@expander - walczysz na interwale H4 sadzac po godzinach wejsc? Ichimoku jest rewelacyjnym wskaznikiem pokazujacym trend lub beztrendzie oczywiscie, jak jest sygnal to nastawiamy sie, ze wlasnie konsola skonczyla sie i teraz bedzie trendowo. Nic bardziej mylnego, to tylko przetlumaczenie ceny na grafike.
Co do sygnalow to przetestowalem troche tego i znalazlem, ze najsilniejszym jest wybicie z chmury w kierunku zgodnym z chmura w przyszlosci, tzn. jesli chmura zmienila sie na wzrostowa to bierzemy tylko wybicia wzrostowe, oczywiscie musi to byc poparte ChikouSpan. Krzyzy w ogole nie trejduje, podobnie sygnalu trzech linii, probowalem jeszcze kiedys wg Kijun (odbicia i przeciecia) ale to juz bylo totalnie bez sensu - jak instrument byl trendowy to dzialalo ale jak byl "inny" to juz nie. A ta cecha zmieniala sie z miesiaca na miesiac.
sygnały trzeba filtrować, dobrze jest zobaczyć co dzieje się na 2 tf wyżej, jakie tam cena ma przeszkody np. spotkanie z kijun czy tenkan, ważne jest oddziaływanie S i R w danym momencie, jak to wszystko ogarniesz zobaczysz na czym Ci się zatrzymało lub zatrzyma i czy w tym czasie zarobisz na tyle że Twój r/r będzie zgodny z założeniem, ichi to więcej niż tylko sygnały, te też trzeba poprzebierać
A miało być takie proste, miało wystarczyć jedno spojrzenie na wykres(tak podobno można przetłumaczyć nazwę) a okazuje się, że każdy po swojemu interpretuje sygnały Ichimoku.
na Weekly audusd i euro wychodza z Kumo, nzd juz wyszedl wczesniej ale teraz potwierdzi, co Wy na to?
W kazdym przypadku KumoWeekly przewinela sie juz na druga strone, wzrostowa.
Jeśli Państwo pozwolą to dwa słowa napiszę na temat ostatnich postów.
Olo1 – dzięki warto więc coś tu pisać.
Expander79 – „zastanawiam się po testach na demo jaki jest ten wystarczający RR”
RR 4:1 jest ok i można nawet się nauczyć tego przestrzegać lub spolautomatyzowac trading, ja otwieram pozycję ja ustawiam SL i TP i automat śledzi operację według założeń. „Dumam gdzie tkwi błąd”
Ichi to całość a makabryczne koncentrowanie się na sygnałach (silne słabe odbicia przebicia kreseczki pod nad itd itd) jest błędem, problem poega na tym że nawet w ten sposób można zarabiać (mniej ale zawsze zarabiać) co z kolei innych przekonuje do słuszności obranej drogi.
Sygnał trzech linii .... polecam (może nieskromnie) mój „wyklad” w Krakowie dla Consilium gdzie przedstawiam sekwencje sygnałów, gdy to zrozumiemy zawsze będziemy wiedzieli gdzie jesteśmy i czego możemy się spodziewać.
Szwajcar – będę Ci dozgonnie wdzięczny za piramidowanie, bo choć jak słusznie piszesz sygnałów jest niewiele, dzięki piramidowaniu można z każdego sygnału duuuuzo wyciągnąć. Mój rekord to 72 operację na jednym sygnale. Choć moje piraidowanie dalekie jest jeszcze od doskonałości i czasami coś pociągnie w druga stronę to na dłuższą metę poprawne odczytywanie strategii daje zarobić. W załączniku ostatni wyczyn na usdchf, który zatrzymał się na oporze z mn i w1.
A teraz ćwiczenie dla wszystkich, zróbcie sobie scenariusz tego co powinno się wydarzyć na jakiejkolwiek parze w przyszłym tygodniu. Świece dzienne i żadnych indykatorów. Ci co znają teorie fal Hosody, niech zrobią to na podstawie fal, kto nie zna niech zrobi to na podstawie ..... czego chce: formacje cenowe (RGR, trójkąty itd itd), czytając przyszłość z wnętrzności kota sąsiadki, na podstawie siewc tygodniowych lub miesięcznych, analizy fundamentalnej itd itd. Umawiamy się że Twoje założenie jest takie: usdchf będzie rosło i dojdzie do poziomu pomiędzy 1.00322 i 1.00626 (tylko teoretycznie), teraz odwracasz to i zakładasz że cena będzie spadać i jeśli spadnie to dojdzie do 0.95179 (mówimy o siweczkach dziennych bez indykatorów). Na tej parze akurat jesteśmy w ciekawym miejscu, patrząc na goły wykres widzimy że wszystko może się zdarzyć. Używamy brokera bez świec niedzielnych (ja używam DO SYGNAŁÓW hotforex). Teraz dodajemy po jednej średniej .... dodajemy .... dodajemy.... czy obraz jest już jaśniejszy?
Teraz każdy nowy sygnał indykatora ichimoku będzie potwierdzał jeden scenariusz i negował drugi, wyjście z chmury dołem będzie oznaczało że cena poleci w dół, góra że poleci do góry. UWAGA: nie ma pewniaków na forexie więc poprawnie powinienem napisać: WYJŚCIE CENY W DÓŁ ZWIĘKSZA PRAWDOPODOBIEŃSTWO ŻE SPRAWDZI SIĘ SCENARIUSZ PROSPADKOWY.
Teraz możemy obgadać KAŻDY element indykatora: długi płaski senkou spanB (który wraz z oporem kazał mi pozamykać moje operacje buy), chinkou spań, chmura niebieska wzrostowa itd itd itd Jeżeli wiesz dobrze jak zbudowany jest indykator, naoglądałeś się tysiące razy różnych sytuacji na wykresie to naprawdę na pierwszy rzut oka będziesz w stanie określić prawdopodobieństwo wzrostów lub spadków bez problemów.
Rozpisałem się jak zawsze, kończę więc, poćwiczcie, i wrzućcie tu Wasze przemyślenia i rezultaty.
Pozdrawiam wszystkich i miłego weekendu życzę.
Greg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Greg68E pisze:
Ichi to całość a makabryczne koncentrowanie się na sygnałach (silne słabe odbicia przebicia kreseczki pod nad itd itd) jest błędem, problem poega na tym że nawet w ten sposób można zarabiać (mniej ale zawsze zarabiać) co z kolei innych przekonuje do słuszności obranej drogi.
Sygnał trzech linii .... polecam (może nieskromnie) mój „wyklad” w Krakowie dla Consilium gdzie przedstawiam sekwencje sygnałów, gdy to zrozumiemy zawsze będziemy wiedzieli gdzie jesteśmy i czego możemy się spodziewać.
Greg
Masz racje panie Grzegorzu, dzieki za wstrzasniecie i zwrocenie uwagi na bledy. Na wskaznik Ichimoku trzeba patrzec jako calosc, pojedyncze sygnaly cos tam znacza ale jednak jako calosc okazuja swoja przewage. Widocznie zbyt duzo czasu spedzam nad ichimoku w automatach, tam pojedyczne sygnaly mozna latwo zaprogramowac ale "calosciowego pogladu" juz nie potrafie.
Pozdrawiam!