Stomper

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Wyniki EA z 2 tygodni.
M5 jakby nie patrzec daje sobie rade. Przy okazji widac ciekawe zjawisko. Gdy system zarabia w temacie panuje euforia. Gdy pojawil sie 1 dzien straty od razu watpliwosci i strach :).
EA King niestety sobie nie radzi. Straty sa zbyt duze nawet dla tej skutecznosci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

sztachu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sztachu »

Panowie, a jakby tak:

Ustalamy trend z x okresów przy pomocy jakiejś EMA;
-jeżeli trend jest rosnący gramy tylko na odbicia z dolnej części kanału;
-jeżeli malejący to z górnej;

Używamy jakiegoś "szerokiego kanału" np. pipchannel.

piter: czy dało by się coś takiego zrobić i czy ma to sens, jak sądzisz?

Dodano po 14 minutach:

Moje typy to: keltner i shi. Załączam fajny shi, wręcz cudo. Piter, obadaj to proszę.

Dodano po 1 godzinach 53 minutach:

Sprawdziłem, do zaadoptowania świetnie się nadaje keltner z factor=1.5 i period=18. Co do SHI, to byłoby trudniej i nie wiem na ile by to poprawiło sprawność systemu.

Dodano po 5 minutach:

Znacznie skuteczność systemy poprawił by jakiś wskaźnik trendu, ponieważ Stomper dobrze działa jak jest trend boczny i cena "wędruje" w kanale. Trend znakomicie obrazuje SHI, jednak ze względu na dużą dynamikę, wskaźnik nie nadaje się do backtestów.

piter321
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: piter321 »

Wygląd ciekawie, ale należałoby to poobserwować na działającym rynku, bo mam nieodparte wrażeni, że gdy ostatnia świeczka będzie się przebijać przez kanał, to ten kanał będzie się korygował i przemieszczał się w kierunku zgodnym do tworzącej się świeczki :)
Jeżeli chodzi o kod to najprościej będzie ten algorytm zastosować w EA, nie widzę tu problemów. Trzeba tylko potwierdzić jego przydatność na działającym rynku.
Pozdrawiam
Piter

sztachu
Stały bywalec
Stały bywalec

Masz rację SHI trzeba poobserwować, natomiast keltner powinien być ok.

Dodano po 14 minutach:

Chyba, że szybka transformata fouriera: http://www.forex-tsd.com/indicators-met ... annel.html

Dodano po 8 minutach:

mam jeszcze takie coś

stawisz1
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: stawisz1 »

wasz upor zaczyna mi sie podobac - mam nadzieje ze za tydzien zostanie tu pare osob ktore maja zamiar naprawde cos pokombinowac :) wyniki testow sa dobre do 2007 roku z prostego powodu - baza danych metatradera ma uproszcone dane tikow-ot cala tajemnica. parametryzowanie ma sens mniej wiecej od poczatku 2007 r, sztachu szacun pracuje nad ta sama koncepcja - rynek spadkowy tylko sprzedajemy rynek wzrostowy tylko kupujemy - ginie w ten sposob okolo 20% skuch :) Granie na 5M przy SL wiekszym niz 10-15 to samobojstwo.Ciekawie to zaczyna wygladac kolo M15 M30 H1. Co do kanalow - kanal musi sie poruszac z kursem np "i-Reg" zajebiscie dynamiczny
pozdro :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

stawisz1 pisze:...
rynek spadkowy tylko sprzedajemy rynek wzrostowy tylko kupujemy - ginie w ten sposob okolo 20% skuch :)
...
Obawiam sie, ze zniknie tez sporo zyskownych transakcji. Juz kiedys probowalem takiego rozwiazania w moim scalperze i suma sumarum znikalo troche wtop ale i tez zyski, wiec w dluzszym terminie wychodzilo gorzej.
Dlatego nie wiem tez czy "odszumianie" trendem w scalperach to dobre rozwiazanie...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Wszyscy kombinują jak ulepszyć robota i tak dalej, ale chciałbym zwrócić uwagę na inną rzecz. Rozmawiałem ostatnio na IRC'u z użytkownikiem Marchew (jest dużo bardziej doświadczony w zakresie EA ode mnie) i stwierdził, że przy EA, które scalpuje rynek zawsze są problemy ze strony brokera... Myślę, że bez przetestowania działania EA na koncie real nie ma co kombinować nad dalszymi ulepszeniami. Bo i po co jeżeli i tak broker uniemożliwi osiągnięcie zysku takiemu EA... Szkoda nie potrzebnej pracy IMO.

sztachu
Stały bywalec
Stały bywalec

Pablo: ja od tygodnia gram na real w AM stomperem na TF M15, zyski są:D:D, mam konto z depo początkowym 350$ i gdybym nie zaczął kombinować z M5 miałbym 430$. Lot ustawiony na 0,1, trochę ryzykownie, ale traktuje te konto jako poligon.

Według mnie system ma zajebisty potencjał do gry na real. Dlaczego? Ponieważ ustawia rozsądne StopLoss, przynosi niezłe zyski, nie jest jakimś gridem :D:D:D, który robi 50% w jeden dzień i w tak samo krótkim czasie traci.

Dlatego Pablo, nie ma co czytać opinii, że skalpowanie jest bee bo coś tam, tylko zarzucić system na real i patrzeć co się dzieje. Według mnie puki co wszystko idzie w dobrą stronę, jak pokombinujemy trochę z kanałem powinno być lepiej.

stawisz1: obadałem dlaczego system gra dobrze akurat na EURGBP. Wrzuć sobie kanał stompera np. na GBPJPY. Cena zawsze jest albo poza kanałem, albo wybija się z niego co chwilę. Wniosek, trzeba zastosować kanał z buforami dynamicznymi, wtedy cena w większości czasu jest w kanale i stomper może sobie tam spokojnie działać. Pozatym dla Ciebie również szacun za podrzucenie dobrej koncepcji.

Pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

sztachu pisze:Dlatego Pablo, nie ma co czytać opinii, że skalpowanie jest bee bo coś tam, tylko zarzucić system na real i patrzeć co się dzieje.
Tu nie chodzi o to, że skalping jest bee, ale o to, że rzeczywiście czasami broker stara się za wszelką cenę utrudnić skalpowanie. Ale jeżeli testujesz go w realu i przynosi zyski to świetnie, można dalej ulepszać :D. To jest sys oparty na odbiciach od kanału, może można by było mu wstawić zlecenia oczekujące, wtedy nie było by problemów poślizgu. Przejrzę ten kod w najbliższym czasie.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Pablo90 pisze:
sztachu pisze:Dlatego Pablo, nie ma co czytać opinii, że skalpowanie jest bee bo coś tam, tylko zarzucić system na real i patrzeć co się dzieje.
Tu nie chodzi o to, że skalping jest bee, ale o to, że rzeczywiście czasami broker stara się za wszelką cenę utrudnić skalpowanie. Ale jeżeli testujesz go w realu i przynosi zyski to świetnie, można dalej ulepszać :D. To jest sys oparty na odbiciach od kanału, może można by było mu wstawić zlecenia oczekujące, wtedy nie było by problemów poślizgu. Przejrzę ten kod w najbliższym czasie.
Dodam tylko, ze dziala nawet na realu FX Open gdzie serwery nie grzeszą szybkoscią :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ