Ichimoku

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ODPOWIEDZ
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Ichimoku

Post autor: JAREK67 »

grzegrzyw pisze:
JAREK67 pisze:
expander79 pisze: Sporo ruchu za nami ..
No właśnie. Zawsze mam tę refleksję kiedy spoglądam na Ichi.
Nigdy tym nie próbowałem trejdować, ale sporo czytałem, oglądałem i zawsze ten wniosek...
Przede wszystkim do Ichi potrzeba chyba benedyktyńskiej cierpliwości, konsekwencji i dyscypliny.
Jarku napisałeś bardzo zaawansowany skaner Ichimoku, masz go w stopce, myślałem że go używasz
Napisałem to na zamówienie grupy Ichimoku.

expander79
Bywalec
Bywalec

Post autor: expander79 »

Gram na demku już jakiś czas i to naprawdę działa. W poniedziałek fajny sygnał spadkowy na AUDCAD, dzisiaj dla odmiany na EURAUD. Za każdym razem można było te parę groszy stracić fajnie. Jeżeli się większość sygnałów pomija zabawa trwać będzie niewątpliwie dłużej. Już te najsilniejsze sygnały występują bowiem seriami i wiadomo, że takiego bolcowania 5-6 z rzędu żaden depozyt długo nie wytrzyma. Podstawa to niski lot i stałe inne źródlo dochodu, by można było dopłacać do rachunku :lol:

Kapitalną rolę wciąż dostrzegam w filtrze kijun na D1. Jeżeli chodzi o finalnie stratne wejścia to filtruje to gdzieś około 50% z nich, można chyba mówić o czystym losowym przypadku. Zupełnie inaczej wygląda kwestia tych wejść, które później okazują się najbardziej dochodowymi. Wyjścia z chmury przeciwnej trendowi są blokowane w około 90% przypadków a metoda pod/nad chmurą przeciwną trendowi nie zakłada już innego sygnału. Można się więc tym najdłuższym trendom ze spokojem przyglądać bez obaw, że konto spuchnie pod ich wpływem.

irmentruda
Maniak
Maniak

Post autor: irmentruda »

expander79 pisze:Gram na demku już jakiś czas i to naprawdę działa. W poniedziałek fajny sygnał spadkowy na AUDCAD, dzisiaj dla odmiany na EURAUD. Za każdym razem można było te parę groszy stracić fajnie. Jeżeli się większość sygnałów pomija zabawa trwać będzie niewątpliwie dłużej. Już te najsilniejsze sygnały występują bowiem seriami i wiadomo, że takiego bolcowania 5-6 z rzędu żaden depozyt długo nie wytrzyma. Podstawa to niski lot i stałe inne źródlo dochodu, by można było dopłacać do rachunku :lol:

Kapitalną rolę wciąż dostrzegam w filtrze kijun na D1. Jeżeli chodzi o finalnie stratne wejścia to filtruje to gdzieś około 50% z nich, można chyba mówić o czystym losowym przypadku. Zupełnie inaczej wygląda kwestia tych wejść, które później okazują się najbardziej dochodowymi. Wyjścia z chmury przeciwnej trendowi są blokowane w około 90% przypadków a metoda pod/nad chmurą przeciwną trendowi nie zakłada już innego sygnału. Można się więc tym najdłuższym trendom ze spokojem przyglądać bez obaw, że konto spuchnie pod ich wpływem.
Znasz jakas inna metode, ktora pozwolilaby przygladac sie jak puchnie konto? Taka, ze klikasz i zawsze trafisz z pozycja na poczatek trendu i pozniej tylko puchnie rachunek.
Podziel sie, badz czlowiek.

expander79
Bywalec
Bywalec

Zbyt wysokie wymagania. Aczkolwiek im mniejsza ilość sygnałów tym ich skuteczność musi być procentowo wyższa, żeby kilku stratnych pozycji nie nadrabiać przez kilka lat. Banał...ale gdybyś podzielił się kilkoma dobrymi trade'ami ichimoku z ostatnich 2-3 miesięcy też byłoby miło. Ja póki co dokładam filtry typu: nie wchodzić tuż przed decyzjami banków centralnych, choć ichi, jak głosił ekspert, po małej zawierusze i tak powinno działać w takich sytuacjach.

Swego czasu sam tu płakałeś, że Ci przestało działać ichi...

irmentruda
Maniak
Maniak

expander79 pisze:Zbyt wysokie wymagania. Aczkolwiek im mniejsza ilość sygnałów tym ich skuteczność musi być procentowo wyższa, żeby kilku stratnych pozycji nie nadrabiać przez kilka lat. Banał...ale gdybyś podzielił się kilkoma dobrymi trade'ami ichimoku z ostatnich 2-3 miesięcy też byłoby miło. Ja póki co dokładam filtry typu: nie wchodzić tuż przed decyzjami banków centralnych, choć ichi, jak głosił ekspert, po małej zawierusze i tak powinno działać w takich sytuacjach.

Swego czasu sam tu płakałeś, że Ci przestało działać ichi...
Mowisz i masz ale szalu nie ma, nie jestem wymiataczem. I co prawda to prawda ale trendow ostatnio brak na co nie tylko ty, ja ale i inni narzekaja.

Stratne trejdy tez sa i to duzo ale poki co do przodu na tych kontach.

-- Dodano: 08 wrz 2016, 23:08 --

tez te dobre

-- Dodano: 09 wrz 2016, 10:28 --

i jeszcze jedno
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Afiliat
Gaduła
Gaduła

Post autor: Afiliat »

To prawda. Ta konsola na rynku trwa już mniej więcej 4 tygodnie. Fajne te wejścia na jenie

irmentruda
Maniak
Maniak

znow kilka, widze, ze dzis kiwi popisalo sie na M15 ale musze przyznac, ze ten system na kiwi na M15 przynosi straty przez ostatnie dwa miesiace, za duzo glebokich korekt.

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Post autor: Greg68E »

Pozwola Panstwo ze odpisze na post Expandera79:
"Gram na demku " "Za każdym razem można było te parę groszy stracić fajnie", moze wlasnie dlatego tracisz ze grasz? Gdybys powaznie podszedl do strategii moze rezultat bylby inny?
To piekielne granie, cytuje: "pobawilem sie tym indykatorem przez weekend...." co to k....rcze jest? piaskownica?
Zaloze sie ze gdybym sie spytal o PODSTAWOWE zasady strategii mialbys problemy z odpowiedzia, to dlatego tracisz a nie dlatego ze strategia jest do kitu.
W zalaczniku stosunek pozycji zarabiajacych do tych stratnych, wydaje mi sie ze skoro ja to zrozumialem i potrafie zastosowac to inni nie maja wymowek :564:
Pozdrawiam
Greg

expander79
Bywalec
Bywalec

Z podstawowymi to nie byłoby może tak źle, chyba że są błędne

Gram tylko wyjścia z chmury na H4, filtruję je kijun na D1 i chikou na H4. Czasem też ogólną sytuacją na D1, choć tu reguły nie ma bo różnie to działa. Zwracam oczywiście uwagę na odpowiednie położenie kijun i tenkan na H4, nie wchodzę gdy przykładowo kijun nie zostało przebite przez cenę i może ją zatrzymać krótko po wyjściu z kumo. Nie stosuję sztywnego stop lossa w pipsach, bo wydaje mi się to dziwne gdy zmienności poszczególnych par potrafią się różnić 3-4 krotnie. Co za tym idzie nie stawiam stopa po drugiej stronie chmury bo wejść byłoby jak na lekarstwo...tylko przyjąłem za SL średnią dzienną zmienność danej pary. To nie jest problem akurat bo po wybiciu stopa i tak nie wraca. Nie stosuję fal bo póki co nie mam czasu, żeby się w nie na poważnie wgryźć. Ponoć można zarabiać bez tego. Nie piramiduję, nie gram w chmurze, na M15, H1 itp. Ostatnio dołożyłem jeszcze do filtrów ADX, o którym była mowa w pewnym ebooku ;-) ale też podobnie jak autor mam co do niego wątpliwości choć raczej nie w kontekście takim, że to piąte koło u wozu. Jedyny grzech do jakiego się przyznaję to wcześniejsze zamykanie pozycji zyskownych bo praktyka mi pokazuje, że gdy zamknę wcześniej to coś tam skubnę a gdybym czekał na mityczne 4:1 to wyjdę ostatecznie na 0.

irmentruda
Maniak
Maniak

expander - na jaka chmure patrzysz? 7 28 119 czy klasyczna 9 26 52?

ODPOWIEDZ