Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach
Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!
Jak dla mnie to obie strony tej kłótni mają rację 
Z jednej strony rynek jest zmanipulowany - tak. Co do depo małych graczy - tego nie wiemy co myślą o tym banki ale na pewno łatwiej orżnąć im 10 000 małych niczego nieświadomych traderów niż drugi duży bank znający tę grę od podstaw.
Załóżmy że te 10 000 trzyma depo po 50 000 tysi. Myślicie że banki mogą przejśc obojętnie obok takiej sumki ? No nie wydaje mi się. Inna sprawa że na FX pożerane są również mniejsze bądź średnie fundusze a to już zupełnie inne kwoty.
Gdyby rynku i w ogóle niczego nie dało się przewidzieć to ludzie tacy jak George Soros w ogóle by nie istnieli. Sprawdźcie sobie top menadżerów funduszy hedge i dojdziecie do wniosku że wcale tak mało tych ludzi nie jest.
Natomiast faktem jest że na pewno niczego nie przewidzicie licząc levele
Co mówiłem 2 dni temu ? Aby uważać z USD/CAD bo może być tylko 1-2 dniowa korekta i dalsze spadki. I co mamy dzisiaj ?
A ile leveli mamy ? Nie więcej niż 2 levele. Gdzie się zatem podziała szczęśliwa 3-jka ...

Z jednej strony rynek jest zmanipulowany - tak. Co do depo małych graczy - tego nie wiemy co myślą o tym banki ale na pewno łatwiej orżnąć im 10 000 małych niczego nieświadomych traderów niż drugi duży bank znający tę grę od podstaw.
Załóżmy że te 10 000 trzyma depo po 50 000 tysi. Myślicie że banki mogą przejśc obojętnie obok takiej sumki ? No nie wydaje mi się. Inna sprawa że na FX pożerane są również mniejsze bądź średnie fundusze a to już zupełnie inne kwoty.
Gdyby rynku i w ogóle niczego nie dało się przewidzieć to ludzie tacy jak George Soros w ogóle by nie istnieli. Sprawdźcie sobie top menadżerów funduszy hedge i dojdziecie do wniosku że wcale tak mało tych ludzi nie jest.
Natomiast faktem jest że na pewno niczego nie przewidzicie licząc levele

A ile leveli mamy ? Nie więcej niż 2 levele. Gdzie się zatem podziała szczęśliwa 3-jka ...
Podkreśliłem w Twoim cytacie słowa klucze...bfx pisze:Audnzd. Ta konsolka na D1 to silna akumulacja do wzrostow. Natomiast dzisiejsze otwarcie luką na nowym minimum jest pierwszą manipulacją przed wzrostami. Nie mam pojecia kiedy to ruszy do gory, ale jak ruszy to celowac mozna bardzo wysoko. Mozliwe ze przed ruchem w gorę zrobią silny ruch w dół. Czesto tak robią. Dodatkowo fajne rgr na miesięcznym.
bfx, wrócili na audnzd, do obserwacji w oczekiwaniu na manipulację

Tak, jest opcja że to zrobią. Ale są też inne opcje które mogą zrobić zanim ruszą do góry:eresz pisze:Podkreśliłem w Twoim cytacie słowa klucze...bfx pisze:Audnzd. Ta konsolka na D1 to silna akumulacja do wzrostow. Natomiast dzisiejsze otwarcie luką na nowym minimum jest pierwszą manipulacją przed wzrostami. Nie mam pojecia kiedy to ruszy do gory, ale jak ruszy to celowac mozna bardzo wysoko. Mozliwe ze przed ruchem w gorę zrobią silny ruch w dół. Czesto tak robią. Dodatkowo fajne rgr na miesięcznym.
bfx, wrócili na audnzd, do obserwacji w oczekiwaniu na manipulację
- nie spadną już niżej
- zrobią test poziomu otwarcia W1 1.0394
- zrobią test poziomu low aktualnej W1 1.0378
- wyjdą jeszcze raz na nowe minimum i dołożą akumulacje
- wyjdą w dół spokojnym ruchem
- zrobią silny ruch w dół, widoczny na H1, H4, D1 a czasem nawet na W1
- będą kontynuowali konsolkę na D1 przez kolejne x dni, albo więcej
- zaskoczą nas czymś niestandardowym
Takie są uroki manipulacji. Jestem przygotowany na każdą z tych opcji. Ale i tak czasem mi uciekną. Ważne, że znamy kierunek. A TP który mam na wykresie jest raczej minimalny.
Zobacz na NZDCHF W1. 3 ostatnie świeczki W1 to prawdopodobnie manipulacja po tej dużej konsoli.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"
USD/CAD wyhamował tak wiec jest jednak możliwa kontynuacja wzrostów. Możliwe że czekają na dane.
Natomiast AUD/NZD - dziwi mnie dlaczego nie widzicie oczywistych sygnałów
Przecież to jest SELL jak byk ten wykres wręcz wrzeszczy do Was - SPRZEDAWAĆ ! Anyway, thx za info bo nie obserwowałem tej pary 
EDIT: Aha, i dla AUD/NZD pierwsze poważniejsze wsparcie macie dopiero w okolicach 1.0280, przy czym ten poziom zostanie naruszony tylko nie wiem do jakiego poziomu niżej. Dlatego dla bezpieczeństwa warto wychodzić już przy 1.0280 w przynajmniej zamknąć 80% pozycji SELL na tej parze.
EDIT 2: Nie wiem oc robi USD/CAD zostawiłem tą parę i przeskoczyłem na USD/CHF bo obserwuję znacznie wyraźniejsze zachowanie się tego kursu USD/CHF oczywiste BUY odpowiednio EUR/USD na SELL.
Natomiast AUD/NZD - dziwi mnie dlaczego nie widzicie oczywistych sygnałów

EDIT: Aha, i dla AUD/NZD pierwsze poważniejsze wsparcie macie dopiero w okolicach 1.0280, przy czym ten poziom zostanie naruszony tylko nie wiem do jakiego poziomu niżej. Dlatego dla bezpieczeństwa warto wychodzić już przy 1.0280 w przynajmniej zamknąć 80% pozycji SELL na tej parze.
EDIT 2: Nie wiem oc robi USD/CAD zostawiłem tą parę i przeskoczyłem na USD/CHF bo obserwuję znacznie wyraźniejsze zachowanie się tego kursu USD/CHF oczywiste BUY odpowiednio EUR/USD na SELL.
No to zjebałem. USD/CHF oraz USD/CAD sell i to spokojnie do końca tygodnia. Tak wygląda właśnie CJowskie pranie mózgu. Gdybym się trzymał tylko i wyłącznie tego czego się uczę od ICT to bym tych błędów dawno nie popełniał. Macie na USD/CAD podręcznikowe "W" do wzrostów. I co ? I nic bo to nie o to tutaj chodzi. Pewnie dlatego właśnie CJ zakończył przygodę z forexem bo jego strategia chu*** dawała. Szkoda tylko że mi na psyche siadła i teraz lubię wyjśc z zyskownej pozycji albo wejść wręcz pod prąd bo mi we łbie siedzą jeszcze jego pseudo nauki z dupy wyssane. A najlepiej przekonają się o tym Ci którzy teraz siedzą na AUD/NZD na BUY bo co do tej pary nie mam najmniejszych wątpliwości 

maccyw pisze:No to zjebałem. USD/CHF oraz USD/CAD sell i to spokojnie do końca tygodnia. Tak wygląda właśnie CJowskie pranie mózgu. Gdybym się trzymał tylko i wyłącznie tego czego się uczę od ICT to bym tych błędów dawno nie popełniał. Macie na USD/CAD podręcznikowe "W" do wzrostów. I co ? I nic bo to nie o to tutaj chodzi. Pewnie dlatego właśnie CJ zakończył przygodę z forexem bo jego strategia chu*** dawała. Szkoda tylko że mi na psyche siadła i teraz lubię wyjśc z zyskownej pozycji albo wejść wręcz pod prąd bo mi we łbie siedzą jeszcze jego pseudo nauki z dupy wyssane. A najlepiej przekonają się o tym Ci którzy teraz siedzą na AUD/NZD na BUY bo co do tej pary nie mam najmniejszych wątpliwości

Proponuje koledze wrócić do klasyki AT. Wsparcia/opory, SD, LT, formacje cenowe i świecowe. Po co szukać cuda na kiju kiedy strategia tym lepsza im bardziej popularna. Reszta to odpowiednie SL i TP. To wszystko
Tak, tylko dodaj sobie do tego jeszcze właściwe poruszanie się po interwałach, a w tym fakt że to co dzieje się na Weekly jest ważniejsze niż to co dzieje się na H1. Inna sprawa, to że mózg mi przeżarły wypociny CJ bo metodę wałkowałem 6 miesięcy i teraz mam odpowiednio złe nawyki. Ja nie czaje jak z kogoś takiego można był zrobić na którymkolwiek forum guru przy czym to co tutaj to jeszcze nic, na anglojęzycznym forum zrobili z gościa ...Boga forexu xD Pomimo że chyba żaden z jego uczniów nie zarabia, ale co tam to przecież wina uczniów bo nikt nie jest takim geniuszem jak on.
Linie wsparcia i oporu - tu nie mogę się z Tobą zgodzić bo nie ma czegoś takiego. Są strefy ale nie linie
Inna sprawa, to że USD/CHF nie jest wcale parą łatwą do oczytania zwłaszcza obecnie bo porusza się "rangami" a nie w tak oczywisty sposób jak przykładowo AUD/NZD.
EDIT: Inna sprawa, że rozchodziło się o płynność. Przy czym podtrzymuję, oni nie znaleźli tej płynności w CJowskim "W" tylko w ICTowskim order block. Masz piękne BUY akurat wypadające idealnie na blok zamówień który sobie utworzyli na USD/CHF. Dlatego ta ideologia ma sens, tzn ideologia ICT i poniekąd przenika się z tym co napisałeś tyle że jest znacznie bardziej dokładna i precyzyjna.
Linie wsparcia i oporu - tu nie mogę się z Tobą zgodzić bo nie ma czegoś takiego. Są strefy ale nie linie

Inna sprawa, to że USD/CHF nie jest wcale parą łatwą do oczytania zwłaszcza obecnie bo porusza się "rangami" a nie w tak oczywisty sposób jak przykładowo AUD/NZD.
EDIT: Inna sprawa, że rozchodziło się o płynność. Przy czym podtrzymuję, oni nie znaleźli tej płynności w CJowskim "W" tylko w ICTowskim order block. Masz piękne BUY akurat wypadające idealnie na blok zamówień który sobie utworzyli na USD/CHF. Dlatego ta ideologia ma sens, tzn ideologia ICT i poniekąd przenika się z tym co napisałeś tyle że jest znacznie bardziej dokładna i precyzyjna.
Cblondyn pisze:maccyw pisze:No to zjebałem. USD/CHF oraz USD/CAD sell i to spokojnie do końca tygodnia. Tak wygląda właśnie CJowskie pranie mózgu. Gdybym się trzymał tylko i wyłącznie tego czego się uczę od ICT to bym tych błędów dawno nie popełniał. Macie na USD/CAD podręcznikowe "W" do wzrostów. I co ? I nic bo to nie o to tutaj chodzi. Pewnie dlatego właśnie CJ zakończył przygodę z forexem bo jego strategia chu*** dawała. Szkoda tylko że mi na psyche siadła i teraz lubię wyjśc z zyskownej pozycji albo wejść wręcz pod prąd bo mi we łbie siedzą jeszcze jego pseudo nauki z dupy wyssane. A najlepiej przekonają się o tym Ci którzy teraz siedzą na AUD/NZD na BUY bo co do tej pary nie mam najmniejszych wątpliwości![]()
Proponuje koledze wrócić do klasyki AT. Wsparcia/opory, SD, LT, formacje cenowe i świecowe. Po co szukać cuda na kiju kiedy strategia tym lepsza im bardziej popularna. Reszta to odpowiednie SL i TP. To wszystko
Co do W1 i H1 pełna zgoda. Ale tak było od zawsze. Co do linii wsparcia i oporu to ja o liniach nic nie pisałem. Jeśli już to o LT-linii trendu. Całkowicie się zgadzam co do strefy wsparcia/oporumaccyw pisze:Tak, tylko dodaj sobie do tego jeszcze właściwe poruszanie się po interwałach, a w tym fakt że to co dzieje się na Weekly jest ważniejsze niż to co dzieje się na H1.
Linie wsparcia i oporu - tu nie mogę się z Tobą zgodzić bo nie ma czegoś takiego. Są strefy ale nie linie![]()

no i lecimy 3 levele w gore jak nie wiecej

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!