzy PH a levelem 1 może być SH chociaż "zazwyczaj" SH powinno być pomiędzy levelem 2 a levelem 3.
Chociaż SH czasami może wystąpić pomiędzy levelem 1 a levelem 2.

A teraz weź i spójrz jak idiotycznie to brzmi. Innymi słowy, według jego teorii nie jesteś pewien ani ilości leveli, ani ilości pchnięć, ani tego gdzie (i czy) wystąpi SH. Dziwnym trafem zawierzam ICT i robię 55% do podstawy depo w tydzień.
Gdy zawierzam CJowi to robię - 55% depo demo account w tydzień. W metodzie CJ nie widzę wybawienia tylko kompletne zgłuptaczenie, w którym to przekonaniu tym bardziej umocnił mnie fakt że stosując to jako filtr do ICT byłem tylko mylony tymi bzdurami a jak bardzo to już pokazuje moje kilka ostatnich postów.

Zresztą co mnie to obchodzi. Kto chce to może przecież trejdować metodą CJ. Dla mnie ostatni tydzień pokazał że jest ona kompletnie bezwartościowa.

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

Macyyw w takim razie dawaj setupy tylko wedlug ICT z checia to zobacze :-D
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: as28 »

DavidFx pisze:Macyyw w takim razie dawaj setupy tylko wedlug ICT z checia to zobacze :-D
Przyłączam się. Krytykę CJ już słyszeliśmy . Olej CJ i pokaż jak to się robi według ITC.

CJ to nie jest religja. Możemy o nim zapomnieć jeżeli ktoś pokaże lepsze metody. Ale czy są ? Czekamy.
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

eresz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eresz »

eresz pisze:
maccyw pisze:
Para NZD/USD - będzie zajebista obsuwa w dół w nocy we wtorek (jakoś po 24:00, tj z poniedziałku na wtorek)
No też tą parę sobie wczoraj przyuważyłem, piękna manipulacja, oczywiście w poniedziałek (jak mówi maccyw) pewnie podejdą wyżej, będzie okazja wejść :)
Żadnej obsuwy nie było, miałem wchodzić i doopa. Manipulacja była oczywista, a mimo wszystko i tak poszło w drugą stronę. Coś przeoczamy Panowie i to coś się nazywa LEVELE. Jeszcze nie wiem, jak to rozgryźć, ale cierpliwie obserwuję.
Pozdrawiam!

Pierwszy screen z weekendu, a drugi z dzisiaj :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

eresz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eresz »

ironia losu, to co się stało kilka minut po moim poście :)

maccyw
Gaduła
Gaduła

Akurat mnie nie zaskoczyli, z racji tego że ogólnie dolar doszedł do istotnego OB zakładałem że mogą chcieć go umacniać na krótko lub na dłużej (odwrócić spadki na wzrosty) dlatego olałem NZD/USD i wszedłem na NZD/CHF oraz NZD/CAD bo stwierdziłem że spadki będą większe i szybsze, i jeżeli będą to na pewno pewniejsze. No i na tych parach nie budzi wątpliwości fakt że market profile jest obecnie SELL.

Naniosłem też te całe levele, jestem ciekaw czy cykl się sprawdzi. EUR/USD się nie sprawdziło gdyby brać teorię ICT bo przebili się wyżej tyle jednak, że teraz dotarli do istotnego OB, tak więc możliwe że zaczną spadki w miejscu do którego doszli.

Obrazek

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

maccyw pisze:Akurat mnie nie zaskoczyli, z racji tego że ogólnie dolar doszedł do istotnego OB zakładałem że mogą chcieć go umacniać na krótko lub na dłużej (odwrócić spadki na wzrosty) dlatego olałem NZD/USD i wszedłem na NZD/CHF oraz NZD/CAD bo stwierdziłem że spadki będą większe i szybsze, i jeżeli będą to na pewno pewniejsze. No i na tych parach nie budzi wątpliwości fakt że market profile jest obecnie SELL.

Naniosłem też te całe levele, jestem ciekaw czy cykl się sprawdzi. EUR/USD się nie sprawdziło gdyby brać teorię ICT bo przebili się wyżej tyle jednak, że teraz dotarli do istotnego OB, tak więc możliwe że zaczną spadki w miejscu do którego doszli.

Obrazek
mialo byc ICT a jest CJ :p
ironia losu :D
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

maccyw
Gaduła
Gaduła

ICT będzie. Zresztą decyzję podejmuje w oparciu o ICT, levele naniosłem bo chcę sprawdzić publicznie raz na zawsze czy "teorie" CJa mają jakiekolwiek pokrycie czy nie w rzeczywistości, więc liczę na ewentualną krytykę przez tych co widzą to inaczej.

ICT też będzie, spoko. Tylko jak w przypadku ICT pokaże OB tu, OB tam to nei wszyscy mogą to zrozumieć bo nie oszukujmy się ICT to strategia bardziej skomplikowana niż levele CJa i aby rozumieć o czym mowa najlepiej przejrzeć jego tutoriale, choćby część.

Generalnie ja sam się jeszcze ostatnio zorientowałem że on gra raczej zgodnie z profilami rynku, tzn ICT. Tymczasem ja potrafiłem grać przeciwko profilowi rynku a wtedy szukanie OB wychodzi różnie.

Natomiast zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Mówimy tutaj cały czas o AT, zakładam że każdy wie kto to jest Soros albo sobie po prostu sprawdzi w Google.

Sam Soros stwierdził że AT w ogóle nie ma sensu i że na rynku nie da się poprzez AT przewidywać przyszłych ruchów. Co więcej stwierdził, że rynkiem kieruje głupota/emocje (nie ważne czy to detalistów, czy graczy instytucjonalnych) którzy wskutek swoich oczekiwań huśtają rynkiem i powodują jego ekstrema - czy jakoś tak.

Innymi słowy, jego zdaniem rynkiem rządzą politycy (poprzez swoje decyzje), gospodarka, jak również to czego tak naprawdę oczekują inni gracze. Gracze bowiem wierzą w "coś" co się przez jakiś czas w zgodzie z ich oczekiwaniem dzieje ale powoduje w ostatecznym rynku coś odwrotnego do ich oczekiwań. W skrócie - oczekujesz wzrostów bo rynek rośnie, a dochodzi do krachu. Zresztą poświęcił temu swoją książkę The Alchemy of Finance - czytał ktoś, jakieś opinie ?

Zastanawiam się jak to odnieść do tego wszystkiego o czym tu mówimy. Z jednej strony mamy ICT oraz CJ'a którzy twierdzą że rynek jest zmanipulowany, z drugiej strony mamy multimiliardera i człowieka który złamał bank Anglii który twierdzi że rynku przewidzieć się nie da i AT jest bezużyteczne.

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: as28 »

U diabła szukasz prawdy, dobre sobie
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

AT nie moze rzadzic rynkiem bo i dlaczego mialaby? wg mnie AT pomaga oszacowac prawdopodobienstwo jakiegos tam zachowania ceny ale to dalej jest tylko prawdopodobienstwo, nawet jak jest 99% to zawsze moze zdazyc sie ten 1% bo moze i juz. a co rusza rynkiem? wsadzona na niego kasa.

ODPOWIEDZ