Sorry faktycznie "tourtle soup" xD Nie wiem czemu mi się zapamiętało jako total soup xD I ona nie tyle co tworzy się na NY sesji tylko kończy się wtedy tworzyć, ale tak to o to chodzi.
Co do manipulacji - tak, dokładnie to jest najbezpieczniejszy moment wejścia. To samo znajdziesz przykładowo na USD/CHF w dniu 12 lipca na H4 dwie świeczki jedna o 8 rano druga o 12 w południe (przynajmniej ja mam takie godziny dla tych świec) ale łatwo to dostrzec masz małą konsolidację (1-2 dni) manipulacja w dół i dalszy ruch do góry. Czyli w sumie wtedy kiedy mnie wywaliło bo olałem manipulacje
Eresz - tylko albo raczej aż

To samo można powiedzieć o Elliocie, wszkaże on tylko dostrzegł fale xD
EDIT: Patryś, jeszcze wtedy na USD/CHF co pojawiła się ta manipulacja o której napisałem powyżej masz fajny przykład na M15 właśnie tego tourtle soup (przynajmniej ja to traktuje jako tourtle soup) i dlatego uważam że dałem się zrobić jak dziecko. Bo mimo że wszedłem pod prąd to wykres wrzeszczał jak do debila że to jest BUY zwłaszcza że jako potwierdzenie dla BUY jak masz to wcięcie na M15 to tuż nad nim utworzyły się ładne order blocks zanim wykres eksplodował do góry.